5
sep
Seneste opdatering: 10/9-13 kl. 1253
4 kommentarer - Tryk for at kommentere!

Nu hørte jeg det igen akkompagnerende i Hammeshøi filmen. Bachs præludium no.1 fra Das Wohlptemperierte Klavier. Det er mĂĄske fortærsket, men ikke den værste vilje kan slide pĂĄ det. og for mig var det kærlighed ved første møde. Det var i 1967, hvor den er lagt ind som citat i mellemstykket i Procol Harums “Repent Walpurgis” min. 2:28. En omvej til Bach, men Ă©t sted skal enhver begynde.

Organisten Matthew Fisher brugte mange klassiske referencer, blandt andet Vidor. Orkestrets verdensberømte A Whiter Shade of Pale er ogsĂĄ bĂĄret oppe af Fishers orgel og kærlighed til Bach. Hele sangen er bygget over barokkens vandrede basso continou, men den lĂĄner mere fra andre end Bach og fra noget sĂĄ (da)nutidigt som Percy Sledges “When a man loves a woman.”

Den surreelle tekst har været genstand for utallige (over) fortolkninger, måske handler den om kønsakten i en drøm, men der var ikke en stor musiker i tiden, der ikke var fascineret af den. Det der drog alle fra Beatles til Hendrix var, at de ikke forstod, hvad de hørte, og de forstod ikke, at det var engelske arbejderdrenge fra Croyden, der havde udtænkt det. Det var ikke grader og eksaminer, det var instinkt og følelse for at grave lidt dybere i tiden, end de fleste andre.

Der er en dejlig version af den her fra London 2003, hvor Matthew Fisher er tilbage i orkestret igen. Han er fuld af referencer, er det “In an English Country Garden” minut 3:48? Han klokkelignende orgellyd er sangen, Gary Brooker er bare den, der skal aflevere dens anden gĂĄde – teksten.

MĂĄske er Bach og Fisher lige sĂĄ enkle, som de er dybe, eller mĂĄske rettere ‘fromme’ pĂĄ hver deres mĂĄde. Das Wohtemperierte Klavier er pĂĄ en gang komponeret for at unge musikere kunne lære sig at spille en ret enkel musik, samtidigt med, at den blev en af den klassiske musiks mest indflydelsesrige værker i eftertiden. Og Fishers enkle, vandrende bas og rene Hammondlyd, der rejser en katedral der forbinder 1967 med 1600 tallet, er mĂĄske bare et basin man skal lade sig synke ned i og acceptere for pĂĄlydende. Den er nummer 57 pĂĄ listen over alle tiders bedste popmelodier. og fĂĄr Phil Spectors ekkorum til at lyde prætentiøse. Alle kan høre det, uden at kende hverken ham, Bach eller Vidor. Det indlysende behøver ingen forklaring. Hvis du er i tvivl om, at det er kærlighed, sĂĄ er det det ikke.

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Eyvind Dk
11 years ago

Undskyld mig, men;
Procol Harum – A Whiter Shade of Pale, live in Denmark 2006
http://www.youtube.com/watch?v=St6jyEFe5WM
sparker sgu’ røv!!!

Hele koncerten er fantastisk!
Søg på;
Procul Harum Ledreborg
det er bare guf!

Anonymous
Anonymous
11 years ago

De Danske soldaters flagdag blev sørme ogsĂĄ højtidligholdt af ‘nydanskerne’:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/article1821188.ece

Thomas Nydahl
11 years ago

Tack Steen för de fina påminnelserna!!!

Arvid Falk
Arvid Falk
11 years ago
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x