15
sep
Seneste opdatering: 15/9-18 kl. 1641
1 kommentar - Tryk for at kommentere!

Man har nok hĂžrt, at EU bla. vil investere milliarder af Euros i Afrika i et ‘‘partnership of equals’, og ansĂŠtte 10 000 grĂŠnsevagter. Undskyld, grĂŠnsen gĂ„r ude i Middelhavet og kan bevogtes af en hĂ„ndfuld skibe, af radar og en satellit. Efter Ă„revis af uduelighed og mangel pĂ„ evne til at analysere situationen, – det er den venlige udlĂŠgning – stoler jeg ikke pĂ„ EU over en dĂžrtĂŠrskel. Det gĂžr Viktor Orban heller ikke: OrbĂĄn Warns EU Planning to ‘Open the Gate’ with New Brussels Border Force.

STORA SÄKERHETSBRISTER I DET SVENSKA VALET

Av “Ögat”

PÄ valdagen den 9:e september besökte jag min vallokal dÀr jag och de som inte hade förtidsröstat lÀmnade sina röster under dagen. Jag lÀmnade mina tre röster ungefÀr kl 18.00. Jag ÄtervÀnde kl 19:45 för att övervaka röstsammanrÀkningen!

Jag blev chockad av vad jag dÄ fick bevittna!

ALLMÄNNA OBSERVATIONER

Alla partiers valsedlar fanns ordentligt i facken i trÀstÀllen! Det var inga högar pÄ bord etc.! Vad jag omedelbart tÀnkte pÄ och som förmodligen var en slump var att de traditionella partiernas fack var ganska tomma medans SD:s fack var proppfulla! Man kunde lÀtt fÄ ett intryck av att fÄ hade röstat pÄ SD?

Det kunde naturligtvis ha fyllts pÄ alldeles nyligen? Det var sent, kl var runt 18:00 dÄ jag röstade.(Det Àr de politiska partierna som sjÀlva mÄste se till att det fylls pÄ med valsedlar.)

TVÅ PERSONER KUNDE SE VILKA VALSEDLAR JAG TOG

Valsedlarna var utsatta i en korridor utanför klassrummen. I korridoren satt tvÄ personer, en framför varje ingÄng till de tvÄ vallokalerna! Den ena, som satt utanför ingÄngen till min lokal pratade i sin mobil sÄ den andra kvinnan som satt utanför der motsatta klassrummet/ vallokalen (hon bröt lite pÄ svenska) och ville hjÀlpa mig att lÀsa mitt röstkort dÄ jag frÄgade i vilket av de tvÄ klassrummen jag skulle rösta, i det högra eller det vÀnstra?

Jag var tvungen att ta av alla valsedlar dÄ dessa tvÄ personer satt sÄ att de sÄg stÀllet med valsedlar!

OBSERVATIONER INNE I VALLOKALEN

Inne i vallokalen röstade jag bakom en av tvÄ skÀrmar och lÀmnade röstkortet till en kvinna som bad om mitt leg. Mina röster lades mycket noga ner i en trÀlÄda som inte var förseglad men som hade ett lock som var delat i tre lika stora sektioner; en gul, en ljusblÄ och en vit! Alla tre hade en öppning som var ca 15 mm tjock och 15-18 cm lÄng. Kvinnan som lade ner mina röster i de tre facken sade högt i vilket av facken hon lade mina röster i. En gul, en blÄ etc. En yngre man satt pÄ sidan om och verkade bevaka det hela. SÄledes inget konstig med det som jag observerade förutom att valurnan var en lÄda av tunt trÄ och den var inte förseglad med sigill eller lÄs etc.

Jag fick en svag kĂ€nsla av att dessa personer i vallokalerna hörde ihop pĂ„ ngt vis?  Jag tittade in i den andra lokalen och Ă€ven dĂ€r kĂ€ndes det som om det var mer ”politiker” dĂ€r Ă€n vanliga medborgare?

