16
maj
Seneste opdatering: 16/5-15 kl. 1726
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

LĂ€s nu först detta citat. HĂ€r finns kĂ€rnan till den nya polisorganisation som trĂ€der i kraft nĂ€sta Ă„rsskifte. I min hemstad ska man nu satsa pĂ„ “att lyssna”.

“– Jag tror att vi kommer att prata om problem i folks vardag eller upplevd otrygghet som vi inte ser, sĂ€ger Bengt-Arne Schuster, polisinspektör.”

TvÄ saker ska man lÀgga mÀrke till:

1/ MĂ€nniskor har problem i sin vardag.
2/ Det finns en upplevd otrygghet (alltsÄ inte att förvÀxla med en verklig).

Kristianstad ska frÄn och med mÄndag 18 maj satsa pÄ lyssnande poliser. Lokaltidningen skriver:

“Ur samtalen och en enkel enkĂ€t som medborgarna erbjuds att fylla i ska problembilder och förslag pĂ„ vad polisen ska jobba med vaskas fram.”

Det Ă€r alldeles uppenbart att den polisiĂ€ra organisationen nu ska arbeta utifrĂ„n “förslag” och “problembilder”. Det mesta verkar inte vara verkligt, om ordvitsen tillĂ„ts. Det mesta Ă€r “upplevt” eller blott “bilder” av problem, sociala och andra. De flesta mĂ€nniskor vet hur verkligheten ser ut. OcksĂ„ hĂ€r i bygden vet vi att rĂ„nen, misshandelsfallen, inbrotten, narkotikaförsĂ€ljningen, vapenbrotten alla ökar. Den senaste tiden har vi dessutom fĂ„tt erfara ovanligt mĂ„nga bostadsinbrott. Vi vet att den stĂ€ndigt större populationen frĂ„n RumĂ€nien inte enbart har blivit ett vardagsproblem med tiggeri, utan ocksĂ„ en ökad brottslighet som har med bĂ„de inbrotten och butikssnatterierna att göra. Inte minst i vĂ„r stad vet mĂ„nga Ă€ldre mĂ€nniskor vilka risker det finns med att öppna dörren för frĂ€mlingar. Allt för mĂ„nga har redan fĂ„tt “hembesök” av förslagna, organiserade brottslingar, de har misshandlats, förnedrats och bestulits i sina egna hem. RĂ€cker inte detta för att polisen ska ha listorna överfulla med “förslag” redan? Vad behöver myndigheten mer Ă€n larmen och anmĂ€lningarna? I mina ögon ser detta ut som ett mycket tidstypiskt sĂ€tt att kanalisera mĂ€nniskors oro. FĂ„r du tala med en levande polis pĂ„ torget kanske din “upplevda” otrygghet minskar. Eller? I artikeln heter det:

“Polisens mĂ„l Ă€r att komma nĂ€rmare medborgarna.”

PÄ tio-femton Är bakÄt i tiden. DÄ hade ocksÄ vÄr kommun polisstationer i de mindre samhÀllena i kommunen. De Àr stÀngda och skrotade sedan lÀnge. Det Àr fakta. Det som rapporteras av en lydig press nu Àr ingenting annat Àn vackra och tomma ord. De stora sociala problem vi brottas med idag lÀr knappast gÄ ett bekÀmpa med blanketter, opinionsundersökningar och en ny dialogsatsning. Det Àr inte bara pinsamt att lÀsa om hur makten försöker trolla bort verkligheten, det Àr ocksÄ rejÀlt upprörande.

Dialogpolis mot organiserad brottslighet, ett missförstÄnd eller ett försök dölja en skandal

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Louis B Knockel
Louis B Knockel
6 years ago

Odense og Århus: Samme samfundssygdom, samme virkningslþse medicin.

Armadillo
Armadillo
6 years ago

Herregud, vad tĂ€nker de pĂ„ egentligen? Det Ă€r bara att ta en runda pĂ„ NĂ€sby i Kristianstad om ett par timmer för att konstatera hur illa det Ă€r. DĂ€r Ă€r dagliga gaturĂ„n, överfall och Gud vet allt i Kristianstad och en ‘dialogpolis mĂ„ste vara kunnig uti menasprĂ„k om hen vill kommunicera. Jag bor tre mil frĂ„n möghĂ„lan och har fönsterlĂ„s, hela Nordöstra SkĂ„ne Ă€r i dag totalt fördĂ€rvat genom massinslĂ€pp av ointegrerbara mĂ€nniskor. Sverige Ă€r sen lĂ€nge bortom ‘dialog’. Förövrigt Ă€r Kristianstadsbladet en skitblaska dĂ€r förutom att vara bakom en betalvĂ€gg till 90% av allt redaktionellt material, en sĂ„ kallad… Read more »

Arbeideren
Arbeideren
6 years ago

Dialogpolis med rosa uniformer. Velkommen til Sverige anno 2015.