7
aug
Seneste opdatering: 7/8-12 kl. 0918
5 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Den 11 september ska Lars Vilks tala på en konferens i New York. Bakom arrangemanget står antimuslimska Stop Islamization of Nations (SION). En del av en rörelse som Anders Behring Breivik lånat mycket av sitt tankegods ifrån.

SION är starkt antimuslimska och beskrivs ofta som högerextrema. Ser du inget problem med det?

– Man får vara lite återhållsam med att svälja allting. Jag beskrivs till exempel väldigt ofta som rasist. Och det är kanske inte en alldeles korrekt beskrivning. Du får lov att bedriva extrema yttringar, det är en del av yttrandefriheten.

Och du vill stödja dem?

– Jag stödjer ingen. Jag säger bara att jag är intresserad av att få en närmare inblick i hur de tänker, vilka planer de har och vad man står för.

Men du delar inte deras åsikter?

– Nej. Men skulle det vara så att man inte kan röra sig i ett sammanhang bara för att man inte delar åsikterna eller är rädd för att drabbas kritik så får vi ett väldigt underligt samhälle. Jag har min linje och jag driver mitt konstprojekt och jag gör det konsekvent. Jag tilldelas alla möjliga åsikter och uppfattningar. Att jag deltar i det här sammanhanget ändrar inte på det.

Legitimerar du inte deras åsikter när du deltar i det här arrangemanget?

– Nej, det vore att våldsamt överskatta min betydelse.

Du ser inte den risken?

– Nej, det gör jag inte.Vilks deltar i antimuslimsk konferens Breaking, breaking, 18 svenske artikler om det, deriblandt Sveriges Radio med et ret prægtigt interview: Lars Vilks ska delta i antimuslimsk konferens i NY.

Hvis Vilks kunne samle lige så mange, der gerne ville udstille ham eller høre et foredrag, som han kan samle journalister som honningbier, ville han være en holden mand. Han ville kunne køre i en Saab, der måske kun var tyve år gammel. Medierne har han i sin hule hånd. Men noget af det værste, der kan overgå én, er at blive associeret med ‘det dårlige selskab,’ dem det koster en social anerkendelse at lege med, så der er næsten ingen der bestiller en udstilling eller et foredrag mere. Man ser det hele tiden, ikke mindst i Sverige hvor kollektivismen fra bondesamfundet og det tidligere arbejderamfund, stadig er en stærk faktor i den almindelige psyke. Hvis nogen tilfældigvis har en opfattelse, der falder sammen med en Sverigedemokrats, skynder de sig at få en anden, der måske ligner men er langt bedre og ikke kan give anledning til udstødelse. For nylig kunne man se bangebuksen Roland Poirier Martinsson stikke halen mellem benene af lutter angst for, hvad EXPO måtte sprede af rygter om ham. Sådan kan man dø lidt hver dag for et liv i bekvemmelighed.

Vilks er atypisk ved at være fuldstændig imun overfor, hvad nogen måtte mene om ham. Han er immun overfor social kontrol via shaming, de kan ikke styre ham og de kan ikke forstå hvorfor. Det kunne mange – ikke mindst kunstnere og intellektuelle, der er de lettest skræmte og mest principløse af alle – lære en hel del af. Wafa Sultan, Stefan Herre, Ezra Levant, Magdi Christiano Allam, Paul Weston, Oskar Freysinger, Lars Hedegaard og egyptiske koptere har ikke brug for at ‘blive legitimeret’ af Lars Vilks, og han vender næppe selv hjem som et forandret menneske ved at have talt for dem.

Hele Helsingborg Dagblads interview er ét langt forsøg på at tyrannisere og mistænkeliggøre den frie tanke og vilje i Sverige. “Der fik vi ham endelig, han er främlingsfientlig og extremhöger, bingo!” Større ånder end HD har brændt nallerne på at båse Vilks politisk. De tror, de udstiller Vilks, men de udstiller sig selv. Symptomatisk står der ikke navngivet nogen ophavsperson til interviewet. Hvor tit vil en journalist ikke kendes ved sit interview? Vilks skriver blandt andet på sin blog:

En het potatis utgörs av att jag förmodligen kommer att delta i SION:s konferens den 11 september i New York. Jag ser inget problem med att konstprojektet estetiserar detta område. En hel del fantasier och omdömen kommer att fällas vilka givetvis är intressanta delar av den konstnärliga processen.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Søren K.

