20
sep
Seneste opdatering: 20/9-19 kl. 2234
17 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Der findes selvsagt en helt anden forklaring

Af Hans Rustad (fordanskning, Snaphanen.dk)

Vil nogen politiker eller medie kræve at Facebook udredes og underlægges kontrol? Hvad ville reaktionen have været hvis Facebooks politiske orientering havde gået i en helt anden retning? Det er selvsagt utænkelig, for alt går nu i samme retning, og det er nettop dette som gjør, at det er blevet et demokratisk problem, for ikke at sige en krise: Der findes ingen legitime alternativer, og de som findes bliver diskrediteret og udelukket. Det er demokratiets selvødelæggelse.

Facebooks sammenligning av Tommy Robinson med krigsforbryderen Ratko Mladic er så simplistisk og himmelråbende stupid at man begynder at undre, om kommunikationschef Peter Münster virkelig mener det han siger. Eller om der ligger en mere kompleks forklaring bag.

Münster stillede torsdag op i DRs Deadline og danske Journalisten. Her uddybede han tankerne han kom med i Berlingske. Han siger, Facebook i 2018 «opdagede» at de ikke bare  havde et samfundsansvar, men en samfundsopgave.

Efterslæb. Facebook “vågnede”

Men man skal have levet under en meget stor sten de sidste par år, hvis man ikke kan se, at vi har haft nogle udfordrende år. Vi har haft nogle år hvor der har været meget fokus på, at vi ikke har taget tilstrækkelig nok ansvar, ikke bare for teknologien som teknologi, men den anvendelse som folk har af teknologien. Og det har været et efterslæb. … Hvor vi tidligere har set os som varetagere af en teknologisk platform, som man kunne bruge til det man ville… det er ikke nok. Vi er nødt til at tage et bredere syn på vores ansvar for platformen. Som også handler om, hvad det er folk bruger den til. …

Der er endnu en faktor bag denne opvågning, som Münster ikke nævner: Donald J Trump. Münster nævner ikke ham fordi Trumpadministrationen har sat i gang en udredning af om de store techselskaber har monopol og må splittes op. Facebook træder derfor varsomt.

Facebook driver efterretningsvirksomhed

Münster går langt i at antyde, at de gør det som Document var inde på torsdag: De driver efterretningsvirksomhed. Münster siger, at for at vide hvem der er på deres side, må de vide hvad de gør uden for Facebook. De kortlægger folk.

Det her er som sagt et drastisk skridt, og det er en afgørelse vi træffer på baggrund af en masse forskellige signaler. Hvad laver folk når de ikke er på Facebook? Hvad laver de alle mulige andre steder? Hvad er det for nogle demonstrationer de er med til at organisere? Hvem er i øvrigt nøglepersoner i det miljø? – og hvad er det de står for? Så det er en nuanceret, seriøs vurdering, som bliver foretaget på en case-by-case basis.

«Hvad er det for nogle demonstrationer, de er med til at organisere?» Dette er politisk registrering og overvåging og Facebook-chefen tør sige det for åbent kamera. Det kommer ingen reaktioner fra Folketinget eller Stortinget. De har overladt ytringsfriheden til Big Tech og lader dem censurere nettet som det passer deres egne politiske behov. Politikerne omkalfatrer samfundet til ukendelighed uden at spørge vælgerne til råds. De er klar over at det syder og gærer derude, så hvad er mere uundværlig end Big Tech, som kan holde tingene på plads.

Umodereret – en fælde

Men det er endnu mørkere end som så.  Vi har spurgt os selv hvorfor Facebook tillader at kommentarerne kan lægges ud umodereret, når de ellers er så optaget af de sanitære forhold på nettet. Det ville være en enkel sag at give sider som Documents adgang til forhåndsmoderering. Men det har Facebook  ikke gjort. Hvorfor ikke?

