1
okt
Seneste opdatering: 1/10-21 kl. 1417
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Om digteren Morten Nielsens død

Silkegade er en af Københavns ældste gader, og kun godt 100 meter lang. Jeg kom igennem den igår på tur med min hund, og kom i tanker om en DR podcast, jeg hørte for nylig om digteren Morten Nielsens død i 1944. Han døde af et formentligt vådeskud i en dæklejlighed Holger Danske Gruppen havde i nummer 11 på første sal. Men vi ved faktisk ikke, hvem der affyrede skuddet, for der var kun to til stede i lejligheden da de skete, ham og Citronen, modstandsmanden Jørgen Haagen Schmith. Citronens udlægning var, at det var et vådeskud af den våbenukyndige Nielsen selv. Han skulle aflevere nogle pistoler til Morten Nielsen.

Der er imidlertid flere muligheder. Morten Nielsen kan have begået selvmord, ikke ret sandsynligt. Citronen kan have skudt ham, da den dameglade Nielsen havde en affære med hans kone, og Citronen desuden var under et stærkt nervepres på tidpunktet kort inden sin egen død 15 oktober 1944. Her opholdt han ene mand en stor Gestapo- styrke i flere timer og med et skud i lungen, på samme måde som den heltemodige officer Svend Paludan-Müller havde gjort i Gråsten tidligere på året. (Se En Helts Død i 1944.)

Posthumt blev Jørgen Haagen Schmith sammen med sin makker Bent Faurschou Hviid i 1951, tildelt den amerikanske medalje og udmærkelse Medal of Freedom af Præsident Harry S. Truman. Den blev givet til civile allierede af de amerikanske styrker for fortjenstfulde handlinger imod fjenden

Hør selv Speditørens død – Mysteriet om Morten Nielsen med mange gode medvirkende, blandt andre Gunnar Dyrberg, der arbejdede sammen med Flammen og Citronen og overlevede krigen, og Ole Christian Madsen, der lavede filmen, som jeg benyttede anledningen til at gense om aftenen. Den var bedre, end jeg huskede den. Man kan blandet andet se den på Filmstriben, hvis man er låner på et dansk bibliotek.

Frihedskæmperen Gunnar Dyrberg på Gyldendals årlige reception i 2010. Foto Snaphanen. Gunnar Dyrberg Flammen og Citronen som de virkelig var


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.