19
okt
Seneste opdatering: 19/10-16 kl. 0951
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Damen med tørklædet først i videoen, som har været i Tyskland i 40 år og taler dårligt tysk, siger: “Flygtninge? Ingen af dem er flygtinge, det er fup.” Dette er ikke undertekstet. Der er en lidt anden version af TV stationen RRB her. Jeg tog nogle billeder på stedet sidste år.  Berlin-Neukölln, 14.01.2015. Se også I am Worthless — I am German.

VM I Hijab

af Henrik M. Jensen

Debatten om det såkaldte ‘VM i hijab’ – VM i skak for kvinder, som blev tildelt det køns- og religionsdiskriminerende Iran, fortsætter.

Den blev sat i gang af USA-mesteren Paikidze-Barnes, som har valgt at boycotte turneringen, og som har startet en underskriftindsamling mod et arrangement, der vil være en overtrædelse af det internationale skakforbunds (FIDE) eget charter, der bl.a. tager afstand fra diskrimination af politiske og religiøse grunde eller pga. køn.

Den tidligere mangeårige verdensmester Garri Kasparov har støttet op bag hende: “At afholde et officielt mesterskab i et repressivt teokrati, der forlanger, at alle deltagere skal bære hijab, er forkert selv for den korrupte FIDE-administration.”

Hans gamle modstander i en af 90’ernes VM-matcher, engelske Nigel Short, var en af de første til at bakke op om Paikidze, og den israelske stormester Emil Sutovski opfordrer også til at sige fra og støtte Paikidze. “Mange skakforbund ser det som et problem, men der er stadig ingen klar stillingtagen, ingen protest.”

Men på det seneste har US Chess Federation’s præsident Gary Walters bakket op: “Kvinder skal ikke undertrykkes af kulturelle, religiøse eller etniske grunde. Paikidze har taget et principielt standpunkt, vi kun kan være stolte over.”

Danmark har ingen spillere med i turneringen, men Dansk Skak Unions formand Jacobsen siger iflg. DSU’s hjemmeside, at “skak er fra at have været helt forbudt i Iran nu tilladt. Og der er en vis succes for piger og unge kvinder. Så ved at være der har man mulighed for at påvirke.”
Så har man sagt noget uden at sige noget.

Svenskeren Pia Cramling er som eneste nordbo kvalificeret. Hun har ikke udtalt sig, men sidste år deltog hun i en turnering i Iran iført de obligatoriske klude, så fra den side kan der nok ikke forventes nogen civilcourage.

Mere håb er der at hente hos den yngre generation. Hendes landsmand Angelina Fransson, nordensmester for kvinder under 20, ville nægte at stille op og undrer sig over valget af Iran som arrangør. “Det er i forvejen hårdt at være pige i skak. Og så får vi et VM, hvor man ikke kan opføre sig frit.”

Her er et link, hvor man kan skrive under på Naikidzes protest mod den iranske hijabtvang over for VM-deltagerne.

Første artikel om sagen var Skak bag sløret den 3 oktober

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Odd S. Olavssøn
Odd S. Olavssøn
4 years ago

VM i skak i Iran er jo bare én af mange ‘organisationsskandaler’. Der er f.eks. også FIFA’s syge beslutning om at holde fodbold VM i Quatar!?!

Sportsverdnen, og nu også skakverdnen, er helt og aldeles korrupt.

Peter Zichau
Peter Zichau
4 years ago

Hvorfor fanden fanden fandt vi også på, at “købe” den olie..?! Vi sku’ bare ha’ taget den. De skulle jo ikke bruge den – og anede vel ikke engang hvad det var..?
Og så havde vi aldrig haft problemer med de skide sandaber nu..!