1
feb
Seneste opdatering: 2/2-18 kl. 1429
19 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Muslim jurist: “The occupation of the West will be done without war but quietly, with infiltration and subversion.” “Orthodox Jewish journalist goes undercover in the ‘silent jihad,’” by Yoni Kempinski and Mordechai Sones, Arutz Sheva.

How France’s Fight With Islam Became a Bestseller

Les revenants Ils étaient partis faire le jihad, ils sont de retour en France fra Foreign Policy: How France’s Fight With Islam Became a Bestseller. (log in) Det er en meget lang artikel, jeg har plukket i. Andre ville sikkert have plukket noget andet:

Europe is condemned to suffer the consequence of the mistakes it made in 2012, 2013, 2014

David Thomson was one of the first to declare religion a part of the problem in France’s war on terror. Now he’s become the country’s hottest intellectual.

Long before France’s correspondents, scholars, politicians, and police were all focused on the Islamic State, al Qaeda, and the dangers posed by returning foreign fighters, there was David Thomson.

Nine months before the January 2015 attacks on Charlie Hebdo and Hyper Cacher, Thomson, a correspondent for Radio France Internationale who had spent years reporting from North Africa and building contacts within jihadi circles, was repeatedly mocked on national television. He declared, in a now infamous panel debate on French fighters flocking to Syria, that some combatants he was in contact with who had traveled to the Middle East were determined to return and launch strikes against France.

Flash forward two years, however, and after consecutive terrorist attacks on domestic soil, 13 straight months under a state of emergency, and a coming presidential election, Thomson — dubbed “the man who talked with jihadists” and a “prophet” by some in France’s media — has become France’s favorite public intellectual. Following the publication of his most recent best-selling book, Les Revenants, or The Returned, which features interviews with fighters for the Islamic State who have come back from “the caliphate,” Thomson has graced the front pages of Le Monde.

Thomson’s book is based on more than two years of repeated interviews with 20 subjects provided in face-to-face meetings in prisons, homes, and kebab shops in France, and over the phone, including operatives in Syria. The author, who over the past decade has spoken to more than 100 mainly French but also Tunisian and Belgian jihadis, paints a picture, using their own words, of fighters who were seduced by the idea of a hedonistic, violent, and transcendental experience, which Thomson calls “LOL jihad,” and who have returned from the caliphate often disappointed, typically unrepentant, and in some cases ready to do it all again.

“Charlie [Hebdo] was the most beautiful day of my life. … I would so much like it to happen again,” says Lena, one of Thomson’s more bloodthirsty subjects. “And I hope a sister will undertake the next targeted attack.”

France’s public intellectuals — scholars, judges, religious figures, “deradicalization” proponents, and journalists — have spent the last few years grasping for answers, amid the seemingly never-ending news of homegrown attackers and foiled plots, for how their country became, as Thomson reminds readers, the Western nation “most threatened, targeted and hit” by jihad. But few, wrote Le Figaro columnist Alexandre Devecchio in a recent column, “succeeded in fully convincing.”

“Jihadism ‘made in France’ is the fruit of the meeting between radical Islam and the era of emptiness,” he says. “The hybrid child of a murderous utopia and a disenchanted époque.”

Les Revenants includes interviews with diverse subjects, some free and many in prison. There are young zealots of North African background, like Safiya, who left for Syria but have returned to France and re-resumed openly smoking, a habit that would have cost her 40 lashes in Islamic State territory. Yet she is already talking about leaving again — not to Syria this time, but to Yemen. “I can’t bring myself to stay in France” she says. “I hate France. I don’t feel like I have a place.”

Thomson is also being cited in dispatches in which French authorities argue for the closure of Salafist mosques. Most of all, the journalist is being called upon to explain how and why France and Europe could have for so long missed the warning signs from homegrown jihadis who nearly always made their intentions perfectly clear. But on this question — which is less about the jihadis themselves and more about the West — he has fewer answers.

“The reality is that no one knows how to solve the problem”

“The reality is that no one knows how to solve the problem,” Thomson told Slate’s French edition. “The horrors have happened. I know that it can shock some to say it, but Europe is condemned to suffer the consequence of the mistakes it made in 2012, 2013, 2014 — to have let hundreds of French leave for Syria and Iraq and create a base there, with terrorist intentions, and to have not seen them leaving, or stopped them from going.”

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

19 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Felix Krull
Felix Krull
3 years ago

Tip: Pale Moon + NoScript = fri adgang til FP-artikler.

ferd ed sa
ferd ed sa
3 years ago

Ja det er virkelig uhyggelige tider vi er vidne til !!. Jeg kan hver dag se forandringen i den mellemstore provinsby jeg bor i. De danske frisørsaloner er blevet fortrængt af de muslimske, som klipper for 100 kr. Der er kommet en vandpibecafé, som for nylig er blevet brændt ned (sikkert noget kriminelt) arabiske Kiosker, grønthandlere, slikbutikker, shawama og kebabbarer på hvert eneste gadehjørne. Da jeg en dag skulle ned på kommunen og aflevere nogle papirer var ventesalen fuld af mellemøstligt udseende mennesker og afrikanere. De ansatte i kommunen og borgerservice var også muhamedanere. De få danskere, som var ansat… Read more »

Ragnar Lodbroge
Ragnar Lodbroge
3 years ago
Reply to  ferd ed sa

Det er også meget lettere at drive en forretning, når man ikke skal betale skat og moms

ferd ed sa
ferd ed sa
3 years ago

Jeg er holdt helt op med, at komme i byen. Nu går jeg kun tur i skoven, for der kommer muslimerne ikke og kontakten til det offentlige sker kun via E-boks. Det er frygtelige tider!!.
Man har lyst til at rejse langt væk!!

