26
aug
Seneste opdatering: 26/8-20 kl. 1611
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Gunnar Sandelin: NÀr jag fick statligt yrkesförbud

Jo mindre demokrati og retsstat man har, desto mere priser magthaverne deres demokrati og retssikkerhed. Det er forbundne kar. Det er mange Är siden, jeg har betragtet Sverige som et demokrati, og jvf. posten nedenfor og den stadige magtoverfÞrsel til det totalitÊre Bryssel, er jeg ogsÄ i fÊrd med at revidere mit syn pÄ den danske retsstat. NÄr magtens interesser er stÊrke nok, kan alle love bÞjes til gummi. Jeg har ogsÄ lÊst juristen Carl Madsen, selvom jeg aldrig har vÊret kommunist.

Men Sverige er naturligvis langt, langt vĂŠrre. NĂ„r jeg ser dem moralisere over fjerne diktaturer som i Ăžjeblikket Hviderusland, er det overdĂ„dig komik i mine Ăžrer. Ligesom nĂ„r den vĂŠrste hĂŠrvĂŠrksmand af alle, Frederik Reinfeldt, bliver ansvarlig for “at gĂžre Uppsala til en tryg by igen” ved hjĂŠlp af “attraktive, offentlige pladser”. Det lyder af 1 april hele Ă„ret, men det er virkelighed.

HÀr Àr min berÀttelse om vad som hÀnde, dÄ jag i praktiken fick yrkesförbud inom den statliga sfÀren och miste mina frilansuppdrag pÄ kuppen. DÀrmed uppstod ett inkomstbortfall för de sista fem-sex yrkesverksamma Ären och tillika en klart försÀmrad pension. Om man bara ser till de materiella konsekvenserna, Àven om sÄdana berÀkningar Àr vanskliga, rÀknar jag med att ha förlorat runt en och en halv miljon kronor. I antologin Priset (Debattförlaget, 2017) finns tolv dissidenters vittnesbörd om liknande öden.

I slutet av 2006 slutade jag, efter tolv Är som presschef pÄ barnrÀttsorganisationen Bris (Barnens rÀtt i samhÀllet), och övergick till renodlad journalistisk frilansverksamhet. Det rullade pÄ bra i början, till dess att jag vÄren 2008 skrev en kritisk debattartikel i Dagens Nyheter om att journalistkÄren konsekvent mörklÀgger sanningen om invandringens negativa effekter för samhÀllet. Jag har nÀrmare berÀttat om detta tidigare i en krönika hÀr pÄ sajten, dÀr ocksÄ debattartikeln finns med i sin helhet.

SĂ„vitt jag kunnat utröna var min debattartikel den första större av sĂ„dant slag i svensk press pĂ„ över tio Ă„r. Detta sedan Kajsa Ekholm-Friedman, professor i socialantropologi, pĂ„ samma forum i maj 1997 skrev att hon talade för organisationen ”Folkviljan mot massinvandring” dĂ€rför att ”invandringen leder till sönderfall”, ”mĂ„ngkulturalism alltid inneburit grava problem” och att ”hela VĂ€steuropa Ă€r pĂ„ fallrepet och bryts upp av tentakler utifrĂ„n”. Inom den akademiska vĂ€rlden höjdes röster för att hon skulle frĂ„ntas sĂ„vĂ€l sin tjĂ€nst som titel, vilket till slut Ă€ndĂ„ inte blev fallet. – Se det hele GUNNAR SANDELIN: NĂ€r jag fick statligt yrkesförbud


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.