4
nov
Seneste opdatering: 4/11-15 kl. 1215
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Medierne er efterhånden holdt med at sende direkte fra ghettoerne, og det forstår man godt. I går rapporterede Anders Lomholt flere gange live foran Sandholmlejren, og det var ikke helt nemt. Kronologien er ikke helt gennemskueligt, men sekvensen der kan ses på TV2 Online og 19-Nyhederne, havde en fraklippet variant der blev sendt live på samme kanal cirka 18.02. Her var det ikke blot passerende politibiler der forstyrrede idylen.Afrikaner intimiderer TV2-journalist foran Sandholmlejren: “What are you doing man? … Hold kæft!”

Konststölder och förestående systemkrasch
Av Thomas Nydahl

På flera olika platser i Kristianstads kommun finns och fanns det vackra statyer gjorda av Axel Olsson. Utanför biblioteket i Tollarp står statyn Sommarlov, och utanför Sparbanken i Arkelstorp en som heter Tafatt. De har stått där sedan början av 1970-talet. Nu är de borta. Stulna och bortförda. Vem är så besatt av offentlig konst? Det handlar inte om konst, det handlar om brons. Det är materialet man vill komma åt. Så nu får en skånsk kommun se sig om efter statyerna, som förstås varit omtyckta och nu är saknade. Sedan tidigare har Axel Olssons statyer Clownerna i Vä och Gasell på en annan plats stulits.

Jag känner en stor uppgivenhet när jag tänker på vad som sker med våra byar och städer. Jag är nämligen övertygad om att dessa stölder har en koppling till stölderna av koppartak, kopparledningar på järnvägen eller andra stölder av åtråvärda metaller. Det stulna representerar miljonvärden. För nästan tio år sedan förekom organiserade stölder av koppar, brons och stål som kunde spåras till en liga från det forna Jugoslavien. Polisens lyckades gripa den ligan, som framför allt härjade i Göteborgsregionen.

Vet den skånska polisen vem det är som nu förstör oskattbara kulturvärden i Kristianstads kommun? Om de vet så säger de i alla fall inte så mycket.

Vi har en ung grabb i familjen som är plåtslagare. För firman där han är anställd gör han mycket takläggningsarbeten och han berättade för mig att man numera dna-märker all koppar, så att den går att spåra om någon stjäl och försöker sälja den vidare. Man får inte glömma bort att de som köper stulen koppar begår ett brott. Ett allvarligt brott, ty utan dem skulle ingen vara intresserad av att stjäla den.

Metaller är inte det enda åtråvärda i vår nya sköna värld. Också människors välfärd stjäls. När jag såg mina förfäder bli gamla bodde de alltid kvar i sina bostäder och jag reflekterade aldrig över om de hade sämre ekonomi än under de yrkesaktiva åren. Idag är situationen radikalt annorlunda. Hur klarar man sig på garantipensionen? Det gör man inte. Är man två går det lättare, det vet jag av egen erfarenhet. Men det står alltmer klart för mig att det finns ett starkt samband mellan de extremt många som nu kommer till Sverige för att förverkliga drömmen om ett bättre liv, och det faktum att varenda kommun går på knäna i de grundläggande välfärdsprogrammen.

Det är inte bara sjukvården som tar stryk, det gör också infrastrukturen, barn- och åldringsvården och kanske tydligast av allt skolan. Vem tror på fullt allvar att en normal skånsk skola, rätt så liten till antalet elever eller större i de stora städerna, ska klara att ta emot så många barn att de kanske utgör flera nya klasser i antal? Om man svävar i det blå tror man att det går bra. Men fråga den lärare som ställs inför hela grupper som bara förstår somaliska, persiska eller arabiska, hur hon eller han klarar undervisningen. Jag tror att det redan denna hösttermin, och i ännu högre grad till vårterminen, kommer att visa sig att grundskolorna mer och mer uppenbart blir förvarningsutrymmen och inte läroanstalter. Hur ska ett svenskt barn utvecklas språkligt och på andra områden om han eller hon hela tiden får stå tillbaka för barn som alldeles nyss levde i en afghansk bergsby, en somalisk kustby eller ett arabisktalande flyktingläger i Turkiet eller Jordanien? Det kommer förstås att misslyckas. Man behöver inte själv vara så där oerhört klipsk för att förstå det. När till och med ministrar antyder att vi står inför en ”systemkrasch” och ändå fortsätter som fartblinda busar, finns det anledning att oroa sig.

