8
okt
Seneste opdatering: 8/10-15 kl. 2359
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Exodus

av Kjell HĂ„kansson

Vi fĂ„r nĂ€stan dagligen se hemska bilder pĂ„ mĂ€nniskor som försöker ta sig till Europa över Medelhavet i överfyllda bĂ„tar. Sveriges vice statsminister – som egentligen inte Ă€r nĂ„gon vice statsminister – jĂ€mförde detta med förintelselĂ€gret Auschwitz. Kanske illustrerar detta mer Ă€n nĂ„got annat hur dum och omdömeslös den svenska makteliten – som egentligen inte Ă€r nĂ„gon elit – har blivit. Hur mĂ„nga av offren i Auschwitz betalade mĂ€nniskosmugglare för att fĂ„ komma dit?

Jag vill med detta inlĂ€gg pĂ„minna om att det faktiskt har funnits en ström av migranter som fĂ€rdats i motsatt riktning över Medelhavet och som faktiskt har ett samband med Förintelsen – överlevande judar som reste till det som skulle bli staten Israel. PionjĂ€rer som pĂ„ egen hand ville bygga upp ett nytt samhĂ€lle och som skapade en blomstrande och sjĂ€lvförsörjande demokrati. Som ville leva och arbeta tillsammans med det egna folket istĂ€llet för att krĂ€va att andra folkslag skulle ta ansvar för dem.

Edith Piafs sĂ„ng nedan Ă€r vacker men texten en aning kryptisk: Exodus 1947 seglade sommartid frĂ„n Frankrike till Palestina; men, men, lÂŽhiver rimmar ju pĂ„ la mer. Vid ankomsten till Palestina tvingade britterna passagerarna att stiga ombord pĂ„ nya skepp som seglade dem tillbaka till Frankrike. I Marseille var det meningen att de skulle landsĂ€ttas med vĂ„ld eftersom de vĂ€grade att frivilligt gĂ„ i land pĂ„ europeisk mark. FransmĂ€nnen – nĂ€rmare bestĂ€mt en mycket ung François Mitterrand – sympatiserade med judarna och motsatte sig en tvĂ„ngsevakuering. EngelsmĂ€nnen fraktade dĂ„ passagerna Ă€nda till Hamburg, dĂ€r de internerades. MĂ„nga av offren lyckades Ă€ndĂ„ sĂ„ smĂ„ningom ta sig till Israel.

De bröt upp under en vintersol/De bröt upp för att ta sig över havet/För att sudda ut skrÀcken/För att förgöra skrÀcken/Som livet naglat fast i deras hjÀrtans inre/De bröt upp och trodde pÄ fruktbarheten/Av det gamla landet frÄn deras sÄnger/Deras hjÀrtan sjöng av hopp/Deras hjÀrtan skrek av hopp/De hade Äter gett sig ut pÄ minnenas vÀg

De grĂ€t havets tĂ„rar/De bad sĂ„ mĂ„nga böner/”Befria oss bröder/Befria oss bröder”/Att deras bröder drog dem mot ljuset/De befinner sig borta i ett nytt land/Som flyter vid skeppsmasten/(Med) HjĂ€rtat brustet av kĂ€rlek/HjĂ€rtat förlorat av kĂ€rlek/Hade de Ă„terfunnit kĂ€rlekens land

Originalet, frÄn filmen Exodus, (1960) Àr instrumentalt men melodin fick nÄgot Är senare en starkt sionistisk och nÄgot militant engelsk text.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

21 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Conny Bergström
5 years ago

Judar? Ha, ha, ha. Dom har ett eget land.

MollyM
MollyM
5 years ago

Utrolig stĂŠrk statement af Heidi Mund! Ja, mon ikke der kommer en dag, hvor ret igen bliver ret og tĂ„berne bliver stillet til ansvar for deres medvirken til sammenbruddet af det vestlige Europa …. jeg VIL tro det, ellers er livet jo ikke til at bĂŠre!

Jean Valjean
Jean Valjean
5 years ago

Det Àr tydligen lika dÄligt stÀllt i Tyskland som i Sverige. En press som inte gör sitt arbete . Damen i inslaget Àr verkligen förtretad och jag förstÄr henne. Vi i Sverige lever ocksÄ under ett förtryck skapat av politiker med den försÄtliga vÀrdegrunden, den som tyvÀrr mer eller mindre ersatt demokratin. Svenska och tyska journalister tycks inte ha förmÄgan att kritisera makten vilket Àr minst sagt att beklaga. Invasionen av en befolkning frÄn MENA kommer aldrig att tillföra Europa nÄgot positivt endast problem.

