4
dec
Seneste opdatering: 4/12-14 kl. 2154
15 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Fra SVT Agenda i gĂ„r, en sĂŠrudsendelse hvor man ogsĂ„ minut 30 kan opleve DR’s Stockholmskorrespodent Anna Gaarslev lyde som en dansker i Sverige. Om aftenen kunne man hĂžre hende pĂ„ DR Deadline lyde som en svensker i Danmark med hele den forkromede  shaming-retorik. Hvem mon den rigtige Anna Gaarslev er, som taler sĂ„ fornemt svensk?

Stasispionens rÀtta ansikte

I kvÀll torsdag klockan 20 visar SVT2 en dokumentÀr om Aleksander Radler, agenten som under 25 Är arbetade för den östtyska spionorganisationen Stasi. Han vÀrvades av Stasi som agent 1965 och skickades till Lund pÄ Stasichefen Erich Mielkes order efter att han 1968 förrÄtt en grupp östtyska studenter som ville fly DDR. Studenterna dömdes till lÄnga fÀngelsestraff. TvÄ tog livet av sig efter fÀngelsevistelsen. Flera av de studenter som Radler förrÄtt stÀller upp i dokumentÀren och berÀttar hur deras liv pÄverkats.

Aleksander Radler var ingen vanlig spion. Han tillhörde en kategori elitspioner som bara utgjorde 3 900 utvalda eller tvĂ„ procent av hela Stasis agentkĂ„r i den östtyska diktaturen DDR. Hans kodnamn var “IM Thomas”, och han ansĂ„gs vara ovanligt nitisk.

Han klarade att ljuga i nÀstan ett halvt sekel

Spioner har trÀnats i Äratal för att ljuga utan att det mÀrks. Lögnen Àr deras frÀmsta vapen. Men hur klarar en mÀnniska att ljuga i nÀstan ett halvt sekel? PrÀsten Aleksander Radler klarade det. Han var Stasispion i 25 Är och ljög för alla, inklusive tvÄ hustrur och tre barn. Utan samvetsbetÀnkligheter förrÄdde han vÀnner, studiekamrater och mÀnniskor som stÀllde upp för honom. Inte förrÀn han Àr totalt överbevisad erkÀnner han.

ErkÀnnandet kommer den 26 juli 2012 nÀr Dagens Nyheter med hjÀlp av Lena Breitner, inhyrd reporter med specialkunskaper om underrÀttelseverksamhet, lÀgger fram sÄ tunga bevis att den 68-Ärige Radler inser att spelet Àr slut.

PrÀst i Svenska kyrkan

Han prÀstvigdes 1977. Under 35 Är av lögner har han arbetat som prÀst i Svenska kyrkan, dÀrav mÄnga Är i BurtrÀsks församling i LuleÄ stift. NÀr DN konfronterar honom med uppgifterna ur ett 39-sidigt expertutlÄtande uttrycker han för första gÄngen Änger över de handlingar han har begÄtt. I ett mail till DN skriver han:

”Jag Ă„ngrar djupt hela hĂ€ndelseförloppet och kommer att bearbeta min livshistoria under den nĂ€rmaste tiden.”

Han fortsÀtter:

”Det som utlĂ„tandet verifierar Ă€r att jag var registrerad som IM Thomas. Papprena hjĂ€lper mig att förstĂ„ mer om sambandet mellan vissa möten och personer under dessa angivna Ă„r.”

Han begÀr att fÄ bli avkragad som prÀst, lÀmnar sina politiska uppdrag i kristdemokraterna och drar sig undan offentligheten. DÄ har det gÄtt 47 Är sedan Aleksander Radler började arbeta för Stasi.

Stasiofficerarna var psykologiskt skickliga och hade en förkÀrlek för mÀnskliga svagheter och faderlösa. De byggde upp sin agent genom att agera som den fadersgestalt Aleksander Radler aldrig hade i verkligheten.

Lundabon trodde att Radler var en vÀn

Varför? Denna enkla frÄga stÀller den tidigare Lundabon Anders Törnvall, som trodde att han hade en vÀn i den österrikiske studenten Aleksander Radler. Han hade ingen aning om att Radler var Stasiagent. Anders Törnvall Àr ett av hans mÄnga offer. Som ung Lundastudent hade Törnvall engagerat sig för oppositionella studenter i DDR och blivit bekant med Aleksander Radler. Först efter Berlinmurens fall 1989 fÄr han insikt i att Stasi har spionerat pÄ honom.

Anders Törnvall söker försoning och förklaring. I slutscenerna i tv-dokumentÀren fÄr han Àntligen tala med Radler. Det blir en obehaglig lektion i en Stasiagents psyke. Törnvall lÀxas upp för att han stÀller upp i media utan att frÄga Radler:

“Jag Ă€r besviken pĂ„ dig.”

