18
mar
Seneste opdatering: 20/3-18 kl. 1328
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

“Mine familie og mine venner har allerede forladt Sverige.” Natalie Contessa af Sandeberg i ungarnsk TV-interview

Meget omtalt i Sverige, men ikke vist nogen steder. Jeg fik det uploadet og tekstet, sÄ vi kunne se for os selv. Natalie Contessa af Sandeberg har en ungarnsk mor, og et (sommer?)hus i en eksklusiv, skÄnsk badeby. Det er hvad jeg lige ved om hende.

Historien forblĂžffer i Sverige, men ret beset viste en kommunal undersĂžgelse i MalmĂž i 2005, at tusinder flygtede fra byen pĂ„ grund af indvandrere. Nu er det ikke ‘fra byen,’ men ‘fra landet,’ og nu er det blevet svĂŠrere at ignorere. Medier og politikere vil feje ĂždelĂŠggelsen af Sverige ind under gulvtĂŠppet i den kommende valgkamp, men det er for sent.

Aftonbladet tolker interviewet som “et indlĂŠg i den ungarnske valgkamp,” hvilket forekommer at vĂŠre en tynd bortforklaring af ubehagelige kendsgerninger. AB mener ogsĂ„ at vide, at ‘hun er kriminel.’ DĂžm selv.

Fhv. AB-Expressen-journalist overvejer at forlade landet

Der er flere historier i ungarnske om interviewet end i svenske medier, hvor det er Aftonbladet alene, som kĂžrer historien – i udskamningsĂžjemed. Samme dag diskuterer en tidligere tidligere AB- og Expressenjournalist, Jennifer Wegerup, om hun skal flytte fra landet: Should I stay or should I go?

Mycket Àr fortfarande bra i Sverige, men mycket har ocksÄ blivit sÀmre, pÄ kort tid. SÄ frÄgan vÀxer: Kan utvecklingen vÀndas? Om inte, kan och vill jag pÄ sikt stanna hÀr? Betala mer och mer för mindre och mindre. Jag Àr inte ensam att undra. NÀr ett samhÀllskontrakt bryts blir till sist bara de mest arma kvar, de som inte kan lÀmna.Jag har aldrig varit den som ger upp dem jag Àlskar. Men insikten om livets korthet vÀxer och med den en lÀngtan att dra.

Bare pĂ„ seneste time har 3000 set interviewet, det vil kun vĂŠre begyndelsen. Den svenske storvask er kun lige begyndt, og jeg syntes, at dette var vel vĂŠrd at fĂ„ undertekstet. Den herskende, svenske klasse vil naturligvis ende med at tabe, hvad der stĂ„r til forhandling er kun, hvor meget af landet de river med sig i faldet. – En transskription af interviewet er her.

Svenska Natalie i ungersk tv: ”Jag har flytt hit pĂ„ grund av invandringen.”, Sverige som skrĂ€ckexempel inför ungerska valet. Swedish – Hungarian woman moved to Hungary due to security reasons. Svenska Natalie i ungersk tv: ”Jag har flytt hit pĂ„ grund av invandringen.”

HĂ€lften ringer inte polisen i “utsatta omrĂ„den”

BrÄ-rapport om tystnadskultur och parallella rÀttssystem

Förtroendet för polisen och rÀttsvÀsendet ligger pÄ bottennivÄer i sÄ kallade utsatta omrÄden. Enligt den BrÄ-rapport som presenterades idag uppger cirka 50 procent av de boende att kriminella pÄverkar dem att inte ringa polisen eller vittna.

Sju av tio sÀger att de boende pÄverkas av kriminella att inte vittna eller att inte ringa polisen men ocksÄ pÄ sÄ sÀtt att de boende inte kan röra sig fritt i omrÄdet och att de inte vÄgar sÀga ifrÄn om de ser till exempel skadegörelse.Orsaken Àr rÀdsla för repressalier i form av allt frÄn trakasserier till grovt vÄld mot en sjÀlv och mot anhöriga:

Rapporten om de boendes relation till rĂ€ttsvĂ€sendet visar upp en rad exempel pĂ„ etablerade sĂ„ kallade parallella rĂ€ttssystem som fungerar mer eller mindre frikopplade frĂ„n myndighetssverige. Även detta pĂ„verkar viljan att kontakta polisen, skolan eller socialtjĂ€nsten.Tolv procent av de boende uppger att det finns en pĂ„verkan inom grupper av slĂ€ktingar eller inom religiösa samfund att inte kontakta myndigheter utan istĂ€llet anvĂ€nda de alternativa systemen.

BrĂ„ lyfter fram att de alternativa system ofta Ă€r “utprĂ€glat patriarkala”, vilket gör att vissa mĂ€n gynnas. De som missgynnas Ă€r dĂ€remot kvinnor, barn och mĂ€n som inte har nĂ„gon maktposition. BrĂ„ pekar ocksĂ„ pĂ„ att materialet i rapporten “talar för att alternativ rĂ€ttsskipning handlar om att Ă„terstĂ€lla balansen i det kollektiva systemet och att Ă„terstĂ€lla freden och de förfördelades anseende”. HĂ€lften ringer inte polisen i “utsatta omrĂ„den” – rapport om tystnadskultur och parallella rĂ€ttssystem.


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.