13
feb
Seneste opdatering: 13/2-16 kl. 2243
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M. Jensen, foto Snaphanen.

Hvert år den 11.februar samles medlemmer af Dansk-Skaansk Forening i Kongeporten på Christiansborg og mindes en af de vigtigste datoer i Københavns historie.

Her er lidt om forhistorien, og hvad der siden skete:

I august 1658 brød Karl X Gustav Roskildefreden fra februar 1658 og genoptog krigen mod Danmark, så store dele af landet atter blev besat af hærgende og plyndrende soldater. København holdt stand, og efter flere måneders belejring satte svenskerne natten mellem den 10. og 11. februar deres over 10.000 mand store hær ind i det, der er gået over i historien som “Stormen på København”.

Angrebet havde været let at forudse for forsvarerne og endte hurtigt som en eklatant fiasko. Men hvad ville der være sket, hvis det var lykkedes den svenske konge at indtage byen? Ja, udover at den danske stat var ophørt med at eksistere, ville konsekvenserne for København have været dramatiske:

1. De svenske soldater havde fået lovning på tre dages fri plyndring og voldtægt.
2. Alle større værdier skulle føres til Stockholm.
3. København skulle ødelægges og enten Malmø eller Landskrone gøres til Øresunds nye centrum.

Men alle disse på papiret strålende planer led som nævnt et forsmædeligt nederlag foran voldene, og grunden var: Undervurdering af modstanderne og overvurdering af egne kræfter og evner.

Da Karl X under det første felttog mod Danmark var ved at blive omringet i Jylland, oplevede han det utrolige held, at de danske farvande frøs til is, så han kunne sætte over bælterne og som et lyn fra en klar himmel gå mod det uforberedte København og fremtvinge Roskildefreden, der gav ham de østdanske provinser.

Denne heldige sejr indgød svenskerne troen på, at Karl X var en stor feltherre, hvilket dog i løbet af de næste år viste sig at være en illusion: Efter fiaskoen foran København, fulgte flere nederlag, især Nyborg 14.november 1659, hvorefter Karl X døde syg og nedbrudt den 13. februar 1660.

Og det kan vi danskere så fejre i dag på selve dagen og samtidig sende medlidende tanker til malmøboerne, der daglig må døje med tyrannen, hvis statue er anbragt midt på byens vigtigste torv.

I århundrederne efter lykkedes det Sverige at fastholde de store områder, som de havde taget fra Danmark og Norge trods ihærdige forsøg fra dansk-norsk side på en tilbageerobring. At det kunne lade sig gøre skyldtes dog ikke så meget egen styrke, men snarere at Frankrig, Nederlandene og England støttede Sverige i krigene, fordi sømagterne ønskede, at to riger beherskede det strategisk vigtige Øresund med indsejlingen til Østersøen.

1600-tallets svenske storhedstid varede til og med fantasten Karl XII’s død i Norge i 1718. men i Sverige dyrker de stadig denne glorværdige tid, da de dominerede Østersøen og kunne røve og plyndre fra nabolande. Ja, “Stormagtstiden” er nærmest blevet som en besættelse, der stadig forfølger svenskerne som et eksempel til efterfølgelse. Så meget at en svensk statsminister for nylig genudnævnte Sverige til en “stormagt” – dog ikke en militær en af slagsen, hvilket også ville have været absurd i vore dage, hvor det svenske militær dårligt nok ville kunne forsvare sig mod et angreb fra Estland.

Nej, Reinfeldt udnævnte sit land til en “humanitær stormagt”, der med ubegrænset indvandring skulle gøre Sverige, det svenske folk og Reinfeld selv til hele verdens humanistiske og moralske fyrtårn og udbrede svenske værdier til alverden..

Men som det gik med forgængeren Carl X, hvis store tanker forliste mod virkeligheden, er også Reinfelds “humanitære” stormagt med de åbne grænser kollapset. Hans efterfølgere har måttet genindføre en grænsekontrol med den kedelige bieffekt, at integrationen i Øresundsregionen er stoppet, alt mens det svenske velfærdssystem er ved at segne under presset fra mellemøstlige og afrikanske asyl-shoppere.

Så i stedet for at udbrede den humanitære stormagts værdier til hele verden, er det hele endt i sin modsætning, hvor Sverige er blevet storimportør af udenlandske dårligdomme som svindel, vold og korruption.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

21
Deltag i debatten...

avatar
7 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
E.NielsenlatmaskMorten - - -ɱØяñιηg$ʇðя ©™Anna Svensson Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
latmask
Guest
latmask

Längtar Danmark tillbaka till gamla tider? Då kanske vi i Sverige kan få tillbaka Finland, Ingermanland, Estland och Livland. Hur ska vi ha det med Gotland, Bornholm och Trondheims län? Tyskland vill nog ha tillbaka halva Polen, Ostpreussen, Slesvig + Elsass-Lothringen. I Ungern drömmer somliga om gamla goda tider före 1914 när landet var 3 ggr så stort.
Förresten, vill Norge bli danskt på nytt?

