4
feb
Seneste opdatering: 4/2-18 kl. 2032
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Av Thomas Nydahl

“Wahhabism-exporten är  den överlägset största världsomspännande propagandakampanjen i mänsklighetens historia.”

Carl Schiøtz Wibye: Terrorns rike. Hur en våldsam sekt från den arabiska öknen radikaliserade islam (Karneval förlag, översättning av Ulrika Junker Miranda, efterord av Aje Carlbom)

”I 30 års tid, från 1973 till 2002, överförde saudiska myndigheter och privatpersoner från kungafamiljen till affärslivet ofattbara 87 miljarder dollar till det globala wahhabitiska projektet. Detta är mycket mer än Sovjetunionens samlade utgifter för propaganda under hela kalla kriget. Wahhabism-exporten är därmed den överlägset största världsomspännandepropagandakampanjen i mänsklighetens historia.”

När vi talar om islamismen – och därmed våldsam jihadism – borde vi kanske oftare reflektera över det faktum att denna rörelses ”moderna” vagga står i Saudiarabien. Det är sannerligen en paradox att detta extrema land – extremt i många avseenden – är en av USA:s och därmed västerlandets viktigaste allierade i arabvärlden, samtidigt som det fött och gött en religiös-politisk rörelse med Koranen som huvudkälla, som vid upprepade tillfällen med en eller annan form av våld angriper länderna i väst, inte minst med olika typer av terror riktad mot civila. 11 september-attentaten blev förstås ett klimax – att de skulle följas av hundratals andra våldsangrepp i mindre skala stod inte klart vid den tidpunkten men har sedan bekräftats som islamistisk praktik i stora delar av västerlandet.

Norges ambassadör i Saudiarabien åren 2009 – 2014, Carl Schiøtz Wibye, har skrivit en grundläggande och utmärkt bok om såväl landets som wahhabismens historia: Terrorns rike. Hur en våldsam sekt från den arabiska öknen radikaliserade islam. Det är ofta elementär kunskap som saknas i svensk debatt. Men istället för att slänga iväg några ytliga betraktelser skulle varje debattdeltagare vara betjänta av det slags kunskap som den här boken förmedlar. Saudiaarabiens extrema islam har nämligen rötter i en religiös ideologi som under lång tid varit en plåga för andra, också andra muslimer. Den kallas wahhabism och kan sägas vara en statsideologi i landet som har fler rika prinsar än taxichaufförer.

Om man bekantar sig med wahhabismen får man på köpet en förståelse för att islam – till skillnad från exempelvis kristendomen – inte låter sig reformeras. ”Sådant som redan är perfekt kan inte reformeras” sammanfattar författaren. Wahhabismen föds med Muhammed ibn al-Wahhab men utgår ifrån Ibn Taymiyya, ”en världsfrånvänd, opraktisk excentriker” som verkade på 1300-talet. Han var verksam i mitten av 1700-talet och han missionerade bl.a. i hamnstaden Basra. Naturligtvis betraktade han sin lära som den enda sanna, därmed sagt att andra uttolkare av Koranen var ”Guds fiender”.

Schiøtz Wibye visar hur dessa idéer tillämpas också idag, från terrorsekter som IS över Talibanrörelsen till regimen som styr Saudiarabien. Men först går han bakåt, faktiskt ända tillbaka till tiden före islam i den arabiska världen, över profeten Muhammed som föds i en kristen trakt och olika skolor och tradition bland hans följare, fram till dagens Saudiarabien och de islamistiska, wahhabitiska, rörelserna. Han ger ett lättillgängligt och brett perspektiv på hur de påverkat miljöer som är muslimska, såväl som icke-muslimska. Han fäster stor vikt vid exporten av wahhabismen inte minst i västerlandet där regimen skapat lokal förankring genom sina minst sagt ”generösa” bidrag till bygget av moskéer.

