27
jul
Seneste opdatering: 27/7-15 kl. 0100
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av HANS RUSTAD

Klokken 0440 eksploderte igjen det politiet tror var en granat i det sentrale MalmĂž, ikke langt fra en studentbolig. Det har vĂŠrt en serie av granateksplosjoner i byen, ni siden juni.

Granatene gjÞr store materielle skader, skremmer mange og pÄfÞrer folk store utgifter, foruten at det Þdelegger bymiljÞer.

Handgranaten exploderade pÄ en parkeringsplats pÄ Rönnblomsgatan i Malmöstadsdelen VÀrnhem. Ett tiotal bilar och fönsterrutor i bostadshuset intill skadades av splitter. Polisen har sÀkrat spÄr som tyder pÄ att skadorna orsakats av just en handgranat.

Folk mÄ spÞrre seg hva som foregÄr.

Ett trettiotal sprÀngdÄd har nu intrÀffat i Malmö sedan nyÄr. Senast kastades en granat mot entrén pÄ ett socialkontor pÄ HÄlsjögatan i förrgÄr och polisen har sedan dess gÄtt ut med en varning för att det kan ligga kvar odetonerade handgranater i Malmö.

Mediene demper dekningen. Normalt skulle granater mot sivile mÄl forÄrsake oppstandelse. Da Lasermannen holdt pÄ var det stor mediekampanje i bÄde Sverige og Norge. Han skjÞt mot utlendinger. Men nÄr innvandrere tar krigen til gatene, er det som om mediene ikke orker Ä se hva som foregÄr.

Paulina Neuding i Svenska Dagbladet har intervjuet lederen for det stĂžrste ambulanseforbundet i Sverige, Henrik Johansson. Det er vanskelig Ă„ forstĂ„ at han beskriver det landet vi tidligere kjente som Sverige. Snart ingenting av dette landet er igjen. Dvs. opplĂžsningen og volden brer seg fra “utenforskapsomrĂ„dene” og innover mot byene og volden Ăžker.

De som fĂžrst merker det er ambulansepersonell og politi. De mĂ„ rykke ut. De mĂžter resultatene av volden, men – og det er det som sjokkerer mest – de fĂ„r ogsĂ„ merke volden pĂ„ egen kropp. Hat og vold mot politiet er noe venstresiden har vennet publikum til. Men hat og vold mot ambulansepersonell er vanskeligere Ă„ forstĂ„. Det blir da heller ikke rapportert, annet enn marginalt.

Men nĂ„ stĂ„r fagforbundslederen frem og slĂ„r alarm, fĂžrst og fremst pĂ„ vegne av kolleger, som ikke orker mer, blir traumatiserte og fĂ„r sin solidaritet Ăždelagt, men ogsĂ„ pĂ„ vegne av det svenske samfunn. NĂ„r intervjuet finner sted i slutten av juni har det akkurat skjedd en voldsepisode mot en ambulansepleier pĂ„ t-banen i Stockholm, i en “forstad”.

– Det som hĂ€nde dĂ„ var att en sjukvĂ„rdare sa till en kille som stod bredvid: ”Du kan inte röka nĂ€r vi har syrgas och en nödstĂ€lld att ta hand om hĂ€r” – och dĂ„ small det. En serie hĂ„rda slag mot huvudet. Sedan blev situationen Ă€nnu mer skrĂ€mmande nĂ€r det kom fler personer med bilar. VĂ„ra kolleger fick evakueras med hjĂ€lp av flera polispatruller.

– Och det hĂ€nde i samma veva som jag fick rapporter om liknande incidenter frĂ„n andra delar av landet, varav nĂ„gra med vapen.

Eller en annen skremmende episode:

Han beskriver en hÀndelse i en annan Stockholmsförort i vÄras: En sjukvÄrdare tar hand om en patient i en ambulans som plötsligt prejas av vÀgen av en annan bil. Under mordhot tvingas sjukvÄrdaren in i den andra bilen för att vÄrda en person under fÀrden.

– SĂ„dana hĂ€ndelser sĂ€tter spĂ„r och riskerar att traumatisera ambulanspersonalen. De körde i vansinnesfart, kollegan satt dĂ€r och bad till Gud  att fĂ„ komma hem till sin familj.

NÄr sakene anmeldes og kommer for retten skjer det at kolleger ikke vÄger vitne. Det gjÞr noe med tilliten og solidariteten. Den som er blitt utsatt for vold blir sviktet. Da er ikke veien lang til Ä slutte i jobben. Og det er det som skjer: En voldsom turnover av personale.

Volden gjÞr at personalet gÄr rundt med en permanent uro. Mange mÄ ta medikamenter for Ä fÄ sove:

– Kanske Ă€r det vĂ€rsta med detta oron hos personalen, att mĂ„nga kolleger gĂ„r till jobbet efter en sĂ„n hĂ€r hĂ€ndelse och Ă€r rĂ€dda för att möta samma person eller gĂ€ng igen.

