25
nov
Seneste opdatering: 26/11-15 kl. 1058
17 kommentarer - Tryk for at kommentere!

“#scusacioriana” – Undskyld, Oriana!

Italien undskylder over for islamkritikeren, den italienske journalist og bestsellerforfatter Oriana Fallaci, som døde i 2006. Hendes verbale felttog mod islam gjorde hende meget kontroversiel i Italien. Nu vil mange italienere gøre det godt igen.

Oriana Fallaci er tilbage. Da den legendariske italienske journalist døde i 2006, var hun på grund af sin kompromisløse kritik af islam offentligt forhadt af mange. Så forsvandt hun fra overskrifterne, men nu er hun tilbage under hashtaget “#scusacioriana” (Oriana, tilgiv os!) hendes synder tilsyneladende tilgivet. Der er citater fra hendes nyere værker, som lyder ganske profetiske i lyset af de nuværende grusomheder:

»Selvmordsbombere dræber os ikke kun af lyst til at dræbe, de ønsker at nedbryde os, skræmme os, gøre os trætte og modløse. Deres mål er ikke at fylde vores kirkegårde. Ikke at ødelægge vores skyskrabere, vores Eiffeltårne og katedraler. De ønsker at ødelægge vores sjæl og vores ideer, vores følelser og vores drømme.”

Da Fallacis essaysamling “The Rage and Pride” for ti år siden udkom, fik den en en blandet modtagelse, som sårede den berømte forfatters forfængelighed. “Jeg er imod islam” – sådan kunne man opsummere dens bredsider.

Hun risikerede to års fængsel

Ordkæmperen Fallaci blev i Italien truet med en toårig fængselsstraf for religionsfornærmelse. Formanden for Det Islamiske Råd i Italien havde sagsøgt hende, og ville også gerne hurtigt se hende udsat for “Allahs straf”. Fallaci, som stadig med mødtes privat med pave Benedikt XVI, testamenterede sin litterære arv til det pavelige Lateran-universitetet i Rom, døde kort efter. Kommunen Oppeano ved Gardasøen hædrede den afdøde ved at købe den lokale moske, rive huset ned og lave det om til “Piazza Oriana Fallaci”.

Vil fredelig sameksistens i Europa lykkes?

Efter denne symbolpolitik følger nu posthume undskyldninger på nettet. Mange henvender sig med et undskyld “undskyld!” direkte til den afdøde kvinde, hvis sene opgør med islam immervæk opnåede syv-cifrede oplag. Ganske uden sympati var hun ikke dengang. På den anden side havde hun stærke, erklærede fjender, der ønskede at drive hendes “Fallacianismus” ud af den offentlige diskurs. På den ene eller den anden måde trænger det sig på, i hvilket omfang en fredelig sameksistens i Europa overhovedet kan lykkes.

Fallaci ønskede ikke i sine sene skrifter at skelne mellem den den gode islam og den onde islamisme. Hun så i Profetens religion kun bestræbelserne på at undertrykke Vesten krigerisk og demografisk – og hun tvivlede på at Vesten havde kraft og rationalitet nok til at konfrontere denne udfordring med succes.

At de sene undskyldninger ville nå Fallaci, ville hun som erklæret ateist have holdt for udelukket. At hun ville have været glad for den sene anger, kan man trygt gå ud fra.

Die Welt: Italien entschuldigt sich bei dieser Islamkritikerin (Snaphanens oversættelse)

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

17 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Poul Højlund
Poul Højlund
1 year ago

Har i årevis været en stor beundrer, – skulle glæde mig, hvis Italien officielt giver hende en posthum anerkendelse

Andreas Schepeler
Andreas Schepeler
5 years ago

Hvis man vil høre Hitlers sidste tale til den tyske befolkning 30 Jan. 1945 kan man klikke på dette link -> https://www.youtube.com/watch?v=qvTAottN_8o

Det pudsige er, at han ikke virker hidsig eller rasende – tværtimod.

Søren Petersen
Søren Petersen
5 years ago

Sådan! en annonce kan altså godt placeres på forsiden!