JAG ÅTERVÄNDER OCH ÖVERVAKAR RÖSTSAMMANRÄKNINGEN

Jag ÄtervÀnde dÀrför ungefÀr kl 19.45 till vallokalen för att övervaka röstrÀkningen. Det var bara jag som övervakade denna! Jag behöver inte tala om vem jag Àr. En av kvinnorna som tidigare hade tagit emot min röst satt och rÀknade ihop (i röstlÀngden) hur mÄnga som hade röstat och dessa siffror förde hon in i ett hÀfte som följde röstlÀngden. Hon fick fram en exakt siffra: 983 (?) hade röstat inklusive förtidsrösterna i mitt distrikt.

Tre personer hade tillkommit i vallokalen och fem av sex (inklusive de tre som var dÀr nÀr jag röstade) bar en knapp som visade att de hade rÀtt att delta i röstmottagandet och röstrÀkningen (?). Det var fem kvinnor i alla Äldrar och en yngre man. UtifrÄn klÀdsel och annat fick jag en kÀnsla att de nÀrvarande kanske tillhörde S, Mp och V? Kan vara fel naturligtvis.

NÄgra berÀttade att de hade anmÀlt sig till kommunens valnÀmnd som intresserade av att ta emot röster! Kommunens valnÀmnd hade valt ut dem att göra detta jobb. NÀr jag observerade samspelet mellan dem kÀndes de som om de flesta av dem kÀnde varandra sen tidigare och de tilltalade varandra med förnamn. Det mÀrktes att de alla hade varit med i gemet tidigare.

CA: 400 FÖRTIDSRÖSTER HADE ÖPPNATS I VALLOKALEN UNDER DAGEN.

Av de nÀstan 1000 röstande i mitt valdistrikt hade ca 40 % röstat i förvÀg. Jag var med nÀr man stÀngde lokalen kl 20.00 och sköt ihop nio bord till ett större bord! PÄ detta bord stÀlldes tvÄ lÄnga papplÄdor. Formatet var exakt sÄ att de stora vita valkuverten passade.

DÀr fanns ca 400 förtidsröster som kommit till vallokalen under dagen. Jag lade mÀrke till att ytterkuverten var öppnade! De hade öppnats under dagen i vallokalen, före det att röstrÀkningen började och alla röster inne i dem hade kontrollerats! NÄgra öppnade ytterkuvert stod pÄ kortÀndan och stack upp i en annan kartong. Det var felaktiga röster, diskade och tveksamma röster? Det hela hade skett helt enligt reglerna.

DEN FÖRSTA MYCKET ALLVARLIGA SÄKERHETSBRISTEN

HÀr fanns alltsÄ ca 400 röster vars ytterkuvert var öppnade och vars innehÄll dÀrför lÄg blottade. SjÀlva rösten lÄg fortfarande i sitt kuvert som inte var öppnat. Kuverten ska enligt instruktioner frÄn Valmyndigheten öppnas i vallokalen för att underlÀtta, snabba pÄ sammanrÀkningen. Hur mÄnga timmar hade de legat sÄ i vallokalen? NÄgon hade mycket lÀtt kunnat ta ut de tre röster som lÄg inne i ytterkuvertet och lagt dit egna röster i slutna kuvert! Detta hade kunnat ske pÄ sÄ sÀtt att röstkuvert hade förberetts, klistrats igen i förvÀg för att snabbt skifta plats i nÄgra eller flera av de öppnade ytterkuverten? Ytterkuverten var ju fortfarande mÀrkta med sin kod i blyerts (För att man skall kunna Ängra sin förtidsröst).

En annan frÄga Àr hur de transporterades till vallokalen frÄn den lokala valnÀmnden och vad som hÀnde med kuverten under tiden innan de kom till vallokalen? Det torde ha varit mÄnga dagar i en lokal nÄgonstans? Hur förvarades de?

