21
apr
Seneste opdatering: 21/4-15 kl. 2026
9 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M. Jensen

IMG_0176Mens vi udenforstående undrende kan iagttage, at den svenske elite afvikler Sverige som et land for svenskere, kommer jeg til at tænke på, at vi danskere jo slet ikke er så udenforstående endda.

For Skåne (samt Halland og Blegind) har hørt til Danmark i tusind år før provinserne blev erobret og besat af Sverige i løbet af 1600-tallet.

Og når den svenske elite forærer dele af Sverige til folk fra fremmede verdensdele, kunne man passende spørge, om det ikke ville være rimeligt at give Skånelandene tilbage til det land, de hørte sammen med i så mange år, Danmark?

Bevidstheden om det gamle tilhørsforhold er dog stadig levende “hinsidan” (eller mere politisk korrekt: “HENsidan”), og det giver sig bl.a. til kende i, at der på Dronning Margrethes fødselsdag flages med Dannebrog på Kärnan, tårnet i Helsingborgs gamle slot.

Egentlig havde man stoppet med denne skik for i stedet at flage med Dannebrog på vor national- og grundlovsdag 5.juni, men foranlediget af Dansk-Skaansk Forenings besøg på Kärnan 16.april og fordi en 75 års fødselsdag nu engang er noget særligt, havde man invilliget i at gøre en undtagelse.

Og derfor kunne vi på toppen af tårnet stå under Dannebrog og samtidig se krudtrøgen fra Kronborgkanonernes salut til ære for dronningen. Bragene fra de 27 skud hørtes ganske vist med hele 15 sekunders forsinkelse på grund af afstanden, men medlemmerne af Dansk-Skaansk Forening ventede tålmodigt. Og tålmodig skal man være, når man arbejder på at få Skånelandene tilbage til Danmark.

Tårnet i Helsingborg Slot blev bygget af Erik Menved ca. 1310 som centrum i et større borgkompleks. På grund af den strategiske beliggenhed var slottet den vigtigste fæstning i Skåne; flere konger samt Margrethe 1. har resideret her og i 1283 blev der holdt Danehof på slottet.

Kärnan er et af Nordens få bevarede middelaldertårne og samtidig et af de største med sine 35 m. i højden og et grundareal på 15 x 15 m., større end både Korsør Tårn, Gåsetårnet, Manteltårnet på Hammershus og Centraltårnet i Sølvesborg. Kun Kalundborg Slotstårn var større, men det blev ødelagt af den svenske besættelsesmagt i 1660. Og den var også på spil, da det gamle borganlæg rundt om Kärnan blev ødelagt i 1680’erne.

Selve navnet Kärnan er i øvrigt et svensk tilnavn fra 1700-tallet,. som intet har med det oprindelige tårn at gøre.

Som et ekstra krydderi kunne man på Stortorget se det skånske flag (rødt med gult kors) vaje med Dannebrog på Kärnan som baggrund. Så måske er der håb for Skåne!

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

9 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Tordenskjold, P.W.
Tordenskjold, P.W.
5 years ago

Skåne, Halland, Blekinge samt Øsel og Gotland samt landområderne Jämtland og Häjredalen vil og er for altid tilhørende det danske/norske rige, præcis som Holsten og de andre danske landområder stjålet af prøjserne. Men aldrig vil vi glemme vores helte, der kæmpede og kæmper for danernes ret til igen at få vores land tilbage. Ingen borger i disse områder er glemt, men bor fortsat i vores hjerter og danske sjæl. Tvivl derfor ikke I danske, der må leve i vores gamle danske områder – uden at kunne tale vort sprog, og ære vores gamle traditioner. Men lad jer ikke kue… Hejs… Read more »

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago

Svenskjävlar.
Min tipoldefar kom fra Torekov og i land i Danmark med en ny identitet, sådan en kan jo være nyttig, takket være tolderen, sådan er familjevandrehistorien i hvert fald.
http://www.gratisrejseguider.dk/sverige/torekov/torekov-det-svenske-skagen
sv.wikipedia.org/wiki/Torekov

Det bedste forslag synes jeg stadig er et finsk, norsk og dansk tilbud om betingelsesløs overgivelse.

machiavelli
machiavelli
5 years ago

Min far er født i Skåne, så selvfølgelig skalvi have skåne tilbage.

Armadillo
Armadillo
5 years ago

Gerne de gamle provinser tilbage til Danmark, men helst uden Rosengård /Malmø og lignende steder i de større byer.

snøfte
snøfte
5 years ago
Reply to  Armadillo

Mon tro hva imamerne i de tusen svenske moskeer siger, vil de lade Skåne og Blekinge slutte seg til Danmark, eller vil de forblive i Sverige? Jeg mener de vælger det sidste, man spiser jo formeget svinekød og drikker jo for meget øl i Danmark! Og svenske muslimer vælger nok helst de kvinnehysteriske muslimelskende venstreradikale quinder fra Vänstern (som stadig væk “kärleksbombar “vår moske”, antænt af en frityrgryde) hellere end å se en muhammedtegning i en dansk avis, der “hat mot folkgrupp” ennu ikke hører til den dagligdagse orden man kan hat-anmælde!

Armadillo
Armadillo
5 years ago
Reply to  snøfte

Tja Snøfte, der bor antaglig omkring en halv miljon, mer eller mindre rabiate eller ointegrerede muslimer i Skåne, Halland og Blekinge og jeg tror næppe nogen Dansk ved sine sunde vædsker, har den mindste overvejelse at omfavne disse mennesker i Riget.

Svend Andersen
5 years ago

Smukt at se de to flag vaje stolt på samme billede, men sådan lidt pernittengrynsk undrer det mig at de tilsyneladende blafrer hver sin vej. 😉

Armadillo
Armadillo
5 years ago
Reply to  Svend Andersen

Som gammel tømrer ved jeg at vinden på marken kan gå den ene vej, men oppe på taget i måske 30 meters højde, gå den anden vej, noget der er ganske vigtigt at vide på forhånd, om man ska bære undertag-masonit ud på taget, det er ligesom lettere att gå med vinden end mod vinden, så man løfter simpelthen masonitten op i den ende hvor man får vinden i ryggen 🙂