De som åker runt i skånska byar och stjäl offentlig konst kunde kanske ta med sig några av dessa ministrar hem nästa gång de kör mot Rumänien, Baltikum eller Balkan. Vi skulle inte sakna dem.

Konststölderna i Kristianstad har nu antagit sådana proportioner att Kulturnyheterna i SvT tog upp dem på måndagskvällen den 2 november.

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Rune Hansen
Rune Hansen
5 years ago

Det er ikke kun i Kristianstad, den slags sker. I København fik vi stjålet en 3.20 meter høj statue af David foran Domkirken.

http://politiken.dk/kultur/ECE1113565/den-stjaalne-kong-david-vender-tilbage/#loggedin

ɱØяñιηg$ʇðя ©™
Reply to  Rune Hansen

Det har skett liknande stölder i Landskrona. Flera statyer har försvunnit, en är fortfarande borta och media tiger. Dom försökte sno Selma Lagerlöf men den återfanns rätt snabbt. En kyrka har råkat ut för stölder av koppartaket flera gånger. Naturligtvis nämner svensk fulmedia inget om nationaliteter.

Landsmannen
Landsmannen
5 years ago

Efter massanslutningen av de östeuropeiska länderna har EU fått helt nya problem som man borde kunnat räkna med. Alla västeuropeiska länder lider nu av att östeuropeiska kriminella ligor åker runt och stjäl allt från metaller till värdefulla artefakter och konstföremål från kyrkor. Vi ser alla hur zigenarnas “berikande kultur” sprider sig över västeuropa, med ficktjuveri (lommetyveri), åldringsrån och allmänt bedrägligt beteende. Vi vet att EU hade räknat med bl a zigenarproblemen eftersom ett antal länder hade begärt undantag från den fria rörligheten gentemot Rumänien och Bulgarien. Nu, med facit i hand, ser vi hur man t o m på landsbygden… Read more »

Korint
Korint
5 years ago

När järnvägen byggdes i landet så varnade Kammarjunkare Rääf i Riksdagen för risken med att lägga ut räls i skogen. Varje metallbehövande bysmed skulle gå ut och hämta metallen. Så rätt han fick nu mer än 150 år senare. Även om det inte är bysmederna som är skurkarna.

kurt
kurt
5 years ago

Ja alt er i forfald. Tyverier, ulykker, drab og vold stiger overalt. Ikke bare i Sverige men også i de andre europæiske byer. Europa er på vej mod kaos godt hjulpet på vej af politikerne. Og det begynder med forfaldet af den nationale stolthed, der er intet mere at samle sig om. Det startede med den sindssyge ide om multikulture, hvor alle kulturer er lige gode, og det ender med Europas forende stater, hvor hele lortet endeligt bryder sammen.

MollyM
MollyM
5 years ago
Reply to  kurt

Efterhånden håber man, at “det hele bryder sammen” – for igen at opstå af asken, som Fugl Føniks. Jeg håber virkeligt, at nationalstaterne, uden om EU, vil genopstå. Vi er dødtrætte af at få dikteret hvad vi skal gøre, tro og mene om dette eller hint. Det er sygt, at man ikke må være glad for sit land, sit sprog, sin kultur. Multikulturen er en dystopi, ikke realisabel. Men, tænk så meget vi skal gå igennem, inden vi igen er frie og uafhængige! De skyldige bliver forhåbentlig “sat i skammekrogen” i al fremtid – så har jeg ikke udtrykt mig… Read more »