3
nov
Seneste opdatering: 3/11-15 kl. 1033
30 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

Så har då äntligen tömningen av det allt vidrigare zigenarlägret i Malmö påbörjats. I natt gick polisen in i lägret, upprättat på en ockuperad privat jättetomt i centrum, och framåt morgonen anlände kommunens folk som står för själva avhysningen. Alla de hundratals aktivisterna tycktes ha gått upp i rök, även om det fanns någon enstaka kvar. En av dem greps sedan han bitit en polis.

Vid niotiden i morse var ett trettiotal zigenare kvar i lägret och polisen meddelade helt i svensk tradition att man ”för en dialog med dem”.

Polisen meddelar att man kommer att vara kvar på platsen i flera dagar framöver.

Nu frågar sig vän av ordning: vem ska betala för bortforslandet av avföringsbergen? Vem ska stå för saneringen av marken? Och viktigast av allt: tror svenska myndigheter att de så kallade migranterna nu sätter sig i sina bilar (samtliga har körförbud säger polisen) och snällt kör hem till Rumänien? Så blir säkert inte. Min inte alltför kvalificerade gissning är att de under det närmaste dygnet kommer att samlas på en ny plats, ockupera den istället för tomten de tvingats lämna och med Malmös godhetsvänster där etablera ett nytt läger. Allt i frihetens namn! Se där ett Schengen-relaterat socialt problem som ingen – allra minst Malmöborna – hade bett om.

Hur kan det komma sig att det bara tog några timmar innan alla lägerboende och aktivister var ute ur lägret? Månad efter månad har denna process malt på med beslut, överklaganden, nya beslut och nya överklaganden och därmed givit intryck av att vara en nästan olöslig uppgift för samhället.

Jag är övertygad om att vi givits denna bild som en del av den propaganda som bäddat in Sverige i ett tillstånd någonstans mellan mardröm och Kafkalandskap. Propagande fungerar så att bara den ständiga upprepningen leder till resultat. Till det har pressen, inte minst den i Malmö, fungerat som markockupanternas talrör. De har gjort sig till villiga megafoner åt en orimlighet som före Schengen-avtalet hade varit helt omöjlig att genomföra. Vem som helst av oss svenskar som ockuperat en tomt hade avhysts samma dag. Men zigenarna från Rumänien, Bulgarien och andra länder har porträtterats som ”svaga” och inte ens kontakterna med t.ex. rumänska myndigheter har lett fram till något. Zigenarna är inte svaga! Det är inte svaga människor som reser kors och tvärs i Europa, tigger och stjäl och bosätter sig på andra människors markområden. En svag människa eller grupp hade aldrig ens tänkt tanken att göra detta.

Vi är i bästa fall offer för den allt mer genomgripande polariseringen av det svenska samhället. Jag citerar vad Nathan Shachar just skrivit i Dagens Nyheter om flyktingdebatten, den kan gälla zigenarfrågan och tiggeriet också:

En utomstående hade svårt att värja sig mot intrycket att bägge de svenska debattlägren gnuggade händerna över de nya möjligheter som öppnade sig. Detta är det första, typiska tecknet på ett antagonistiskt samhälle: alla händelser, stora och små, blir till bekräftelser för bägge sidors partigängare.

Jag tror de flesta svenskar stretar emot polariseringen. De är rov för bägge impulserna, dels en het vilja att hjälpa, dels en tilltagande oro för de praktiska konsekvenserna. Men som det hela utvecklar sig kommer det att bli allt svårare att inte välja sida. Det börjar se farligt ut. Jag noterade sist i Sverige det jag sett så många gånger på andra håll – hur familjer och vänkretsar har en tyst eller öppen överenskommelse att inte beröra det eldfängda Ämnet då de träffas.

Demokrati är ett system där stridiga intressen och ideologiska motsättningar kan jämkas utan våld. Ju mer hejdlöst parterna svartmålar varandra desto svårare blir det för systemet att leverera politiska lösningar och undvika våld. Man ryser över att säga det, men Antonio Machados hundraåriga besvärjelse börjar kännas aktuell: ”Bevare dig, lille svensk som kommer till världen, för ett av de bägge Sverige kommer att göra dig illa.”

Skånska Dagbladets bevakning här, och Kvällspostens här.

