18
feb
Seneste opdatering: 18/2-21 kl. 1505
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Sankt J√łrgens S√ł i februar 2021, ¬© Snaphanen

Så tager vi klimaet én gang til

Med jævne mellemrum udspiller der sig en animeret diskussion om klimaet. Stiger temperaturen, og skyldes det i så fald menneskets udledning af CO2?

Oprindeligt var det min opfattelse, at det stort set ikke er blevet varmere de seneste 50 år. Det viste sig ikke at passe. For at få en autoritativ forklaring har jeg spurgt professor emeritus i fysisk geografi ved Oslo Universitet, Ole Humlum, forfatter til den fremragende bog, Det ustyrlige klima, og stadig aktiv forsker.

Hvad temperaturen angår, skriver han:

“Omkring 1970 var vi midt i en relativt k√łlig periode, globalt set, og der har efterf√łlgende v√¶ret en temperaturstigning frem til i dag. Stigningens st√łrrelse afh√¶nger af hvilken temperaturserie man ser p√•, og l√łbende administrative √¶ndringer tenderer mod at g√łre stigningen gradvis st√łrre. Satellitm√•lingerne g√•r kun tilbage til 1979, men temperaturstigningen ligger if√łlge de forskellige serier sandsynligvis et sted mellem 0,5 og 0,9 grader. Uanset st√łrrelsen er denne stigning p√• ingen m√•de hverken uset eller foruroligende.”

Og hvordan forklarer man så temperaturen? Prof. Humlum svarer:

“De seneste √•r har vi oplevet klare eksempler p√• hvordan oceanografiske f√¶nomener i Stillehavet (La Ni√Īa and El Ni√Īo episoder) styrer den globale temperatur med ret lille tidsm√¶ssig forsinkelse (nogle f√• m√•neder) fra f√¶nomenets start og indtil resultatet ses i den globale temperatur. S√• oceanernes betydning for den globale lufttemperatur kan n√¶sten ikke overvurderes. De d√¶kker jo ogs√• omkring 71% af planetens overflade, s√• det er egentlig ikke s√• overraskende.

Det er anderledes med solen, selvom den er den ultimative energikilde for det globale klima. Her er tilsyneladende stor tidsforsinkelse mellem solens samlede aktivitetsniveau og effekten på den globale lufttemperatur; sandsynligvis mange år. Hvor mange år vides ikke med sikkerhed, men jeg vil selv formode 20-50 år. Så lige nu må vi desværre nok have lidt tålmodighed.

Kort tilbage til oceanerne. Studerer man frit tilg√¶ngelige temperaturserier (Internet) af havoverflade-temperatur og global lufttemperatur, er det tydelig, at lufttemperaturen f√łlger havoverflade-temperaturen med omkring 2 m√•neders forsinkelse (lufttemperatur m√•lt af satellitter i den nedre del af atmosf√¶ren). S√• det er oceanerne som i hovedsag styrer atmosf√¶rens temperatur og ikke omvendt. Sp√łrgsm√•let er da hvad som prim√¶rt styrer oceanernes overfladetemperatur? Det eneste realistiske svar er Solen, da den kortb√łlgede str√•ling tr√¶nger indtil 200 m ned i vandet.”

Man bem√¶rker, at Ole Humlum ‚Äď p√• linje med adskillige andre forskere ‚Äď ikke n√¶vner CO2 som en v√¶sentlig faktor, men derimod Solen som den altdominerende kraft, som mennesket ikke kan p√•virke.

4.7 3 votes
Article Rating


Don√©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Morten Dreyer
Morten Dreyer
7 hours ago

I 1975 var det helt store vejr problem, at de ledende vejrfolk var overbevist om, at den nordlige halvkugle indenfor 5 år ville blive dækket af permanent indlandsis. Ca 20 amerikanske stater begravet under isen. Og Nixon og staten afsatte milliarder til forbereddelse af en fremtid under isen.

Niels Henriksen
Niels Henriksen
9 hours ago

Merit Wager: Svenska medborgarskap borde kunna √•terkallas Till skillnad fr√•n i m√•nga andra EU-l√§nder √§r det i Sverige inte m√∂jligt att √•terkalla beviljade medborgarskap. Detta oavsett vad personen g√∂r sig skyldig till eller vilken fara han eller hon utg√∂r f√∂r rikets och folkets s√§kerhet. Merit Wager oroas √∂ver de regelverk och rutiner n√§r det g√§ller beviljande av nya medborgarskap. https://bulletin.nu/merit-wager-svenska-medborgarskap-borde-kunna-aterkallas KR√ĖNIKA. I en kr√∂nika med rubriken ‚ÄĚOtillr√§ckliga s√§kerhetskontroller av personalen p√• Migrationsverket‚ÄĚ (Bulletin 3/2), skrev jag bland annat: ‚ÄĚDet r√•der stor naivitet kring s√§kerhetsintressen i Sverige. Inte minst n√§r det g√§ller anst√§llningar p√• Migrationsverkets pr√∂vningsenheter. Inte n√•gonstans i pr√∂vningskedjan ‚Äď fr√•n ans√∂kan om… Read more »

Nielsen
Nielsen
13 minutes ago

Det lyder ganske rigtigt,at solen er den væsentligste faktor til alle klimatiske forhold på jorden og dermed naturligvis også vigtigste fsktor på forskellige vejrfænomener.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x