29
okt
Seneste opdatering: 30/10-20 kl. 0424
14 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Slutet pÄ vÄr epok: Den demokratiska

Renrasig enligt tidens formulÀr?

Af Thomas Nydahl

I Dagens Nyheter lÀser jag alltid Nathan Shachar. Hans senaste artikel behandlar den delikata frÄgan om en vit kvinna fÄr lov att spela Kleopatra i en ny filmproduktion. Uppenbarligen inte, eftersom hon vÀckt ett ramaskri, dels för att ha tagit initiativet till produktionen, dels för att hon ska spela huvudrollen. Vit? Illa nog. Men en vit, israelisk kvinna, dÀrtill HollywoodstjÀrna, vid namn Gal Gadot? Absolut förbjudet! Shachar ger ett perspektiv:

De medborgarbaserade demokratierna, som i början bara existerade i upplysningsfilosofernas fantasi, tog lÄngsamt form under mer Àn ett sekel, i en helt unik symbios mellan nya styresformer, nÀringsfrihet och skolreformer. Den stora demokratiska idén Àr denna: dess spelregler bortser frÄn allt det som fÀllde utslaget i tidigare samhÀllssystem: ras, tro, klass, börd, kön. Resultatet Àr Medborgaren, som dels Àr ett ideal, dels Àr var och en av oss.

Det som framför allt gĂ„tt förlorad idag Ă€r medborgaridealet. Det som hette medborgare, en vacker hederstitel, Ă€r idag utbytt mot “de som lever/bor hĂ€r”-idealet. Som bekant Ă€r det i vĂ„rt land en sjĂ€lvklarhet att kallas svensk redan nĂ€r man fĂ„tt en nödbostad av Migrationsverket.

Skulle vi börja rota bland vĂ„ra förfĂ€der Ă€r det inte sĂ€kert att alla hade just den identitet och tillhörighet vi sjĂ€lva har idag. Är “renrasig” nĂ„got man vill vara? Gud bevare oss för sĂ„dant trams. NĂ€sta steg blir dĂ„ att identifiera “ras”. Är det hudfĂ€rg, pigment, nationalitet eller nĂ„got fjĂ€rde? Svaret kan vara lĂ€tt: det Ă€r hudfĂ€rg. Och nĂ€r Shachar nedan berĂ€ttar om hur det dĂ„ kan gĂ„, med ett exempel frĂ„n politiskt korrekta The Guardian, blir i alla fall jag smĂ„tt illamĂ„ende. Men det kanske beror pĂ„ mina danska familjerötter?

Tidningen The Guardian, husorgan för dessa nygamla synsĂ€tt, hade nyligen en debattartikel av en ung maoriaktivist. Hon berĂ€ttade hĂ€nfört att dna-test visat att hon var rasren – hon hade inget vitt blod. Vi vet att tidningen inte skulle ha lĂ„tit en Ă€ldre tysk eller ukrainsk herre skrodera över sin rasrenhet. Just nu Ă€r nationell, etnisk och religiös stolthet acceptabel hos icke-vita, icke-europeiska och icke-kristna – och annars suspekt eller tabu.

Men som vi sett kan detta strax skifta, nÀr reaktionen sÀtter vita, kristna européer i högsÀtet. Utan medborgare och utan medborgarideal slÄs alla portar upp för sÄdana olyckor, och fragmenterar pÄ nytt det som kostat sÄ stor möda att foga samman. MÄngfald finns alltid, den behöver inte lagstadgas. Civilisationens mirakel sker pÄ nÀsta nivÄ, dÀr mÄngfalden blir irrelevant. Vi rör oss Ät motsatt hÄll, tÀmligen hastigt.

4.4 7 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

14 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Charles
Charles
21 hours ago

Islam og dens muslimer skal bekĂŠmpes med der til alle stĂ„ende midler. https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12521965/danske-muslimer-kalder-angreb-modbydeligt/?st=1 29.10.2020 KL. 19:30 Danske muslimer kalder angreb modbydeligt Tre personer blev torsdag drĂŠbt i Frankrig. Islamister tager en hel religion som gidsler, mener debattĂžr. Vi som er kloge nok, kan se: Muslimer kan man ikke stole pĂ„. De siger her at de tager afstand. Gu gĂžr de da ej. Det se pĂ„ billedet af linket. IKKE EEN ENESTE TILKENDEGIVELSE. ! Krigen har varet i 1400 Ă„r, det er pĂ„ tide at fĂ„ den afsluttet.! Krigen startede da PĂŠdofeten kom til i Ă„r 622. ! Mette FrederiksenÂŽs hjerte… Read more »