PÄ ytterkuvertet som innehöll rösterna var det skrivet med blyerts varje röstares id nr i röstlÀngden Ytterkuverten skulle lÀtt ha kunnat fyllts i med samma kod skriven pÄ ett nytt ytterkuvert och med nya valsedlar? Vart hade dessa röster förvarats innan de kom till vallokalen? Hur transporterades de dit?En filmsnutt om hur hanteringen av förtidsrösterna gÄr till finns pÄ Valmyndighetens hemsida. Se den hÀr:

DEN ANDRA ALLVARLIGA SÄKERHETSBRISTEN

RöstrĂ€knandet gick till pĂ„ följande sĂ€tt. Först tog personerna runt det stora bordet ut alla Förtidsröster i de redan öppnade ytterkuverten. InnehĂ„llet sorterades av samtliga i en gul hög, en ljusblĂ„ hög och en vit hög. Dessa röstkuvert var oöppnade. Sedan stoppade en av de nĂ€rvarande ner alla röster, i den valurna som fanns i skolsalen den icke förseglade valurnan/trĂ€lĂ„dan dĂ€r mina röster ocksĂ„ hade hamnat. Locket pĂ„ trĂ€lĂ„dan/valurnan hade tre fĂ€rger och tre öppningar. Först stoppade hon ner alla gula röstkuvert (Riksdag) sedan de ljusblĂ„ (Landsting) och sen de vita (Kommun). Jag frĂ„gade vad som hĂ€nde om hon hade stoppat en gul bunt i det vita facket? Kunde man ta upp dessa röster och lĂ€gga dem i rĂ€tt fack? Nej. De gick inte! De skulle komma att rĂ€knas som kommunala röster! Man fĂ„r alltsĂ„ inte göra nĂ„gra ”misstag” hĂ€r!

Efter att alla förtidsröster lagts ner i den enda valurnan i klassrummet/vallokalen öppnades den hur lÀtt som helst. Det var ett tunt trÀlock som inte var förseglat. Under locket som hade tre olika fÀrger fanns tre av en tunn trÀvÀgg Ätskilda sektioner, en för varje sorts röst.

RöstrÀknarna började med att ta upp samtliga gula röster. De sex röstrÀknarna öppnade kuverten med rösten och sorterade rösterna i olika högar framför sig, Centerpartiet, Socialdemokraterna, M o.s.v. TvÄ av dem lade rösterna i en gemensam hög. NÀr detta var klart samlade man ihop alla rösterna i en hög, parti för parti. Valsedlarna buntades ihop i buntar med femtio röster i varje med en gummisnodd runt samt i en icke gummisnoddsbunt om rösterna inte nÄdde 50!

Sedan rÀknades alla röster minst tvÄ gÄnger. Vid första rÀkningen blev det tvÄ röster mer Àn de ca 983 som det skulle vara enligt röstlÀngden. Felet hittades snabbt. SÄ antalet röster pÄ bordet stÀmde med antalet röstande i vallÀngden.

HÀr föreligger den andra allvarliga bristen. Jag skulle som röstrÀknare och SD- eller M-hatare kunnat ta med mig en bunt röster för S eller Mp och ha dem i fickan. Jag skulle kunna byta en bunt med femtio S-röster eller ett annat antal pÄ tvÄ röda sekunder med en SD-Bunt, eller en M-bunt. Detta blir naturligtvis svÄrare om det Àr flera nÀrvarande och en som övervakar röstrÀkningen! Men pÄ en liten ort uppe i tjotahejti Àr det naturligtvis hur enkelt som helst.

Det skulle t.o.m. kunna vara sĂ„ att de tre (minimum) röstrĂ€knarna i en liten ”superröd” kommun som rĂ€knar har kommit överens om detta, t.ex. att minska pĂ„ rösterna för SD? Eller för M?

50 gula röster för MP eller S och 50 gula röster minus för SD mÀrks inte dÄ slutsiffran enligt protokollet fortfarande Àr 983 röster! Rösterna kommer Àven att godkÀnnas vid röstrÀkningen hos LÀnsstyrelsen.

