17
aug
Seneste opdatering: 17/8-21 kl. 1952
19 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Se Man films himself clinging to US plane as it leaves Afghanistan

Sejren har mange fĂŠdre, men nederlaget er faderlĂžst

Af Palle AlmindsĂž

Vel, katastrofen I Afghanistan har mange fĂŠdre, hvoraf ingen Ăžnsker er anerkende deres frygtelige afkom som de har udgydt

I gĂ„r, den 16.8 var medierne sĂ„ ved at flyde over pga den tilspidsede situation i Afghanistan. Efter tyve Ă„rs krig og uro er Taliban tilbage ved magten, sĂ„ at det stakkels land Afghanistan igen er overladt til rivaliserende grupper, stammekrige men en fĂŠlles dyrkelse af Fredens Religion, der som alle andre steder i den arabiske verden binder bekrigende parter sammen pĂ„ mĂ„der som vi her i Vesten bare ikke kan eller Ăžnsker at forstĂ„. – Da amerikanerne i 2001 – Historien kort:

Efter eksperimenter med valgret og parlamentarisme i 60`erne, der blev bragt til ende med et statskup i 1973 med efterfĂžlgende intern uro, som derefter blev erstattet af et nyt kup i 1979, med en invasion af Sovjetunionen, en krig der varede til februar 1989, hvorefter islamisterne i form af sunni-islamiske og shiamuslimske eksilpartier sammen med mujahidin-partier tog magten; og nu fulgte en ny periode med krig og sammenstĂžd.

Af landets befolkning er Pasthunerne er den stÞrste etniske gruppe (35%). DerpÄ fÞlger Tadsjiker (30%), Hazarere (25- 30%) (9%), Aimakker (3%), Turkmenere (3%), Balucher (2%) og 30 mindre folkeslag (4%) plus nogle Sikher og hinduer, med andre demografiske ingredienser til og opskrift pÄ kaos, konflikter, klan- og stammekrige med mere, som da ogsÄ har prÊget landet de sidste halvtreds-halvfjerds Är.

I denne religiÞse heksekeddel lander de fÞrste vestlige styrker sÄ i 2001

Befolkningens desillusion med mujahedinlederne skabte herefter baggrunden for den religiÞse studentermilits Taleban. BevÊgelsen opstod blandt afghanske flygtninge i Pakistan; i Afghanistan fik bevÊgelsen i fÞrste omgang stÞtte i de sydlige pashtun-dominerede landomrÄder. Talebans succes fik siden mange mujahedinkÊmpere til at skifte side, om end pashtunerne forblev den dominerende etniske gruppe. Deres rÊkker blev ogsÄ suppleret med tusindvis af frivillige fra religiÞse skoler i Pakistan og andre muslimske lande. Taleban trÄdte frem i september 1994; det erklÊrede mÄl var at mobilisere folkelig stÞtte for at bringe borgerkrigen til ophÞr. I november annoncerede bevÊgelsen, at den havde til hensigt at erobre hele Afghanistan og opfordrede alle mujahedin-grupper til at overgive sig eller tage konsekvenserne. Kampagnen kulminerede i september 1996 med Talebans indtagelse af Kabul. Som JÞrn Mikkelsen i JP.dk  siger:

Der gÄr en lige linje fra dengang til i dag. Det afghanske samfund har ikke Êndret sig. Det er de samme klanstrukturer, som styrer alt. Og isÊr pÄ landet er folk stramt styret af imamerne, der lokker dem med et evigt liv i det hinsides, hvis de gÄr ind i en retfÊrdig krig.«

Og vigtigt: Det er ikke Afghanistan som nation, man slÄs for. Det er familien, stammen, klanen. Det gÞr det umuligt selv for en militÊr supermagt at fÄ ryddet op i netvÊrkene og vinde militÊrt. Dem kan selv de smarteste bomber ikke ÞdelÊgge.

En vestlig stat/koalition har intet at gĂžre i et muslimsk land

Uden sammenligning i Ăžvrigt, sĂ„ kunne det amerikanske militĂŠr heller ikke klare Viet Cong i Vietnam i 60 `erne. USA’s modstandere var ikke kun kommunister, de var ogsĂ„ nationalister i den forstand at bĂ„de Syd- og Nordvietnam fĂžrst og fremmest var knyttet til deres land.

