7
mar
Seneste opdatering: 8/3-17 kl. 1106
26 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Gunnar Sandelin

Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias StĂ„hle intervjuas uppskattande i tidningen Journalisten för sina reportage om Granskning Sverige. SjĂ€lva hĂ€vdar Granskning Sverige att de bedriver medborgarjournalistik och gör ett jobb som journalistkĂ„ren inte vill befatta sig med, nĂ€r de maskerade som vanligt folk ringer upp och stĂ€ller beslutsfattare mot vĂ€ggen. I Journalistens artikel Ă€r de reducerade till ”troll” och flera som ligger bakom Granskning Sverige uppges vara nazister. Intervjun i Journalisten kan lĂ€sas hĂ€r.

NÀr jag skrev en replik till Journalistens chefredaktör Helena Giertta sÄ tackade hon nej till publicering. Jag Àr sjÀlv med i Journalistförbundet och Journalisten Àr en facktidning som jag regelbundet fÄr i brevlÄdan. Men kritik frÄn de egna leden vill de inte gÀrna ge utrymme för. DÀrför publicerar vi det refuserade inlÀgget hÀr:

Sverige Àr ett kluvet land dÀr den accelererande polariseringen hotar att förstöra tillvaron för oss alla. En mycket stark orsak till detta Àr att journalisterna, som har makten att föra det offentliga samtalet, inte har tagit sitt ansvar att allsidigt belysa frÄgor som berör konsekvenserna av massinvandring och mÄngkultur. IstÀllet bedriver de mestadels varierande grader av agendajournalistik dÀr de slÄr fast sina trossatser och propagandistiskt upprepar dem. Att verkligheten nu har börjat sippra fram i media beror pÄ att den inte gÄtt att dölja efter massinflödet de fyra sista mÄnaderna 2015.

Demonisering Ă€r ett sĂ€rskilt viktigt arbetsredskap. Exempelvis Ă€r det avhumaniserande att hela tiden kalla mĂ€nniskor för ”troll”, och detta begrepp upprepas nĂ€stan maniskt i Ă„tskilliga artiklar, som i Journalistens intervju med Eskilstuna-Kurirens Mathias StĂ„hle. SĂ„dant ska slĂ„s in i lĂ€saren tillsammans med begrepp som ”hat”, ”hatsajter”, ”högerextrem” o.s.v. Att ha nĂ„gon ”trollad”, var ett nytt ord i Journalistens artikel, liksom ”trollfabrik”. Ingenting i en sĂ„dan journalistik, som fĂ„tt ett nytt uppsving efter Eskilstuna-Kurirens artiklar, hjĂ€lper lĂ€saren att förstĂ„ varför företeelser som Granskning Sverige existerar.

Ett annat exempel pĂ„ denna enögdhet i intervjun i Journalisten Ă€r uttalandet om att ”Flera av de hĂ€r mĂ€nniskorna Ă€r fullfjĂ€drade nazister, punkt.” Inte nĂ„gra belĂ€gg, bara ett pĂ„stĂ„ende, inga följdfrĂ„gor. Som lĂ€sare bli man ju nyfiken och vill förstĂ„ mer, eftersom undertecknad inte har uppfattat dem pĂ„ det viset de gĂ„nger jag har lyssnat. Jag tycker inte heller att det Ă€r bra att man agerar anonymt, men jag kan till stor del förstĂ„ varför. Om du inte (som jag) Ă€r pensionĂ€r sĂ„ riskerar du arbete, försörjning, social stĂ€llning, förlorad familj, splittrad vĂ€nkrets och allt det elĂ€nde som följer med, om du gĂ„r ut offentligt med ditt namn. SĂ„ trĂ„ng Ă€r kostymen i Sverige för de som Ă€r utanför ”boxen”. Jag sjĂ€lv Ă€r ett av exemplen pĂ„ detta efter att jag sedan 2008 skrivit flera kritiska debattartiklar i konventionella medier samt flera böcker om konsekvenserna av den svenska invandringspolitiken. Jag nekades exempelvis ett jobb som pressansvarig pĂ„ SCB 2011 sedan GD Stefan Lundgren tagit del av mina texter (jag skrev om det i Aftonbladet). Mina frilansuppdrag försvann till stor del, osv.

Journalisterna mÄste vara Sveriges minst sjÀlvreflekterande yrkeskÄr. De Àr mÀnniskor som stÀndigt granskar andra offentligt pÄ sina egna (eller sina uppdragsgivares) villkor, men nÄgon granskning av sig sjÀlva Àr de inte intresserade av. JournalistkÄren har makten och mediehusen i ryggen, vilket dÀremot inte de alternativa medierna har. Jag anser att min yrkeskÄr dessvÀrre har grÀvt ned sig i sina positioner och att de, tillsammans med politikerna, Àr ledande i den destruktiva polarisering som hÄller pÄ att förstöra landet. Det Àr den hÀr intervjun i vÄr egen facktidning ett exempel pÄ.

