5
mar
Seneste opdatering: 5/3-13 kl. 0042
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Henrik Rönnquist – galleristen som ska ställa ut Lars Vilks. En samtal med Filippa von Platen

Henrik RönnquistGalleristen Henrik Rönnquist och terriern Lukas tar emot mig i Rönnquist & Rönnquists ljusa och trevliga lokal i centrala Malmö. Man ser inte spåren av den målarfärg som kastats mot galleriets fönster. För en vecka sedan visste jag inte vem han var, nu är han världskänd och journalister världen över vill tala med honom. Vem är han då, denne Rönnquist – har han fått tidigare okända Picassos eller Monets i sin ägo som nu för första gången ska ställas ut?

Det stämmer. Nästan. Men det är ännu omålade verk av den nu berömde skånske konstnären Lars Vilks som ska pryda galleriets väggar i sommar. I en normal värld hade detta varit en icke-händelse. Men vi lever ej längre i en normal värld och Lars Vilks står på al-Qaidas dödslista. Galleristen träffade Lars Vilks 2007 och han har velat ställa ut honom länge.

”Jag gillar Vilks målningar men jag har varit för rädd för att ställa ut. Jag har funderat på det flera år. Nu vet jag att det inte går att tiga längre. Det får räcka nu.”

Varför går det inte att tiga länge och vad är det som får räcka? Det finns två aspekter, säger Henrik. Den ena är kärleken till konsten. Galleriet har funnits i tretton år och det startades av den nu döde fadern, den kände abstrakte konstnären och glasblåsaren Björn Rönnquist, tillsammans med sonen. Det är Henriks livsverk och försörjningskälla. Han ställer bara ut konst han personligen tycker om, konst han vill se på väggarna hemma. Det lyser ur ögonen när han berättar. Men när vi kommer till den andra aspekten ändras tonläget:

”Det här är också en politisk fråga. Nej, stryk det. Det är en demokratisk fråga. Vet du, jag vågar inte gå hem ikväll och det har inte med Vilksutställningen att göra utan om brottsligheten. Jag frågar mig inte om jag blir rånad utan när. Sedan flera år tar jag taxi hem. Det kostar.

Henrik spänner ögonen i mig:

”Vet du att alla överfallsvåldtäkter i Oslo begås av MENA-invandrare? Inte 99%. 100 %. Gruppvåldtäkter är inte svenskt. Det är något som kommit utifrån. Jag var i Rosengårds Centrum med två vänner för två veckor sen. Mitt sällskap var de enda kvinnorna. Inte de enda icke-arabiska kvinnorna eller de enda kvinnorna utan slöja. Det gick inte att se en enda kvinna i stadsdelscentrat! Det här är inte det Sverige jag växt upp i, inte det Sverige jag vill leva i.”

Har brottslighet och Vilksutställning med varandra att göra? Det finns de som skulle säga att galleristen utnyttjar våldet för att provocera muslimer – att han vill straffa alla muslimer för vad några gör?

”Om det ligger en provokation i en konstutställning? … Varifrån kommer föreställningen om en provokation? Jag förstår inte frågan.”

Vi lever ju i en global värld. Ska man inte ta hänsyn till det när man ställer ut konst?

”Vi har länge levt i en global värld. Det görs karikatyrer av Ronald Reagan, Indira Ghandi, Jesus … Blir det upplopp för det? Och om inte, varför? Jag vägrar att se problematiken. Vi borde inte ha den här diskussionen egentligen. Det hela är absurt!”

