10
apr
Seneste opdatering: 13/4-12 kl. 1850
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Filmen kommer ikke her fordi jeg vil diskutere dødsstraf for ekstraordinære forbrydelser, – Breivik ville være det oplagte eksempel, hvis nogen ville, men det vil nogen ikke, – for det er ikke sådanne forbrydere, den handler om. Disse ofre og forbrydere er dagligdagens små mennesker, som skæbnen har spillet terninger med, og de har allesammen tabt.

Den kommer fordi Herzog er en stor kunstner, der stiller spørgsmål og vil trænge ind i et voldsomt emne, der er større end nogen af dets aktører. Herzog er ikke film-aktivist eller debattør. Han har ikke en sag, han skal have langet over disken, han sigter et helt andet sted hen og han ender med lige så mange nænsomme og direkte spørgsmål til en virkeligheden, som da han begyndte. Men hvert eneste af hans spørgsmål er stillet med en kunstners absolutte gehør, og han finder glimt af poesi i de medvirkende jo dybere han trænger ned, netop som man tror, man ligger ned og ikke kan rejse sig igen. Et klinisk blik, men mere end undersøgende – åbent og forstående. Filmen kredser ligesom Truman Capotes “In Cold Blood” om én enkelt mordsag fra Texas. “In Cold Blood” åd Capote op, hvad Herzog tog med, ved jeg ikke.

Herzog taler om de store ting i et dagligsprog renset for klicheer, og han kalder sine medvirkende til live med sit sprog, selv den unge Michael James Perry, der skal henrettes mandagen efter. Det er en oplevelse, det er reportage som ingen journalist laver det, for de ejer hverken Herzogs sprog ellers hans enestående tilgang. Werner Herzog: Into the Abyss, – A Tale of Death, A Tale of Life, 2011.(Werner Herzog: fearless odysseys into the abyss, Werner Herzog: Ned i afgrunden. Filmen havde biografpremiere i Danmark den 4 april 2012.)


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Marie

Posted: 10 april 2012 - 12:47 - Svar

EKSKURS

”I en pressemelding litt over klokken 12 står det at de sakkyndige konkluderer med at Behring Breivik ikke var psykotisk da han begikk ugjerningene. Det kommer også fram at psykiaterne mener at han ikke har en alvorlig psykisk lidelse, og at han heller ikke er lettere psykisk utviklingshemmet.
Dette er punktene i konklusjonen:
1. Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på tiden for de påklagede handlinger.
2. Observanden har ikke alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenene, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede handlinger. Observanden er ikke lettere psykisk utviklingshemmet.
3. Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene.
4. Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.”

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/22juli/Sakkyndige-konkluderer- med-at-Anders-Behring-Breivik-er-tilregnelig-6801718.html#.T4QN-tUut84

Dette var til at forudse, men om man ønsker Aftenposten og ligesindede tillykke med “sejren” må bero på den enkeltes syn på begrebet normalitet.

Marie

Posted: 10 april 2012 - 15:48 - Svar

Til eftertanke om bl.a. cirkus.

”Berit Reiss-Andersen er styreleder i Den Norske Advokatforening.

– Det er en fare som enkelte har vært inne på at dette kan bli et sirkus fordi det er noen spesielle personligheter på listen. Likevel synes jeg mange har vært veldig raske til å felle en dom over Lippestads vitneliste, sier Reiss-Andersen.”

”Dette er vitnelisten til Breivik:

* Bjarne Dahl, politiker som er ekskludert fra Fremskrittspariet med en fortid fra Hvit Valgallianse og Fredrelandspartiet.

* Mattias Gardell, svensk professor i sammenlignende regilionsvitenskap ved Uppsala universitet.

* Thomas Hylland Eriksen, norsk professor, sosialantropolog, forfatter og samfunnsdebattant.

* Hans Rustad, redaktør og daglig leder for det høyreorienterte nettstedet Document.no.

* Ronny Alte, med i ledergruppen i den islamfiendtlige organisasjonen Norwegian Defence League.

* Bruce Bawer, amerikansk forfatter av islamkritisk litteratur. Bosatt i Norge, tilknyttet Human Rights Service.

* Brynjar Lia, historiker og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

* Øyvind Strømmen, norsk journalist og forfatter som de siste årene har kartlage høyreekstreme miljøer på internett.

* Stein Lillevolden, mangeårig aktivist tilknyttet Blitz-miljøet.

* Rita Karlsen, var med å starte den islamkritiske organisasjonen Human Rights service i 2000.

* Walid Alkubasi, norskirakisk forfatter og skribent bosatt i Norge.

* Lars Østby, norsk demograf ansatt hos Statistisk sentralbyrå. Har de siste årene forsket på innvandring.

* Hanne Nabintu Nerland, religionshistoriker som har uttrykt skepsis til begrepet «multikulturalisme».

* Einar Øverenget, filosof og forfatter. Arbeider med spørsmålet knyttet til etikk, verdier, kulturutvikling og korrupsjon.

