18
feb
Seneste opdatering: 18/2-18 kl. 1438
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Förlagen: bara “godkĂ€nda” böcker fĂ„r stöd av staten

Av Thomas Nydahl

Ingen politisk eller religiös ideologi eller dogm har formulerats med onda avsikter. Allt tycks, bÄde historiskt och samtida, vara uttryck för den allra största och mest sjÀlvklara godhet.

Vi möter denna godhet varje dag. Den Àr inte ny, men i vÄrt land Àr den möjligen större Àn nÄgon annanstans.

Vi har nu fÄtt veta av Statens KulturrÄd vilka kriterier som gÀller för att en bok ska fÄ statligt litteraturstöd. Jag lÀser i Svenska Dagbladet:

KulturrĂ„det skriver att de “har i uppdrag att driva pĂ„ frĂ„gor om jĂ€mstĂ€lldhet, hbtq, mĂ„ngfald och tillgĂ€nglighet”. Bidragen ska fördelas jĂ€mstĂ€llt, dĂ€r mĂ„let Ă€r att inget kön ska vara representerat med mer Ă€n 60 procent i en bidragsomgĂ„ng. Man vill ocksĂ„ stötta interkulturell utveckling, och med det avser KulturrĂ„det “verksamhet som frĂ€mjar etnisk och kulturell mĂ„ngfald i Sverige”.

NĂ€rmare Orwell och andra dystopier kommer man knappast i den verkliga vĂ€rlden. LĂ„t oss fundera mycket seriöst pĂ„ hur den bok ser ut som driver pĂ„ ”frĂ„gor om jĂ€mstĂ€lldhet, hbtq, mĂ„ngfald och tillgĂ€nglighet”? Hur ser den bok ut som ”frĂ€mjar etnisk och kulturell mĂ„ngfald i Sverige”?

FörlÀggare Àr upprörda och det med all rÀtt. Jag drev sjÀlv förlag pÄ 1990-talet. Förutom formella kriterier om upplaga och tekniskt utförande var det som jag minns det endast vagt formulerade kvalitetskrav som gÀllde. Hur i hela friden ska man kunna ge ut litteratur idag?

FörlÀggaren Kristoffer Lind sÀger:

Det har blivit viktigare att ha genusbredd Ă€n hög kvalitet. Om du har en habil afrikansk kvinnlig författare kan du fĂ„ stöd för vad som helst. Men för en vit amerikan spelar det nĂ€stan ingen roll om han Ă€r i Nobelprisklass, det Ă€r Ă€ndĂ„ svĂ„rt att fĂ„ stöd. En bok som heter “Kvinnor i Bergslagen” kan rĂ€kna med stöd, men en analys av Platon av en 60-Ă„rig professorsgubbe i Uppsala kan glömma det.

Man behöver inte undra vart vi Àr pÄ vÀg. Och man bör minnas att kring denna politik Àr sjuklövern överens.

SÄ hÀr ser kravlistan frÄn Statens KulturrÄd ut:

Hög kvalitet. 2. MÄngsidigt utbud av titlar vad avser mÄlgrupp, Àmnen, Äsikter, form och genrer. 3. Internationellt och interkulturellt perspektiv. 4. JÀmstÀlldhetsperspektiv. 5. TillgÀnglighetsperspektiv, vilket innebÀr att mÀnniskans olika förutsÀttningar att ta del av litteratur beaktas, dÀribland kognitiv förmÄga.

Den svenska statsapparaten blygs inte lĂ€ngre över vĂ€gvalet. TvĂ€rtom uttalas demokraturens egenskaper allt tydligare. För bara en vecka sedan kom nyheten om vilka avsikter man har med presstödet, det vi frĂ„n regerings- och myndighetshĂ„ll nu fĂ„r veta om en av kulturpolitikens avgörande och bĂ„de kort- och lĂ„ngsiktigt viktiga element Ă€r skrĂ€mmande. Vill man stĂ„ utanför och möjliggöra samtidskritik – politisk, kulturell och social – kan man inte heller anpassa sin verksamhet till dessa statliga krav. TvĂ€rtom bör man kalkylera med 100% egen finansiering. Möjligheten att ge ut kritisk litteratur kan ocksĂ„ komma att avgöras av lĂ€sekretsen. Insamlingar före en tryckning Ă€r en av flera framgĂ„ngsrika vĂ€gar, det visar inte minst exemplet Ann Heberlein alldeles nyligen.

Förklaring av jÀmstÀlldhet, hbtq, mÄngfald och tillgÀnglighet samt information om svarsalternativ för kön


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.