– För oss Ă€r det en konkret fara att vi sĂ„ ofta befinner oss i miljöer och situationer dĂ€r det finns vapen. Risken för posttraumatisk stress Ă€r pĂ„taglig och flera kollegor medicinerar för att klara sömnen.

Folk som begynner i jobben blir sjokkert. De ante ikke at voldsnivÄet var sÄ hÞyt. Det sier noe om at medier og politikere ikke vier volden den oppmerksomhet den har krav pÄ.

– MĂ„nga börjar pĂ„ det hĂ€r jobbet och Ă€r inte beredda pĂ„ att möta det samhĂ€llsklimat vi har. I storstadslĂ€nen hĂ€nder det nĂ„gonting flera gĂ„nger dagligen.

Ikke bare er det mye vold, den er ogsÄ blitt langt grovere.

– Att nĂ„gon kollega blir hotad eller hamnar i en vĂ„ldsam situation. Dessutom pĂ„verkas vi av att vĂ„ldet i samhĂ€llet har blivit sĂ„ mycket grövre. För tjugo Ă„r sedan var en skottskada nĂ„got unikt. Nu Ă„ker vi pĂ„ skottskador sĂ„ gott som dagligen.

Paulina Neudin skal representere det mediale Sverige, det som har som motto at volden og kriminaliteten er synkende. Norske medier har i lang tid sagt det samme om kriminaliteten: At den er synkende. Neuding mÄ derfor spÞrre:

– Det ifrĂ„gasĂ€tts ibland i debatten att vĂ„ldet ökar.

– I sĂ„ fall mĂ„ste det ha minskat radikalt i nĂ„got annat avseende. Vi ser en pĂ„taglig ökning av grovt vĂ„ld, framför allt skjutningar och andra former av grov misshandel.

Johansson kan ikke konfrontere pressen direkte, han mÄ svare indirekte. Fremfor alt vil ikke mediene beskjeftige seg med hvorfor de unge i forstedene gÄr lÞs pÄ de som kommer for Ä hjelpe skadde og sÄrede, syke mennesker.

Varför blir ni angripna?

– Vi har förstĂ„s varit sjĂ€lvkritiska och frĂ„gat oss om det kan vara attityden hos oss. Men vi har vĂ„r kod att hedra livets stjĂ€rna, och vĂ„r uppgift Ă€r att rĂ€dda liv och undsĂ€tta skadade och sjuka oavsett vilka de Ă€r. Vi borde ju betraktas sĂ„ som Röda korset eller Röda halvmĂ„nen i konfliktomrĂ„den. Jag Ă€r vĂ€ldigt förundrad över varifrĂ„n det hĂ€r hatet och aggressiviteten kommer.

Hur gÄr det till nÀr ni angrips?

– Det brukar börja med att mĂ€nniskor domderar och stĂ„r i vĂ€gen, att de försöker förhindra eller försvĂ„ra sjukvĂ„rdsarbetet. Om vi dĂ„ sĂ€ger ”Du mĂ„ste flytta pĂ„ dig, vi mĂ„ste rĂ€dda den hĂ€r personen som ligger hĂ€r”, blir det inte sĂ€llan en hop av mĂ€nniskor som ropar tillmĂ€len, hĂ„nskrattar och sĂ„ smĂ„ningom blir stĂ€mningen aggressiv. Det Ă€r vĂ€ldigt stressfyllt för oss.

NĂ„r ikke pressen vĂ„ger Ă„ forsĂžke Ă„ besvare spĂžrsmĂ„let “hvorfor blir vi hatet?” tĂžr heller ikke fagforeningslederen. Ellers skulle han risikere Ă„ fĂ„ sitt navn Ăždelagt og miste jobben. Slik fungerer fortsatt Sverige og det hindrer at problemene kommer opp og blir belyst.

Flere enn to er farlig

Men Johansson er forbausende Äpen og Êrlig. Han kvier seg ikke for Ä kalle det en mobb. Blir det en ansamling pÄ flere enn to, mÄ de trekke seg ut som best de kan.

Är det vanligt att det Ă€r mĂ„nga personer inblandade?

– Ja, det Ă€r ofta som det blir som en mobb. NĂ€r det Ă€r fler Ă€n tvĂ„ personer, dĂ„ har vi i regel problem. NĂ€r det Ă€r unga vuxna i grupp sĂ„ gĂ€ller det ofta att lasta och lĂ€mna omrĂ„det illa kvickt.

Det er ikke tvil om hvem det er han snakker om: Förorterna, utanförskapsomrÄderna. Hva som skjer i disse omrÄdene nÄr gjenger med slike holdninger fÄr dominere, antydes.

– Jag Ă€r djupt bekymrad över den utveckling jag ser och hur illa kollegor och schysta medmĂ€nniskor far av olika gĂ€ngstrukturer. Det Ă€r riktigt otĂ€ckt. Det har utvecklats samhĂ€llen i samhĂ€llet dĂ€r motsatsen till humanismens vĂ€rden tycks rĂ„da.

