21
jan
Seneste opdatering: 21/1-19 kl. 1958
15 kommentarer - Tryk for at kommentere!

2012 dokumentaren om Olof Palme er nu tilgængelig på nettet. Den er uhyre seværdig, men for idylliserende og hensynsfuld, da enken Lisbeth stadig levede på tidspunktet. Hans Engel nævner Palme, så filmen hører hjemme i sammenhængen. Jeg skrev om den i 2012.

 “Regeringsmisbildningen”

Behandlingen af den svenske regeringsdannelse – af lokale kaldet “regeringsmisbildningen” – er ikke nådig i danske aviser, ikke engang i rød-grønne Politiken og Information. “Den svageste, svenske regering siden 1945.” En nation der trevler op som et garnnøgle, med en politisk klasse, der også disintegrerer. Hvad kom først?

Jeg mener, fisken rådnede fra hovedet og nedefter, og mere bindegal og virkelighedsafkoblet ‘elite’ end den svenske, skal man lede nogen tid efter. Hovedet rådnede fra og med Olof Palme, og nu rådner landet så nogle årtier senere. Palme var en højtbegavet fantast, siden har lederne – bortset fra de ret solide Ingvar Carlsson og Göran Persson – kun været alt for almindelige fantaster.

Mest Schwung er der over tidligere, konservative forsvarsminister Hans Engell i Ekstra Bladet. Et par pluk, der giver mindelser om Ekstra Bladets i dets desværre længst svundne storhedstid

“Hos vores idiotiske naboer i øst handler det om at at udelukke andre. Danmark kan intet lære af fjolserne i Stockholm”

SVERIGE VAR ENGANG et stabilt, ordentligt demokrati. Klare linjer, klar politik. Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme. Politikere, man kunne have respekt for. I dag er landet som folkestyre blevet en parodi. Et skræmmebillede for Danmark og de andre nordiske lande.

Efter fire måneder lykkedes det socialdemokraten Stefan Löfven at bikse en svag regering sammen af sine egne socialdemokrater, der tabte valget, og det lille, småneurotiske miljøparti, der befinder sig få stemmer fra at falde ud af Riksdagen.

LAD OS OMSÆTTE beslutningen i Stockholm til danske forhold. Resultatet svarer til, at Lars Løkke vinder flertallet om nogle måneder. Klart blåt flertal. Men fordi LA og K intet vil have med DF at gøre, får Mette Frederiksen flertal. Derefter beslutter hun at danne regering med Alternativet med parlamentarisk støtte fra de radikale og LA. I regeringsgrundlaget skriver hun ind, at Enhedslisten de næste fire år ikke må få nogen indflydelse på dansk politik. Og R og LA forlanger, at der på intet punkt må samarbejdes med DF.

Kunne man forestille sig den situation i Danmark? Nej, det kunne man ikke. Overhovedet ikke. For selv om der også er fup og fidus i dansk politik, har alle partier alligevel udviklet en samarbejdsform, hvor man kan være uenige, men på et grundlag, hvor alle respekterer hinanden – der forhandles ikke regeringsmagt med det sigte, at nogle bestemte slet ikke må få indflydelse på noget som helst.

Tværtimod er det her i landet et mål sig selv at få så mange partier som muligt med i diverse aftaler og konstitueringer. I Danmark er det et selvstændigt mål at få folkestyret til at samarbejde. Hos vores idiotiske naboer i øst handler det først og fremmest om at at udelukke andre.

HVAD KAN VI lære af det? At svensk politik er blevet en karikatur på politisk samarbejde og troværdighed. At Danmark intet kan lære af fjolserne i Stockholm. Sveriges tid som foregangsland er i alle henseender – historie.

Her i landet har vi for længst indstillet os på – ikke mindst de store partier – at der ikke kan eller skal regeres imod store og stærke partier med vælgeropbakning, men tværtimod åbnes for inddragelse og samarbejde. Demokrati handler ikke om på usympatisk vis at holde nogen uden for indflydelse, men at få alle med i et forpligtende samarbejde. Det er nordisk demokrati. Ikke den svenske karikatur. (Skræmmebilledet Sverige, 20. januar 2019 Ekstra Bladet, log in)

0 0 votes
Article Rating


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ferd Ed Sa
Ferd Ed Sa
5 years ago

Mon ikke Socialdemokraterne, liberalerne og Venstre-regeringen vil sætte ekstra fut i tilstrømningen(importen) af migranter de næste fire år, så de fremover altid vil have flertal i rigsdagen. Moderaterne og SD vil dermed aldrig nogensinde kunne komme til magten. Løbet er kørt!!

