7
jul
Seneste opdatering: 19/7-21 kl. 1453
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!

berlin neukölln 2015 601 (1)

Forsiden til Peder Jensens bog Vidne til Vanvid – mit foto fra Berlin i 2015 ved GedenkstĂ€tte Berliner Mauer, Bernauer Straße. Vi gik senere i Cinemateket i KĂžbenhavn og sĂ„ Himlen over Berlin, som forklarer den engel med glorien til venstre i billedet,  fotografen tĂŠnkte pĂ„ da billedet blev taget.

Samtlige bĂžger der udkom i Norge om UtĂžya og Breivik fik omfattende anmeldelser – undagen netop Peder Jensens bog, der var den eneste der gik imod den officielle udlĂŠgning af terrorhandlingen. Den var der brugt betydelige krĂŠfter pĂ„ at opretholde og med betydelig succes. Den stĂ„r nu, hvor det snart er tiĂ„rs dagen for katastrofen, tilbage som den endelige sandhed.

Alle de, der pĂ„ forskellige mĂ„der havde et delansvar for den, blev forfremmet. Peder Jensen, der ikke havde noget ansvar overhovedet, blev magtens bekvemme syndebuk. Dette humbug vil naturligvis blive trevlet op med tiden, og alene derfor spĂŠrrer man Ăžjnene op nĂ„r der kommer end grundig og informeret anmeldelse af Vidne til Vanvid skrevet af den konservative USA kender Ronnie Berggren. Her i Ă„ret 2021 begynder den fĂžrste, forsigtige omfortolkning af UtĂžya og “Fjordman.” Hvor lĂŠnge den vil tage, aner ingen.

(Se interviewet med Peder Jensen fra i Ă„r. Den censurerede You Tube er nu erstattet af en censurfri Rumble-version.)

“Peder ”Fjordman” Jensen var nu högst ofrivilligt kopplad till den vĂ€rsta massmördaren i modern norsk historia.”

Terrorn pÄ UtÞya och vanvettets nyanser

Ronie Berggren recenserar boken ”Vitne till vanvidd” av Peder Jensen, om den hĂ€xjakt mot islamkritiker och kritiker av massinvandring som tog vid efter terrordĂ„det pĂ„ norska UtĂžya den 22 juli 2011, dĂ€r Jensen sjĂ€lv hĂ€ngdes ut som gĂ€rningsmannen Anders Behring Breiviks profet”.

Det har gÄtt tio Är sedan Anders Behring Breivik sprÀngde en bomb i Oslos regeringskvarter och dÀrefter sköt ihjÀl 69 ungdomar pÄ ett socialdemokratiskt lÀger pÄ ön UtÞya. Det skedde den 22 juli 2011. Ett vanvett vÀrlden kunde beskÄda, för vilket Brevik dömdes till 21 Ärs fÀngelse.

Men berĂ€ttelsen om den norska tragedin gĂ„r djupare. I sin bok ”Vitne till vanvidd” utgiven av Document Forlag, berĂ€ttar Peder Jensen om det vanvett som han sjĂ€lv blev vittne till bĂ„de före och efter den 22 juli.

Peder Jensens bakgrund

Peder Jensen föddes 1975 i den norska staden Ålesund. Hans familj tillhörde den politiska vĂ€nsterkanten. Som 19-Ă„ring reste han runt i Mellanöstern och studerade dĂ€refter mellanösternhistoria och arabiska pĂ„ universitetet i Bergen.

2001 flyttade han för fortsatta studier pÄ American University i Kairo och dÀr befann han sig nÀr terroristattacken mot USA Àgde rum den 11 september 2001. Medan vÀstvÀrlden reagerade med fasa sÄ noterade Jensen hur hans arabiska omgivning firade med kakor. Han bevittnade en första nyans av vanvett.

