4
feb
Seneste opdatering: 4/2-18 kl. 2032
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

“Wahhabism-exporten Ă€r  den överlĂ€gset största vĂ€rldsomspĂ€nnande propagandakampanjen i mĂ€nsklighetens historia.”

Carl SchiÞtz Wibye: Terrorns rike. Hur en vÄldsam sekt frÄn den arabiska öknen radikaliserade islam (Karneval förlag, översÀttning av Ulrika Junker Miranda, efterord av Aje Carlbom)

”I 30 Ă„rs tid, frĂ„n 1973 till 2002, överförde saudiska myndigheter och privatpersoner frĂ„n kungafamiljen till affĂ€rslivet ofattbara 87 miljarder dollar till det globala wahhabitiska projektet. Detta Ă€r mycket mer Ă€n Sovjetunionens samlade utgifter för propaganda under hela kalla kriget. Wahhabism-exporten Ă€r dĂ€rmed den överlĂ€gset största vĂ€rldsomspĂ€nnandepropagandakampanjen i mĂ€nsklighetens historia.”

NĂ€r vi talar om islamismen – och dĂ€rmed vĂ„ldsam jihadism – borde vi kanske oftare reflektera över det faktum att denna rörelses ”moderna” vagga stĂ„r i Saudiarabien. Det Ă€r sannerligen en paradox att detta extrema land – extremt i mĂ„nga avseenden – Ă€r en av USA:s och dĂ€rmed vĂ€sterlandets viktigaste allierade i arabvĂ€rlden, samtidigt som det fött och gött en religiös-politisk rörelse med Koranen som huvudkĂ€lla, som vid upprepade tillfĂ€llen med en eller annan form av vĂ„ld angriper lĂ€nderna i vĂ€st, inte minst med olika typer av terror riktad mot civila. 11 september-attentaten blev förstĂ„s ett klimax – att de skulle följas av hundratals andra vĂ„ldsangrepp i mindre skala stod inte klart vid den tidpunkten men har sedan bekrĂ€ftats som islamistisk praktik i stora delar av vĂ€sterlandet.

Norges ambassadör i Saudiarabien Ă„ren 2009 – 2014, Carl SchiĂžtz Wibye, har skrivit en grundlĂ€ggande och utmĂ€rkt bok om sĂ„vĂ€l landets som wahhabismens historia: Terrorns rike. Hur en vĂ„ldsam sekt frĂ„n den arabiska öknen radikaliserade islam. Det Ă€r ofta elementĂ€r kunskap som saknas i svensk debatt. Men istĂ€llet för att slĂ€nga ivĂ€g nĂ„gra ytliga betraktelser skulle varje debattdeltagare vara betjĂ€nta av det slags kunskap som den hĂ€r boken förmedlar. Saudiaarabiens extrema islam har nĂ€mligen rötter i en religiös ideologi som under lĂ„ng tid varit en plĂ„ga för andra, ocksĂ„ andra muslimer. Den kallas wahhabism och kan sĂ€gas vara en statsideologi i landet som har fler rika prinsar Ă€n taxichaufförer.

Om man bekantar sig med wahhabismen fĂ„r man pĂ„ köpet en förstĂ„else för att islam – till skillnad frĂ„n exempelvis kristendomen – inte lĂ„ter sig reformeras. ”SĂ„dant som redan Ă€r perfekt kan inte reformeras” sammanfattar författaren. Wahhabismen föds med Muhammed ibn al-Wahhab men utgĂ„r ifrĂ„n Ibn Taymiyya, ”en vĂ€rldsfrĂ„nvĂ€nd, opraktisk excentriker” som verkade pĂ„ 1300-talet. Han var verksam i mitten av 1700-talet och han missionerade bl.a. i hamnstaden Basra. Naturligtvis betraktade han sin lĂ€ra som den enda sanna, dĂ€rmed sagt att andra uttolkare av Koranen var ”Guds fiender”.

SchiĂžtz Wibye visar hur dessa idĂ©er tillĂ€mpas ocksĂ„ idag, frĂ„n terrorsekter som IS över Talibanrörelsen till regimen som styr Saudiarabien. Men först gĂ„r han bakĂ„t, faktiskt Ă€nda tillbaka till tiden före islam i den arabiska vĂ€rlden, över profeten Muhammed som föds i en kristen trakt och olika skolor och tradition bland hans följare, fram till dagens Saudiarabien och de islamistiska, wahhabitiska, rörelserna. Han ger ett lĂ€ttillgĂ€ngligt och brett perspektiv pĂ„ hur de pĂ„verkat miljöer som Ă€r muslimska, sĂ„vĂ€l som icke-muslimska. Han fĂ€ster stor vikt vid exporten av wahhabismen inte minst i vĂ€sterlandet dĂ€r regimen skapat lokal förankring genom sina minst sagt ”generösa” bidrag till bygget av moskĂ©er.

