28
apr
Seneste opdatering: 28/4-15 kl. 1853
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Bonniers, Originaltitel pÄ engelska: Heretic, översÀttning av Margareta Eklöf. Av Thomas Nydahl.

SAMSUNG DIGITAL CAMERADen som idag pĂ„stĂ„r att Ayaan Hirsi Ali Ă€r en ”islamofobisk” och ”hatisk” skribent Ă€r antingen okunnig eller helt och hĂ„llet obildbar. Den som pĂ„stĂ„r det Ă€r för det första okunnig om att hon för det första Ă€r född och fostrad i islams vĂ€rld, och för det andra att hon som en fri kvinna, pĂ„ flykt frĂ„n det förflutnas förtryck, anslutit sig till de fria, av franska revolutionens ideal fĂ€rgade, idealen om medborgarskap och sekulĂ€rt liv. Men hon vet av hĂ„rd erfarenhet att alldeles oavsett sin egen gĂ€rning möter hon hela tiden, sĂ„vĂ€l i Europa som i USA, just de bottenlöst obildade och grundlösa anklagelserna. Var kommer de ifrĂ„n? Jo, just det, de kommer frĂ„n islams stormtrupper, de kommer frĂ„n muslimer som tror att de mĂ„ste skriva under pĂ„ varje deklaration om jihad och hat för att de ska betraktas som rĂ€ttrogna.

NĂ€r jag nu tagit mig an Hirsi Alis nya bok tĂ€nker jag först att allt detta vet jag redan. Jag har lĂ€st hennes tidigare böcker. Jag har lĂ€st alla de andra avfĂ€llingarna, de modiga mĂ€nnen och kvinnorna som lĂ€mnat islam bakom sig och som sökt friheten. Men sĂ„ hejdar jag mig. Hennes nya bok Ă€r ju inte som de tidigare eller andra. Reformera islam Ă€r för det första en sammanfattning – nej, en redogörelse för – vad islam krĂ€ver och förvĂ€ntar sig av sina anhĂ€ngare. För det andra – och viktigast av allt – Ă€r att den redovisar Hirsi Alis principiella och personliga argument mot dessa islams krav. Det Ă€r det som gör boken unik.

Men tror hon dÄ pÄ allvar att islam gÄr att reformera? LÄt oss stÀlla en helt annan frÄga: gick kristendomen att reformera? Hirsi Ali vet besked och hon gÄr raka vÀgen till Martin Luther och de teser han spikade pÄ kyrkporten. NÀr Hirsi Ali möter Luther slÄr det gnistor, det kan jag garantera! Ett av hennes argument blir starkare Àn de andra: Luthers teser kunde spridas tack vare att boktryckarkonsten gjort entré. Luther + tryckeri var receptet för en revolution. Idag har vi internet, print-on-demand och andra tekniska landvinningar för kommunikation.

Hirsi Ali vĂ€nder sig till de frihetslĂ€ngtande muslimerna – först och frĂ€mst kvinnorna i islam – och sĂ€ger: nu finns tekniken! AnvĂ€nd tekniken, sprid era tankar, gör uppror mot förtrycket! Som den optimist hon Ă€r förvĂ€ntar hon sig – i de första stegen av arabiska vĂ„ren – att mĂ€nniskor ska göra bruk av det som bultar i deras bröst; lĂ€ngtan efter frihet Ă€r alltid starkare Ă€n anpassningen och lydnaden. Islam + internet borde alltsĂ„ kunnat leda till reform. Eller? Luther + tryckkonst gjorde det. Eller var det sĂ„ att Europa och den kristna kyrkan var redo att gĂ„ frĂ„n puppstadium till fullt utvecklad fjĂ€ril? FrĂ„n katolicism till protestantism? Det finns inga sjĂ€lvklara svar. Men det finns spĂ„r i historien som pekar mot möjliga lösningar.

