28
jul
Seneste opdatering: 28/7-13 kl. 2143
8 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

skåne 27.07.2013 013skåne 27.07.2013 024

(Klik fotos f. helskærm) – Enhver der kender Skåne, ved at det er rigere på danske kulturminder end Sjælland, og at naturen er mere varieret fra Båstad og Osby i nord til Kivik og Ystad i øst og syd. Der var en skånsk højkultur længe inden der fandtes et Danmark endsige et Sverige.

Jeg gjorde Skåne på cykel flere gange i starten af 70 erne, den bedste måde at komme tæt på det hele, men i går var en en-dags tur med præsten og historikeren, hvor vi i den næsten tropiske fugt ikke kom så vidt omkring, som vi gerne havde villet. Det var et Skåne når det er smukkest, sensommer inden bladene gulner og kornet er høstet i Danmarks gamle spisekammer. I dag er det næsten 30 graders fugtig varme i København, og nok så rart at sidde indendørs i en kølig lejlighed.

Et hul i min dannelse var nordens første stenkirke, Helligkorskirken i Dalby fra 1060, en pragtbygning der har ændret udseende mange gange og være meget større, end den er i dag. Det næste hul i min dannelse – eller også har jeg glemt jeg har været der – var Bosjø Kloster og Slot fra 1180. Det har i 1600 tallet været ejet af Danmarks personificerede landsforrædder Corfitz Ulfeldt.

Det var dagen derpå på klosteret, Kim Larsen havde givet koncert for 3000 mennesker på plænen ned til Ringsjøn, der flagedes dansk og skånsk, men ikke svensk, og der skulle være bryllup igen om aftenen. “Åh, godt man ikke skal til det igen,” sagde præsten, som er af hunkøn, før jeg nåede at sige det. Hun fortalte, at en af hendes venner havde vikariet som læge i Blekinge i 60 erne. Der fik de en parlør med, når de skulle kunne forstå de gamle ude på landet, og stor var hans morskab da han opdagede, at de blot talte halvdansk. Dette er kun 60 år siden.

Det søde personale i restauranten talte heldansk til os, jeg lod være at tale svensk, det er som regel ikke nødvendigt i Skåne. De gav en gratis omgang ud af deres sommerglæde, jeg giver en anbefaling videre: Besøg dem endelig! Skåne er for mig som at genbesøge en gammel kæreste. Normalt skal man ikke gøre det, men hun tager så godt imod mig hver gang, jeg ikke kan holde mig væk.

skåne 27.07.2013 015 skåne 27.07.2013 018 skåne 27.07.2013 026 skåne 27.07.2013 036skåne 27.07.2013 055skåne 27.07.2013 056skåne 27.07.2013 087

skåne 27.07.2013 047

2 og 3 nederst: Søderåsen i eftermiddagssol og 1000 år gammel eg på Bosjøkloster.

Måske man vil genopleve et af mine yndlingssteder i Skåne helt tilbage fra min første cykeltur i 1970: Tillbakablick, Gumlösa Kyrka är den äldsta daterade tegelbyggnaden i Norden


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Peter Buch

Posted: 28 juli 2013 - 16:18 - Svar

For en bredere funderet bedømmelse af kirkers alder kan startes med ordene fra den svenske side om Dalbykirken:
/sv.wikipedia.org/wiki/Dalby_kyrka,_Sk%C3%A5ne
Kyrkan anses vara den äldsta bevarade stenkyrkan på Skandinaviska halvön, grundlagd 1060.[1] Dock återstår av denna äldre kyrka endast ett murparti i den södra mittskeppsmuren med en i en nisch inmurad pelare. Det mäktiga västtornet med den kryssvälvda hallen i bottenvåningen uppfördes i början av 1100-talet. En teori, baserad på utgrävningsresultat, har framkastats att den nuvarande kyrkan i stället uppförts i slutet av 1000-talet och att den står på platsen för en tidigare stenkyrka från mitten av 1000-talet. Nordens äldsta påvisbara stenkyrkor är den alltjämt i bruk varande S:t Clemenskyrkan i Roskilde och den år 2006 påträffade grunden av en stenkyrka vid Varnhem i Västergötland, båda troligtvis från 1020/1030-talen. Den underjordiska kryptan i Vor Frue Kirke i Århus anses vara lika gammal som Dalby kyrka.

