15
nov
Seneste opdatering: 30/12-14 kl. 0745
6 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Står der på rejseguiden Trip Advisor om Davids Samling. Den er nr. 1 seværdighed i København før Glyptoteket nr 2, der mildest talt er i superligaen. Det der er lige under næsen, er det sidste man får øje på. Til trods for, at jeg kender de fleste museer i Danmark, og at hele mit liv har udspillet sig under en kilometer fra adressen, havde jeg aldrig været der. Man burde nok ikke indrømme det, jeg ser at folk lyver om deres ‘kulturforbrug.’ Det ligger uanseeligt i husrækken og gør knapt opmærsom på sig selv, man skal vide, det er der. Alene nyindretningen af Lousianas arkitekt, Wilhelm Wohlert. Samlingen af guldalder og nyere dansk kunst er lille, men det er hovedværker: Theodor Philipsen, J.F. Willumsen, L.A. Ring og Peter Hansen, Købke, Eckersberg samt 11 værker af Vilhelm Hammershøi. Om samlingens hovedattraktion, islamisk kunst, kan man læse:

Den islamiske samling er langt den største af sin art i Skandinavien, og den hører til blandt de ti væsentligste i den vestlige verden. Nu repræsenterer samlingen stort set hele den klassiske, islamiske verden fra Spanien i vest til Indien i øst, og den dækker perioden fra det 8. til det 19. århundrede.

Islamisk kunst er ikke lige mit speciale, men samlingen er overvældende, og der skulle en danskers indsats til at samle den, højestreretssagfører C.L.David (1878-1960). Én ting kan man sige som amatør: gennem århundrederne har den ikke interesseret sig andet end minimalt for mennesket, hverken kroppen eller portrættet. Der er selvfølgelig mennesker, men de virker uændret stiliserede gennem historien, og det er vist mest billeder af profeten. Ovenfor interiører, nedenfor Hammerhøi-salen, to værker af J.F. Willumsen og keramik af Theodor Phillipsen, antagelig hans yndlingskøer fra Saltholm. (Fotos © Snaphanen, klik f. helskærm) Davids Samling.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Johansen

Posted: 15 november 2012 - 09:32 - Svar

Tak for tippet om Davids samling. Så ved man, hvad der står på programmet næste gang, staden gæstes.
Smukke billeder som altid, hr. Snaphane.

Maria Due

Posted: 15 november 2012 - 16:05 - Svar

Hvorfor kalder du C.L. David for jøde?

Hans farfar lod sig døbe til kristen, og hans far var også døbt. Moderen Magdalene Juliane Hagen var ligeledes kristen og datter af Nyboders ærkedanske kommandant, der var søofficer og mig bekendt ikke havde jødiske aner i noget led. Han boede i Nyboders kommandantbolig og de sidste år af sit liv i Sølvgade 20. Se wikipedia og andre steder.

C. L. Davids beslutning om at testamentere Marienborg og sin samling til den danske stat var en god beslutning, men selv om han ikke efterlod sig børn, havde han nære slægtninge. For eksempel min meget hellerupske tante og min jyske kusine og fætter. Min fætter giftede sig ind i en familie med mange kendte jødiske navne, og det første vi mærkede til islamkritik, var da han, der både var meget intelligent og veluddannet, meldte sig ind Fremskridtspartiet, og min mor ikke vidste, om hun skulle være forfærdet, forarget eller finde det tragikomisk.

Længe førend jeg blev islamkritiker, gjorde jeg op med mig selv, at jeg fandt muslimsk kunst forstemmende. Jeg savnede det menneskelige, og de idelige gentagelser af de samme mønstre, minder mig altid om skizofrenes tegninger og malerier.

  steen

  Posted: 15 november 2012 - 21:04 - Svar

  ja, det ser jeg nu

  Familiens formue stammede fra C.L. Davids bedstefader, nationaløkonomen og politikeren Christian Georg Nathan David (1793-1874), der var søn af grosserer Joseph Nathan David (1758-1830). C.G.N. David havde brudt med familiens jødiske baggrund og var konverteret til kristendommen.

  Jeg kan kun give dig ret mht. islamisk kunst. Men det er en omponerende samling af mønter, keramik, tæpper, våben, meget tidlige koraner osv.

   Maria Due

   Posted: 16 november 2012 - 09:00 - Svar

   Det var ikke C. L. David, der lagde hovedvægten på islamisk kunst.

   ”Siden Davids død i 1960 er museumsarealet blevet udvidet væsentligt i takt med talrige nye kunsterhvervelser. Bestanden af ældre europæisk kunst og kunsthåndværk er blevet kompletteret, men først og fremmest er samlingen af islamisk kunst blevet styrket i en sådan grad, at den i dag er museets væsentligste.”

   (Fra hjemmesiden Davids Samling)

   Museumsdirektøren Kjeld von Folsach med venner har ikke undgået en hel del spydig omtale i pressen. Blandt andet fordi museet køber islamiske tyvekoster. Mon ikke David ville være blevet rystet over det og over fondets foretrukne velgørenhedsformål, som jeg er sikker på, at Jørgen Bæk Simonsen sætter stor pris på og har løbende indflydelse på.

   http://www.davidmus.dk/information/organisation

Leave a Comment