”Jag anser det trovĂ€rdigt att internet kommer att bli för den muslimska vĂ€rlden pĂ„ 2000-talet vad tryckpressen var för kristenheten pĂ„ 1500-talet. Jag anser det trovĂ€rdigt att de vĂ„ldsamma islamister jag har kallat medinamuslimer Ă€r de moderna motsvarigheterna till de fanatiska sekterna i förreformationens Europa och att en helt annan reformrörelse redan bildas i Mellanösterns och Nordafrikas storstĂ€der (
) Mycket Ă€r ovisst i detta tidiga skede. Det enda sĂ€kra med den muslimska reformationen Ă€r att den inte kommer att likna den kristna. Det Ă€r sĂ„dana fundamentala skillnader mellan Jesus och Muhammeds lĂ€ra, för att inte tala om de bĂ„da religionernas radikalt olika organisatoriska struktur, att alla analogier faller i stycken.”

Vilka Àr dÄ islams problem? Hirsi Ali beskriver dem i fem punkter. I dessa finns hela systemet nedtecknat, kortfattat men kusligt i sin exakthet, och det Àr, sÀger Hirsi Ali, pÄ dessa fem punkter islam mÄste reformeras. De Àr:

1/ Muhammeds halvt gudomliga och ofelbara status och den bokstavstrogna lÀsningen av Koranen, sÀrskilt de delar som uppenbarades i Medina. 2/ Fokuseringen pÄ livet efter döden istÀllet för livet före döden. 3/ Sharia, den lag som hÀrletts ur Koranen, hadhiterna och resten av den islamiska rÀttslÀran. 4/ Makten för enskilda personer att tillÀmpa islamisk lag genom att pÄbjuda det rÀtta och förbjuda det orÀtta. 5/ Befallningen att utkÀmpa jihad, det heliga kriget.

Man förstÄr direkt att Hirsi Ali med dessa punkter gÄr till nÄgra av islams kÀrnfrÄgor. Hur kan ett sÄdant system reformeras? Hon sÀger att hon Àr optimist, men att det kommer att ta lÄng tid och bli mycket blodigt. UngefÀr som de europeiska religionskrigen, tÀnker jag.

Hirsi Ali delar upp vĂ€rldens muslimer i tre grupper. Den första kallar hon Medina-muslimer, det Ă€r de verkligt hĂ„rdföra, vi finner dem i grupper som IS, Boko Haram och andra. De fĂ„r sitt namn frĂ„n det faktum att de med vĂ„ld upprĂ€tthĂ„ller sharia och för att de inte bara lyder, utan imiterar Muhammeds lĂ€ra och hans stridslystnad. Det Ă€r denna grupp som kallar judar och kristna för ”svin och apor”. De tillĂ€mpar sharia med halshuggning, stening och andra dödsmetoder.

Den andra gruppen, Mecka-muslimerna, bestĂ„r, sĂ€ger Hirsi Ali ”av mĂ€nniskor som Ă€r lojala mot förkunnelsens grunder och troget förrĂ€ttar sina böner men inte vill anvĂ€nda vĂ„ld.” Det största problemet denna majoritetsgrupp stĂ„r inför Ă€r mötet med moderniteten, det sekulĂ€ra och individualistiska.

Den tredje gruppen, de muslimska oliktĂ€nkarna, betraktar hon som ”modifierade muslimer”. De Ă€r födda in i islam men ifrĂ„gasĂ€tter, diskuterar och i vissa fall lĂ€mnar islam bakom sig för alltid. Hirsi Ali hör sjĂ€lv till denna grupp.

NĂ„, hon Ă€r alltsĂ„ optimist – trots allt – och det Ă€r kanske pĂ„ just den punkten jag sjĂ€lv tvivlar. Hirsi Alis eget liv Ă€r ett exempel pĂ„ vad som hĂ€nder nĂ€r en mĂ€nniska – en individ, mĂ€rk vĂ€l – genomskĂ„dar en totalitĂ€r vĂ€rldsbild, i detta fall islam som regelsystem och lĂ€ra, men jag Ă€r inte lika övertygad som hon om att det pĂ„ massplanet Ă€r möjligt. Hon sĂ€ger sjĂ€lv att förtrycket och inlemmandet i islam börjar i hemmet. Som barn fostras de blivande anhĂ€ngarna.