Utöver att galleristen gillar Vilks är det också ett rop på hjälp. Henriks liv är redan begränsat p.g.a. brottsligheten. Det vore oerhört att behöva begränsa det mer, säger han. Men ändå är det just det han gör med sin kommande utställning: han begränsar sitt liv ytterligare i hoppet om att i slutändan få friheten tillbaka. Det finns nämligen de som vill skada och kanske döda honom i en stad vars starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu, inte gjort sig känd för att stå upp för yttrandefrihet, och där det istället för att tas itu med de ökande hoten mot stadens invånare, fram för allt den judiska minoriteten, skapar ett Dialogforum, vars ordförande kallade till krismöte med stadens muslimska center så fort nyheten om utställningen kom ut. Det tas för givet att muslimer kommer att bli kränkta – av konstverk som ännu inte är målade. Jag bekymrar mig mer för galleristens säkerhet än för eventuella kränkta känslor hos muslimer. Men Henrik Rönnquist är inte rädd:

”Jag känner mig säker och upplever att polisen har grepp om situationen. Och stödet från vanliga människor är stort. Jag får positiva reaktioner både från Sverige och utomlands.”

Rönnquist & Rönnquist verkar vara ett populärt galleri. Vi gör flera avbrott i intervjun så att Henrik kan välkomna besökare och svara på frågor. Han hinner också sälja tavlor.

.

Det handlar inte om att slänga ut alla invandrare, det är inte det saken gäller. Galleristen har själv växt upp i flera länder, bl.a. Australien, Japan och Holland. En internationell vänkrets är självklar. Han drömmer om New York; där är brottsligheten lägre. Han återkommer gång på gång till att han först är främst är gallerist. Han vill visa konst han gillar och just nu är det Lars Vilks. Det är inte märkligare än så. Eller, rättare, det borde inte vara det:

”Var slutar vi, om vi inte säger ifrån? Vad förbjuds nästa gång? Det händer saker i den här staden och landet … och jag får inte visa vad jag vill! Jag är förbannad!”

Henrik ställer gärna upp och diskuterar med muslimer men verkar ha föga hopp om att de kommer att lyssna. Är muslimerna ett frälsefolk? frågar jag. Jag får upprepa frågan. Henrik spänner ögonen i mig på nytt och hytter med fingret för att understryka vad han säger.

”Mitt svar: Är islam tolerant? Kan vi leva tillsammans sida vid sida? De vill ta över.”

Vi är tysta en stund. Henrik mjuknar.

”Jag visar tavlor som jag hoppas folk vill köpa så att jag kan betala mat och hyra. Jag är en snäll kille med glasögon som bara vill visa konst, gå hem i lugn och ro och ha ett bra liv. Det är inte mer komplicerat än så.”


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Lightmann

Posted: 5 marts 2013 - 07:07 - Svar

“Jag är en snäll kille med glasögon som bara vill visa konst, gå hem i lugn och ro och ha ett bra liv. Det är inte mer komplicerat än så.” Nej, det burde ikke være mere kompliceret…

Crass Børsting

Posted: 5 marts 2013 - 08:30 - Svar

Bravo, hr. Rönnquist. Glæder mig til at se udstillingen.
Ars longa, vita brevis. (Kunsten varer længe, livet er kort.)

Ven

Posted: 5 marts 2013 - 10:30 - Svar

Heder och ära till Henrik Rönnquist!

Hoppas många stödjer honom!

Ludvig

Posted: 5 marts 2013 - 12:16 - Svar

Mod är en enorm bristvara i Sverige.

Tack Henrik Rönnquist för att du vågat övervinna din rädsla

Olavsson

Posted: 5 marts 2013 - 12:37 - Svar

Mycket modigt och rakt, all heder till dig !

Joern

Posted: 5 marts 2013 - 15:19 - Svar

Hurra for Henrik Rönnquist !

Är islam tolerant? – Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha… , men her et par forslag til tolerancens fremme:

————————————————————–

Tolerance (the last virtue of a decadent society) :

Jiggs McDonald, NHL Hall of Fame broad caster speaking in Orillia , Ontario
, says,

“I am truly perplexed that so many of my friends are against another mosque
being built in Toronto .

I think it should be the goal of every Canadian to be tolerant regardless of
their religious beliefs.

Thus the mosque should be allowed, in an effort to promote tolerance.

That is why I also propose that two nightclubs be opened next door to the
mosque, thereby promoting tolerance from within the mosque.

We could call one of the clubs, which would be gay, “The Turban Cowboy “,
and the other a topless bar called “You Mecca Me Hot.”