(fortsættes senere i dag)

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

30 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MollyM
MollyM
5 years ago

Ja, det var en god beslutning. Men, jeg er ked af af sige det, jeg tror ikke mere på det officielle Sveriges sunde dømmekraft. Jeg tror det ender galt …

John Hansen
John Hansen
5 years ago

Tenk om Sverige og Norge hadde hatt såpass kvalitet på journalistikken:)

https://www.facebook.com/DR2Deadline/videos/937204112993629/?pnref=story

Olav Ødegaard
Olav Ødegaard
5 years ago

Meget godt skrevet og poengtert, Thomas.
Takker!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™

Givetvis vänsterpöbeln som redan är på plats. Deras tungor är ju redan bruna och dom brukar ju ofta åberopa den utländska maten när det kommer till massinvandringen som något positivt. Kan ju bli lite omväxling till sushin och latten dom vanligtvis konsumerar.

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago

“En utomstående hade svårt att värja sig mot intrycket att bägge de svenska debattlägren gnuggade händerna över de nya möjligheter som öppnade sig. ” Jeg véd ikke om det bare er mig, men hele denne debat handler, i mine øjne, slet ikke om menneskesyn. Den handler om, at man gerne vil afværge en konflikt. De venstreorienterede tager gerne konflikten med højrefløjen og myndighederne – bare de slipper for konflikten med indvandrerne og deres egen blindgyde. De højreorienterede vil for alt i verden gerne undgå de langsigtede – og dårlige – konsekvenser af masseindvandringen. Dem er der desværre slet ikke plads… Read more »

FelixKrull
FelixKrull
5 years ago

Det handler om at man vil sortboershandel med illegale immigranter til livs, det unddrager baade staten velfaerdsindustrien deres cut of the action. Nu har Sverige faaet 100 nye asylansoegere, og saadan kommer der smoer paa broedet hos de offentlig ansatte velkomstmadammer og de private asylspekulanter og alle er glade.

sussebassa
sussebassa
5 years ago

Svenskers største problem er at De aldrig kan ta et reelt valg…gjelder på alle områder…samme under WW2…hvor de liksom skulle sikre seg 1 ben i hver leir…
Mange kaller det feghet, og det gjør jeg også, fordi Det er det, og konsekvernserna er det vi andre land som betaler.
..I hvor mange instanser har denne saken vært..og kostet oss skattebetalere…ingen våger ta ansvar…
Nå først etter leiren er revet kommer Løfven…Det er deres hjemland som har ansvaret for de..flere har bodd i leiren i over 1 år…

SamS
SamS
5 years ago

Hela Sverige befinner sig i “ett tillstånd någonstans mellan mardröm och Kafkalandskap”.

Därför tycker jag att man nu river Sveriges mest ökända rom-bosättning är något positivt. Nu återstår bara att se om man tänker fortsätta på inslagen väg och inte tillåta dessa ständiga brott mot lagar om EU:s fria rörlighet. Jag har mina tvivel. Detta första steg var ändå ett bra steg.

Anna Svensson
5 years ago
Reply to  SamS

Jag betvivlar också att denna “saga” nu är slut, det hade den möjligen varit om svenska myndigheter hade visat ryggrad och satt ner foten direkt, istället för a.t låta uppstå en kåkstad mitt i Malmö. Nu har ju alla lärt sig att det är fritt fram för vissa i Sverige att göra precis vad de vill, var de vill och hur de vill – medhåll av msm garanteras.

MollyM
MollyM
5 years ago
Reply to  Anna Svensson

Præcist – nu bliver det spændende at se, hvor længe de får lov at “campere” uden for rådhuset

Anna Svensson
5 years ago
Reply to  MollyM

Hur länge de än behagar stanna, så ställer massmedia mangrant upp för dem. Egentligen hade de ju kunnat be varje aktivist att ta med sig en “EU-migrant” med sig hem, då hade problemet varit löst.

MollyM
MollyM
5 years ago

Tænker på dem, som skal gøre rent efter “besættelsen” …… de skal vel være iført beskyttelsesdragt, maske, etc – hvilken smittekilde, fy for søren!

Anna Svensson
5 years ago
Reply to  MollyM
sussebassa
sussebassa
5 years ago
Reply to  MollyM

Måste vara herlig å frasi seg ethvert ansvar som voksenpersoner…og overlate det til andre ansv myndigheter…
Vi forlanger, vi vil ha av Sverige…Vi vil…

kurt
kurt
5 years ago

Uanset om de er imod eller ej, de kommer til at betale prisen, når samfundet falder sammen.

MollyM
MollyM
5 years ago

Det går vel ikke at eksportere alle de såkaldte svage grupper til bedre fungerede lande?! På det sættet flytter man jo kun problemet, man løser det IKKE. Desuden mener jeg, at ved at give penge til disse EU-migrant-tiggere fastholder man dem bare i deres elendighed. Helt forkert, efter min mening! Desuden er det jo galimatias, at man har tilladt denne roma-lejr at opstå og udvikle sig,på privat grund. Et svaghedstegn hos myndighederne, for at sige det mildt!