Gunnar Sandelin
socionom & journalist
Författare till böckerna Invandring och MörklÀggning 1 & 2 och Nötskalet tillsammans med Karl-Olov Arnstberg

Texten ursprungligen publicerad pÄ bloggen Invandring och mörklÀggning

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

26 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
pappa sven
pappa sven
4 years ago

Det jag lĂ€st rörande det s.k. “avslöjandet” Ă€r att Erik Johansson sjĂ€lv “outade” sig genom att skicka en Skype-fil dĂ€r hans namn visades (hans riktiga namn)

invandrare1957
invandrare1957
4 years ago

Journalister granskar inte dom styr och uppfostrar befolkningen. Men dom kommer Ät invandrarna för dom lÀser inte svenska tidningarna och tittar inte pÄ svensk TV. Dom har ju parabolerna riktade mot hemlandet. SÄ det blir svenskarna som blir uppfostrade. Och det Àr vÀl meningen för vi ska uppfostras in i globalismen och det mÄngkulturella. Men finns det inga sjÀlvtÀnkande journalister som sÀtter sig emot. Utan Àr alla styrda av sina Bilderberg Àgare.

eurozone
eurozone
4 years ago

Den senaste tidens uppmÀrksamhet pÄ Sverige av utlÀndska medier kommer att göra gott, speciellt de apologeter som bjuds in i studion och som pÄ knackig engelska maniskt rabblar sitt mantra d.v.s vÄldtÀkterna beror bara pÄ en ökad benÀgenhet att anmÀla, invandring Àr lönsamt o.s.v.

Det Àr nÀra nog komik, om det inte vore sanning- men sÄ hÀr Àr det idag och fler svenskar börjar fÄ upp ögonen.
NÀr man sedan lÀgger vÀrldens högsta skattebörda till bevisningen samtidigt som nedskÀrningarna haglar, sÄ kan man med enkel matematik förstÄ att balansrÀkningen redovisas med hjÀlp av rök och speglar.

PK svada
PK svada
4 years ago

CLAES FILMADE SKOLUPPLOPPET I HALLSBERG – RISKERAR ATT FÖRLORA JOBBET
http://samtiden.nu/2017/03/claes-filmade-skolupploppet-hallsberg-riskerar-att-forlora-jobbet/

PK svada
PK svada
4 years ago
Reply to  snaphanen

Nok en bekreftelse pÄ at reell ytringsfrihet ikke eksisterer i Sverige.

Anna Svensson
4 years ago
Reply to  snaphanen

Sanningen Àr rasistisk i Sverige.

invernes
invernes
4 years ago

Hungarian PM: Migrants Are “Trojan Wooden Horses” for Terrorism
Sharia migrants are a threat to European culture, he warns his border guards.

https://www.infowars.com/hungarian-pm-migrants-are-trojan-wooden-horses-for-terrorism/

PK svada
PK svada
4 years ago

Just nu pÄgÄr ett stort polispÄdrag pÄ Mittuniversitet. Polisen har fÄtt uppgifter om att det finns vapen pÄ omrÄdet.
http://www.op.se/jamtland/ostersund/stort-polispadrag-pa-mittuniversitet-i-ostersund

PK svada
PK svada
4 years ago

Den svenske fagforeningen opptrer som aktivister pÄ kvinnedagen
comment image

invernes
invernes
4 years ago
Reply to  PK svada

Kvalmende syke bastarder 🙂

Anna Svensson
4 years ago
Reply to  PK svada

Är de dumstrutar de har pĂ„ huvudet? I sĂ„ fall har det valt nĂ„got vĂ€ldigt passande.

Maja Dacke
Maja Dacke
4 years ago
Reply to  PK svada

Jag undrar vem/vilka som stickat de hĂ€r fĂ„niga mössorna … Tror nĂ€mligen inte att de sjĂ€lva gjort det … Förmodligen har deras feministiska fruar etc tillverkat dem och dĂ„ förstĂ„r man vad som rör sig inuti mössorna. Eller hur?

Vilken fackförening Ă€r det? Journalisternas? NjĂ€ … bara karlar i den – kan inte stĂ€mma. De flesta journalister i Sverige idag Ă€r kvinnor sĂ„ …

PK svada
PK svada
4 years ago
Reply to  Maja Dacke

Det er LO, bildet er vel tatt pÄ jobben og har nok ingenting med deres fruer Ä gjÞre

Kasper K
Kasper K
4 years ago

Tidningen Journalisten under ledning av chefredaktör Helena Giertta ligger under slasktabloidnivĂ„. Det rĂ€cker att lĂ€sa nĂ„gra av hennes ledare kring den vĂ€lförtjĂ€nta krisen i branschen och dĂ„ inte minst förtroenderaset för yrkeskĂ„ren för att fĂ„ Bagdad Bob att framstĂ„ som bĂ„de seriös och trovĂ€rdig. Att det dessutom tycks pĂ„gĂ„ en intern tĂ€vling pĂ„ fackorganet kring att fĂ„ med flest okvĂ€dningsord och smutsiga epitet pĂ„ allt och alla som inte faller dessa vĂ€nsteraktivister (som envisas med att kalla sig journalister) pĂ„ lĂ€ppen höjer knappast nivĂ„n. Att följa branschens fria fall via deras egen tidning Ă€r sannolikt sĂ„ nĂ€ra en irrationell och… Read more »

ramonafransson
ramonafransson
4 years ago

Det kommer ju alltid en sanningens dag och den dagen blir det inte lÀtt att försvara det som en stor del av folket ser som förvridet, undanhÄllit och lögner.