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Justisdepartementet-rykker-inn-annonser-i-aviser-i-Afghanistan-8256706.html#&gid=1&pid=2 som Norge gør

Den behøver ikke som Danmarks regering gjorde gemme annoncen på side 30 ved siden af en anden og større annonce som tager al opmærksomhed

Oerdoeg
Oerdoeg
5 years ago

Efter attentaten i Paris har hashtagen #fallaci blivit hypervanlig både bland politiker och vanliga medborgare, som minns de varningar för extremism som damen i fråga framförde. Lega Nords ordförande, Europaparlamentariker Matteo Salvini, twittrade redan samma kväll som attentaten att Fallacis böcker borde bli obligatorisk läsning i skolorna.

http://www.lanazione.it/firenze/oriana-fallaci-1.1487028

Søren Petersen
Søren Petersen
5 years ago

Tyske jøder frygter, at flygtningestrømmen vil medføre en stigende antisemitisme i Tyskland. Sådan lyder det tilsyneladende kontroversielle budskab fra Josef Schuster, der er formand for det jødiske centralråd i Tyskland. »Flygtningestrømmene har to sider. Vi må være opmærksomme på begge,« siger Josef Schuster i et interview med avisen Die Welt. »Mange af flygtningene flygter fra Islamisk Stat og deres terror og ønsker at leve i fred og frihed. Men samtidig stammer de fra kulturer, hvor intolerance og hadet til jøder er en fast bestanddel. Tænk ikke kun på jøderne, men på ligestillingen mellem mand og kvinde eller på omgangen med… Read more »

Steinadler
5 years ago

Det er i og for seg positivt at Schuster kan se ut til å ha kommet på bedre tanker, for ikke å si til sans og samling. Men for omkring et halvt år siden bidro han selv sterkt til å piske opp den moralistiske stemningsbølgen som gjorde det mulig for Merkel å legge Tysklands, og store deler av det øvrige Vest-Europas grenser vidåpne. Schusters uttalelser ifm minnehøytideligheten for frigjørelsen av konsentrasjonsleiren i Dachau den 4. mai understreker dessuten i hvilken grad årsaksforholdet mellom påføring av kollektiv “evig skyld” ovenfor den tyske befolkningen og den ødeleggelsen av den tyske nasjonalstaten som… Read more »

Marcus_T
Marcus_T
5 years ago

“Venstresidens ukronede journalistdronning” Han skrev til sine egne, men hennes egne ville ikke ta imot henne!

Marit
5 years ago
Reply to  Marcus_T

Men VI har Julia Caesar ! 🙂

Marcus_T
Marcus_T
5 years ago
Reply to  Marit

Er ikke hun for oppegående til å tilhøre venstresiden ??????

Marit
5 years ago
Reply to  Marcus_T

Jeg har lest en god del av Oriana Fallaci, bl. a. en bok utgitt alt i 1961.
Pussig nok har det aldri slått meg at hun tilhørte venstresiden. Uansett, kan man vel ikke påstå at Fallaci ikke var “oppegående” ? Derimot sparket hun i alle himmelretninger, slik jeg opppfatter henne,da. Det var jo det som gjør henne så lesverdig.
Christian Skaug på Document.no har oversatt noen av hennes bøker helt nydelig til norsk.
Selvfølgelig er Julia Caesar SÆRDELES oppegående. En av de mest oppegående i Norden, vil jeg påstå.
Vi saknar dig, kjære Julia. Kom tilbake snabbast !

Marcus_T
Marcus_T
5 years ago
Reply to  Marit

Det var Julia jeg mente. Oriana sa sannheten og fikk svi for det.

SamS
SamS
5 years ago

“Whether it comes from a despotic sovereign or an elected president, from
a murderous general or a beloved leader, I see power as an inhuman and
hateful phenomenon…I have always looked on disobedience toward the
oppressive as the only way to use the miracle of having been born.”, Oriana Fallaci

En hedervärd utgångspunkt för en journalist och politisk debattör. En som inte stryker medhårs. En som borde läsas av den med makten allierade svenska pseudojournalistkåren. De svenska pseudojournalisterna dansar fylledans med de svenska politikerna under Almedalsveckan (finns på youtube) och befäster därmed den oheliga alliansen i alla nyanser av osmaklighet.

ramonafransson
ramonafransson
5 years ago

Ska också skriva och gör det dagligen, men i min elfte verklighetsbaserade deckare som kommer 2017 kommer jag trycka till hyckleriet i Sverige som aldrig förr. Jag håller med Oriana i allt och jag är inte ensam om det …

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago

I “The Rage And The Pride” skruer hun gevaldigt op for sin vrede. Specielt imod det vattede vest og deres toneangivende eliter. Derfor bliver hun også sablet ned – ikke mindst i USA. Men en dame som Pamela Geller fanger straks budskabet. Sig det højt og sig det hårdt..! Enten fatter de det eller også fatter de det ikke alligevel.
Det er godt at hun kommer til sin ret. Hun var belæst og berejst i flere muslimske lande og interviewede bl.a. Yasser Arafat og Oberst Ghadaffi.
I øvrigt var hun, i sine unge dage, anti-fascist…

T. Snorrason
T. Snorrason
5 years ago

“Kommunen Oppeano ved Gardasøen hædrede den afdøde ved at købe den lokale
moske, rive huset ned og lave det om til “Piazza Oriana Fallaci”.!!!!

Det er da en smuk, offentlig hyldest, der vil noget.