4
maj
Seneste opdatering: 4/5-16 kl. 2300
18 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Pessimismen i det før så vaneoptimistiske Sverige, er til at skære i idag. De eneste der egentlig lyder optimistiske, er politikere og journalister, men det er en del af jobbeskrivelsen. For hver ulykke og tragedie, triller og traller journalisterne i statspressen mere og mere, det kan politikerne bedst lide. Löfven gennemførte en hel første maj tale uden at komme ind på de tunge konkrete problemer i denne artikel fra i går: Sveriges ytterst allvarliga läge. Så här illa är det. Det fortsætter op ad dagen med Hagströmer varnar för revolution. Og så er det ikke engang rigtig gået løs endnu, krigen er slet ikke oppe i gear, økonomien er ikke rigtig kaput:

Känslan av hopplöshet i Stockholms förorter skapar enorma slitningar i samhället, säger finansmannen Sven Hagströmer.”Den franska revolutionen berodde just på det”, säger han till Aftonbladet. Faran med de parallellsamhällen som vuxit fram i förorterna utanför Stockholm är att de är statiska, enligt finansprofilen.

”Det är den stora faran, att parallellsamhället söder om Stockholm känner att ’det spelar ingen roll om hur mycket jag anstränger mig, det spelar ingen roll om jag har tio olika jobb, jag kan fortfarande inte försörja min familj’. Det skapar enorma slitningar i samhället”, säger Hagströmer rörande Aftonbladets skildring av de olika livssituationerna längs med Stockholms röda tunnelbanelinje. DET NYA KLASSAMHÄLLET

Det fortsætter: Jag är rädd att vi inte kommer att klara det här

Sverige har försämrats. Ove Gauffin, 78 år, kan inte komma ifrån den känslan. Steg för steg har vi rört oss bort från det trygga välfärdssamhälle, präglat av optimism, inflytande och gemenskap som fanns på 1950-,­ 1960- och 1970-talen, upplever han. ”Och politikerna lyssnar inte. Det kan blir farligt”, säger Ove.

En stillsam livsglädje brukar lysa genom Oves texter. Men på senare tid har det smugit sin in en annan ton: ”Man kan inte, man får inte tycka det man vill och tänker. Det vore förskräckligt om jag talar om att jag tycker att Sverige håller på att raseras…”

Raseras! Ove skriver om hur regering och riksdag har slutat att lyssna på folket. Och att vi kan komma att få en regeringen som vi inte vill ha.

– Hitler kom till makten i Tyskland därför att övriga partier inte tog missnöjet och samhällsproblemen på allvar. Det farligaste är att det kan bli ett sånt maktskifte också här. Vad som helst kan hända, det är bara att se på det senaste året. Hundratusentals flyktingar. Du hade inte trott mig för ett år sedan om jag sagt att detta skulle ske.

Vi är bra på att ta hand om folk, men jag är rädd för att regeringen har tagit på sig ett ansvar som de inte klarar av. Att omsvängningen kom för sent. Det skrämmer mig. Och det är inte bara jag, du ska höra hur folk pratar om det här.

Men för Ove är flyktingfrågan också sammanvävd med en större känsla, av att politikerna har tappat greppet om hela samhällsutvecklingen. Att det som kändes stabilt och hoppfullt under decennierna efter Andra världskriget när välfärdssamhället byggdes upp, steg för steg har – ja, raserats.

– Innan sa man att det inte fanns pengar. Men nu plötsligt visar det sig att det fanns det visst, hur mycket som helst, till flyktingmottagningen. Politikernas uppgift måste ju vara att ta hand om sitt eget folk först. Så säger många jag känner. Och så tycker jag också.

– Ta min barndoms stad Flen. Förr fanns det företag med svenska ägare, men de har sålts eller lagts ner. Folk förlorade jobben. Sen kom invandrarverket med sina flyktingförläggningar. Idag är det mest invandrare man ser på gator och torg. De är mest deras affärer. Jag säger inte att det är fel. Men svenskheten har försvunnit.

– Tyvärr tror jag inte att människan är tillräckligt begåvad för att kunna lösa det här. Vi vet alla vad vi borde göra: leva i fred med varandra, rädda miljön. Vi har alla resurser som krävs för att utrota svälten och ge vatten till alla. Men vi gör det inte. Hundar kan man lära en massa saker. Men inte katter. Vi är katter. Och det tjänar inget till att sparka på katten för att den inte gör som man vill.

Ove tror faktiskt att det går åt pipan med världen. Vilket inte hindrar att han håller humöret uppe och gör det kan kan för sin närmaste omgivning: målar, undervisar, sjunger, skriver och umgås med andra människor.Människor är ofta kärleksfulla. Därför är det lite konstigt att vi inte får till det bättre, säger Ove Gauffin.