Hvis man ser dette i sammenhæng med Münsters ord om at de kortlægger kundernes aktivitet udenfor Facebook, gir svaret sig selv: Facebook vil, at strømmen skal gå ufiltreret. På den måde får de tegnet en rå, usencureret profil på alle kunder. Med metadata er ikke det noget problem. Facebook laver allerede store penger på at sælge persondata til kommercielt brug, så hvorfor ikke politiske data?

Da metadata dukkede op som en mulighed, så kommersielle aktører nærmest ubegrænsede muligheder for at malke kundens forbrugsmønster. Men det ligger snublende nær at opdage, at de som høster  data også ville kunne opdage menneskenes politiske og religiøse præferencer.

Tidligere var venstresiden optaget af den store stygge stat, der overvågede dem.  Nu er det ikke staten, men Big Tech som driver privat justits, dvs de gør det på vegne av en global elite som tænker på samme måde. De ved at teknologien gir dem – for første gang i historien – mulighed for total kontrol.

Det er en af grundene til at Google samarbejder med Kina, men ikke vil samarbejde med Pentagon.

Se også: Facebook om Tommy Robinson: På niveau med ‘Ratko Mladic’, organiserer had, “… opildnen til vold” og Nye Borgerlige kræver samråd om Facebook-censur.

Se også Lars Andersen


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

17
Deltag i debatten...

avatar
7 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
CharlesMargrethenigger jacksteenFiluren Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Peter Buch
Guest
Peter Buch

I tider hvor statsstøttede medier kort kan karakteriseres som en dødsyg dans om en kage, er der heldigvis lidt andet også. Eksempelvis det af hr. Dybdal nævnte link på Hodjas side.
https://hodjasblog.one/facebooks-chef-i-danmark-peter-andreas-munster-lyver-om-tommy-robinson-i-deadline-paa-dr2/#comment-28751

Charles
Guest
Charles

Tænk, at sådan en Røvbanan til Peter Andreas Münster, Facebook, skal bestemme vores ytringsfrihed.
De store Tech firmaer er en stor forhindring for en saglig debat.

Ifl Grundloven§ 77
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.
Peter Andreas Münster, Facebook: Er ikke den skarpeste kniv, når han sammenligner Tommy Robinson med ‘Ratko Mladic’.

I øvrigt havde jeg ikke problemer med min søvn over det ‘Ratko Mladic’ gjorde. Muslimerne er jo ikke bedre.
Både nu og dengang på Solsortesletten i 1389.comment image

AlFredsModer
Guest
AlFredsModer

Peter Andreas Münster talte som en forprogrammeret robot. Interviewerens spørgsmål affødte hver gang en ny svada far robotten, hvis hensigt var åbenlys obsfuskering og formelle afværgeparader. Substansen af robottens afspilning var den, at Facehell lever op til sit påstået selvpåtagne ansvar for at holde verden ren i ord og tanke. Ikke en lyd om at Facehell i virkeligheden er en iskold pengemaskine til salg for enten den højstbydende eller den værsttruende. Münsters tilfælde viser at mennesker er parat til at sælge ud af ytringsfrihed når som helst belønning er trussel er skarp nok. Føj for den lede.

NINA
Guest
NINA

Dette emne har længe været brandvarmt, og nogle af os har altid vidst, hvilken vej det sandsynligvis ville gå. Det nytter heller ikke at spille den sædvanlige melodi om, at de store tryner de små, for gadens parlament er forlængst i gang med at udnytte de digitale muligheder i et gennemdigitaliseret land som Danmark. Regionernes undersøgelser af de offentligt ansattes moralske haibitus ifm. databehandling har været særdeles nedslående. De snager på livet løs i vore intimeste data og deler dem med andre. So-su assistenter med Che Guevara på t-shirten spionerer i “de rige svins” sygejournaler osv. osv. Alt, hvad nogen… Read more »

nigger jack
Guest
nigger jack

haha endny en ” social medie menings påvirker” , fortsæt Danmark er ikke i brand, MERE EU elsk EUssr

trackback

[…] Se mere på Dan Parks blog Se også Facebooks magtudøvelse […]

Peter Buch
Guest
Peter Buch

Min ven den halve franskmand var på Facebook, og døde sidste år.