Men att mÄnga muslimer hatade VÀst och USA visste han. Det gÀllde Àven muslimer som levde i vÀst. Den tidigare radikale muslimen Ahmed Akkari berÀttar i danska tidningen Berlingske om hur muslimer i Danmark firade 9/11-attacken genom att köra runt och tuta i bilarna.

Det som förvÄnade Jensen var att VÀstvÀrlden inte förstod detta, utan öppnade dörrarna pÄ vid gavel för massiv invandring av mÀnniskor som inte hade mycket till övers för vÀsterlÀndska vÀrderingar eller vÀsterlÀndsk demokrati. Om glÀdjen över terrorism var den första, sÄ var detta den andra nyansen av vanvett.

NĂ€r han kom hem sĂ„g han hur Oslo alltmer började likna Mellanöstern och ville varna för utvecklingen. 2003 skrev han sin första islamkritiska text under eget namn i tidningen VG. Men det var svĂ„rt att bli publicerad regelbundet. DĂ€rför startade han 2005 en islamkritisk blogg dĂ€r han skrev under pseudonymet ”Fjordman”.

Fjordmans publikationer fick snabbt en stor internationell plattform

I ett av sina första inlÀgg noterade han att den vÄldsamma brottsligheten i Malmö var 5 till 6 gÄnger högre Àn i den danska grannstaden Köpenhamn, trots att Köpenhamn var en större stad. Det som skilde stÀderna Ät var invandringen, dÀr Malmö hade betydligt större andel invandrare. Han noterade ocksÄ att problemen Àven vÀxte i Danmark, men i motsats till Sverige sÄ kunde danskarna redan dÄ prata öppet om problemen.

Det var ett av mÄnga exempel pÄ dÀr Fjordman, utifrÄn sin förstÄelse av historia och islam, och en villighet att granska fakta, kunde dra relevanta slutsatser lÄngt före sin samtid. Han tjÀnade inga pengar pÄ skrivandet utan arbetade deltid pÄ ett boende för barn med autism. Men hans texter spreds pÄ en rad kÀnda internationella islamkritiska bloggar och Jensen fick i egenskap av en av fÄ sakkunniga och rakryggade, snabbt en stor internationell plattform.

Breivik kapar islamkritiken

Sedan kom den 22 juli. Breivik hade i samband med dĂ„det slĂ€ppt ett 1 500 sidors lĂ„ngt kompendium med titeln ”2083 – A European Declaration of Independence”. I den andra delen av kompendiet glorifierar Breivik vĂ„ld och skriver mycket om sig sjĂ€lv, sitt liv, sina tankar, sin familj pĂ„ en direkt barnslig nivĂ„. Vilka hans bĂ€sta kompisar varit och hans mors och systers sexuella vanor. Men han berĂ€ttar ocksĂ„ om vilka han ser upp till. En av dem Ă€r Vladimir Putin, som han citerar ska ha sagt att ”VĂ€steuropa hĂ„ller pĂ„ att bli kolonier Ă„t sina forna kolonier.” I en intervju han i texten gör med sig sjĂ€lv nĂ€mner han ocksĂ„ Putin och PĂ„ven, som tvĂ„ personer som han skulle vilja trĂ€ffa. Otaliga andra mĂ€nniskor citeras ocksĂ„, alltifrĂ„n Thomas Jefferson till John F. Kennedy.

DĂ€rtill citerar han ocksĂ„ ”Fjordman”. Kompendiets rubrik ”A European Declaration of Independence” Ă€r tagit direkt frĂ„n en av Fjordmans egna rubriker.

Men det Ă€r bara början. I en annan av sina sjĂ€lvintervjuer frĂ„gar Breivik: ”Vem Ă€r din favorita samtidsförfattare och varför?” DĂ€refter svarar han sig sjĂ€lv: ”Fjordman. 
 Vi har liknande syn, med skillnad att jag Ă€r en bevĂ€pnad motstĂ„ndsman. 
. Hursomhelst, fann jag en koppling till Fjordmans essĂ€er.”