AnmÀrkningsvÀrt var ocksÄ att i lokalen dÀr röstsammanrÀkningen skedde fanns tusentals valsedlar. De lÄg i högar pÄ ett bord 2-3 meter bakom det stora bordet dÀr de sex röstrÀknarna satt, stora högar med tusentals valsedlar frÄn alla partier!

Risken torde inte vara helt obefintlig i ett land dĂ€r samtliga partier mobbar och avskyr ett parti som SD och har svĂ„rt att svĂ€lja att de fĂ„r fina siffror i opinionsundersökningarna? 2018 fanns det 6004 valdistrikt. De förtidsröster som inte hinner till sitt valdistrikt pĂ„ valdagen samlas i ett sĂ€rskilt ‘onsdagsdistrikt’ och rĂ€knas samman dĂ€r. Ett onsdagsdistrikt motsvarar en kommunvalkrets eller kommun om kommunen inte Ă€r valkretsindelad. Detta för att valhemligheten inte ska röjas.

Det Àr otroligt att alla röster kan fÄ ligga helt öppet pÄ ett bord under en sÄ lÄng tid som röstsammanrÀkningen pÄgÄr som var fallet i min röstlokal! Att ett byte av röster kan ske pÄ tvÄ röda sekunder utan att det kan upptÀckas!

De röster som ifrÄgasÀtts, t.ex. en röst med en teckning, en kommentar eller ngt annat lÀggs i en plastpÄse som förseglas och signeras av tvÄ röstrÀknare. Ogiltiga lÀggs i en annan pÄse som förseglas och signeras. BÄda gÄr till LÀnsstyrelsen för bedömning.

Efter detta rÀknas landstingsvalet och kommunvalet och Àven denna sammanrÀkning innerhÄller samma sÀkerhetsbrister!

NĂ€r rĂ€kningen av alla riksdagsröster var klar och nĂ€r antalet stĂ€mde med röstlĂ€ngden gick den yngre mannen till sin mobiltelefon, uppgav en pinkod, och redovisade antalet riksdagsröster frĂ„n mitt valdistrikt. (Är det möjligt att ringa igen och rapportera om resultaten senare nĂ€r man rapporterar in landstingssiffrorna? och sĂ€ga att man rapporterade fel?)

Detta redovisas som distriktets valresultat pÄ valmyndighetens hemsida. Rösterna kommer sen att rÀknas en gÄng till pÄ LÀnsstyrelsen.

EN TREDJE ALLVARLIG SÄKERHETSBRIST

Jag lade direkt mÀrke till att valurnan, det fanns bara en i min vallokal, inte var förseglad. Det var fullt möjligt att kunna öppna locket till valurnan som var en tunn trÀlÄda med ett tunt enkelt lock och ta ut ett visst antal valsedlar frÄn t.ex. riksdagssektionen och stoppa in lika mÄnga nya pÄ nolltid! Lokalen vimlade ju dessutom av valsedlar och kuvert! NÀr det var dags för röstrÀkning granskade jag valurnan/den tunna trÀlÄdan noga. Den var inte förseglad. Det var bara att öppna locket! Den kunde lika gÀrna ha varit en plasthink med en tygduk över som hölls pÄ plats med ett snöre runt hinkens topp? Om man har vart med om nÄgra val och vet hur röstsammanrÀkningen gÄr till Àr det nog vÀldigt lÀtt att kunna göra i ordning valsedlar i förvÀg?

TANKAR OM DET JAG HAR SETT

Det som spĂ€r pĂ„ min befogade rĂ€dsla/chock Ă€r att det inte Ă€r nĂ„got vanligt valĂ„r. I Ă„r finns det med ett politiskt parti som mĂ„nga anser att alla andra partier avskyr och systematiskt har mobbat och misskrediterat under fyra Ă„r med god hjĂ€lp av medierna. Det torde finnas en ngt förhöjd risk att detta Ă€ven kan slĂ„ igenom pĂ„ valresultatet? Jag skulle kunna tĂ€nka mig att man t.ex. i ett i ”superrött” mindre valdistrikt har valt de ”rĂ€tta röstmottagarna” och minimiantalet, tre st. och hoppas att ingen övervakar röstrĂ€kningen som vanligt? Bytet av valsedlar kan ha skett innan vallokalerna stĂ€nger och röstrĂ€kningen börjar? Det finns ju Ă„tminstone tvĂ„ tillfĂ€llen att ordna detta pĂ„ innan röstsammanrĂ€kningen börjar!