* Hilde Haugsgjerd, ansvarlig redaktør i Aftenposten. Har tidlgiere vært partileder for Rød Valgallianse.

* Frank Aarebrot, valgforsker og professor i sammenlignende politikk.

* Ole Jørgen Anfindsen, norsk forfatter og redaktør for nettstedet HonestThinking.

* Vidar Kleppe, stiftet partiet Demokratene da han ble kastet t av Fremskrittspartiet i 2001.

* Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet.

* Mullah Krekar, islamsk leder som nylig ble dømt til 5 år i fengsel for trusler.

* Jan Simonsen, tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet.

* Lars Gule, samfunnsdebattant og ekspert på islam.

* Peder Nøstvold Jensen, bloggeren «Fjordman», nevnt av Breivik som et forbilde og hyppig sitert i manifestet.

* Tore Tvedt, grunnlegger av den nynazistiske organisasjonen Vigrid.

* Carl I. Hagen, tidligere leder av Fremskrittspartiet.

* Thorbjørn Berntsen, Arbeiderpartihøvding og stortingsrepresentant i 20 år. Miljøvernminister fra 1990 til 1997.

* Pål Grøndahl, hyppig brukt rettspsykiater.

* Arne Tumyr, tidligere redaktør og leder for organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge.

* Arnhild Flikke, psykiater fra Sandvika distriktspsykiatriske senter. Har ledet flere samtaler med Breivik.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/artikkel.php?artid=10057080

  steen

  Posted: 10 april 2012 - 21:05 - Svar

  Ja, jeg ser at også Bruce Bawer , Rita Karlsen og Walid Alkubasi er med. Politisk set må man da sige, at den er cirka fifty-fifty. Det undrer mig, at Lippestad går efter så politiseret en retssag. Det er en usikker vinderhånd at sætte islam og Norges fremmedpolitik i vidnesskranken.

   Marie

   Posted: 10 april 2012 - 22:16 - Svar

   Det undrer ikke mig, at sagen er så åbenlyst politisk lagt til rette, det har jeg hele tiden ventet, men den bliver meget svær at styre tror jeg. Her ville jeg gerne have citeret de første linjer fra den store biografi af Knut Hamsun, der udkom for nogle år siden, og som fortæller noget om norsk folkesind, men jeg kan ikke huske dem helt.

   Dette var politisk redaktør Harald Stanghelles dag, som han i lang tid har arbejdet for at virkeliggøre. Han sladrede og intrigerede, synes jeg, da den første psykiatriske rapport udkom og ikke var ham tilpas. Men i dag var der glød i kinderne og stjerner i øjnene, forstå det hvem som kan, og det han talte om, var bl.a. hævn og det “bagtæppe”, han mener er Breiviks. Dvs. den islamkritiske debat.

   Nuvel, bagtæpper svæver ikke frit i luften, de forudsætter en større”bærende” konstruktion, og den findes i norsk og europæisk indvandrerpolitik, uanset hvad man end måtte mene om den. Dette har jeg fuld tiltro til, at flere af vidnerne vil kunne formulere modigt og klart.

   Hvis jeg var en af de efterladte til de myrdede børn og unge, ville jeg meget have foretrukket, at morderen var blevet erklæret sindssyg, og at sagen var blevet afsluttet hurtigst muligt uden den planlagte publicity i 2½ måned plus eventuelle ankesager. At vide, at ens barn er blevet myrdet med koldt blod af en tilregnelig person og af politiske grunde, er langt værre at tænke på, tror jeg, skønt begge situationer må opfattes som ufatteligt meningsløse.

   Men lad os nu se. Når “tempelridderen” entrer scenen og begynder at folde sig ud bl.a. med sine ærgrelser over, at han ikke fik myrdet flere, tror jeg, at folk som flest vil finde ham rystende unormal, og at det kan rejse en stemning, som ikke er forudset. Det er jo lagt op til en splatterforestilling.

   Som efterladt vil man vel synes, at man svigter, hvis man ikke er til stede under retssagen, vil man ikke? En tragedie i tragedien, som du skrev forleden; nogen vil sikkert aldrig komme sig over den. Jeg har dog fortsat tillid til dommerne og synes, at det er klogt og rimeligt, at de har nedlagt forbud mod direkte transmissioner af Breiviks verbale udskejelser.

Skåning

Posted: 10 april 2012 - 19:34 - Svar

Werner Herzog… Trodde inte han gjorde film längre. Fast jag tycker att det jag har sett, förutom Aguirre, the Wrath of God, inte har varit något att hänga i julgranen precis. Nu är ju detta en dokumentär, så den kanske kan vara värd nästan två timmar.

  steen

  Posted: 10 april 2012 - 19:55 - Svar

  jeg ville mene, mine 11 linjer kunne forveksles med en anbefaling 🙂

   Skåning

   Posted: 10 april 2012 - 20:57 - Svar

   He he… Jo, det blir nog en titt som gonatt ikväll. 🙂

Leave a Comment