Anna Svensson
5 years ago
Reply to  MollyM

Det du skriver skulle ju innebära att man använder sig av sunt förnuft, och det verkar vara avskaffat eller rent av förbjudet i dagens Sverige. Här regerar “godheten”.

KjellHakansson
KjellHakansson
5 years ago

Missa inte debatten i Gomorron Sverige mellan Fredrik Malm, som till min stora förvåning framstår som ganska förnuftig, och en miljöpartist som argumenterar på en nivå som för tankarna till Henrik Arnstadt. http://www.svtplay.se/video/4443537/gomorron-sverige/gomorron-sverige-405 (cirka 07:19, 54 minuter in i videon.) Själv anser jag att problemet, som aldrig skulle ha fått uppstå, kanske borde ha lösts på annat sätt i samarbete med Rumänien, eller helt enkelt genom att folk slutar att ge dem pengar. Polisens resurser borde prioriteras annorlunda i denna tid när illegala migranter från Asien väller in i landet. Det är trots allt inte zigenarna som slänger handgranater och… Read more »

Landsmannen
Landsmannen
5 years ago
Reply to  snaphanen

Du kan skaffa gratisprogrammet Hola. Då kan du se alla möjliga länders tv live. Jag använder det för att se dansk tv och det fungerar utmärkt. Anbefales.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago
Reply to  Landsmannen

Ja, det virker fint og er meget let at installere og anvende, men desværre kan man typisk ikke se serier, film og sport fx. fra SVT – vi er igen-igen helt til grin her i DK 🙂

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

Men det virker desværre heller ikke med dette program – ØV!

Kan andre i DK godt få det til at virke?

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago

Nej, jeg fik det heller ikke til det.
Men det burde kunne lade sig gøre.
Ip adressen skal i følge svtv være een der slutter på .se- punktum se
Det samme med punktum dk burde være tilfældet for Landsmannen for dansk tv, hvad gør han for at sætte det op?
Eller kører det bare?

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago
Reply to  Peter Buch

Det kører normalt med almindelige svenske programmer ( nyheder, svenske dokumentarer etc. ), men måske har de slået kontrollen af IP-adressen til konstant der også – ligesom ved film, serier og sport mv. – men på DR skulle der ikke være nogle problemer overhovedet (!) for udlændinge med dette lille snedige værktøj. Måske burde vi klage til EHRC eller FN over denne urimelige forskelsbehandling? 😉 Men er det ikke muligt, at få det til at se ud, som om man faktisk har en svensk IP? ( altså ud over at det ser ud, som om man linker via en proxy… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago
Reply to  Peter Buch

Det er åbenbart svt-arkiv-sitet “svtplay”, der (nu) har ekstra beskyttelse, for det virker fint med “almindelige” programmer på siden svt,se – endda uden Hola ( har dog kun prøvet nogle – måske skal den alligevel slås til, for at man kan se visse programmer der? ). Blandt andet Agenda fra i søndags – panikken i Sverige er jo nærmest total 😉 http://www.svt.se/agenda/se-program/agenda-59 Avsnitt 10 Sändes:sön 1 nov Tillgänglig: 27 dagar kvar Del 10 av 17. Sverige har tagit emot en tredjedel av de ensamkommande flyktingbarn [!!!] som kommer till Europa. Nu vill moderaterna [!!!] skärpa reglerna. Debatt om mottagandet mellan… Read more »

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago

Det virker dog på svtplay med Hotspot Shield ( “Sweden” ), men
desværre fungerer Elite Status kun i trial versionen i et døgn 😉

Herefter koster det fx. ca. 20 $ for 6 måneder – ikke alverden trods alt.

http://www.hotspotshield.com/

Landsmannen
Landsmannen
5 years ago
Reply to  Peter Buch

Jag behöver inte göra några manuella inställningar när jag ser på dansk tv. Programmet “kodar om” två gånger och går in i “felsäkert läge”. Därefter fungerar allt perfekt.

Landsmannen
Landsmannen
5 years ago

Jag läste längre ned på tråden om era problem med svtplay. För mig fungerar dansk tv utan att jag behöver göra inställningar manuellt. Ibland vill programmet “koda om” två gånger och går in i “felsäkert läge”, men då fungerar det utmärkt. Har använt Hola efter tips från dig, så tack för det 🙂
Nu ser jag allt oftare på danska nyheter på tv så jag slipper den ständiga enkelriktade svenska nyhetsförmedlingen som gör mitt morgonhumör ännu värre.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
5 years ago
Reply to  Landsmannen

Fint – det glæder mig 😉

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago
Reply to  snaphanen

https://www.google.com/chrome/
samt
https://hola.org/download
skulle give mulighed for at se indhold, også i Danmark.