13
apr
Seneste opdatering: 14/4-15 kl. 0025
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Marika Formgren var lederskribent i svensk presse indtil januar 2014, hvor hun sagde op og forlod faget da hun havde forvisset sig om, at hun ikke var ansat for at udtrykke sin overbevisning, men for at “anpassa sig till informella regler för vad som anses politiskt korrekt.” Heldigvis skriver hun stadig, selvom hun nu uddanner sig nu til ingeniĂžr.

I Sverige skal man gÄ med livrem og seler, hvis man vil benytte sin grundlovsfÊstede ytringsfrihed. Man skal vÊre lidt af et et IT -geni og anonymisere sig, og man skal vÊre parat til at blive forfulgt ikke bare af udemokratiske organisationer som Researchgruppen og Expo, men ogsÄ af Expressen og Aftonbladet, hvis demokratiske sindelag aldrig har imponeret. Vi kender selvfÞlgelig lignende typer i Danmark, den nedrige vilje til at terrorisere er tilstede i periferien, men de er ikke en faktor, nogen behÞver tage alvorligt. De har yderst begrÊnset medvind fra mainstream.

Fra Formgren’s lange, absolut nĂždvendige artikel Med skrĂ€cken som verktyg i dag, der i et sundt demokrati havde vĂŠret en to-sides feature i Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet:

Att skaffa sig makt genom att sĂ€tta skrĂ€ck i andra anses allmĂ€nt som avskyvĂ€rt. Det Ă€r dĂ€rför terrorism – oavsett terroristens politiska tillhörighet – hatas av de allra flesta; för att terrorism gĂ„r ut just pĂ„ vĂ€cka mĂ€nniskors skrĂ€ck. Det Ă€r dĂ€rför totalitĂ€ra stater, oavsett om de varit höger- eller vĂ€nsterdiktaturer, gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng har visat sin brist pĂ„ respekt för mĂ€nniskans vĂ€rdighet. Medan politikerna i demokratier mĂ„ste vinna vĂ€ljarnas förtroende kan politikerna i diktaturer göra som de vill. Om nĂ„gon har frĂ€ckheten att protestera kan man hĂ€nga honom pĂ„ torget, androm till varnagel. Det sĂ€gs att makt alltid korrumperar men jag hĂ€vdar att makt som bygger pĂ„ skrĂ€ck korrumperar mer Ă€n all annan makt.

SkrĂ€ckens primat – nĂ€r makthavare och aspirerande makthavare upprĂ€tthĂ„ller makten genom att gjuta skrĂ€ck i medborgarna – Ă€r nĂ„got jag har antytt i tidigare texter. NĂ€r jag beskrev VĂ€rdegrundsdemokratin var det ett annat sĂ€tt att försöka formulera hur vi i Sverige i dag har makthavare som försöker skrĂ€mma oss till att sluta tĂ€nka sjĂ€lva och i stĂ€llet lyda blint. [..]

Medierna och journalisterna Ă€r huvudrollsinnehavare i dramat. I en fungerande demokrati Ă€r journalisternas uppgift att granska makthavarna, att stĂ„ i allmĂ€nhetens tjĂ€nst eller pĂ„ den ”lille mannens” sida, och för vĂ€ljarnas rĂ€kning kontrollera att makthavarna hĂ„ller sina löften och inte missbrukar maktpositionen. I Sverige i dag har mĂ„nga journalister i stĂ€llet tagit pĂ„ sig uppgiften att granska och hĂ„lla koll pĂ„ vĂ€ljarna, att representera makthavarnas intresse av att tysta dissidenter och kritiker. [..]

Jag Ă€r bekymrad för demokratin i Sverige. MĂ„nga av texterna jag har skrivit de senaste Ă„ren har kretsat kring hur det kastrerade debattklimatet, den snöpta tankefrihet som Ă€r resultatet av skrĂ€ckens primat, hotar demokratin. Jag har omvĂ€xlande kallat fenomenet för bland annat VĂ€rdegrundsdemokrati, mjuktotalitarism, mediekrati, men det grundlĂ€ggande temat har varit detsamma: nĂ€r medborgarna i ett land inte fĂ„r fullstĂ€ndig information om, och inte fĂ„r delta i/ta del av en helt fri debatt om samhĂ€llsförĂ€ndringar och politiska perspektiv pĂ„ dessa, dĂ„ rĂ„der ingen riktig demokrati. För att riktig demokrati ska rĂ„da rĂ€cker det nĂ€mligen inte med fria val, vĂ€ljarna mĂ„ste ocksĂ„ inför dessa fria val kunna bilda sin politiska uppfattning genom fri information och fri debatt. Åsiktskorridoren Ă€r alltsĂ„ odemokratisk. Med skrĂ€cken som verktyg


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.