Ragnar Lodbroge
Ragnar Lodbroge
3 years ago
Reply to  ferd ed sa

Kommer selv en del på byen, men det er bare for moro sin skyld, muslimerne tåler ikke modstand, har oplevet det mange gange, selv når de er 20 mod 2, og den første får en på hovedet, så stikker alle de andre af, om 100 år så løber muslimerne sydpå igen, men frivilligt

achantus
achantus
3 years ago
Reply to  ferd ed sa

Jeg undres på om det ikke var slik mange jøder følte det i Tyskland på 30-tallet. En anelse om et kommende ragnarok, uten mulighet til å påvirke noe som helst. De med ressurser planla å emigrere, mens de uten muligheter satt i en håpløs klemme.

Lars-Erik Eriksson
Lars-Erik Eriksson
3 years ago
Reply to  ferd ed sa

Det fascinerande är att för oss som växte upp i Malmö på 60 o 70-talen så har vi rest – utan att behöva lyfta på häcken – ned hela vägen till MÖ.

peerpede
peerpede
3 years ago
Reply to  ferd ed sa

I skoven kan der jo være en ‘Djinn’ en ond ånd faktisk.
Derfor går jeg også bare i skoven med hunden, eller nede på kirkegården, der er helt fredeligt.

Margrethe
Margrethe
3 years ago
Reply to  ferd ed sa

Jeg har en hel klar holdning til de danskere, der lader sig klippe disse steder, de danskere, der spiser hundeædet fra disse steder, og de danskere, der hælder deres penge i disse perkerkiosker. De danskere ødelægger det for danske forretningsdrivende, der selvfølgelig ikke kan konkurrere med disse svindelforetagender. Vores ældre medborgere skal i stigende grad finde sig i hjemmehjælpere fra samme tabersegment. Hvor skal de politikere, der havde travlt med at slæbe ubrugelighederne ind i landet, eller parkere dem? Derfor fik en ældre dame smurt kattemad på sit brød fornylig af en hjemmehjælper, der ikke engang evnede at se forskel… Read more »

Henning Jensen
Henning Jensen
3 years ago
Reply to  Margrethe

Jeg kommer en gang imellem til Køge. I byen er der hovedsaglig kun tøjbutikker og frisører.
I de sidstnævnte synes jeg ikke der er mange kunder, og jeg spekulerer tit på hvorledes man kan få et overskud ud af de få kunder der er, kunder som oftest er skæggede herrer – formentlig også muslimer?
Det er i øvrigt pudsigt, at alle disse frisørsaloner udelukkende er herrefrisører. Jeg aldrig nogensinde har set en muslimsk damefrisørsalon.

ferd ed sa
ferd ed sa
3 years ago
Reply to  Margrethe

Enig! jeg bliver virkelig deprimeret, når jeg ser med hvilken hast vores byer bliver islamiseret. Der er desuden for nylig åbnet en HALAL-slagter i bymidten. Jeg tænker tit, når jeg går forbi: I vandt, vi tabte.
Om 20 år har danskerne forladt bymidten og flyttet ud i Gated Communities med egne butikker.

Margrethe
Margrethe
3 years ago
Reply to  ferd ed sa

Det er en livsforbandelse at være født med øjne, der kan se…

Allan Hansen
Allan Hansen
3 years ago
Reply to  Margrethe

Læs Lars Hedegårds ” Muhammeds piger –
vold, mord og voldtægt i Islams hus. 2011
– en af hans bedste!

Allan Hansen
Allan Hansen
3 years ago
Reply to  Allan Hansen

Jo da , men læs nu Hedegård og “Hans,, piger!
Det er faktisk et side godt værk han har skrevet der!
Og jeg er ellers kritisk ,,, meget kritisk!
En varm hilsen til Lars – selv om jeg godt ved, at han hader den slags
tant og fjas!

https://youtu.be/vP1kZLGG5gw

achantus
achantus
3 years ago
Reply to  Margrethe

Å være intelligent kan til tider føles som en forbannelse.

Allan Hansen
Allan Hansen
3 years ago
Reply to  achantus

Uha da da, det lyder sgu ikke godt!
Godt man ikke har prøvet det

Margrethe
Margrethe
3 years ago
Reply to  Allan Hansen

:))) Intet er så skidt, det ikke er godt noget…

InHocSignoVinces
InHocSignoVinces
3 years ago