26
jul
Seneste opdatering: 26/7-20 kl. 1046
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Helsingborg: Ødelæggelsen af en by

När du är här så känner du dig som utomlands

Helsingborg, en tidigare vacker och välkänd stad som på senare år mer börjat likna ett ghetto. När jag bodde på landet och hemma hos mina föräldrar så tog jag bussen in varje helg, dels för att vara ute på stan (och på krogen) men också för att bara hänga där då det var en mysig sommarstad – nära till hav, till Danmark och till fina tjejer. Jag kunde gå ute ensam på nätterna, full som nykter i vad som idag är mångkulturens högkvarter, GA torg.

2014 jobbade jag dessutom på tågen och gick av 05 varje morgon – där fanns inte ett endaste gäng på knutpunkten under nätterna. Idag kryllar det av kringströvande gäng, narkotikaförsäljning, rånare, våldtäktsmän, bilar med tonade rutor som kör runt och patrullerar och stirrar surt, bomber, skottlossningar och allt annat än det svenska språket.

Jag har stoppat våldtäktsförsök och duckat för bomber

När du är här så känner du dig som utomlands. Jag har bott här de sista fem åren och det kulminerade samma år jag flyttade in (i slutet på 2015/början på 2016). Jag har fått det att fungera med gängen och med de som bor här men har fått min beskära del av vansinnet – bland annat fått ge några på käften som försökt råna mig, stoppat våldtäktsförsök och duckat för bomber för det har smällt riktigt ordentligt här.

Idag var det återigen dags för Helsingborg att få känna på ytterligare en bilbomb – denna gången i Laröd. De fick in larmet vid 02.30 där en bil stod i lågor och var totaldemolerad efter en detonation.

Det var bara några veckor sedan vi hade en annan bilbomb så kraftig att bilen flög upp i luften och motorhuven låg tvärs över gatan. En 15 årig tjej gick förbi när det smällde och skadades.

Nu har Helsingborgs undre värld steppat upp och vi har fått vägpirater där man under pistolhot tvingar ut människor ur sina bilar och kör iväg. Vi hade tre bilrån förra helgen – även ett fall där de väntade hemma hos offret och när han kom in på sin uppfart så kom de ur buskarna och knyckte bilen.

Polisen har i skrivande stund drönare runt om i stan som håller koll då befolkningen (och även poliser) blivit attackerade. Dessa skall användas i brottsförebyggande syfte. Vi har haft massor av raketattacker där man medvetet (inne på knutpunkten) riktat fyrverkeripjäser mot ansiktet på folk. Det har brunnit ofantligt många bilar. Polisen gick för ett tag sedan ut med att man upptäckt bombfabriker i stan där bomber varit så kraftiga att de kunde blåst ut hela fastigheter – polisen sa dessutom att det detonerat bomber i princip var vecka sedan September förra året.

För tre månader sedan fick lägenheter evakueras efter att man hittat militärt sprängdeg utanför en nattklubb – även fyra villor i Ramlösa sprängdes. Vi hade även drive-by´s här där man på mopeder öppnade eld mot folk som satt på uteserveringar. En ung kille avrättades nyligen på Fredriksdal med ett tiotal skott. Polisen berättade dessutom att man kan hitta pistoler och ammunition på bakgårdar (bland annat på en bakgård bredvid vår högstadieskola)

Kvinnor är väldigt otrygga här

För ett tag sedan sprängde man gymmet här nere, man sprängde dessutom polishuset och socialförvaltningen, man har sprängt ofantligt många lägenheter och villor och nu har man gått över till bilar. Förra året hade vi nio rån inom loppet av fyra timmar och dessa rån har inte upphört. Våldtäkterna har heller inte upphört och våra kvinnor är väldigt otrygga här.

Det har inte alltid varit såhär, trots att så många fortfarande blånekar och hittar på alla ursäkter för att slippa peka på det uppenbara – den kravlösa och slappa migrationspolitiken som våra politiker för och som fullständigt raserar det här landet och allt som tidigare generationer byggt upp.

Jag saknar det gamla Helsingborg och det gamla Sverige. Framförallt så saknar jag tryggheten. Det sprider sig från stad till stad nu – från by till by.

Aktuella och otrygga stadsdelar i Helsingborg som numera har kamerabevakning från luften:

Dalhem
Drottninghög
Fredriksdal
Adolfsberg
Söder
Gåsebäck
Högaborg
Eneborg
Närlunda
Planteringen
Miatorp

Dessutom så kommer ordningsvakter från och med i höst att patrullera området kring Gustav Adolfs torg på Söder i Helsingborg. Kostnaden för vakterna kommer kommunen att stå för.

Hur kunde det gå såhär snett? Samhällskontraktet är brutet.

Jack Nilsson, lærer, specialpædagog, Helsingborg, Facebook.

Se en anden byødelæggelse

När Domus kom till stan

Svensk dokumentär från 2004

Den stora varuhusutbyggnaden på 1960-talet förändrade stadsbilden i alla större städer. Den gamla bebyggelsen offrades för Domus-, EPA- och Åhlénsvaruhusen. Filmaren Anders Wahlgren skildrar här en av de största stadsomvandlingarna i vår moderna historia. SVT play


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.