Jag skulle ocksÄ kunna tÀnka mig att det finns en liten risk att detta kan ske i vissa mindre distrikt med en mycket stor andel S och V- vÀljare? Man kan minska andelen röster Àven för M och inte bara SD och fylla pÄ med röster för S och Mp?

Under valdagen har man ju total kontroll över samtliga röster och det finns tre tillfÀllen under valdagen dÄ det kan manipuleras med rösterna. I/ Den olÄsta Valurnan. 2/ De öppnade Förtidsrösternas innehÄll kan bytas ut. 3/ En bunt, t.ex. riksdagsvalsedlar frÄn en röstrÀknares ficka, eller en bunt eller ett visst antal valsedlar i rummet (efter överenskommelse med de andra i vallokalen) kan pÄ tvÄ röda sekunder bytas mot en bunt eller ett visst antal rÀknade röster pÄ bordet för t.ex. SD? M? ! Det kan ske omÀrkligt av en person vid bordet i rÀtt ögonblick eller efter en gemensam överenskommelse! Att bara möjligheten finns Àr ju chockerande, skrÀmmande!

FÖRSLAG TILL ETT SÄKRARE VAL

1.
Obligatoriskt nÀrvarande kontrollant/övervakare vid röstrÀkningen. De sex röstrÀknare som jag observerade arbetade efter instruktionerna frÄn Valmyndigheten. Men att dessa instruktioner kan lÀmna plats för flera, men minst tre mycket allvarliga sÀkerhetsluckor var chockerande att upptÀcka!

Den lokala ValnÀmnden i kommunen ska naturligtvis Àven utse Ätminstone enövervakare/kontrollant som nÀrvarar vid röstrÀkningen! Alternativt anvisa de politiska partierna att det Àr viktigt att de skickar folk som kan övervaka röstrÀkningen. I min stad finns det 171 valdistrikt! SÄ alla partier borde ha folk som kan tÀcka dessa 171 valkdistrikt, övervaka röstningen? Man behöver inte uppge namn eller det parti man röstar pÄ för att övervaka röstsammanrÀkningen.

2.
Förtidsrösterna skall absolut inte fÄ öppnas förÀnn vid röstrÀkningens början, kl 20:00, Àven om det Àr tidskrÀvande och lite dyrare!

3.
Alla vallokaler ska ha valurnor med sigill som hindrar dem frÄn att öppnas före kl 20:00 nÀr kontrollant finns pÄ plats. Finns ingen kontrollant pÄ plats ringer man den lokala kommunala valmyndigheten som har jourkontrollanter att skicka? Ingen röstrÀkning fÄr pÄbörjas innan en kontrollant Àr pÄ plats!

4.
Alla smĂ„ valdistrikt i ”tjotahejti” skall inte sjĂ€lva göra röstrĂ€kningen utan rösterna skall transporteras till ett annat större distrikt för rĂ€kning.

5.
Röstfördelningen i samtliga valdistrikt skall förutom Ärets valresultat, parti för parti, redovisas tillsammans med föregÄende vals siffror för de olika partierna! Det skall vara lÀtt att se skillnader.
Detta för att kunna upptÀcka mycket stora avvikelser för ett parti!!

6.
Det Àr inte acceptabelt att röster till vÄrt viktiga val ligger helt öppet och kan bytas ut pÄ tvÄ röda sekunder! SÄdant trodde jag bara förekom i lÀnder dÀr valfusk Àr legio?