SchiÞtz Wibye redogör ocksÄ för hur extrem praktik tar sig uttryck i vÄra lÀnder, inte minst diskuterar han ingÄende sÄdant som niqab-bruk och religiös extremism som social/antisocial hÄllning. Han gÄr noggrant och detaljerat igenom en rad globala konflikter och visar hur wahhabiterna fiskat i grumligt vatten för att etablera nÀrvaro ocksÄ sedan militÀra konflikter avslutats.

Att boken innehÄller en utförlig lista över arabiska ord och uttryck Àr en viktig vÀgledning för lÀsaren. Sammantaget skulle jag vilja hÀvda att detta Àr en av de verkligt viktiga utgivningarna pÄ senare Är. Tack vare SchiÞtz Wibyes kunskaper och lediga sÀtt att redovisa dem har vi nu pÄ svenska en seriös och ingÄende redogörelse för vad den mordiska islamismen har för ideologiska rötter och varför dess praktik Àr sÄ blodig som den Àr.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Henriksen
Niels Henriksen
2 years ago

Vi har tabt til islam, siger minister. Hun har helt ret. Af: Hege Storhaug 4. februar 2018, 15:17 https://www.document.dk/2018/02/04/vi-har-tabt-til-islam-siger-minister-hun-har-helt-ret – Vi har tabt til islam, fordi denne religions tilhĂŠngere tyr til vĂ„ben, vold og terror. Derfor er der intet teater i Europa som vover at sĂŠtte et islamkritisk stykke op. Man ved det vil udlĂžse ramaskrig fra de krĂŠnkedes rĂŠkker, og tilmed risikerer man voldelige reaktioner. Dette er konklusionen hos mĂ„ske Danmarks modigste minister, Inger StĂžjberg, som har ansvaret for indvandring og integration. StĂžjberg formulerer de skarpe udsagn om islam pĂ„ sin blog pĂ„ BT. Titlen er «En trist sandhed… Read more »

Tim Pallis
Tim Pallis
2 years ago

Jeg er stĂŠrkt utilfreds med undertitlen pĂ„ forsiden af denne bog. Den vidner om en stor misforstĂ„else: “Hur en vĂ„ldsam sekt i den arabiske örknen radikaliserade islam”. Wahabismen i Saudiarabien radikaliserede aldeles ikke islam. Det er rettroende islam lige efter bogen. LĂŠs hellere andre forfattere, som ved hvad islam er f.eks. Robert Spencer eller Ibn Warraq. Jeg har lige lĂŠst Warraq’s fremragende fremstilling af islam’s terror doktriner: “The Islam in Islamic Terrorism. The Importance of Belief, Ideas, and Ideology.” Der fĂ„r I rigtig besked. Jeg er trĂŠt af alt det vrĂžvl “islamisme” og “radikalisering.”

Allan Hansen
Allan Hansen
2 years ago
Reply to  Tim Pallis

Yes Tim, logistiken halter! Islam er islam. Basta!
P.S.; Hvordan gÄr det med din nye bog?

Allan Hansen
Allan Hansen
2 years ago

Islam = verdens stĂžrste blodbad! Om nazismens begyndelse. JĂždehad og terror! Som bekendt tager nazismen sit udgangspunkt pĂ„ den Saudi arabiske halvĂž for omkring 1400 Ă„r siden, med systematisk jĂžde udryddelse.(Ă„r 630) Mahund og hans banditter slog alle jĂžderne og kristne ihjel i Mekka, han tog deres hjem, land og ejendomme for derefter, at voldtage deres kvinder og bĂžrn og solgte dem som slaver. 629. islam angriber det kristne Øst Jordan. Af de tre jĂždiske stammer Banu Qaynuka, Banu Nadir og Banu Qurayza, blev de to totalt udslettet den sidste slap vĂŠk. Hitler var en stor beundre af islams jĂžde… Read more »

Henning Jensen
Henning Jensen
2 years ago

Wahhabism. Jeg har ikke kendskab til mange af disse ismer der strĂžs omkring i vore dage. Mit hĂ„b er, at der en dag vil opstĂ„ en fremadrettet “isme” der beslutter at “nu er nok – nok”, og som man kan deltage i. Men min historiske nysgerrighed fĂ„r mig til at anskaffe mig bogen. Jeg hĂ„ber at den kan kĂžbes som e-bog, da jeg ikke har plads til flere fysiske bĂžger. I mine yngre dage havde jeg min daglige gang pĂ„ Vesterbro i KĂžbenhavn. Det var i den tid da de fĂžrste tyrkere var ankommet som gĂŠstearbejdere, og hvor nogle af… Read more »

