5
okt
Seneste opdatering: 5/10-16 kl. 2039
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Adonis: VÄld och islam. Samtal med Houria Abdelouahed (Volante, översÀttning av PÀr Svensson) Av Thomas Nydahl

”Det finns inget mĂ„ttfullt islam Ă„ ena sidan och ett extremistiskt islam Ă„ den andra, inget sant islam i motsats till ett falskt. Det finns ett islam.” (ur boken)

Den syriskfödde poeten Adonis (Ali Ahmad Said Asbar) Ă€r först och frĂ€mst just poet, en sekulĂ€ra sĂ„dan, i fransk exil sedan lĂ€nge. I dessa egenskaper har han en frisk och frejdig blick pĂ„ den religion som hĂ€rskar i hans forna hemland Syrien, mitt i den muslimska arabvĂ€rlden. Redan nĂ€r ”den arabisk vĂ„ren” började höjde han ett varningens finger och sa att det inte handlade om en revolution, eftersom en sĂ„dan mĂ„ste ledas av sekulĂ€ra krafter. Hur rĂ€tt han hade har vi sett ganska lĂ€nge nu. Den syriska katastrofen Ă€r det mest skrĂ€mmande exemplet.

Men lika viktig för bedömningen av islam Àr förstÄs de etniska enklaverna i vÀstvÀrlden dÀr islams religiösa profeter och dess militanta vÄldsmÀn i uppenbar allians bidrar till bÄde islamiseringens sociala och politiska inflytande (könsapartheid, kostregler, klÀdkoder) och de fasansfulla terrordÄden, vilka ökat radikalt i omfattning.


I den samtalsbok Adonis utgivit tillsammans med psykoanalytikern Houria Abdelouahed, VÄld och islam, nÀrmar han sig islam och Koranen pÄ ett sÀtt som visar att hela den femtonhundra Är gamla religionen och dess heliga bok har prÀglats av vÄld och förtryck. De talar om politisk islam som ett katastrofalt projekt, ur en rad olika aspekter hindrar den all positiv utveckling, dÀrtill blir den en starkt repressiv makt mot framför allt kvinnor och icke-muslimer, eftersom det gör ansprÄk pÄ sanningen och aldrig fÄr ifrÄgasÀttas. Adonis menar att Koranen har förvandlat de muslimska mÀnnen till slavdrivare, och de betraktar kvinnorna som Àgodelar, aldrig som mÀnskliga individer i egen rÀtt.

Adonis sÀger om muslimen kontra icke-muslimen:

”Den andre ska avlĂ€gsnas just i hans egenskap av den andre. SĂ„ rĂ€ttfĂ€rdigas det vĂ„ld som utmĂ€rker jihad.”

PÄ ett annat stÀlle konkretiserar han:

”VĂ„ldet dödar inte bara det sjĂ€lvstĂ€ndiga tĂ€nkandet utan gör dessutom den muslimska mĂ€nniskan mindre mĂ€nsklig. Hon tvingas tro utan att stĂ€lla frĂ„gor om profeten, vare sig pĂ„ det religiösa, intellektuella eller sociala planet. VĂ„ldet blir i den meningen heligt.”

De tvÄ diskuterar ocksÄ ingÄende alla de vÄldsprÀglade texter som finns i Koranen. I den meningen har inbördeskriget funnits i den arabiska vÀrlden lika lÀnge som islam sjÀlv, alltsÄ i femtonhundra Är. Koranen och dÀrmed islam

”förmedlar (inte) ett budskap om befrielse utan om underkastelse och evigt krig i syfte att islamisera hela mĂ€nskligheten.”

Om man inte sjĂ€lv sitter fast i den mytbildning som byggts upp av vĂ€sterlĂ€ndska medier om islam som ”fredens och kĂ€rlekens religion” bör man med öppet sinne lĂ€sa Adonis. Hans ord Ă€r dynamit i en tid prĂ€glad av islamistiskt vĂ„ld och Ă€ngslig politisk korrekthet.

Om man fruktar IS och dess förgreningar i Europa fÄr man av Adonis bÄde nycklar till en förstÄelse av vad fenomenet innebÀr och en djupare kunskap förmedlad av en sekulÀr poet. Adonis Àr en fri ande. Bara sÄdana förmÄr och vÄgar sÀga som det Àr. Just dÀrför Àr det logiskt att konventionella kulturkritiker i Sverige nÀstan samstÀmmigt fördömer hans bok.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Tafsa inte pÄ yttrandefriheten
Tafsa inte pÄ yttrandefriheten
4 years ago

Den svenska kultureliten Àr de fegaste pÄ denna jord, som inte vÀrnar om vÄr frihet! Islamisering Àr det största hotet mot vÄr kultur, frihet och yttrandefrihet! Islam betyder underkastelse mer behöver man inte veta om den förtryckar ideologin!

Maja Dacke
Maja Dacke
4 years ago

Mammonideologin Àr minst lika förtryckande.

Anne-Kit Littler
Anne-Kit Littler
4 years ago
Reply to  Maja Dacke

“Mammonideologien”? Sikke noget vroevl!