Citoyen HĂ„kansson
Citoyen HĂ„kansson
1 day ago

Jag kan tyvÀrr inte lÀsa DN-artikeln, men vill gÀrna pÄpeka att Kleopatra var vit, tillhörande den makedonska Ptolemeiska dynastin. Hon lÀr för övrigt ha varit den första ptolemeiska faraon som tyckte det var mödan vÀrt att lÀra sig egyptiska (egyptiska var, liksom hebreiska och arabiska, ett semitiskt sprÄk).
AngĂ„ende medborgarbegreppet sĂ„ var det vĂ€l ett försök pĂ„ att alla skulle ha samma titel, snarare Ă€n nĂ„got som, hade med etnicitet att göra. IstĂ€llet för herre, fru, greve etc, blev alla medborgare, liksom de blev “kamrater” i Sovjetunionen.

Morten Dreyer
Morten Dreyer
1 day ago

Til orientering
Dette er skuespilleren til titelrollen i David Copperfield i 2019

56812B92-3E72-4BA3-8FE2-5FBADEFF0514.jpeg
Ole
Ole
20 hours ago

Nu er der jo intet odiĂžst i, at Kleopatra ikke skal spilles af en hvid kvinde!
Det er set fĂžr: Elisabeth Taylor var jo jĂžde!

NÄr det sÄ er sagt, vil jeg mene, at man skal vÊlge den race til historiske roller, som vedkommende tilhÞrte!
AltsÄ bÞr Kleopatra spilles af en grÊsk/makedonsk skÞnhed, ikke af en neger eller kineser!
Lige sÄ tosset er det at lade en blond vikingetype eller en kulsort neger spille rollen som Djengis Khan, som jo bevisligt tilhÞrte den asiatiske race!

Mozart og Beethoven var jo heller ikke negre, vel!?!

Niels Henriksen
Niels Henriksen
19 hours ago
Reply to  Ole

ØV, jeg ville ellers gerne have hþrt deres RAP-sodier, jazz-improvisationer og soul-symfonier 😂

Niels Henriksen
Niels Henriksen
22 hours ago

😂 😂 😂

Muslimska hotet Àr en paranoid fantasi
PUBLICERAD:
SÖN 06 JAN 2013

Katrine Marçal

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/wEnV9d/muslimska-hotet-ar-en-paranoid-fantasi

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 day ago

Torsdag d. 29. okt. 2020 – kl. 10:12
LIVE: Tre angreb pÄ Frankrig
https://ekstrabladet.dk/nyheder/terror/article8345317.ece

Niels Henriksen
Niels Henriksen
1 day ago

Torsdag d. 29. okt. 2020 – kl. 13:00
‘Angrebs-alarm’ i Frankrig

Efter angreb i Nice og Avignon har Frankrig torsdag hĂŠvet sikkerhedsniveauet til ‘angrebs-alarm’

https://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/angrebs-alarm-i-frankrig/8345605

sussebassa
sussebassa
1 day ago

NÄ fremstÄr Macron i media som den som skal redde Frankrike ifra islamister..mens han politikk har/er ju vÊrt det motsatte..globalist/kulturmarxist som han er.
For et paradoks og tragedie for de som tror pÄ han nÄ..Redde Frankrike er forseint..og han sterkt medskyldig.

Jari Norvanto
Jari Norvanto
22 hours ago

Skulle DN alls brytt sig om att skriva en artikel om det var en vit person vem som helst, och inte Gal Gadot? Tveksamt. I sĂ„ fall skulle vĂ€l vinkeln bli ‘kulturell appropriering’. Det gick iallafall bra nĂ€r en svart man fick gestalta marskalk Mannerheim, Finlands nationalhjĂ€lte, för nĂ„gra Ă„r sen… Och den ‘inkluderande’ SAS-reklamen (“What is truly Scandinavian? Absolutely nothing.”) hĂ€rförleden var ju bara för skrattretande: “our viking ancestors” sagt av en svart man.

Arne Rud
Arne Rud
1 day ago

SkolegÄrde som Sankt Georg GÄrdens Legecentre med trÊningsbaner til bedsteforÊldre er oaser for bÞrnefamilier efter almindelig skoletid.

Santor
Santor
9 hours ago

Hvad med det helt banale perspektiv at de Ægyptiske herskere VAR hvide og absolut IKKE afrikanske negere?

Nielsen
Nielsen
15 hours ago

Fantastisk onsdagsinterview med Rita Svensson pÄ swebb tv