Ragnar Lodbroge
Ragnar Lodbroge
2 years ago

Heldigt for venstresiden at det var en hvid mand som gik amok i Italien, sÄ nu har muslimerne frikort til at drÊbe mindst et par millioner hvide igen, muslimernes trang til at drÊbe vantro, er jo vores egen skyld, med den Äbenlyse terror vi driver med pÄ dem, beviset ser vi idag, en hvid mand har nÊsten drÊbt en godt solbrÊndt, og det kalder selvsagt pÄ hÊvn i passende mÊngde

peerpede
peerpede
2 years ago

BÀttre fly Àn illa fÀkta, Tierra del Fuego eller Uummannauq nÀsta?
Garanterat Islamistfritt.

Henning Jensen
Henning Jensen
2 years ago
Reply to  peerpede

Nej, bÀttre motstÄnd Àn att fly!
Jeg, og mine generationer fÞr mig, har vÊre med til at bygge dette land op, og I svenskere jeres, sÄ vi skal ikke forsat passivt se til pÄ, at en flok gennemrÄdne politikere forÊrer og Þder det hele vÊk.

Verdi: Othello gÄr sejrrig og triumferende i land fra sit skib:

Rejoice! The Muslim pride
is buried in the deep.
Ours and heaven’s is the glory.
After our arms the storm has conquered it.

https://www.youtube.com/watch?v=Rhn8iSv6BJ4

peerpede
peerpede
2 years ago
Reply to  Henning Jensen

Og bedste Henning, Hvem stemmer de ‘gennemrĂ„dne politikere’ til magten?
ForÞvrigt er Verdi en mester udi musikken, det inden det sÄkaldte demokrati var aktuelt.
Visse der ofte skriver omkring politikere og deres gÞren og laden, burde mÄske se sig selv i spejlet og tÊnke over hvorfor det ser ud som det gÞr.

Henning Jensen
Henning Jensen
2 years ago
Reply to  peerpede

PĂžblen, og dermed jeg, stemmer partiernes opstillede politikere til magten. At disse opstillede kandidater sĂ„ er gennemrĂ„dne, det er ikke den enkeltes valg, men den enkeltes dilemma. Hvorfor fĂ„r jeg, og vi, dog ikke nogle sobre og ĂŠrlige personer prĂŠsenteret og opstillet ved valgene, som vi kan vĂŠlge imellem og stemme pĂ„, og ikke det samme svigtende ros som var opstillet ved sidste valg – og forrige valg – og forrige valg, o.s.v. – langt bagud i tiden. RĂ„ddenskaben starter nede i bunden af partiforeningerne, og derfra breder sig opad, hvor den bliver hĂŠngende. Ved det kommende valg har f.eks.… Read more »

peerpede
peerpede
2 years ago
Reply to  Henning Jensen

Tja Henning, jeg der bor i udlandet kan jo ikke stemme i Danmark mere, men jeg stemmer ‘blankt’ der hvor jeg er og det da jeg anser dagens model for demokrati er helt vĂŠrdilĂžs. Vad det kan lede til kan jeg ikke svare pĂ„, men om 30-50% stemmer blankt, vil ethvert vindende parti overhovedet ikke have bare noget der bare minder om demokratisk legitimitet! Hvad man skal have i stedet for, virker vĂŠre en svĂŠr nĂžd at knĂŠkke. Jeg tror ikke pĂ„ stĂŠrke mĂŠnd, men mĂ„ske pĂ„ voksne mennesker der kan tage ansvar. Jeg er gammel, festen er snart slut… Read more »

Henning Jensen
Henning Jensen
2 years ago
Reply to  peerpede

Vi er meget enige.:-)

peerpede
peerpede
2 years ago
Reply to  Henning Jensen

Forskellen pÄ at ligge i sofaen og stemme blankt, er helt enkelt at sofavÊlgerne mÄske 10-15% fordeles proportionalt pÄ de forskellige valgbare partier, altsÄ en sofastemme kan gÄ til enten C,S eller EL og mÄske give et mandat!
En ‘blank’ stemme der registreres holdes udenfor sĂ„dant og regnes ikke overhovedet., dog viser en blank stemme personens foragt mod den rĂ„dende orden.