Om sÄ USA havde fordoblet militÊrbudgetterne den gang ville de aldrig have slÄet vietnameserne fuldstÊndigt. Nu har de sÄ vÊret involveret i endnu en asymmetrisk krig, hvor det har handlet om andet end bomber.

Hvis man heller ikke denne gang ville forstÄ sin fjende eller det land man har sÞgt at pÄvirke/undertvinge, sÄ kunne denne krig have fortsat i fem eller ti Är mere uden den store forskel. Om fem Är ville politikerne igen have talt om de stakkels pigers skolegang men ude nat tage religionen i ed. Hvis det er anstÊndigt at undgÄ at tale om landets religion, sÄ har anstÊndigheden tabt!

Efter tyve Ärs krig og elendighed er Taliban nu vel ikke helt uventet tilbage og vil nÊppe udstede amnestier og garantier for fredelig sameksistens. Tilbage stÄr sÄ nogle afgÞrende spÞrgsmÄl vi mÄ stille os:

1. Var det, nÄr alt gÞres op de store udgifter og de mange menneskeliv vÊrd?

2. Kan den nuvÊrende situation fÄ konsekvenser for nye flygtningestrÞmme mod Europa?

3. Har politikerne (beslutningstagerne) lĂŠrt noget ?

For at tage det sidste fÞrst, kunne man i gÄr pÄ MSM se talrige udenrigsministre, militÊrfolk og journalister stille op og forsikre om, at vi/de allierede havde gjort en forskel og hjulpet de smÄ piger i skolen, altsÄ det havde vÊret omkostningerne vÊrd.

Dette tyder ikke pÄ, at man er blevet klogere. Udeladelsen af det tungt ladede ord Islam fra ligningen gjorde alle disse kommentarer utrovÊrdige og overfladiske. De mange kommentatorer var alle hÄndplukkede, og med undtagelse af Mikkel Vedby var de alle floromvundne og nÞlende nÄr det gjaldt om at uddrage en lÊre eller noget forstÄelse af tyve Ärs forgÊves krig med en religiÞs sharia-milits: nemlig at en vestlig stat/koalition har intet at gÞre i et muslimsk land, hvis det handler om at Êndre en fundamental religiÞs tankegang.

At tro pĂ„ vi kan bringe demokrati og sekularisme til et land som Afghanistan er hĂ„blĂžst naivt og vidner om en afgrundsdyb uvidenhed, en idealistisk naivitet som mĂ„ske er anstĂŠndig i deres egen optik men som i virkeligheden er forbryderisk og overgĂ„r den gamle kolonitid med utallige ”vognlĂŠngder”!

Og herved er vi tilbage i den surdej, som mange af denne platforms tekster handler om: ForsĂžget pĂ„ at forstĂ„ Fredens religion og de lande, som har underlagt sig islam. SĂ„ lĂŠnge man ikke vil eller magter at bryde de anstĂŠndigheds-tabuer man har lagt omkring sin forstĂ„else af verden, kommer man til at begĂ„ talrige gentagne dumheder som dette universalistiske forsĂžg pĂ„ at gĂžre en muslimsk stat demokratisk –

LÊs Melanie Philips tekst: The Rout of America og JÞrn Mikkelsens Nekrolog over Afghanistan Nekrolog over Afghanistan-krigen: 20 Ärs krig efterlader et Äbent sÄr

PEW april 2013 Sharia as the Official Law of the Land

5 2 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

19 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Poul
Poul
2 years ago

Jeg mindes hans jĂžrgen bonnichsens ord for nogle Ă„r siden, hvor han sagde “der er med garanti ingen terrorister i flygtningestrĂžmmen”, hvorefter terrorister som havde skjult sig i flygtningestrĂžmmen begik et stort terrorangreb i paris dagen efter!

Humanister er de vĂŠrste terrorister.