Peder ”Fjordman” Jensen var nu högst ofrivilligt kopplad till den vĂ€rsta massmördaren i modern norsk historia……….

lÊs videre hos Ronnie Berggren Terrorn pÄ UtÞya och vanvettets nyanser

4.8 4 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

7 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
H.nielse
H.nielse
11 days ago

Vi mĂ„ ikke kritisere udskiftningen af befolkningen – og den indvandring som betyder to uforenelige kulturer stĂžder sammen !!!!

Som Tommy Robinson skal vi have munden lukket . VĂŠre ikke eksisterende- for sĂ„ findes problemet mĂ„ske ikke …..bitter bitter latter. LandsforrĂŠdere

Marina
Marina
11 days ago

Norges hĂ„ndtering af terroren pĂ„ UtĂžya var sĂ„ fuld af politisk rĂ„ddenskab og sentimental selvforherligelse, at det er vanskeligt at forestille sig, hvor initiativet til at stikke hul pĂ„ bylden skal komme fra. Hvem i Norge vil ofre sig selv og sin fremtid for en sĂ„dan sag? For tag ikke fejl, det drejer sig om intet mindre end norsk selvforstĂ„else.og mediernes og retsstatens totale svigt og hykleri. Samt en umĂ„delig fejhed og manglende vilje til at se sandheden i Ăžjnene. Hvad Fjormans skrifter angĂ„r, tĂ„ler de heller ikke at blive gransket, og da han aldrig har rokket sig en tĂžddel… Read more »

Anders Chr.
Anders Chr.
11 days ago
Reply to  Marina

Der kommer mindst til at gĂ„ en generation, inden Norge er modtagelig for at se kendsgerningerne i Ăžjnene, og da er meget for sent og fjordman en gammel mand. Han virker meget yngre, end han er, og hvis jeg var hans far, vllle jeg have opfordret ham kraftigt til at fĂ„ mere ud af sit liv. Jeg fik en gang et godt rĂ„d, da jeg ikke kom igennem med en sag, der betĂžd meget for mig, og hvor jeg blev svindlet efter noder og var godt pĂ„ vej til at gĂ„ op i sĂžmmene. En erfaren mand sagde da til… Read more »

Margrethe
Margrethe
11 days ago
Reply to  Anders Chr.

Du har helt sikkert fĂ„et bĂ„de kors og bĂ„nd og stjerner pĂ„…

Anders Chr.
Anders Chr.
11 days ago
Reply to  Margrethe

Jeg fik fred i sindet og mit gamle liv tilbage. Har aldrig haft et stort opmĂŠrksomhedsbehov.

Poul
Poul
11 days ago

Det har ikke noget med artiklen ovenover at gĂžre, jeg vil bare lige gĂžre opmĂŠrksom pĂ„ at svenskerne har valgt at fortsĂŠtte med sit selvmord, selv efter at de for nyligt fik en chance for at ĂŠndre pĂ„ det: https://www.bt.dk/udland/lofven-far-gront-lys-til-at-danne-ny-regering-i-sverige BemĂŠrk at det heller intet havde med udlĂŠndingepolitikken at gĂžre at han blev vĂŠltet i fĂžrste omgang. Svenskerne er komplet ligeglade med hvor mange svenskere han indirekte har slĂ„et ihjel, faktisk sĂ„ ligeglade at de nu har valgt ham igen sĂ„ han kan fortsĂŠtte! Og det bliver sĂ„ ogsĂ„ det sidste jeg gider at kommentere pĂ„ sverige, jeg kan simpelthen… Read more »

Margrethe
Margrethe
11 days ago
Reply to  Poul

“Svenskerne har valgt at fortsĂŠtte med sit selvmord’
Er det ikke deres mordere i Rigsdagen, der har valgt at fortsĂŠtte myrderierne?
De er vist ikke blevet spurgt i denne omgang. Men nÄr de bliver det, stemmer de selvfÞlgelig, som de plejer.