Posted: 7 august 2012 - 12:18 - Svar

Den moderne nedbrydelse af den “autoritære” sociale orden er blevet erstattet af en form for gruppetænkning efter et popularitetskonsensus. Det er helt specielt for vores tid i hvilken grad populariteten af ideer har betydning for at de er fremherskende.

Julius Evola beskriver det således i Ride the Tiger : “After puritanism and rigorous ethics the bourgeoise orientation is towards social idols and conformisms based on convenience and cowardice and hypocricy.” *

Når nogen af dem sidder og sladrer om at Vilks er racist eller har en stor næse, så er det blot fordi, det får dem til at føle sig lidt større, end de er. Men det er den samme banale form for social udfrysning og sammensværgelse, som bliver betydningsfuld, fordi det foregår i så stort et omfang — og desuden på tværs af alle politiske ideologier. Svage sjæle vil altid vælge den lette vej og rette ind efter det populære konsensus, frem for at beholde en hæderlig integritet og tro på hvad de mener, er sandt. At vælge det andet kan få store konsekvenser. Det har gjort, at vi i dag herskes af rygradsløse sociopater og kalkulerende plutokrater og spekulanter.

(Ad 4. maj: ) De svenske journalister har solgt deres sjæl til Djævelen som den, der fristes i nød til at tage imod Satans hjælp — de vælger den lette vej, som ikke kræver mod eller hæderlighed, som hvis man skulle holde fast ved troen. Faust havde en anderledes karakter : Han var den, der søger ud i det ultimative. Komplicerede sandheder kan aldrig blive populære eller være nemme udveje.

* (Evola : En filosof, der desuden blev frosset ude af SS-nazisterne, da han var “udsvævende latiner,” og også frosset ude af efterkrigstiden, da han var “nazist.” Det er det samme mønster, vi ser gå igen i alle populære bevægelser — hvad end den politiske fløj er — den der ikke tilhører hjorden, må være en ulv. )

Maria Due

Posted: 7 august 2012 - 13:45 - Svar

Hvor er det et godt billede af Lars Vilks.

Det er en fej hund, der har skrevet interviewet og ikke lagt navn til, og det er en gratis omgang, et spil for galleriet. Den svenske presse har i samarbejde med muslimske ekstremister snart taget alt fra Lars Vilks. Han er endda blevet frataget det behov, der handler om basal tryghed. Vilks har desuden mistet en meget stor del af sin frihed, kilderne til hans indtægter er ved at tørre ud, hans sociale liv er meget vanskeliggjort, og selv om han tager det ualmindelig pænt og ikke klynker, må hans helbred også være under et alvorligt stress.

Hvad mere kan Lars Vilks’ mange svenske fjender ønske sig af ødelæggende magt over hans liv? Eller får de ikke nok, førend han mister det, så at hans ukuelige ånd ikke mere kan irritere alle dem?

Sådan ser det i øjeblikket ud, og jeg er stolt over, at vi trods alt ikke er sunket så dybt i Danmark, at forfølgelsen af Kurt Westergaard har fået de samme dimensioner. Skønt han jo gennemgår meget af det samme som Lars Vilks.

Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal mene om arrangementet, men jeg ønsker Vilks en god tur til New York og håber, at han i nogle dage vil kunne genfinde noget af den frihed, som hans hjemland så brutalt nægter ham. Hvad er det for en presse, der i den grad mangler normal empati og almindelig anstændighed?

Det gælder for alle de skandinaviske lande, at vi kæmper med en journaliststand, hvor mange synes at være uden både almindelig viden og dannelse og deler det træk med en stor del af læserne. Men det viser sig forskelligt i de forskellige lande.

I Danmark er moral blevet en by i Rusland eller et samtaleemne for venstreorienterede cafédamer, der er rystede over alle, der tænker anderledes, end de selv gør. Men i guder, hvor laver vi vrøvl over det, og en dag sker der noget, situationen er uholdbar.

I Norge er følelsesporno blevet statsreligion. Rosenreligionen, hvis hovedingrediens er begejstring over, hvor fantastisk man selv er og reagerer. Der kommer der næppe til at ske ret meget.

Sverige er og bliver den sidste sovjetrepublik. Stalin levede ikke forgæves, men han var ikke så god til økonomi, som svenskerne er.

Maria Due

Posted: 7 august 2012 - 13:48 - Svar

rettelse:

“Han er endda blevet frataget dækning af det behov, der handler om basal tryghed.”

Leave a Comment