Margrethe
Margrethe
2 years ago

Nu gĂ„r vi fra ilden til steppebranden i vores eget muslimske land in spe. Jeg kom for skade at se nogle minutter af noget aftenshowshallĂžj. FĂžlepornoen fĂ„r alt, hvad den kan trĂŠkke med herboende afghanere, hvis hĂžjeste Ăžnske er at fĂ„ deres nĂždstedte – men glemte de som altid at fortĂŠlle – sĂŠrdeles shariatro familie til Danmark. Tilpas mange grĂŠdende afghanere i TV2 og Mette er mĂžr over for baglandets pression – og sĂ„ kommer de vĂŠltende. Og hvem kan gennemskue, hvad der i mĂŠngden er talebanere, og hvad der kun er 90 procent shariafanatikere, og i Ăžvrigt glade for… Read more »

Last edited 2 years ago by Margrethe
Den NervĂžse
Den NervĂžse
2 years ago
Reply to  steen

Vi er eller i fuld gang med at lukke dem ind i Europa!
Men eller enig. Bernard Law Montgomery havde nogle militÊre teser, som nutiden kunne lÊrer noget af. Selvom Amerikanerne ikke kunne lide ham. GÄ aldrig mod Moskva, og sÊt aldrig kamptropper ind pÄ det Asiatiske fastland!
Ok vi gÄr ikke mod Moskva, men vi kÊmpede pÄ det Asiatiske fastland!

Marina
Marina
2 years ago
Reply to  steen

Afghanistan er et stort land, , og det var umuligt at “bombe Taleban til atomer”.

Ingen der husker dagene efter 11. september, er uvidende om, at USA satte alt ind pĂ„ at at uskadeliggĂžre Al Quda. Jeg fik selv offentliggjort en kort lĂŠserbrev i en af landets stĂžrste aviser, hvor jeg gentog prĂŠsident George W. BuschÂŽord: “HUNT THEM DOWN!”.

Hansen
Hansen
2 years ago
Reply to  steen

Vesten er i bogstavelig forstand blevet en efterkrigscivilisation. Vi har udviklet vĂ„ben til at vinde en krig pĂ„ et Ăžjeblik, men vi tĂžr ikke bruge dem. Vi er blevet for humane, empatiske – woke. Vi kan trĂŠkke en krig i langdrag og hĂ„be, at fjenden ĂŠndrer sig, men det gĂžr han ikke. Vi har veltrĂŠnede og veludrustede soldater, men blev de sat til noget, der bare svagt mindede om D-dagen, ville de begĂ„ mytteri eller desertere.

Jan Ulrik Friis
Jan Ulrik Friis
2 years ago

UforstĂ„eligt at USA efterlader Taliban med 29 kampfly – 193 helikoptere – 48 transportfly, nĂŠppe en tanketorsk, virker som noget USA gĂžr helt bevidst. Det ville vĂŠre let for USA at rydde Afghanistan for kampfly fra luften pĂ„ en times tid inden USA lukker og slukker, nu inden Taliban er oppe i gear, men det gĂžr USA ikke, lugter derfor langt vĂŠk af lumsk bagtanke, at USA istedet helt bevidst har fuldt ud armeret Taliban til tĂŠnderne at terrorismen nu er stĂŠrkere end nogensinde! Nu sidder Taliban sĂ„ helt alene tilbage i Afghanistan, funderer hvor og imod hvem de skal… Read more »

Cjristian Hansen
Cjristian Hansen
2 years ago

JĂžrn Mikkelsens nekrolog over Afghanistan er glimrende, og jeg bed mĂŠrke i det samme som Palle AlmindsĂž. Dog vil jeg ikke kalde denne katastrofe faderlĂžs, for Jo Biden har pĂ„taget sig meget skyld, og alle ved, at Trump ogsĂ„ pĂ„tog sig et ansvar, da han troede, at han kunne forhandle med Taleban. Noget helt andet er sĂ„, om de er de rette fĂŠdre, og det mener jeg ikke. Intet ville vĂŠre ĂŠndret ved at blive i Afghanistan, og det er urimeligt at Vesten pĂ„tager sig det overordnede ansvar, men ikke desto mindre stĂ„r journalister og politikere i kĂž for at… Read more »