Lenn
Lenn
5 years ago

UdmĂŠrket sagt, af Heidi – selvom jeg kun forstod ca. hvert 2. ord… Den anden dag kunne man se pĂ„ tysk tv, hvordan ‘flygtninge’ i en asyllejr skabte sig: De hoppede op og ned, som en blanding af chimpanser og 3-Ă„rige bĂžrnehavebĂžrn. Forskellen var, at de kastede med borde og stole, og slog og sparkede. Havde de haft knive, sĂ„ var der vist blevet drĂŠbt nogle pansere. Hvorfor sender man ikke sĂ„danne psykopater tilbage til Muhammedanien med fĂžrste bananbĂ„d…? Hvorfor SKAL vi have dĂ©t ross heroppe? Og hvorfor advarer man ikke forĂŠldre med smĂ„ bĂžrn om mulige voldtĂŠgtsbĂžlger? DĂ©t er… Read more »

trackback
5 years ago

[…] Les videre:  Snaphanen […]

Iq
Iq
5 years ago

IfĂžlge “Tiroler Zeitung” er vĂ„bensalget i Østrig steget eksplosivt. Visse vĂ„bentyper er ovenikĂžbet udsolgt. Det forlyder, at det isĂŠr er kvinder, som forsyner sig, og at det skyldes den stigende migrantstrĂžm.

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago

Udmaerket lille chanson. Jeg foretrakker nu, situationen taget i betragtning, denne her:

https://www.youtube.com/watch?v=GvrOlKUUSlI

Lenn
Lenn
5 years ago
Reply to  FelixKrull

Men det er nu nok mer’ Russian Crusader 🙂 Putin – my Man! Se denne artikel og de seje russiske MĂŠnd. That’s how to do it, O’Bummer! You failed big time!
http://www.ibtimes.co.in/syria-russia-deploys-elite-spetsnaz-forces-hunt-down-isis-649416
Spetsnaz are the most trained soliders in the world. There almost impossible to crack in interrogation and are taught not ignore pain but to enjoy it.
The Spetsnaz are one of the best Special forces in the world today, being near-impossible to beat in unarmed combat, and possessing high-end weaponry.
– Go get’em, boyz! You are in my prayers!

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  Lenn

Ja, heldigvis.

USA er nu ogsaa begyndt at true Rusland med gengaeldelse, fordi de draeber deres allierede i ISIS og Al Qaeda:

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/08/russia-pay-price-syrian-airstrikes-ashton-carter-us-defence-secretary

Lenn
Lenn
5 years ago
Reply to  FelixKrull

Men er det USA, der truer med gengĂŠldelse? Siger de ikke, at det er Saudi og dennes allierede, der mĂ„ske vil hĂŠvne sig? Saudi har udtalt fatwaer imod Rusland, men jeg tror ikke, at de evner noget ift. Rusland – http://www.ibtimes.co.in/saudi-clerics-academicians-call-jihad-against-russia-protect-isis-syria-649357 TĂŠnk sig lige engang, at Saudi, som er venner med isis og kĂžber smĂ„ piger som sexslaver, af isis, er Ă©n af vestens allierede?!

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago
Reply to  Lenn

Men er det USA, der truer med gengĂŠldelse?

Saadan lyder det grangiveligt, naar det kommer ud af munden paa forsvarsministeren: et loefte om terrorangreb fra deres tamme, CIA-kontrollerede terrorister.

Forestil dig at Ruslands forsvarsminister udtalte, at Tyrkiet ville komme til at ‘betale’ for at have bombet kurderne.

Lenn
Lenn
5 years ago
Reply to  FelixKrull

Lige nu ved jeg bare, at jeg ville Ăžnske, at araberen ikke var opfunden! Hold fast, hvor bliver man sur og trĂŠt i hovedet pga. de onde muhammedanere! De skulle alle have vĂŠret placeret i Saudi, og sĂ„ skulle man have buret dem inde bag hĂžje mure med nul lufthavne eller mulighed for at komme ud! SĂ„ ville de snart have udryddet hinanden… Bliver nĂždt til at gĂ„ i seng, for jeg er immervĂŠk trĂŠt nu. Godnat, Krull.

Anna Svensson
5 years ago

Tack för det intressanta inlÀgget och inte minst den vackra lÄten.

ramonafransson
ramonafransson
5 years ago

Spelar ingen roll vad Johan Westerholm skriver eller tycker. Miggorna har genom Merit Wagers blogg berĂ€ttat om katastrofen i över fem Ă„r,ja faktiskt redan i tio Ă„r. INGEN HAR BRYTT SIG FRÅN DE ANSVARIGA! INGEN! Att de nu har mage att pĂ„stĂ„ att DE INTE FÖRSTOD ELLER VISSTE SÅ LJUGER DE Å DET GRÖVSTA! Jag har INGET ABSOLUT INGET FÖRTROENDE FÖR NÅGON AV DEM! Och kommer heller aldrig att lĂ€gga min röst pĂ„:MODERATERNA, CENTERN, FOLKPARTIET, KD, VÄNSTERN, SOCIALDEMOKRATER, MILJÖPARTIET, FEMINISTISKT INITIATIV … ALDRIG I LIVET!!!