Schiøtz Wibye redogör också för hur extrem praktik tar sig uttryck i våra länder, inte minst diskuterar han ingående sådant som niqab-bruk och religiös extremism som social/antisocial hållning. Han går noggrant och detaljerat igenom en rad globala konflikter och visar hur wahhabiterna fiskat i grumligt vatten för att etablera närvaro också sedan militära konflikter avslutats.

Att boken innehåller en utförlig lista över arabiska ord och uttryck är en viktig vägledning för läsaren. Sammantaget skulle jag vilja hävda att detta är en av de verkligt viktiga utgivningarna på senare år. Tack vare Schiøtz Wibyes kunskaper och lediga sätt att redovisa dem har vi nu på svenska en seriös och ingående redogörelse för vad den mordiska islamismen har för ideologiska rötter och varför dess praktik är så blodig som den är.

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Niels Henriksen
Niels Henriksen
3 years ago

Vi har tabt til islam, siger minister. Hun har helt ret. Af: Hege Storhaug 4. februar 2018, 15:17 https://www.document.dk/2018/02/04/vi-har-tabt-til-islam-siger-minister-hun-har-helt-ret – Vi har tabt til islam, fordi denne religions tilhængere tyr til våben, vold og terror. Derfor er der intet teater i Europa som vover at sætte et islamkritisk stykke op. Man ved det vil udløse ramaskrig fra de krænkedes rækker, og tilmed risikerer man voldelige reaktioner. Dette er konklusionen hos måske Danmarks modigste minister, Inger Støjberg, som har ansvaret for indvandring og integration. Støjberg formulerer de skarpe udsagn om islam på sin blog på BT. Titlen er «En trist sandhed… Read more »

Tim Pallis
Tim Pallis
3 years ago

Jeg er stærkt utilfreds med undertitlen på forsiden af denne bog. Den vidner om en stor misforståelse: “Hur en våldsam sekt i den arabiske örknen radikaliserade islam”. Wahabismen i Saudiarabien radikaliserede aldeles ikke islam. Det er rettroende islam lige efter bogen. Læs hellere andre forfattere, som ved hvad islam er f.eks. Robert Spencer eller Ibn Warraq. Jeg har lige læst Warraq’s fremragende fremstilling af islam’s terror doktriner: “The Islam in Islamic Terrorism. The Importance of Belief, Ideas, and Ideology.” Der får I rigtig besked. Jeg er træt af alt det vrøvl “islamisme” og “radikalisering.”

Allan Hansen
Allan Hansen
3 years ago
Reply to  Tim Pallis

Yes Tim, logistiken halter! Islam er islam. Basta!
P.S.; Hvordan går det med din nye bog?

Allan Hansen
Allan Hansen
3 years ago

Islam = verdens største blodbad! Om nazismens begyndelse. Jødehad og terror! Som bekendt tager nazismen sit udgangspunkt på den Saudi arabiske halvø for omkring 1400 år siden, med systematisk jøde udryddelse.(år 630) Mahund og hans banditter slog alle jøderne og kristne ihjel i Mekka, han tog deres hjem, land og ejendomme for derefter, at voldtage deres kvinder og børn og solgte dem som slaver. 629. islam angriber det kristne Øst Jordan. Af de tre jødiske stammer Banu Qaynuka, Banu Nadir og Banu Qurayza, blev de to totalt udslettet den sidste slap væk. Hitler var en stor beundre af islams jøde… Read more »

Henning Jensen
Henning Jensen
3 years ago

Wahhabism. Jeg har ikke kendskab til mange af disse ismer der strøs omkring i vore dage. Mit håb er, at der en dag vil opstå en fremadrettet “isme” der beslutter at “nu er nok – nok”, og som man kan deltage i. Men min historiske nysgerrighed får mig til at anskaffe mig bogen. Jeg håber at den kan købes som e-bog, da jeg ikke har plads til flere fysiske bøger. I mine yngre dage havde jeg min daglige gang på Vesterbro i København. Det var i den tid da de første tyrkere var ankommet som gæstearbejdere, og hvor nogle af… Read more »

