17
feb
Seneste opdatering: 17/2-18 kl. 1646
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

PrÊsten Helena Edlund citerer Vilhelm Moberg fra en DN kronik i 1965. Beskrivelsen forekommer stadig prÊcis 50 Är efter, og den er helt i overensstemmelse med mine egne erfaringer i landet gennem 40 Är. Moberg havde ikke fÄet den trykt i Dagens Nydeligheder i dag. Edlunds kronik handler iÞvrigt om de opsigtvÊkkende indskrÊnkninger i ytringsfriheden, Riksdagen agter at indfÞre. Her kan man lÊse mere om lovforslaget. Edlund: Den döende demokratin

”I en demokratur rĂ„der allmĂ€nna och fria val, Ă„siktsfrihet rĂ„der formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall slĂ€ppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en förestĂ€llning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket Ă€r vĂ€l dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tillĂ€ggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av mĂ€nniskorna i detta samhĂ€llstillstĂ„nd sjĂ€lva inte uppfattar att de lever i en demokratur.”Dagens Nyheter 1965

Sverige har levt under demokratur sÄ lÀnge att dess medborgare kommit att betrakta det som ett normaltillstÄnd. Vi vet att demokratin Àr sjuk. Vi vet att det Àr skillnad pÄ vad vi teoretiskt sett fÄr göra och vad vi i praktiken kan göra. Vi vet att verkligheten Àr en annan Àn den som politiker och media serverar oss. Vi vet att vinden nu vÀnder och att det nog aldrig vÀnts sÄ mÄnga kappor pÄ sÄ kort tid som under det senaste halvÄret. Men nu kan det mycket vÀl vara för sent.

Katerina Janouch: Jag kÀnner mig inte trygg i Sverige lÀngre

Janouch var blandt de indvandrede Sverigeskritikere, jeg for nylig spÄede ville forlade landet i de nÊste ti Är. Hun er tjekkisk jÞde og har boet i Sverige i 43 Är:

SamhĂ€llsnytt intervjuar författaren och journalisten Katerina Janouch som mĂ„lar upp en mörk bild av Sveriges framtid, drar paralleller mellan Sovjetens Tjeckien och dagens Sverige och menar att valet 2018 kan vara en sista chans att stoppa landets förfall. Janouch funderar pĂ„ att lĂ€mna Sverige för gott och erkĂ€nner att hon inte identifierar sig som svensk – trots 43 Ă„r i landet.

– TyvĂ€rr Ă€r jag inte sĂ„ optimistisk. Jag ser ingen politisk vilja till förĂ€ndring i nulĂ€get. Valet 2018 kommer att bli avgörande pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Men det som skett, med en plötslig tillökning av befolkningen pĂ„ en halv miljon, sĂ€tter press pĂ„ makthavarna, sĂ„ det kan bli en politisk förĂ€ndring redan före valet.

Kommer det att bli ett land som du vill att dina barn och barnbarn ska bo i?

– Inte som det ser ut idag , inte med den hĂ€r utvecklingen


Katerina Janouch: Jag kÀnner mig inte trygg i Sverige lÀngre


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.