17
feb
Seneste opdatering: 17/2-18 kl. 1646
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Præsten Helena Edlund citerer Vilhelm Moberg fra en DN kronik i 1965. Beskrivelsen forekommer stadig præcis 50 år efter, og den er helt i overensstemmelse med mine egne erfaringer i landet gennem 40 år. Moberg havde ikke fået den trykt i Dagens Nydeligheder i dag. Edlunds kronik handler iøvrigt om de opsigtvækkende indskrænkninger i ytringsfriheden, Riksdagen agter at indføre. Her kan man læse mere om lovforslaget. Edlund: Den döende demokratin

”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur.”Dagens Nyheter 1965

Sverige har levt under demokratur så länge att dess medborgare kommit att betrakta det som ett normaltillstånd. Vi vet att demokratin är sjuk. Vi vet att det är skillnad på vad vi teoretiskt sett får göra och vad vi i praktiken kan göra. Vi vet att verkligheten är en annan än den som politiker och media serverar oss. Vi vet att vinden nu vänder och att det nog aldrig vänts så många kappor på så kort tid som under det senaste halvåret. Men nu kan det mycket väl vara för sent.

Katerina Janouch: Jag känner mig inte trygg i Sverige längre

Janouch var blandt de indvandrede Sverigeskritikere, jeg for nylig spåede ville forlade landet i de næste ti år. Hun er tjekkisk jøde og har boet i Sverige i 43 år:

Samhällsnytt intervjuar författaren och journalisten Katerina Janouch som målar upp en mörk bild av Sveriges framtid, drar paralleller mellan Sovjetens Tjeckien och dagens Sverige och menar att valet 2018 kan vara en sista chans att stoppa landets förfall. Janouch funderar på att lämna Sverige för gott och erkänner att hon inte identifierar sig som svensk – trots 43 år i landet.

– Tyvärr är jag inte så optimistisk. Jag ser ingen politisk vilja till förändring i nuläget. Valet 2018 kommer att bli avgörande på många sätt. Men det som skett, med en plötslig tillökning av befolkningen på en halv miljon, sätter press på makthavarna, så det kan bli en politisk förändring redan före valet.

Kommer det att bli ett land som du vill att dina barn och barnbarn ska bo i?

– Inte som det ser ut idag , inte med den här utvecklingen…

Katerina Janouch: Jag känner mig inte trygg i Sverige längre


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Deltag i debatten...

avatar
  Subscribe  
Notify of