Christian Hansen
Christian Hansen
2 years ago

rettelse. de er alle afghanere – ikke albanere. 🙂

Ivan Dybdal
Ivan Dybdal
2 years ago

“At tro pĂ„ vi kan bringe demokrati og sekularisme til et land som Afghanistan er hĂ„blĂžst naivt “. Enig. Men det gĂŠlder jo de fleste lande, hvor 3/4 af verdens 8 mia mennesker bor. Hvorfor gĂžr vi det sĂ„? MĂ„ske fordi de grusoheder de samfund fĂ„r befolkningerne til at leve med som dagligdag? jeg tror det er en del af vores kristne arv. MĂ„ske kunne nogle af de kristne prĂŠster og nonner, der nu som gamle kan se tilbage pĂ„ et langt liv som missionĂŠrer i Afrika og Asien, fortĂŠlle os hvorfor? MĂ„ske gĂžr vi det for at forhindre at… Read more »

Christian Hansen
Christian Hansen
2 years ago
Reply to  Ivan Dybdal

NÄr klimaforandringerne fÄr Afrika til at koge, kommer de nok alligevel.

Ivan Dybdal
Ivan Dybdal
2 years ago

Ja, hvis man tror pĂ„ klimaet 🙂

Anders
Anders
2 years ago

De stakkels afghanere vil ikke forstÄ demokratiet.
De gÄr glip af bÄde slutwalks og uhÊmmet indvandring (folkemord).
Mystisk.

Cat Girl
Cat Girl
2 years ago

Politikerne og medierne/journalisterne er langtfra dumme/uvidende eller lignende undskyldelige ting. Alt har siden 1849 vĂŠret nĂžje kalkuleret fra magthavernes side

Os almindelige mennesker er sÄkaldt almindelige, fordi vi ikke er i stand til at handle selv og fordi vi er lemminger ledet af mennesker, der er dygtigere, mere begavede og langt mere handlekraftige end os almindelige ..

Vi har kun os selv at takke for alle vores illusioner om magtens og vores egen natur

Arne Rud
Arne Rud
2 years ago

Sydvestjysk Universitetshospital har et trinbrÊt med selvrensende japanske toiletter ved Haraldsgade med en gang- og cykelbro fra RosenvÊngets Allé til Remisevej til gavn for sygeplejersker, der bader og skifter tÞj fra inderst til yderst ved en ankomst til et hospital, som model for sundhedsplejersker i skoler, virksomheder og butikker med fÞdevarer.

Margrethe
Margrethe
2 years ago

Og sĂ„ er det vist ikke engang fĂžrste gang, at verdens – ind til for nyligt – fĂžrende supermagt er stukket af med halen mellem benene. Filmen skulle ligge tĂŠt pĂ„ virkeligheden…

Arne Rud
Arne Rud
2 years ago

Efter 1945 underviste patruljefĂžrerskolen i FDF i VĂŠbneridrĂŠt, en mesterlĂŠre i vandre- og lejrsport som den bedste forberedelse til Aarhus Seminarium. Gilbert Highet, Columbia Universitetet, New York, udgav 1950 “The Art of Teaching”, “Kunsten at undervise”, Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck, 1964, den bedste lĂŠrebog pĂ„ seminariet. Skoleleder Niels Albertsen, Stensagerskolen Viby, satte gerne en lĂŠrerĂ„dsformand ind pĂ„ sit kontor og gik selv pĂ„ besĂžg som vejleder i klasser hos lĂŠrere; efter en overhĂžring af timen gik Niels Albertsen op til lĂŠreren ved kateteret og vekslede et par ord, hvor jeg som praktikant dog aldrig hĂžrte, hvad de talte om,… Read more »

Peer Pedersen
Peer Pedersen
2 years ago
Reply to  Arne Rud

Skal du aldrig slutte med dit forvirrede vÄs?

No name
No name
2 years ago
Reply to  Peer Pedersen

Peer, han er en venligbo, som forsÞger at provokerer, eller ogsÄ er han retarderet. ØÞÞhhh, det gÄr vel ud pÄ et.

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x