24
aug
Seneste opdatering: 24/8-18 kl. 2140
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Gunnar Sandelin: Roland Huntford var en visionÀr

(“Det Blinda Sverige” findes nu online pĂ„ svensk )

Huntfords Sverigebog, The New Totalitarians (1972) er stadig en af de mÄske kun fem bedste bÞger at forstÄ det moderne Sverige igennem. Den fandt heller ikke nogen forelÊgger i Sverige, fÞr professor Jacob W.F. Sundberg, der ikke var nogen ven af det socialdemokratiske hegemoni, nogle Är efter fik den udgivet.

(Han lever ligesom Huntford endnu,  er meget hĂžjt oppe i alderen, og blev ret upĂ„agtet i Sverige medlem af American Academy of Arts and Sciences i 2002. En “Sverigehader,” som det hed i 50’erne, nĂ„r man ikke var med pĂ„ sossernes nye paradissamfund. Jeg kĂžbte i et Ă„rti ind til hans bibliotek, og modtog megen viden og Sverige fĂžr min tid gennem ham. )

Ingen forlĂŠgger turde, og de bekrĂŠftede derved ufrivilligt Huntfords tese om “den lydige, ĂŠngstelige, nytotalitĂŠre svensker.” Bogen findes ogsĂ„ pĂ„ dansk som Fagre Nye Sverige. Den kan lĂ„nes pĂ„ biblioteket og fĂ„s antikvarisk. Den kan ogsĂ„ lĂŠses pĂ„ engelsk her. En lĂŠser tipper, at den nu ogsĂ„ findes online pĂ„ svensk.

Roland Huntford var under Ă„ren 1963-1970 korrespondent i Stockholm för den anrika brittiska tidningen Observer. 1971 gav han ut en nĂ€st intill klĂ€rvoajant, men dessvĂ€rre för en större publik förbisedd bok om Sverige, The New Totalitarians (i översĂ€ttning Det blinda Sverige, TEMA förlag). DĂ€r beskrev han svenskarna som ”nytotalitĂ€rer”, i en slags orwellsk lightversion. Vi var det enda land i vĂ€rlden dĂ€r medborgarna blint lydde staten. [..]

Det intressanta Àr ocksÄ att Roland Huntford blottlÀgger hur den socialdemokratiska nomenklaturan ville ha ett public service som lÄg till vÀnster om regeringen. PÄ sÄ sÀtt kunde folket konditioneras till att kÀnna sig eniga med politikens kommande vÀnstersvÀngar. Huntford hÀvdade att nÀr Palme 1968 blev utbildningsminister sÄ förvandlades SVT till ett politiskt redskap genom att personer som var partivÀnliga fick höga poster inom administration och produktion. Detta gav ocksÄ journalisterna makt att sÀtta den politiska agendan sÄ att statsapparaten kunde förflytta sig i en för regeringen önskvÀrd riktning. Det var pÄ den tiden man lite raljant sade att ett halvt FNL-tÄg av demonstranter anstÀlldes pÄ TV2, en kanal som startade 1969. [..]

Bara fyra Ă„r efter att Roland Huntfords bok kom ut beslutade Sveriges riksdag, utan att frĂ„ga folket, att göra landet mĂ„ngkulturellt. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kom svenskarna att konditioneras Ă€nnu hĂ„rdare Ă€n tidigare. Den mjuktotalitĂ€ra ”vĂ€rdegrundsdemokrati” som nu prĂ€glar landet, skapad av politiker, media och myndigheter och hela den ”godhetsbyrĂ„krati” som har vĂ€xt fram fanns bara i sin linda dĂ„ The New Totalitarians skrevs. ROLAND HUNTFORD VAR EN VISIONÄR

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Bosse J
Bosse J
2 years ago

The new totalitarians finns pÄ svenska hÀr:
Det Blinda Sverige