7.
Hela valförfarandet mÄste göras om. T.ex. kan man ta Finlands system rakt upp och ner.

8.
Ännu bĂ€ttre, och för att tjĂ€na tid och kostnader, vore att anvĂ€nda valsedlar med nummer för parti och kandidat som kryssats för. Man kan ha ett system dĂ€r valsedlarna utan att behöva öppnas genomlyses i en maskin, avlĂ€ses pĂ„ en tusendels sekund och adderas?

Felaktiga röster mÀrks i maskinen med en stÀmpel/kod och sorteras bort för granskning. Dessa siffror skulle Àven kunna redovisas som preliminÀra till samtliga partier i valdistrikten samtidigt som de rapporteras till valmyndigheten. Alla röster sparas. Varje valdistrikt har en maskin som kl 20:00 genomlyser valsedlarna i nÀrvaro av röstmottagarna och en tillkommande kontrollant kl 20:00. Inget behöver ringas in.

Inga fel behöver dÄ göras i vallokalen. Riskerna för valfusk minimeras. Att siffrorna i valet skickas till de politiska partierna i valdistrikten i samma sekund som de skickas till Valmyndigheten Àr bara ytterligare en sÀkerhetsgaranti.

Det kunde finnas en direktlinje till varje politiskt partis huvudkvarter i Sverige/riksdagen dit alla röster för partiet i Riksdagen gÄr i samma ögonblick som de rapporteras till Valmyndigheten. Detta förfarande skulle medföra ytterligare sÀkerhet pÄ den DataöverföringsnivÄn? Idag kan ju allt hackas och manipuleras. Vad har vi för sÀkerhet i Valmyndighetens datasystem? Kan utomstÄende experter fÄ komma in och granska systemet?

9.
Ingen röstmottagare borde fÄ arbeta pÄ samma valdistrikt som vid föregÄende val och inte ihop med samma personer som vid föregÄende val. Detta vore lÀtt att ordna De har sjÀlva ansökt om att fÄ vara röstmottagare. Kommunens valnÀmnd utser dem. Det skall finnas minst tre röstmottagare pÄ ett valstÀlle/valdistrikt. Ingen av dem fÄr tillhöra KommunfullmÀktige i kommunen. DÀremot fÄr de vara politiskt aktiva? De svarade, nÀr jag frÄgade dem, att alla hade röstat (Naturligtvis.) röstat. Alla Àr alltsÄ i viss mening politiska. Jag tror att en majoritet av dem jag observerade var Socialdemokrater? Jag kan ha fel. Resterande var kanske Mp eller V?

De hade gjort detta arbete förut. Flera av dem verkade kÀnna varandra. De tvÄ damerna i korridoren ute vid valsedlarna hade lika gÀrna kunnat setat just innanför dörren till
vallokalen/klassrummet?

Samtliga nÀrvarade utom en bar sin knapp som legitimerade deras nÀrvaro. DÀremot hade ingen av dom en namnbricka. De var mycket trevliga och svarade pÄ alla mina frÄgor. Jag misstÀnker inget valfusk dÀr.

Det var oerhört lÀrorikt att övervaka röstsammanrÀkningen och jag blev chockerad över alla möjliga sÀkerhetsbristerna som jag sÄg!

Se ogsÄ Klankulturen har Äter tagit plats i den svenska demokratin.

0 0 vote
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TrĂŠt
TrĂŠt
2 years ago

Man skal bare bruge et system som det danske, hvor hver stemmeseddel er “hellig” og der ikke flyder millioner af stemmesedler rundt.
Stemmesedler stemples ved udleveringen til vĂŠlgeren, og ubrugte stemmesedler stemples med “ugyldig” nĂ„r valgstedet lukker.
Der er fuldstÊndigt styr pÄ antallet af stemmesedler ved hver enkelt valgsted.

Hvis man ville, kunne de danske stemmesedler, som jo som bekendt er fortrykt med alle opstillingsberettigede partier og deres kandidater, sagtens maskinoptĂŠlles.

Valgmaskiner rummer sÄ store farer for svigt og manipulation at de bare skal undgÄs.