0 0 vote
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

18 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
eurozone
eurozone
4 years ago

Jag önskar referera till en tidigare artikel i Snaphanen:

http://snaphanen.dk/2015/08/06/krutdurken-som-svenskarna-sitter-paa/

Olav Ødegaard
Olav Ødegaard
4 years ago

Det sitter vel en del folk klare for revolusjon i Sverige?
En viss Gardell har uttalt ønske om grundig forandring nokså tydelig.
Og siden han, i motsetning til Richard Romshof, får beholde sin jobb i svensk skolesystem, kan vi anta at Gardell ikke er alene..
Jeg regner med jeg ikke er alene om å mene at skandinaviske velferdsstater, slik de fungerte før masseinnvandringen, var de siste som behøvde revolusjon. De behøvde heller like dyktige og nøkterne politikere, som de som hadde skapt gode samfunn for oss.
Mens land som Somalia er de som behøver Gardell og hans politiske venners revolusjon!

trackback

[…] via http://snaphanen.dk/2016/05/04/finansmand-advarer-mod-revolution-i-sverige/ […]

Niels Henriksen
Niels Henriksen
4 years ago

På den positive front i Sverige har Mona Sahlin, regeringens ekstremisme-“ekspert”, trukket sig tilbage – eller er blevet tvunget til at gå? – efter at hun er blevet taget i at afgive urigtige oplysninger ( falskt intyg ) angående de meget fyrstelige lønforhold for en ansat i hendes firma for at kunne opnå en stort skattefradrag – muligvis i forbindelse med en større uindfriet skattegæld? Så lidt er der da trods alt at fryde sig over for de stakkels svenskere i de mørke tider, som de jo nu desværre går i møde. Jeg kan desværre ikke linke pt., men historien… Read more »

Talibananas
Talibananas
4 years ago

Har man inte råd att försörja sin familj kanske man ska låta bli att skaffa sig en. Eller nöjas med ett eller två barn och inte ett helt koppel. Själv har jag knappt råd att jobba, så mycket skatt som går åt till att försörja klaner och skäggbarn genom omfördelningspolitiken.

Anna Svensson
4 years ago
Reply to  Talibananas

Tyvärr premieras detta barnalstrande på löpande band med massor med bidrag, ännu mer pengar blir det om det finns ett handikappad barn – då lyckas många bli rika på detta. Otroligt att det kan vara så. i synnerhet när det finns andra som inte beviljas någon hjälp alls.

Morten - - -
Morten - - -
4 years ago

Man kan ikke af omstændighederne udlede, at der bliver oprør eller krig. Casus belli er i øjet, der ser – ikke i det sete. Jeg tror ikke, det svenske øje ser noget, der kan drive andre end enkeltpersoner eller smågrupper til – utvivlsomt kontraproduktiv – handling. Ikke mindst fordi Sverige er et demokrati, og alle ved, at det mod, der skal til for at drage i leding, bedre kunne udmøntes i, at man stemte anderledes. Tør man end ikke stemme med hjertet – hvorledes skulle man da kunne kæmpe?

– – –

Ulf Dahl
Ulf Dahl
4 years ago

Jag tror att Ove hinner uppleva krisen .Jag tror den börjar lagom till valet 2018 då nog allt fler kommuner kommer gå in i väggen Då skall dom försörja och skaffa bostäder till hur många?? Är det ingen som vet. Det Svenska samhället är som ett Pyramidspel. Staten håller på att få slut på Pengar,staten är Bankernas bästa vän i händelse av kris.

latmask
latmask
4 years ago

Grattis Ove, just för att du är 78 år. Du kanske slipper uppleva katastrofen som vi yngre kommer att drabbas av.

Britta Due Andersen
Britta Due Andersen
4 years ago
Reply to  latmask

Ja, de unge må undgælde, fordi han ikke kunne få sig til at sætte sit kryds hos Sverigesdemokraterne.

TheReligiousCynic
TheReligiousCynic
4 years ago

Den eldre generasjonen drømte om å seile inn i himmelen – med ankeret nede. Verden endret seg, mens de selv stod stille. Nå kastes de yngre inn i en sivilisasjonskamp.

bjørn
bjørn
4 years ago

Den generation kaldes også GRÆSHOPPEGENERATIONEN. Generationen, som arvede et rigt land, som fortærrede alt og som efterlader sig et ødeland.

invernes
invernes
4 years ago
Reply to  bjørn

Veldig god beskrivelse av de drittsekkene som styrer politikken nå. 🙂

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x