27
dec
Seneste opdatering: 27/12-20 kl. 1822
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Af: Lars Hedegaard

Det handler om suver√¶nitet.¬† Kan man ikke ud√łve suver√¶nitet, har man tabt den

N√•r man har h√łrt p√• Stine Bosses jammer over UK-EU-aftalen, er det en forn√łjelse at l√¶se at par fornuftige analyser af Storbritanniens endelige brud med Bruxelles. De st√•r at l√¶se i juleudgaven af det h√¶derv√¶rdige og alt andet end hysteriske britiske ugemagasin The Spectator.

If√łlge Robert Tombs, professor emeritus i historie ved universitetet i Cambridge, handlede det hele basalt set om suver√¶nitet, hvilket Ursula von der Leyen ogs√• netop har bekr√¶ftet. De, der gik ind for medlemskab af EU, og som stadig g√łr det, afviser suver√¶nitet som en meningsl√łs og for√¶ldet opfattelse i en verden styret af indbyrdes afh√¶ngighed. Men ‚Äúde forl√łbne fire √•rs, og m√•ske is√¶r de seneste f√• dages, begivenheder burde f√• dem til at revidere deres opfattelse.‚ÄĚ

Hvis Storbritannien havde b√łjet sig for presset og sendt beslutningen om at forlade EU ud til en ny afstemning, ville landet v√¶re oph√łrt med at v√¶re en suver√¶n stat. Kan man ikke ud√łve suver√¶nitet, har man tabt den. Det er i praksis den situation, som EU‚Äôs medlemslande befinder sig i ‚Äď og m√•ske is√¶r Gr√¶kenland, Irland og Italien, hvor folkeafstemninger er blevet tilsidesat. Det er n√¶ppe nogen tilf√¶ldighed, mener Robert Tombs, at pr√¶sident Macron ofte taler om ‚Äúet suver√¶nt Europa‚ÄĚ.

EU‚Äôs m√•l var ‚Äď som en imperialistisk magt i det nittende √•rhundrede ‚Äď at tvinge Storbritannien til at forblive i Unionens indflydelsessf√¶re. Hvis den britiske regering havde accepteret det, m√•tte den opgive demokratiet, for ‚Äúdemokrati er meningsl√łst uden suver√¶nitet‚ÄĚ. Ligesom de ulykkelige gr√¶kere og italienere, ville briterne ikke l√¶ngere kunne tr√¶ffe politiske valg, som ikke var godkendt af EU. Som en tidligere britisk repr√¶sentant i EU proklamerede i det britiske overhus: ‚ÄúVi kan puste og pruste, men i den sidste ende, vil vi underkaste os.‚ÄĚ

Men det var alts√•, hvad den britiske regering og det britiske folk n√¶gtede at g√łre.

Storbritannien har givetvis m√•ttet give √łkonomiske indr√łmmelser, men det samme har EU m√•ttet, s√• det ender nok med at g√• lige op, skriver finanskommentatoren Matthew Lynn i samme nummer af The Economist. Storbritanniens fordel ved skilsmissen er, at landet nu slipper for at v√¶re underkastet Bruxelles‚Äô bureaukratiske restriktioner, som har kvalt alt initiativ.

‚ÄúHvis noget var nyt, innovativt eller foretagsomt, fik EU det enten forbudt, brudt op eller bebyrdet med s√• mange omkostninger, at det var umuligt at starte nye virksomheder eller udvide de best√•ende.‚ÄĚ

Vi vil nu, skriver Lynn, kunne omfavne nye teknologier, fra kunstig intelligens, til f√łrerl√łse biler, flyvende taxaer og til laboratorie-fremstillet k√łd. Det vil tage tid, men n√•r Storbritannien er befriet for EU‚Äôs reguleringer, vil landet st√łt distancere konkurrenter som Frankrig og Tyskland. Storbritannien vil blive mere innovativt, tiltr√¶kke mere kapital, og landets virksomheder vil kunne gribe markedsmuligheder hurtigere, end det ellers ville have v√¶ret muligt.

Det er nok en gevinst, der er værd at have, og nu er den sikret, slutter Matthew Lynn.

