3
apr
Seneste opdatering: 3/4-15 kl. 1423
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

I ĂĄr har jeg skiftet den normale version med Karl Richter fra 1971 med den formidable, sprøde, analoge lyd ud med Otto Klemperer’s fra 1961. PĂĄ denne synger en perlerække af tidsens helt store: Peter Pears, Dietrich Fischer-Dieskau, Elisabeth Schwarzkopf, Christa Ludwig. Helen Watts og Nicolai Gedda.

Klemperer’s tempo er mere adstadigt end de flestes, men det er overvældende smukt. Nogle vil mene, den har for symfonisk et præg, men jeg er ikke puritaner. Jeg husker stadig forsiden af The Straits Times i juli 1973: “Conductor, maestro Klemperer dies in his sleep.” Jeg havde lige købt en stak af hans indspilninger, som var til at betale udenfor Danmark for en fattig student. Hans indspilning er i to dele, del 2 er her.

Se det Sixtinske Kapel virtuelt uden at tage til Rom og lægge  dig på gulvet på ryggen, som jeg gjorde da jeg var der, da det desværre var under restaurering.

Matthias Grünewald og Tomas Tranströmer

The final flowering of the Gothic came relatively late, in the work of the German artist, Matthias GrĂĽnewald 1470-1528. He was possibly an exact contemporary of DĂĽrer, but while DĂĽrer was deeply influenced by the Renaissance, GrĂĽnewald ignored it in his choice of subject matter and style. Much of his work has not survived to this day, but even from the small amount that has come down to us, it is possible to see GrĂĽnewald as one of the most powerful of all painters.

No other painter has ever so terribly and truthfully exposed the horror of suffering, and yet kept before us, as Bosch does not, the conviction of salvation. His Crucifixion, part of the many-panelled Isenheim Altarpiece, is now kept in Colmar.

isenheim

It was commissioned for the Antoinite monastery at Isenheim and was intended to give support to patients in the monastic hospital. Christ appears hideous, his skin swollen and torn as a result of the flagellation and torture that He endured. This was understandably a powerful image in a hospital that specialized in caring for those suffering from skin complaints. GrĂĽnewald’s dark vision.  (detalje fra Isenheim alteret, helbillede her.)

Man kan læse teksten her.

Tomas Tranströmer – Efter nĂĄgons död


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.