Arne
Arne
5 years ago

Hvor langt ude på skråplanet Sverige er kommet, viser denne udtalelse fra Moderaternes leder Ulf Kristersson: Op til valget i Sverige (sept.2018) udtalte Moderaternes leder Ulf Kristersson til Svenska Dagbladet følgende: ”1) at vælgerne, som i sin tid stempe på SD, havde gode grunde til at gøre det, 2) at jeg og mit parti tog fejl i indvandringsspørgsmålet, 3) at SD havde ret i sin kritik, og 4) at vi under ingen omstændigheder kan samarbejde med SD.” (citeret i Weekendavisen ”Udland” nr.36/07.09.2018 s. 09 under overskriften ”Partilederen, der forsvandt,” skrevet af journalist Joakim Jakobsen). Den grænseløse medmenneskelighed er tilsyneladende uden… Read more »

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
5 years ago

Varför skall skattefinansierade socialistiska tjänstemän och politiker ha rösträtt?
Det är så absurt att det bara finns inte.
Löfven lyckades till slut tillskansa sig 115 mandat och fick 153 emot sig, Hela patrasket består av 349 parasiter.
Kan man “amma” det politiska föraktet bättre?

ino
ino
5 years ago

Ulf Kristersson fra Moderaterna sagde noget interessant efter afstemningen i Riksdagen forleden. Han klandrede de to små liberale partier at de var gået sammen med fjenden, og i en bisætning nævnte han at de borgerlige derved var gået glip af “udnævnelsesretten”!
Og her blev det tydeligt for mig at magten i måske højere grad end forvaltning og lovgivning drejer sig om at få lov til at besætte de fedeste poster i landet med loyale partimedlemmer.

Hr. Snusk
Hr. Snusk
5 years ago

Olof Palme. Jeg husker ham fra TV da jeg var barn. Dengang syntes jeg at han så ond ud…

Sandheden skal man høre fra fulde børn.

Mats
Mats
5 years ago

Skræmmebillede? Nej, det hedder såmænd demokrati. Forestil jer, at Det Islamiske Parti (DIP) havde fået 18% af stemmerne ved det svenske valg og et dertilhørende passende antal mandater i Riksdagen. Ville det da være udemokratisk, hvis Radikale Venstre-En Marche lookalike Annie Lööf skiftede side (i øvrigt efter at have proklameret et hav af gange før og under valgkampen, at hun og hendes parti under ingen omstændigheder vil samarbejde med DIP) i parlamentet? Overhovedet slet ikke. Man må forstå, at et venstreliberalt samfund ligger milevidt fra det klassisk konservative. På mange måder er den svenskfranske facon mere ærlig, direkte konfrontation: ‘Fremad!’… Read more »

Peter Zichau
Peter Zichau
5 years ago
Reply to  Mats

Det sku vel ikke være en lille reference til USA’s republikanske parti før Trump..?
Men du har da fuldstændig ret. Hvis ikke højrefløjen tør tage kampen op mod den infantile/stupide venstrefløj, ja, så må det jo gå som i Sverige.

Mats
Mats
5 years ago
Reply to  Peter Zichau

Peter Buch
Peter Buch
5 years ago

Samtidigt med det åh så sociale aspekt, glæden over at sidde med ved et bord, at langt størstedelen af love vedtages med meget brede flertal, min formodning- ret mig venligst såfremt det er forkert, er produktet der kommer ud af det i et sådan nordisk demokrati ganske opløsende for grundlaget for politik.

At der skulle være forskel på idealer og mål hos forskellige aktører.
Det particulære, om jeg så må udtrykke det, er da nærmest væk i få nuanceforskelle.

Kenneth
Kenneth
5 years ago

Har lige brugt det meste af eftermiddagen på at se Palme-filmen. Vidste og ved ikke så meget om ham, men har læst det du skrev i 2012 og det er nok særdeles rammende. (Anbefaling tryk på det link hvis andre læsere herinde ser filmen) Mit mavefornemmelse siger at han var en modig karrierepolitiker, som havde en sans for hvordan han kunne modernisere S og dermed tiltrække et større vælgersegment. Måske var han den første at de såkaldte “humanister”, som i virkeligheden er folk som fyldt med et grænseløst selvhad. Det var måske det som moderniseringen gik ud på samtidig med… Read more »

Morten - - -
5 years ago

Ingvar Carlsson var ellers den første statsminister, jeg – til min ærgrelse – hørte tordne mod “svensk rasism”. Indtil da håbede jeg, at svenskerne var fornuftigere end vi (dengang var).

– – –

Allan Hansen
Allan Hansen
5 years ago

Jeg husker tydelig Palme morgen.
En spydig bemærkning lød:
” Det blev tidlig forår i Stockholm – man fandt en Palme, med to skud;;.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x