17
jan
Seneste opdatering: 18/1-15 kl. 1104
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av HANNE TOLG
Det er ikke nok med terapi, dialog og hjemkomstklem for svenske jihadister, nĂ„ skal de ogsĂ„ tilbys kommunejobb i Örebro kommune. Begrepet “kommunearbeider” vil fĂ„ nytt innhold og erstatter samtidig de snart oppbrukte og allerede stigmatiserte ordene “Syriafarer” og “fremmedkriger”.

Kommunearbeidere?

IS-krigare som Ă„tervĂ€nder till Örebro ska erbjudas hjĂ€lp av psykolog. Det har kommunledningen bestĂ€mt. ÅtervĂ€ndarna förmodas ha traumatiska upplevelser bakom sig och det Ă€r hĂ€r kommunen vill hjĂ€lpa till.

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de hĂ€r killarna som har kommit tillbaka inte Ă„ker igen, och att de bör fĂ„ hjĂ€lp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, sĂ€ger kommunalrĂ„det Rasmus Persson (C) till SVT:s “TvĂ€rsnytt”.

Man vill ocksĂ„ erbjuda exkrigarna jobb i kommunen. Satsningen ska motverka utanförskap, som Örebropolitikerna anser Ă€r en grund för att delta i striderna i Irak och Syrien

Jobbtilbudet skal forhindre utenforskap!

I Sveriges trange jobbmarked hvor ungdommen betales for Ă„ flytte til Norge for Ă„ finne seg jobb, skal jihadistene altsĂ„ tilbys jobb i kommunen. De skal prioriteres for Ă„ unngĂ„ at de fĂžler seg utenfor. For, ifĂžlge svenskene, er det nettopp utenforskapet som drev dem til Ă„ bli jihadister i fĂžrste omgang. Hadde bare Sverige gjort mer for Ă„ integrere og forstĂ„ de forvillede “killarna” som ikke visste hva de gjorde, stakkars. Skulle bare mangle om Sverige ikke skulle ta sin del av skylden og kompensere etter beste evne.

Ingenting er godt nok for deres nye landsmenn. Reis til Syria, drep, voldta og torturér og kom hjem til en garantert kommunejobb. Hva slags kommunejobber disse jihadistene skal tilbys er ikke nevnt, men kommunen hjelper sikkert til med en standardisert CV hvor jihadmeritter kan omskrives til passende yrkeserfaring.

Det er nesten umulig Ä forestille seg tankegangen bak dette. En av de fÄ som gjÞr dét er, terrorekspert Magnus Ranstorp som stÞtter forslaget.

Terrorexperten Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan och ansvarig för EU:s arbete i frĂ„gan, tycker att Örebro gör rĂ€tt.

– De som Ă€r kritiska Ă€r helt ute och cyklar, sĂ€ger han till Expressen och forsĂ€tter:

– De vet inte hur förebyggande arbete fungerar. Det hĂ€r handlar om att ge de hĂ€r personerna en struktur. FĂ„ dem tillbaka i normaliteten, i stĂ€llet för att de rekryterar och radikaliserar andra ungdomar. Ett förebyggande arbete sĂ„ att de inte Ă„terfaller i sin vĂ„ldsbejakande verksamhet. Om man inte har ett förebyggande arbete, det Ă€r dĂ„ det kan bli katastrofala följder.

Ranstorp er ansvarlig for EUs tiltak i samme spÞrsmÄl og det forklarer kanskje at han ikke har bakkekontakt.

Andre er kritiske (det er dog usikkert om de sykler). Vivalla ligger i Örebro. Folk flytter derfra i frykt og turde ikke engang pynte til jul pĂ„ grunn av IS-sympatisĂžrene.

Peter Santesson, opinionschef pĂ„ Demoskop, Ă€r kritisk till Örebro kommuns sĂ€tt att anvĂ€nda kommunala pengar.

– Tanken gĂ„r till de gamla “vĂ€rstingresorna” och liknande kommunala program. Problemet Ă€r att det skapar omvĂ€nda incitament. FrĂ„gan som kommunen borde stĂ€lla sig Ă€r: Om man har rĂ„d att skapa sĂ„dana hĂ€r jobb, varför mĂ„ste mĂ€nniskor Ă„ka till Syrien för att fĂ„ dem? Och eventuellt komma tillbaka med allvarliga krigsförbrytelser i bagaget? I stĂ€llet för att satsa pĂ„ ungdomar som inte har tagit det hĂ€r steget, utan kĂ€mpar pĂ„ hemma, sĂ€ger han.

Terroristene bĂžr ikke belĂžnnes av kommunen, mener Santesson, som, i motsetning til initiativtakerne, fremdeles har nytte av en fungerende hjerne.

Expressen

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Erik Balle Povlsen
6 years ago

Hvis det havde vĂŠret satire, ville jeg synes det var ok, omend en anelse for langt ude. Jeg har overvejet, om jeg ikke bare skulle lade vĂŠre med at lĂŠse bl.a. Snaphanen og Uriasposten og bare tralle videre i al fredsommelighed (sĂ„ lĂŠnge det varer). Jeg bliver sĂ„ ganske mismodig, nĂ„r jeg lĂŠser om multikulturens ulyksaligheder. Men endnu mere mismodig, nĂ„r jeg lĂŠser og hĂžrer om folkevalgte politikeres og offentlig ansattes lovprisning af det multikulturelle samfund. Og helt galt gĂ„r det, nĂ„r jeg erfarer deres bestrĂŠbelser for at gĂžre de vĂŠrste barbarer, ja ondskaben selv, stuerene. SĂ„ jeg blir`desvĂŠrre nok,… Read more »

SkÄning
SkÄning
6 years ago

Jag hade för nÄgra dagar sedan en diskussion pÄ Facebook om IS-rekryter borde betraktas som irreguljÀra krigförande (utan uniform osv) för frÀmmande makt som har förklarat oss krig (det rÄder vÀl ingen tvekan om det). Enligt krigets lagar kan man hÄlla en kort militÀrdomstol och sedan arkebusera sÄdana. Drastiskt kanske, men jag kunde inte i min vildaste fantasi förestÀlla mig den hÀr ÄtgÀrden i alla fall, och den kommer att vara mindre effektiv.

Santor
Santor
6 years ago

Jeg skrev engang en kommentar hvor jeg ironisk skrev at de formodentlig ville blive tilbudt en plads pÄ ( godt nok Danske ) veteranhjem nÄr de kom hjem.

Who knew?

Fantastisk sÄ grotesk virkeligheden viser sig at efterligne selv de mest vanvittige tanker.

Ole Burde
Ole Burde
6 years ago

Logikken i det lader til at vĂŠre at IS’erne hos kumunen har adgang til information og erfaring om den lokale infrastruktur , sĂ„dan at de kan sabotere den pĂ„ en professionel mĂ„de ! . OgsĂ„ adgang til tungt udstyr og redskaber kan vĂŠre en stor hjĂŠlp …