Next door should be a butcher shop that specializes in pork, and adjacent to
that an open-pit barbecue pork restaurant, called ” Iraq o’ Ribs.”

Across the street there could be a lingerie store called “Victoria Keeps
Nothing Secret “, with sexy mannequins in the window modeling the goods.

Next door to the lingerie shop there would be room for an adult sex toy
shop, “Koranal Knowledge “, its name in flashing neon lights, and on the other
side a liquor store called “Morehammered.”

All of this would encourage Muslims to demonstrate the tolerance they demand
of us, so their mosque issue would not be a problem for others.”

Yes we should promote tolerance, and you can do your part by passing this
on…

mb

Posted: 5 marts 2013 - 21:39 - Svar

steen

Posted: 7 marts 2013 - 20:16 - Svar

den danska rasist-bloggen Snapphanen

http://www.aftonbladet.se/kultur/article16370030.ab

de kan ikke lide mig, og jeg har aldrig lagt skjul på min foragt for dem. Det er jo som at få et ridderkors at blive svinet til af AB og TT. Bedre antagonister kan ingen ønske sig. Jeg håber den hæderlige Rönnquist slipper godt fra deres forfølgelse, for pt drejer det sig jo om at udpege syndebukke for voldmænd.

De vil lyve de norske voldtægtstal bort, det er næppe værd at reagere på. De tider er ved at være ovre, hvor man kunne vinde en debat i Sverige bare ved at bræge “højreekstrem” og “racist”. Svenske medier er patatiske. Her er sandheden om overfalsvoldtægter i Oslo

mere af samme skuffe

http://www.expressen.se/kvp/ kultur/jag-hoppas-att-vilks- inte-later-sig-utnyttjas/

http://www.metro.se/nyheter/ ny-bild-av-vilks-utstallning/ Hdzmcg!1gabxid59J@qlDdybUXb9w/

disse to, er vist fjernet igen. Jeg ved ikke hvad der foregår i propagandaministreriet.

  Universalgeni

  Posted: 7 marts 2013 - 20:43 - Svar

  Jeg sletter altid den del af en url, der er spyware – dette fra dit link, Steen: Hdzmcg!1gabxid59J@qlDdybUXb9w/ Når det er slettet, bruger jeg resten af urlen på min blog: http://www.metro.se/nyheter/ny-bild-av-vilks-utstallning/
  Jeg tester altid den rensede url for at se, om den virker. Og magisk: som regel har den pludselig fået et nyt mærke, som man vil have mig til at tage. Men det vil jeg ikke! 🙂

  En mærket url, der får et nyt mærke for hver ny læser, kan fortælle, at klikket kom fra Snaphanen (klikket kom fra præcis den mærkede url, du har linket til) og ved at logge læserens IP, kan man altså kortlægge, hvem der læser Snaphanen.

  Men det kunne svenskerne da ikke finde på, vel? Der er da ingen mennesker der ovre i broderlandet, der kortlægger den slags?? (ironi) Danske aviser kører ikke med mærkede url’er.

   Santor

   Posted: 8 marts 2013 - 00:52 - Svar

   Tak for info 🙂

arne

Posted: 7 marts 2013 - 21:11 - Svar

vilken hjälte! men som sagt verkligheten är märkligare än fiktionen, det är inte säkert att monty python vinner, eller jo det gör de globalt, men i ett litet land som sverige kan det gå åt h- vete. vänder det inte om 5år så blir det mycket våld. alla de som inte har glasögon och vanligtvis håller sig till sitt kommer till sist att vakna, men det blir Inte roligt, som reinfeldt säger det enda svenska är barbariet, MEN DET VAR VI BRA PÅ! så väck upp den björn som sover så får vi se om dessa mena folk som är modiga så länge man är 10 mot 1 eller rånoffret är över 70 eller våldtäktsoffret under 15 fortfarande har modet i behåll.

en fråga, är det inte otroligt att nästan alla kända mediasvenskar och politiker saknar haka?

arne a

Leave a Comment