Matthew Lynn Britain has won the biggest Brexit prize of all

EU-imperiets storhed og fald

Jeg har netop skrevet et opslag om skilsmisseaftalen mellem Storbritannien og EU. To britiske analytikere spår Det Forenede Kongerige en lysere og mere demokratisk fremtid end Unionen.

Hvis deres forudsigelser holder stik, m√• vi berede os p√• gentagne opr√łr mod Unionens enev√¶lde. For uanset, hvor m√¶gtig en statsdannelse kan forekomme, og hvor meget den kontrollerer den offentlige mening, vil den komme til kort, hvis unders√•tterne ved, at der findes et alternativ i form af et land med frihed og fremgang.

Og når det forjættede land ligger lige på den anden side af Kanalen, bliver det svært for EU-imperialisterne at bevare begejstringen for deres projekt.

Det kan ende som med Sovjetunionen, der måtte bide i græsset, fordi folk hellere vil have det godt end skidt.

Se UK economy is set to storm ahead of France after Brexit transition and ‘will be 23% bigger than theirs by 2035’

0 0 vote
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

6 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
1 month ago

Den allt avg√∂rande f√∂rdelen m√•ste v√§l √§nd√• vara att britterna √§ntligen kan f√• lite styr p√• folkvandringen till och fr√•n England och f√∂rhoppningsvis f√∂rhindra ‚ÄúRivers of blood‚ÄĚ?

Felix Krull
Felix Krull
1 month ago

Det vil aldrig ske. Selv Nigel Farage er tilh√¶nger af masseindvandring, han synes bare at indvandringen skal komme fra Commonwealth-lande i stedet for √ėsteuropa.

Morten - - -
Morten - - -
1 month ago

Alts√•, frig√łrelsen kan ikke simpelthen ske ved en folkeafstemning i Danmark. Med mindre den forudg√•s af en omg√łrelse af √•rtiers indoktrinering af de opvoksende generationer, og det er ikke klaret p√• 14 dage. Vi st√•r nu med et √¶ngsteligt befolkningsflertal, der ikke husker Danmarks selvst√¶ndighed, og frygter d√©t, en propaganda har kaldt “ensomhed”. Derfor g√•r vejen frem gennem positiv p√•pegelse af mere attraktive alliancemuligheder end EU og Det Europ√¶iske Projekt. Et s√•dan interessef√¶llesskab er ved at danne sig mod nord, nu da den nyligt etableret fjern√łstlige sammenslutning – i futurismen kaldet “Confucio” – yderligere presser Nordvesten. En konstellation best√•ende af… Read more »

Felix Krull
Felix Krull
1 month ago

Storbritannien har givetvis m√•ttet give √łkonomiske indr√łmmelser, men det samme har EU m√•ttet, s√• det ender nok med at g√• lige op M√¶rkelig form for suver√¶nitet. Hvis nu jeg fanger en indbrudstyv i mit hjem, ringer til politiet, og politiet bestemmer at formidle et kompromis, hvor tyven kun tager dit TV og din computer, men lader dig beholde smykker og smartphones, g√•r det s√• lige O-P op? Problemet er at man har sammenblandet to forskellige politiske problemstillinger: Brexit og handelsaftaler. Brexit burde v√¶re foranstaltet dagen efter afstemningen – det kunne man have klaret med en lov i Underhuset der annullerede… Read more »

Arne Rud
Arne Rud
1 month ago

Den vestjyske Skoleordning er sognehuset som √Üldre hjems H√łjskole, og for√¶ldreskolen i sognet som Unge hjems H√łjskole, der ogs√• er idr√¶ts- og hobbyskole efter almindelig skoletid.
Sognehuset ved Vor Frelsers og Zions Kirke har algang i Jyllands- og Spangsbjerggade med alsang og hjemlandstoner i frisk luft ved K√¶lkebakke og S√łer i Vognsb√łl Park, hvortil Esbjerg Ensembler ogs√• spiller i tider med indvandret pandatomi.

Arne Rud
Arne Rud
1 month ago

Sydjysk Universitetcenter i Ribe-Esbjerg, ser gerne et juridisk fakultet som en filial af Oxford Universitet.