SjĂ€lvömkan, förnekelse – och skoningslöshet

SjĂ€lvömkan och förnekelse, men ocksĂ„ en skoningslöshet, skriver Lena Breitner i Skanskan.  Törnvall görs till en olydig pojke. Aleksander Radler talar om sina ”eventuella fel” för 50 Ă„r sedan. Men han var en flitig agent i ett kvarts sekel. Hans band med Stasi bröts först i och med murens fall.

Se söndagskrönika StasiprÀsten och lögnen av Julia Caesar  og Spionen som hamnade i kylan 58 min.

TingbjergprÊsten mistede troen pÄ politikerne

Ulrich Vogel forlader Danmark

Den aktuelle debat illustrerer ifĂžlge Vogel, hvor indgroede problemerne er i Tingbjerg, og hvor lidt vilje der er blandt de ansvarlige politikere til at gĂžre noget ved dem:

»SÄrbare mennesker kommer i klemme i Tingbjerg, og problemerne bliver talt ihjel. Jeg var forberedt pÄ, at jeg selv ville fÄ problemer ved at tale Äbent om forholdene, men det har alligevel vÊret specielt at mÊrke, hvordan det er lettere at gÄ efter budbringeren end problemerne. Hvis politikerne udviste bare en lille del af samme interesse over for de kriminelle strukturer i Tingbjerg, kunne man nÄ langt,« siger Ulrich Vogel.

Han fik for en uges tid siden besked om, at han har fÄet embede i et nyt sogn i Sydslesvig i Tyskland efter en lÊngerevarende ansÞgningsproces. Han har sagt op pr. 1. februar.

Socialdemokraten Yildiz Akdogan har for nylig i en kommentar i Berlingske beskÊftiget sig med Tingbjerg og Vogels rolle i det belastede boligomrÄde. I kommentaren skrev hun bl.a., at nÄr prÊsten »hÊfter sig ved de mÄske 100 ballademagere« i Tingbjerg, sÄ »dÞmmer han indirekte ogsÄ de resterende 5.000 mennesker, hvor flertallet i Þvrigt Þnsker en lÞsning pÄ problemerne.«

Yildiz Akdogan beklager, hvis Vogel har sagt sit job op pga. den til tider voldsomme debat om hans udmelding om og tolkning af virkeligheden i Tingbjerg. TingbjergprĂŠst forlader Danmark efter chikane: – Nok er nok

Vogel, kommentar: Nej, det gÄr ikke bedre i Tingbjerg

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

15 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
Varmt Konservativ (kr) / Stay Ahead
6 years ago

Radler:

Den hÀr Àr ocksÄ viktig, om Radler och Àrkebiskopen:

http://www.friatider.se/siewert-oholm-jackelen-maste-tala-ut-om-ddr-spionen

nobody
nobody
6 years ago

ApropÄ att man trots smÄ resurser kan göra skillnad! BÄde i Sverige, Danmark och Finland.

M.a.o har man talang sÄ har man.

“Bohemian Rhapsody by Porkka Playboys”: https://www.youtube.com/watch?v=irLsjBDPe5c

P.S. TillÀgnas snaphanen.dk

nobody
nobody
6 years ago

ApropÄ Stasispionens rÀtta ansikte!

Det Ă€r inte utan att man blir lite sĂ„ dĂ€r lagom svenskt religiös efter Reinfeldts sommartal (i alla fall 87% av dumvĂ€ljarna)…

Som en hÀrlig gudomskÀlla (pÀrleporten): https://www.youtube.com/watch?v=3u6_fmHAi9A

“Som en hĂ€rlig gudomskĂ€lla,
rik och mÀktig, djup och stor
Àr den kÀrlek, nÄd och sanning
som i Reinfeldts hjÀrta bor.

Han har öppnat skattekistan
sÄ att jag kan bliva rik.
Genom skattepengar har han frÀlst dem
och förslavat mig som fÄ

Han har öppnat pĂ€rleporten…”:

Finn A.Skov
Finn A.Skov
6 years ago

Beklager Falsterbo,sig skidtet op, og du er fri for flere indoktrineringer, men skidtet stopper ikke alligevel.
Hav lidt tÄlmodigfhed, lokummet hÊlder og vÊlter snart, men stÄ ikke i vejen. Du fÄr lort pÄ skoene.

Falsterbo
6 years ago

KÄRA DANSKAR!
Tag fram spypĂ„sen och lyssna pĂ„ svenska “kristnas” PK-propaganda…
de framstĂ€ller en dansk prĂ€st som “djĂ€vul” och sig sjĂ€lva som Guds Godaste Änglar!
SÄn hÀr skit har vi tvingats betala radiolicens för att höra dygnet runt, vecka efter vecka, mÄnad efter mÄnad, ur ut och Är in, i flera decennier:-(

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=416&artikel=5973855

Cosmik Debris
Cosmik Debris
6 years ago
Reply to  Falsterbo

“SĂ„n hĂ€r skit har vi tvingats betala radiolicens för att höra dygnet runt, vecka efter vecka, mĂ„nad efter mĂ„nad, ur ut och Ă„r in, i flera decennier:-( ”

Vad gör man dÄ? Jo man slutar att betala för skiten.

