9
feb
Seneste opdatering: 9/2-19 kl. 2234
2 kommentarer - Tryk for at kommentere!

DR sendte i gÄr Sophie Scholl: The Final Days (hele filmen kan ses online, ogsÄ endnu pÄ DR) Jeg havde set den i 2005, men Êgte kunstvÊrker kan genses igen og igen. Med alle de andre film er én gang nok, men dette er en magelÞs film.

Der er ikke den lille mimik i diktaturets hÄndlangeres ansigt, der undslipper kameraet og skuespillerne. Filmen forstÄr medlÞberne, diktaturets tavse tjenere. De skider allesammen i bukserne af angst for deres voldelige herre, og de er forlegne, nÄr de mÞder den hÞjeste instans:  Samvittigheden. Selv Roland Freislers blik viger for Sophie Scholls. Selv han var et menneske engang, inden han af selviske grunde blev et flokdyr.

De fleste mennesker er frygtsomme og feje, og jeg skal ikke bebrejde dem. Men den store trĂžst er, at der altid er nogle fĂ„, ingen kan lukke munden pĂ„. Samvittigheden. Blot dette at stole mere pĂ„ sine egne Ăžjne, mere end pĂ„, hvad “autoriteter” fortĂŠller Ă©n. At have sin egen velfunderede autoritet, hvad man meget sjĂŠldent har som sĂ„ ung som Sophie Scholl.

Unge og enfoldige mindre unge er idealister i mangel af nederlag. Her har de et vĂŠrdigt forbillede. ‘Rollemodel’ som anglicismen lyder. Selv ser jeg EU forenet med islam, som de to totalitarismer, der nu truer freden og ytringsfriheden i Europa.

I dag er det f.eks. en ubestikkelig Tommy Robinson. Jeg har vÊret sÄ uforskyldt privilligeret, at jeg gennem livet at have mÞdt en uforholdmÊssig stor andel af dem.

Fra Arthur Koestler, Peter P. Rohde, JĂžrgen Kieler, Gunnar Dyrberg og Svend Wiig Hansen, til Lars Hedegaard, Hirsi Ali, Ibn Warraq, Sarazzin, Fjordman, Friedman, Milld, SĂžrlander, Vilks, Sandelin, Krarup, Langballe og mange andre fra mange lande. Vi formes af de mennesker, vi mĂžder, der er en indre sandhed i dem, og jeg har vĂŠret tilsmilet af heldet.

Der var noget stĂžrre, end dem, de var ikke altings centrum

De har oplÞftet mig, ligesom filmen gjorde igen igÄr, selvom den ogsÄ ender tragisk, og jeg gemmer pÄ mindet om dem allesammen. De var vidt forskellige, og de har betalt forskellige priser, men alle har mÄttet betale noget. 

 Sophie Scholl blev et udÞdeligt symbol pÄ menneskelig mulighed i et kort, skrÞbeligt liv. Nu lever hun videre talrige steder, fordi man ikke kunne bestikke hende med hverken lÞfter eller trusler. Hun ville hellere dÞ 21 Är gammel, end forrÄde sin egen sandhed.

Nogle fÄ mennesker er ikke til salg, selvom de er nok sÄ unge, og selvom de nok sÄ gerne vil blive gamle. Der er noget stÞrre, end dem, de er ikke altings centrum.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
nobody
nobody
5 years ago

Jag kan inte sÀga vilken kvinna. DÄ hon var allt för ung!

Vad jag kan sÀga Àr att det vore en Àra om hon vore min dotter.

Hon och hennes vÀnner tog den kamp vi alla vuxna skulle tagit. Det Àr skamligt för oss och till heders för henne och hennes vÀnner!

Skall vi Ă„terigen förlita oss pĂ„ flickor och barn i kampen mot den nya tidens nazister eller skall vi…?

P.S: Ultima Thule – FrihetssĂ„ng: https://www.youtube.com/watch?v=spQLQ75Jo7M

Pernilla
Pernilla
5 years ago

Tack för din intressanta inlĂ€gg och lĂ€nk till en film jag inte sett men ser fram emot att ta del av. Jag finner dynamiken mellan grupper och individer som inte följer med flocken mycket intressant. Hur vi som personer resonerar och agerar i relation till de stora frĂ„gorna om vad som Ă€r vĂ€rt nĂ„got i livet. Vissa tror jag inte reflekterar sĂ„ mycket över dessa saker medans det för vissa andra som har förmĂ„gan att tĂ€nka och agera individuellt, Ă€r det centrala och dĂ€rför leder till ett annat sĂ€tt att förhĂ„lla sig till livet pĂ„; ÂŽTo find a living worth… Read more »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x