OlofdeGothia
OlofdeGothia
4 years ago

Stöd Granskning Sverige (GS)

HÀr Àr en stödsida pÄ Facebook för Fabian FjÀlling pÄ (GS) som har hÀngts ut av den svenska pressen den senaste veckan.
https://www.facebook.com/groups/182698215553266/

Anders Bo
Anders Bo
4 years ago

Vi mÄ hÄbe, at ogsÄ denne nÄr de internationale medier!

Ola Nordmann
Ola Nordmann
4 years ago

Granskning Sverige gjĂžr en utrolig viktig og god jobb for Sverige og Svenskene. Det er sĂžrgelig Ă„ se hvordan medborgerjournalisten “Erik Johansson” har blitt oppsĂžkt og hengt ut av en kriminell medarbeider for Expressen om jeg ikke husker helt feil, mens deres “redaktĂžr” selv lever pĂ„ hemmelig adresse og ikke kan nĂ„es. Global marxismens hykleri stĂ„r veldig sterkt i Sveriges “journalistkretser”.

GustaWasa
GustaWasa
4 years ago

Lenin andan pĂ„ mediahusen kan kanske förklara att de önskar med tystnad att hĂ„lla ett sĂ„ stort avstĂ„nd till den ideologi som fick en av vĂ€rldens vĂ€rsta massmördare i historieböckerna, Stalin! BetĂ€nk om det skull framgĂ„ att Lenin hade medskyldighet i Stalins massmord. Vilken skandal det skulle komma att bli. Det skulle dĂ€rmed fĂ„ leninisterna att göra allt och lite till för att mörka och censurera allt. Och vad passar inte dĂ„ bĂ€ttre Ă€n att Ă€ga utgivningsrĂ€tten för tidningarna. DĂ„ kan man nog förstĂ„ att mediahusen betalar mycket bra till chefredaktören för att tysta allt som kan blomma upp till… Read more »

Steinadler
4 years ago
Reply to  GustaWasa

Hva de fleste tyske soldater kjempet imot og som de “demokratiske Allierte” med Ă„pne Ăžyne allierte seg med. Ikke for ingenting fremstĂ„r etterkrigstidens nasjons- og folkefiendtlige politikk bare stadig mer som et forspill til “Vesterlandets undergang”. “Der gĂ„r en Nemesis igjennom livet, den rammer sikkert, skĂžnt den rammer sent, at rĂžmme vĂŠk fra den er ingen gitt” Cheka (ЧК – чрДзĐČŃ‹Ń‡Đ°ÌĐčĐœĐ°Ń ĐșĐŸĐŒĐžÌŃŃĐžŃ chrezvychaynaya komissiya, Emergency Committee, Russian pronunciation: [tɕÉȘˈka]) was the first of a succession of Soviet state security organizations. It was created on December 20, 1917, after a decree issued by Vladimir Lenin, and was subsequently led by Felix… Read more »

GustaWasa
GustaWasa
4 years ago
Reply to  Steinadler

SĂ„ har det alltid varit och sĂ„ skall det alltid bli tills Fredsfursten kommer för att Ă„terstĂ€lla ordningen pĂ„ jorden och kasta djĂ€vulen ned frĂ„n sin jordiska tron. Men snart sĂ„ gĂ„r en av djĂ€vlarna i graven nĂ€r snart George Soros tid Ă€r över. Inte kan han köpa sig det ingen mĂ€nniska kan. Inget evigt liv hur mycket pengar som Ă€n djĂ€vulen Ă€ger. Det Ă€r den gudomliga rĂ€ttvisan att vi Ă€r alla dödliga. Allt Ă€r en kamp över tillvaron pĂ„ denna jord. Den kampen har visat sig nu för dem som pĂ„talat att “men vi lever ju pĂ„ tjugohundratalet”. Och… Read more »

kenneth hovestĂžl
kenneth hovestĂžl
4 years ago
Reply to  Steinadler

NÄ har jeg lÊrt noe nytt idag ogsÄ. Takker Steinadler.

Til filmen: Det var en meget bra kamerafĂžring nĂ„r “soldatene” gikk ned til avretter kjelleren.

Og sÄ til dagens snaphane: Hvorfor mÄ man gÄ pÄ trolljakt i mÞrke?

PK svada
PK svada
4 years ago

SVT, Expressen, Aftonbladet og DN er nazimedia

GustaWasa
GustaWasa
4 years ago
Reply to  PK svada

Lenin judar som likt George Soros vidhÄller att Sovjet var gott.