Jean Valjean
Jean Valjean
5 years ago
Reply to  ramonafransson

Barbros pojk Johan har nu insett att han Àr ute ur debatten om han inte spurtar i elfte timman.
Vi som antytt betydande skevheter i samhÀllet de senaste Ären anser med fog att hans beteende Àr endast att betrakta som sista chansen av en kappvÀndare.

ramonafransson
ramonafransson
5 years ago

Och dagens ofattbart korkade politiker vill jĂ€mföra judehatande muslimer med offren i Auschwitz. Det Ă€r en djup krĂ€nkning för muslimerna Ă€r endast en död jude en bra jude. Åh vilken lust jag har att skeppa alla vĂ€stvĂ€rldens korkade politiker till Saudi och tvinga dem till slavarbete och att dra pĂ„ sig burkor. Det hade varit en ren fröjd att se dem i det skitlandet som de hyllar tvĂ€ttande fötterna pĂ„ de unkna gamla pedofilgubbarna klĂ€dda i sina sĂ€rkar!

Jean Valjean
Jean Valjean
5 years ago

Tack för den hĂ€r historiebeskrivningen. TyvĂ€rr vill nog inte svenska makthavare att den delges svensk befolkning. Vad som saknas i det nutida Sverige Ă€r en gedigen utbildning i landets skolor vad det gĂ€ller historia. DĂ„ speciellt i nĂ€rtid, lĂ„t oss sĂ€ga 100-200 Ă„r tillbaka i tiden. Man hĂ€pnar nĂ€r svensk befolkningen till stor del inte tror pĂ„ informationen att det var lugnare pĂ„ svenska gator och torg pĂ„ 1960-talet. Att ocksĂ„ BrĂ„ med vilseledande statistik försöker dölja sanningar som vem som helst med öppna ögon kan avfĂ€rda som lögner. De tror att dagens kriminalitet Ă€r nĂ„got som varit vardag genom… Read more »

tjke
tjke
5 years ago
Reply to  Jean Valjean

Det Ă€r mer Ă€n beklĂ€mmande. Det visar bara vilken dĂ„lig regering man har i Sverige. Naturligtvis kommer LöfvĂ©n göra allt mot Israel och judar trots sina lögner. Å ena sida Ă€r han mot antisemitism men Ă„ andra sidan hans första handling som statsminister var att godkĂ€nna en icke existerande stat “Palestina”. Före Israels sjĂ€lvstĂ€ndighet hette omrĂ„den Israel, Syrien och Jordanien Brittish Mandate Palestine, namnet som den romerske kejsaren Hadrianus gav Israel, dĂ„ han förstörde landet. Namnet Ă€r en översĂ€ttning av Philistina. De som bodde dĂ€r innan de besegrades av israeliska styrkor var greker frĂ„n Kreta. Arafat myntade ut begreppet palestinier… Read more »

Jean Valjean
Jean Valjean
5 years ago
Reply to  tjke

Blir lite lĂ„ngrandigt om jag tar det frĂ„n begynnelsen nĂ€r “Gud skapade vĂ€rlden”. Men hela MENA regionen bestĂ„r frĂ„n begynnelsen av ett Arabfolk. DĂ„ sedan lĂ„ng tid uppdelade pĂ„ olika klaner. Den judiska kulturen och religionen har enligt bibliska skrifter fĂ„tt tillgĂ„ng till landomrĂ„det nuvarande Israel. (tidigare JudĂ©en, Samarien och GalilĂ©en.) De har frĂ„n tid till annan fördrivits av de övriga i omrĂ„det men har tydligen haft en mer inneboende styrka att utrĂ€tta storverk Ă€n de andra i sin omgivning. Det var tvĂ„ rejĂ€la konflikter (krig) mellan Judarna och övriga i regionen 1967 och 1973. Israel vann de bĂ„da pĂ„… Read more »

tjke
tjke
5 years ago
Reply to  Jean Valjean

Fast det ursprungliga folket i Egypten, Nord Afrika var inte araber. Inte heller perser var araber. Kurder Àr inte heller araber. Men det gemensamma de har Àr islam.
Assyrier (nuvarande Irak, Syrien) var inte heller araber. Alla dessa lÀnder erövrades av araber och i vissa som i Egypten bl a försvann det ursprungliga folket.
Men annars hÄller jag med Dig

Scepticus
Scepticus
5 years ago

Tack för kunnskap! 🙂