E.Nielsen
Guest
E.Nielsen

e
Vrøvl. Du blander æbler og pærer. Skånelandene og Sydslesvig er hærtaget og brutalt omnationaliseret. Før det var områderne ligeså danske som Dalarna er svensk. Norge har aldrig været dansk. Norge var i union med os frem til 1814, hvor Sverige skulle have landet
som kompensation for tabet af Finland

sussebassa
Guest
sussebassa

….aldrig været dansk…
..men vi fikk en dansk prins, som ble konge i Norge, og nå hans ættlinger.

Morten - - -
Guest
Morten - - -

Det skal heller ikke undervurderes, at Danmark var styret af et tyskorienteret dynasti på det tidspunkt. Det svækkede landet afgørende, og var stærkt medvirkende til, at den danske adel og kongen ikke kunne enes om at forsvare landet probat. – I Skåne gik den danske adel ubesværet over til det svenske Riddarhus (eller hvad det nu hed dengang) – og det gjorde den for så vidt vel i, for derved overlevede den, modsat den danske adel, som de tyskorienterede stort set fik skaffet sig af med efter krigen. Havde Danmark haft styrken til at vinde Skånske Krig, der fulgte i… Read more »

Morten - - -
Guest
Morten - - -

Man må forstå, at perspektivet: Sveriges konge som overhoved for et skandinavisk rige, der kunne modstå det latente tyske pres på sydgrænsen, og som ville lade danskerne genindtræde i deres hævd på landet (de tyskorienterede importerede både herremænd og embedsmænd fra Tyskland) – på ingen måde var uattraktivt. Det må derfor siges at have været en fejl, da Carl Gustav gik så destruktivt til værks, og lovede sine soldater fri plyndring og voldtægt, for dermed gav han danskerne et primitivt motiv til at forsvare sig endeløst. Han skulle naturligvis have lovet danskerne generelt frihed fra det tyske åg – og… Read more »

Rune Hansen
Guest
Rune Hansen

Ja, det var tider. Dengang kunne erobrerne nøjes med tre dages fri plyndring og voldtægt.

JJ Anckarström
Guest
JJ Anckarström

Låt oss konstatera att stormakterna runtomkring (England. Holland, Ryssland younameit) inte ville att Danmark eller Sverige ensamt skulle behärska Öresund. Det var internationell politik som styrde, som mellan USA, EU och Ryssland idag i Europa. Människan är sig lik, hon lär (inget) av historien.

Morten - - -
Guest
Morten - - -

Freden blev dikteret udefra. Ingen tvivl om det.

– – –

Morten Dreyer
Guest
Morten Dreyer

Der var en episode ved Dragør på det tidspunkt.

http://sydamager.dk/DLF/Medlemsblade/2008-4_Medlemsblad/

Peter Zichau
Guest
Peter Zichau

Hvis ikke Sverige havde været pakket inde af Danmark, Norge og Finland, havde virkeligheden nok set lidt anderledes ud – inde i glasklokken.
Kunne Gefion ikke bare have gravet hele Sverige ud og smidt det ned i Ægæerhavet..?!

MollyM
Guest
MollyM

Ja, synd at Danmark mistede Skåne, Halland og Blekinge. Kanske det snart er tid at løsrive sig fra diktaturet i Stockholm og vende tilbage til os 😉 ?

Når jeg læser diverse alternative online-aviser slår det mig, hvor aldeles uenig den almindelige Hr. Svensson er med den styrende elite i hovedstaden. Præcist som i Danmark – vi holdes som gidsler af magthaverne. Men det nærmer sig jo hastigt det punkt, hvor vi har fået NOK, så jeg har trods alt en lille rest af håb tilbage. Der kommer en dag, hvor de oprindelige folk rejser sig til modstand – for alvor!

sussebassa
Guest
sussebassa

Absolutt……
Svenske skåninger vil nog gjerna komma tilbage til Danmark…
Så vil dom svenska som bor i Herjedalen, bohuslen og Jemtland tilbake til Norge…
La oss få dette til….en folkeavstemming.

MollyM
Guest
MollyM

Og jeg har stadigt små fine skånske flag på min julgran 😉

vivian edsberg
Guest
vivian edsberg

Skåne, Halland og Blekinge skal være meget velkomne tilbage til Danmark for min skyld!

Skåning
Guest
Skåning

Det är aldrig för sent…

MollyM
Guest
MollyM

Vi kan altid håbe!

Anna Svensson
Guest

Skulle ni verkligen vilja ha dessa områden, så som de ser ut nu? I synnerhet Malmö? Själv skulle jag mer än gärna tillhöra Danmark!

ɱØяñιηg$ʇðя ©™
Guest

Vi måste nog bli av med negrer och muslimer först är jag rädd. Annars vill dom inte ta i oss med tång ens.

MollyM
Guest
MollyM

Njah – kanske inte som det ser ud just nu i f.eks. Malmö. – faktisk er vi mange danskere, som ikke engang tør rejse derover mere. Jeg tænker med glæde på mange skønne semestre i landet på den anden side af Øresund. Men, det er nu historie, desværre … så tragisk at se et land gå under på grund af magthavernes uforstand og naivitet