Att mÄnga av dem vÀljer att lÀmna islam Àr inte konstigare Àn att barn till kristna eller judiska sekters vuxna vÀljer att lÀmna. Det tycks idag snarast vara en regel, oavsett om vi talar om kristna, judiska eller muslimska sekter. Det Àr kanske just det som utgör mötet med moderniteten! LÄt mig citera Ayaan Hirsi Alis slutord i boken, för just de orden tror jag kunde vara en riktningsvisare, Àven om jag sjÀlv reserverar mig mot optimismen i orden:

”Jag Ă€r universalist. Jag Ă€r övertygad om att alla mĂ€nniskor kan resonera och har ett samvete. Det omfattar alla muslimer. För nĂ€rvarande lyssnar vissa muslimer inte till sitt samvete utan gĂ„r med i grupper som Boko Haram eller IS och lyder bokstavliga föreskrifter och religiösa dogmer. Deras brott mot mĂ€nniskans förnuft och samvete, som de begĂ„r i islams och sharias namn, framtvingar redan en ny granskning av islams skrifter, doktriner och lagar. Denna process gĂ„r inte att hejda, hur mycket vĂ„ld reformvĂ€nnerna Ă€n tillfogas. Till sist kommer förnuftet och samvetet att rĂ„da.” ***

Om Ayaan Hirsi Ali har jag tidigare bland annat skrivit hÀr:

Islams olika ansikten. Islams jĂ€rnnĂ€ve. Arabisk höst – redan? Gina Khan, Ayaan Hirsi Ali och salafismens utbredning…. Yttrandefriheten, islam och islamismen.

Se ogsĂ„ Hirsi Ali’s velfortjente hyldest til Lars Vilks i dag: ”Lars Vilks Ă€r en hjĂ€lte för mig”

Avslutningsvis frÄgar jag Ayaan Hirsi Ali om hon med sin oförsonliga instÀllning inte Àr rÀdd att hamna i samma fÄlla som Lars Vilks och andra islamkritiker som ofta beskrivs som islamofober. DÄ blixtrar det till i hennes ögon:

– Lars Vilks Ă€r en hjĂ€lte för mig. Jag tror inte för ett ögonblick att han Ă€r islamofob, att han vaknade en morgon och bestĂ€mde sig för att börja skĂ€nda muslimer. Han prövar grĂ€nserna för debatten och för sitt konstnĂ€rskap och betalar ett mycket högt pris för det. Ni borde vara stolta över honom.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

Den havde vi sĂ„ ikke lige set komme 😉 Ja, vore naive, uvidende, handlingslammede og groft uansvarlige vatnissepolitikere i folketinget havde i hvert fald ikke … LĂŠge anmeldt for snyd med erklĂŠringer til indvandrere http://jyllands-posten.dk/indland/politiretsvaesen/ECE7663512/L%C3%A6ge-anmeldt-for-snyd-med-erkl%C3%A6ringer-til-indvandrere/ POLITI OG RETSVÆSEN 28.04.2015 kl. 21:47 Statsborgerskab: 63 enslydende lĂŠgeerklĂŠringer om PTSD, der skulle gĂžre det lettere at fĂ„ statsborgerskab, fĂžrer nu til, at Justitsministeriet politianmelder en speciallĂŠge. Og de 63 ansĂžgere. HANNE FALL NIELSEN | MARTIN JOHANSEN Sagen om snyd med lĂŠgeerklĂŠringer er stĂžrre end fĂžrst antaget. [!!!] I november kom det frem, at en speciallĂŠge var mistĂŠnkt for i 30 konkrete sager at… Read more »

Lars Åhlin
Lars Åhlin
5 years ago

Ayaan Hirsi Ali har sĂ€kert rĂ€tt i att de allra flesta muslimer Ă€r “Mecka-muslimer” i den meningen att de personligen Ă€r frĂ€mmande för islams hatiska sida. Men var Ă€r “Mecka-muslimernas” imamer och moskeer? Varför hör man sĂ„ sĂ€llan muslimer ta avstĂ„nd frĂ„n morden och förtrycket?

Goscarsson
Goscarsson
5 years ago

De som tog emot Luthers lÀra var germaner. Det Àr samma grupp av mÀnniskor som i dag enligt world values survey har den största tilliten till sina medmÀnniskor (och dessutom Àr mest sekulÀra). Var inom den muslimska vÀrlden finns en befolkningsgrupp som har denna mottaglighet? Iran? I varje fall mÄste man nog söka den utanför de arabiskt dominerade lÀnderna..

Armadillo
Armadillo
5 years ago

To modige og kloge kvinder, bare respekt herfra.
Man kan tro de er sþstre faktisk 😉