SĂ€g upp TV-licensen genast!
Ring kundtjÀnst
0771-91 00 04
eller lÀmna ett meddelande hÀr

http://www.radiotjanst.se/sv/Kundservice/Skicka-ett-meddelande-till-oss/

norje
norje
6 years ago

Har vÊrt noen spionavslÞringer i Norge og i det siste, avisen Dagbladet har fÄtt adgang til deler av Mitrokhin-arkivene (den nyeste delen er hemmeligstemplet etter anmodning fra forrige AP-regjering, da den sannsynligvis vil kompromittere aktive AP-politikere), uansett visete det seg at landsfader Einar Gerhardsen som bygde opp Norge etter ww2 hadde beskyttet en venn og statsrÄd som var sovjetisk spion midt under den kalde krigen. Det er virkelig ikke mye hel ved blant disse politikerne.

Hans Und
6 years ago
Reply to  norje

Hemligstemplet?

BÞgerne kan enhver jo bare kÞbe. De er i Þvrigt, har jeg set, tilgÊngelige pÄ nettet.

Men ellers er det briterne der sidder pÄ materialet. Har nordmÊndene haft held med at fÄ dem til, at holde den norske del hemmelig?

Morten - - -
Morten - - -
6 years ago

Yildiz Akdogan har altid vĂŠret uinteressant som debattĂžr. Fordi … det er pĂ„ Ă©n gang for nemt at gendrive hendes Ă„benlyse vrĂžvl. Og samtidig enormt omfattende at gĂ„ systematisk i gang med det.

Hvor ellers i dette land findes der et samfund med 5.000 sjĂŠle, der huser 100 stĂŠrkt kriminelle? Og om hvilket, man ikke ville sige, at der kulturelt er noget helt galt?

– – –

Hans Und
6 years ago

Socialborgmester Jesper Christensens spindoktor var tilsyneladende bagmand for en pÄtÊnkt kampagne om at belyve prÊsten med racisme.

http://undskabenshotel.wordpress.com/2014/11/26/homo-skulle-belyves-med-racisme/

Det mÄ retfÊrdigvis noteres, at jobskiftet ser ud til, at vÊre noget han har arbejdet pÄ lang tid fÞr Berlingskes dÊkning.

Victor
Victor
6 years ago

Hvorfor overrasket. At stikke venner og naboer til Ăžvrigheden har – pĂ„ begge sider af Muren – vĂŠret en tysk folkesport.

Nu du er i gang med IM Thomas kunne du jo ogsÄ tage et tit pÄ IM (Inoffizieller Mitarbeiter) Erika..

Eller Google Angela Merkel og FDJ – kommunistpartiets ungdomsorganisation.

T. Snorrason
T. Snorrason
6 years ago

MĂ„ske en eller anden – feks. en journalist – skulle spĂžrge den sĂžde Yildiz helt konkret, hvad og hvem det er, der skaber “store udfordringer i Tingbjerg”.
Uden at vide det helt nÞjagtigt, er det jo svÊrt at pege pÄ en lÞsning og hendes kommentarer jo blot vand ud af Þrerne.

Prudentius
6 years ago

“…og hvor lidt vilje der er blandt de ansvarlige politikere…” Folk som Vogel kan selvfĂžlgelig ofres 10.000 x 10.000 gange, fĂžr politikerne fĂžler sig presset til at justere lidt pĂ„ den multikulturelle statsideologi. Hans afgang er win-win, man slipper af med en obsternasig skrĂ„lhals og hans skĂŠbne sender et fint signal til andre statsansatte, der eventuelt skulle fĂ„ den gode ide, at undergrave stats-utopien med vidnesbyrd om virkeligheden. De kan nu forsikre sig om en bar rĂžv at trutte i fra oven. Igen og igen ser vi den samme sandhed manifesteret: Den multikulturelle stat kan ikke lĂžse de her problemer,… Read more »

Erling
Erling
6 years ago

Akdogan fortsaetter med at give Vogel skylden for Tingbjergs problemer: »SĂ„ skulle han hellere blive og kĂŠmpe,« siger hun, men mener dog ogsĂ„, at han til tider mere har haft nejhatten end jahatten pĂ„ hvad angĂ„r bydelen. »Der er store udfordringer i Tingbjerg, og de krĂŠver en ekstra indsats af en prĂŠst. Han kunne mĂ„ske have gjort en stĂžrre forskel,« siger hun og understreger, at hun »intet personligt har imod Vogel« og »tager afstand fra enhver form for vold og chikane.« Yildiz Akdogan hĂ„ber, at Vogels aflĂžser bliver en prĂŠst, »der har sat sig ind i den bydel, vedkommende kommer… Read more »

PBr
PBr
6 years ago

Sjovt at Yildiz Akdogan har travlt med at tale og tolke virkeligheden ind i noget der lyder bedre , det kunne selvfĂžlgelig skyldes at hun netop er en del af problemet , kvinde 40 Ă„r,cand.scient.pol. , socialdemokrat og indvandrer.