Ragnar Lodbroge
Ragnar Lodbroge
3 years ago

Heldigt for venstresiden at det var en hvid mand som gik amok i Italien, så nu har muslimerne frikort til at dræbe mindst et par millioner hvide igen, muslimernes trang til at dræbe vantro, er jo vores egen skyld, med den åbenlyse terror vi driver med på dem, beviset ser vi idag, en hvid mand har næsten dræbt en godt solbrændt, og det kalder selvsagt på hævn i passende mængde

peerpede
peerpede
3 years ago

Bättre fly än illa fäkta, Tierra del Fuego eller Uummannauq nästa?
Garanterat Islamistfritt.

Henning Jensen
Henning Jensen
3 years ago
Reply to  peerpede

Nej, bättre motstånd än att fly!
Jeg, og mine generationer før mig, har være med til at bygge dette land op, og I svenskere jeres, så vi skal ikke forsat passivt se til på, at en flok gennemrådne politikere forærer og øder det hele væk.

Verdi: Othello går sejrrig og triumferende i land fra sit skib:

Rejoice! The Muslim pride
is buried in the deep.
Ours and heaven’s is the glory.
After our arms the storm has conquered it.

https://www.youtube.com/watch?v=Rhn8iSv6BJ4

peerpede
peerpede
3 years ago
Reply to  Henning Jensen

Og bedste Henning, Hvem stemmer de ‘gennemrådne politikere’ til magten?
Forøvrigt er Verdi en mester udi musikken, det inden det såkaldte demokrati var aktuelt.
Visse der ofte skriver omkring politikere og deres gøren og laden, burde måske se sig selv i spejlet og tænke over hvorfor det ser ud som det gør.

Henning Jensen
Henning Jensen
3 years ago
Reply to  peerpede

Pøblen, og dermed jeg, stemmer partiernes opstillede politikere til magten. At disse opstillede kandidater så er gennemrådne, det er ikke den enkeltes valg, men den enkeltes dilemma. Hvorfor får jeg, og vi, dog ikke nogle sobre og ærlige personer præsenteret og opstillet ved valgene, som vi kan vælge imellem og stemme på, og ikke det samme svigtende ros som var opstillet ved sidste valg – og forrige valg – og forrige valg, o.s.v. – langt bagud i tiden. Råddenskaben starter nede i bunden af partiforeningerne, og derfra breder sig opad, hvor den bliver hængende. Ved det kommende valg har f.eks.… Read more »

peerpede
peerpede
3 years ago
Reply to  Henning Jensen

Tja Henning, jeg der bor i udlandet kan jo ikke stemme i Danmark mere, men jeg stemmer ‘blankt’ der hvor jeg er og det da jeg anser dagens model for demokrati er helt værdiløs. Vad det kan lede til kan jeg ikke svare på, men om 30-50% stemmer blankt, vil ethvert vindende parti overhovedet ikke have bare noget der bare minder om demokratisk legitimitet! Hvad man skal have i stedet for, virker være en svær nød at knække. Jeg tror ikke på stærke mænd, men måske på voksne mennesker der kan tage ansvar. Jeg er gammel, festen er snart slut… Read more »

Henning Jensen
Henning Jensen
3 years ago
Reply to  peerpede

Vi er meget enige.:-)

peerpede
peerpede
3 years ago
Reply to  Henning Jensen

Forskellen på at ligge i sofaen og stemme blankt, er helt enkelt at sofavælgerne måske 10-15% fordeles proportionalt på de forskellige valgbare partier, altså en sofastemme kan gå til enten C,S eller EL og måske give et mandat!
En ‘blank’ stemme der registreres holdes udenfor sådant og regnes ikke overhovedet., dog viser en blank stemme personens foragt mod den rådende orden.