4
jan
Seneste opdatering: 4/1-16 kl. 1635
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!

av Kjell HĂ„kansson

Jag har via ett medium lyckats fÄ kontakt med en bekant, Svea, som nyligen omkom i en trafikolycka. HÀr Àr hennes berÀttelse:

Eftersom Fredrik hade visats sig vara en sÄ vÄrdslös bilförare beslöt jag mig för att Äka med Stefan den hÀr gÄngen. Det var ett misstag!

Stefan bad mig sĂ€tta mig i baksĂ€tet. NĂ€r jag skulle kliva in i bilen visade det sig att Åsa och Gustav ocksĂ„ skulle följa med. Åsa tog vĂ€rldsvant men samtidigt en smula ivrigt plats bredvid Stefan i framsĂ€tet.

“Om du inte kan köra, Stefan, lĂ„ter du vĂ€l mig styra bilen,” sade hon.

“Ja, jo, det kan vi vĂ€l sĂ€ga,” svarade han, “var Ă€r Margot, förresten?”

“Hon kunde inte komma,” inflikade Gustav, som tog plats i baksĂ€tet bredvid mig. “Hon Ă€r hemma och förbereder nĂ„gra antisemitiska uttalanden.” Mellan oss bĂ„da satt Magdalena, som hade tagit plats utan att jag hade mĂ€rkt nĂ„got

“Det var synd,” sade Stefan och lade in ettans vĂ€xel. Han ökade snabbt farten och det började verkligen gĂ„ undan.

“SlĂ€pp ratten och gasa, Stefan,” skrek Åsa och Gustav i munnen pĂ„ varandra. “Gasen i botten, Stefan!”

“Ja, Stefan,” ropade Magdalena, “gasen i botten, men hĂ„ll i ratten!”

“Ta det försiktigt, Stefan,” insköt jag lite försynt. “Det gĂ„r för fort det hĂ€r.”

“Vad sĂ€ger du?” sa Gustav, lömsk som en orm. “Har du fel vĂ€rdegrund slĂ€nger vi av dig!”

DÄ blev jag rÀdd och tÀnkte att det var bÀst att hÄlla tyst. Jag hade aldrig överlevt om jag hade blivit utslÀngd i den farten.

“Det Ă€r inte okay att ha fel vĂ€rdegrund,” teoretiserade Stefan djupsinnigt och tryckte dĂ€refter gasen i botten.

“Jag tror pĂ„ alla kilometrars lika vĂ€rde”, skyndade jag mig att sĂ€ga av ren sjĂ€lvbevarelsedrift. Kommentaren vĂ€ckte allmĂ€nt bifall och alla verkade nöjda. Utom jag, jag blev livrĂ€dd nĂ€r bilen rusade fram i en hastighet jag aldrig tidigare upplevt.

Efter en stund blev det Ă€nnu vĂ€rre nĂ€r Jonas dök upp pĂ„ motorcykel bakom oss. Det hetsade Stefan att, om möjligt, köra Ă€nnu fortare. Magdalena, som tidigare sneglat pĂ„ brĂ€nslemĂ€taren, lĂ€t nu slĂ€ppa alla hĂ€mningar. “Vi kan alltid tanka i morgon!” skrek hon. Alla tre skrek nu att Stefan skulle slĂ€ppa ratten och gasa. Han sjĂ€lv ocksĂ„.

LĂ€ngre fram pĂ„ vĂ€gen sĂ„g jag en finskregistrerad Skoda som körde i samma riktning som vi och som vi snabbt nĂ€rmade oss. Nu blev jag för första gĂ„ngen glad över att vi körde pĂ„ fel sida av vĂ€gen. NĂ€r vi passerade vevade Åsa ned sidorutan och alla skrek pĂ„ en gĂ„ng: “Ni mĂ„ste ocksĂ„ ta ert ansvar! SlĂ€pp ratten och tryck gasen i botten!” men jag tror inte att nĂ„gon i den andra bilen kunde höra nĂ„got; vi körde förbi alltför fort. Förmodligen skakade de bara pĂ„ huvudet.

Vad som sedan hÀnde vet du ju. Stefan började panikbromsa, men dÄ var det för sent. Han Äterfick aldrig kontrollen över bilen.

NÀr jag sedan vaknade upp lÄg jag i grÀset bredvid bilen och tvÄ av mina för lÀnge sedan bortgÄngna slÀktingar kom fram till mig. Den ene hade en gÄng i tiden varit med och röjt skogen, och den andre, min morfar, hade asfalterat vÀgen som vi hade Äkt pÄ.

“Hur kunde du vara sĂ„ dum?” frĂ„gade de.

“Grupptrycket,” svarade jag. “Grupptrycket fick mig att sluta tĂ€nka”.

Katastrofen (Al Nakba)

av Kjell HÄkansson, fritt efter Martin Niemöller

Först bjöd man in somalierna, och jag protesterade inte;
nÄgra tusen somalier fick asyl.

DÀrefter bjöd man in irakierna, och jag protesterade inte;
nÄgra hundra tusen irakier fick asyl.

Sedan bjöd man in afghanerna, och jag protesterade inte;
nÄgra miljoner afghaner fick asyl.

Strax dÀrpÄ bjöd man in syrierna, och jag protesterade inte;
nÄgra tiotals miljoner levantiner fick asyl,

asyl i ett land som icke lÀngre Àr mitt,
ett land som var, men som icke Àr.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Donkey Shot
Donkey Shot
5 years ago

“Det Ă€r inte okay att ha fel vĂ€rdegrund,” teoretiserade Stefan djupsinnigt och tryckte dĂ€refter gasen i botten.

Roligast i Ă„r!

Jag tycker vad jag vill
Jag tycker vad jag vill
5 years ago

Vi slĂ€pper in för mycket skit i Sverige numera. Sverige var nog som renast och bĂ€st innan den hĂ€r satans invandringen började – dvs helt tĂ€ckt av inlandsisen…………

ramslauk
ramslauk
5 years ago

En sann berÀttelse som dessutom Àr mycket lÀrorik.

Anna Svensson
5 years ago

Jag protesterade redan nÀr alla bosnier hÀmtades.

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago

Tja, nĂ„r nu skaden er sket, kan man vel ligesĂ„ godt tage det fra den humoristiske side…