Samfunn der anti-humane verdier fÄr rÄde. Det er en ganske sterk melding. SÊrlig nÄr vi ogsÄ vet at IS er populÊre som popkulturfenomen.

Ambulansepersonalet mÞter mennesker i disse forstedene som virkelig lider: Han nevner spesielt gamle og kvinner. De sitter inne i leilighetene og er livredde for Ä gÄ ut.

– Och det Ă€r ju inte bara vi som drabbas. Vi kommer ofta hem till sjuka mĂ€nniskor. Vi fĂ„r veta om deras kroppsliga problem, men vi fĂ„r ocksĂ„ veta att mĂ€nniskor inte sĂ€llan lever i skrĂ€ck i sina bostadsomrĂ„den. Det gĂ€ller sĂ€rskilt kvinnorna som jag upplever som sĂ€rskilt marginaliserade i sammanhanget.

Vet Sverige hva de har i vente? IfĂžlge Johansson lukker samfunnets stĂžtter Ăžynene.

– Det Ă€r ocksĂ„ skrĂ€mmande att se att man inte verkar vilja ta i det hĂ€r i den politiska debatten. Det Ă€r som att det hĂ€r problemet inte fanns, eller som att man försöker fĂ„ det till att det inte Ă€r sĂ„ mĂ€rkvĂ€rdigt.

Stort nÊrmere tÞr ikke Johansson gÄ i kritikken. Da blir den for fundamental og radikal. I stedet foreslÄr han en lÞsning pÄ systemets premisser: Spesialenheter som kan fungere sammen med spesialpoliti. Slik lÞser samfunnet problemer, i stedet for Ä konfrontere truslene i sin samfunnsmessige bredde.

Alarm Ambulansförbundet har under flera Ă„rs tid försökt fĂ„ gehör för förslaget att det ska införas ”taktiska enheter”, vilket skulle innebĂ€ra att speciellt utbildad personal med militĂ€r skyddsutrustning kan verka tillsammans med polis vid vĂ„ldsamma situationer. SĂ„dana enheter finns pĂ„ flera hĂ„ll i Europa.

Men hatet og volden blir ikke noe mindre av at det kommer spesialenheter. Det bare vokser, og spesialenhetene klarer ikke vĂŠre over alt. De er bare ad hoc-lĂžsninger.

I mens kan samfunnet innbilles at normaliteten fremdeles finnes.

Paulina Neuding:“VĂ„ld ett allt större problem”

Volden brer om seg i Sverige – ambulansepersonell kjenner det pĂ„ kroppen. Til dette skal lĂŠgges de talrige mord i Sverige seneste uge. 5-7 stk, jeg har ikke talt dem nĂžjagtigt. I Danmark har der ikke vĂŠret et eneste.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

Eksplosionerne og den meget alvorlige situation i MalmĂž med grov bandekriminalitet – hovedsageligt begĂ„et af udlĂŠndinge / indvandrere – blev belyst og debatteret i Deadline pĂ„ DR2 her til aften. Der fremkom ikke noget egentligt nyt, men det er dog interessant, at DR overhovedet finder det vĂŠsentligt at tage emnet op – og vover det! – , og at man selv pĂ„ DRs Deadlinbe-readaktion undrer sig sĂ„re over de svenske “journalisters” og mediers prioriteringer og nĂŠsten totale fravĂŠr samt deres mangel pĂ„ realitetssans og nysgerrighed mht., hvad der egentlig foregĂ„r og gerningsmĂŠndenes etniske baggrund. https://www.dr.dk/tv/se/deadline/#!/00:20:18 Malmö – MĂŠrket af skud… Read more »

Armadillo
Armadillo
5 years ago

Ingen ser ‘elefanten’ i rummet…

machiavelli
machiavelli
5 years ago

SÞrgeligt at sige det, men politikerne har Þdelagt Europa. Det er for sent at Êndre udviklingen. landsforrÊderne skal op ad muren, nÄr borgerkrigen bryder ud.

Pantherinae
Pantherinae
5 years ago

Importer et par millioner muslimer mere, hvad skulle kunne gÄ galt?

Ramona Fransson
5 years ago

En nationell gigantisk nyhet tas upp i en lokaltidning.SĂ„ ovanligt! Hela Sveriges journalistkĂ„r borde kasta sig över varje tillgĂ€nglig politiker i hela Sverige och stĂ€lla dem mot vĂ€ggen. Skulle du vilja bli överfallen pĂ„ din arbetsplats i tid och otid? Om svaret blir nej, borde följdfrĂ„gan bli: SĂ„ varför gör ni inget Ă„t detta nu? Och att journalisterna kan skriva om samma sak över hela landet vet jag redan, för alla kan ocksĂ„ samtidigt lĂ„ta bli att skriva om saker … som det borde ha skrivits om.

samuelafugglas
samuelafugglas
5 years ago

Tacka förrÀdaren Reinfeldt för tillstÄndet i Sverige!