Kyrkan, och dess Augustinerkloster var biskopskyrka under tidigt 1000-tal och förblev viktiga under hela medeltiden.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_church_buildings
http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Our_Lady_%28Aarhus%29

HH

Posted: 28 juli 2013 - 17:53 - Svar

Kyrkan i Dalby var biskopskyrka under den danska tiden. Och där är två av mina barnbarn döpta. En kyrka fylld med andakt och historia… djup dansk historia!

Kommer du till Ravlunda – rav=bärnsten – kan du vid koret på höger sida hitta en dansk text från 1600-talet. Det står på medeltidsdanska (dock inte svårt att förstå) att “svenskene” kom och härjade på orten och slängde folk i “söen/sjön/havet” och härjade och plågade folket. Men sen kom den Danske Konges män och körde ut svenskene och tog tillbaka platsen.

För mig, som ursprungligen norrlänning, är Skåne fylld av historia och givetvis mycket dansk historia. Jag ska inte här skriva om Vä även om det vore frestande, för den platsen har jag skrivit om. Platsen hade på dansk tid stadsrättigheter…

Nu gör folk pilgrimsvandringar i trakten. Ibland har jag undrat hur det skulle vara med en pilgrimsvandring med utgångspunkt Östra Tommarp och ned till något premonstratenserkloster i Frankrike varifrån munkarna utgick. Här i Tommarp tillverkade munkarna bl a föremål av järn. Järnet fick de från Osby där det tydligen fanns tidig gruvbrytning och fynd av järn. Järnet forslades till havs med uppgång i Tommarps-ån och vidare till kloster och kyrka i Ö Tommarp.

Av en händelse läste jag om dessa premonstratensermunkar i en novell av Alphonse Daudet som i boken “Brev från min kvarn” visar upp en osedvanligt uppfinningsrik munk som med hjälp av diverse örter tillverkade en stark dryck allom till glädje. Det gav den fattiga församlingen aktningsvärda medel att bygga upp och förbättra kyrka och kloster. Östra Tommarps historia däremot ligger under jord! En gång vandrade tolv munkar klädda i vitt upp hit till denna avlägsna del…

Curt Wallin heter den svenske präst som forskat mycket i denna ordens storhet och betydelse. Lars Jönsson heter en arkeolog – uppvuxen på platsen! – som skrivit mer om saken.

Varmt tack Peter Buch för de fina bilderna. Ja, Skånes lycksaligheter är också mina lycksaligheter. Bodde jag inte så fint som där jag bor nu skulle jag inte tveka att skaffa ett hus i Östra Tommarp. Den lilla vägen från nuvarande kyrka och till kalkugnen är verkligen en minnenas allé…

Osynlige Mannen

Posted: 29 juli 2013 - 00:40 - Svar

Danskar är varmt välkomna till Sverige. Det gäller såväl de danskar som är ingifta i min släkt som andra danskar som just nu gästar grannskapet. Så sent som idag träffade jag en ingift dansk släkting och hade en kort men trevlig konversation. (Han ville låna en cykel.) Varmt välkomna. Likaledes känner jag ett välkomnande och en underbar gästfrihet när jag besöker det vackra Danmark. Velkommen til Sverige! (PS Han lämnade tillbaka cykeln. I samma skick. Så gör danskar. Och svenskar.)

  Bjovulf

  Posted: 29 juli 2013 - 05:40 - Svar

  Och han var inte äns dopat? Helt otroligt 😀

  Vanliga, trevliga svenskar är också altid mycket välkomna i Danmark, men låt för ##### Mona Sahlin &
  Lena Sundström och alla dom andra okunniga, naiva och ansvarslösa PK’it-tokerna få stanna hemma i Sverige och njuta ut av “kulturberikningen” på alvar på egna kroppar, tack 😉

  Och ni känner ju faktiskt redan 90 % eller så av språket, även om ni tyvärr ofte inte tror det. Och några av orden känner ni ju från engelskan i stället – till ex. begynde [be-gyn-ne] ( begin / börja ) , vindue (window, fönster), smile, føle (feel / känna), skulder( shoulder / axel ), albue ( elbow, armbåga), finde (find, hitta), holde (hold / hålla ), øje [oi-e] (eye, öga), sende ( send / skicka ), flyve ( fly, fluga), alene ( alone / ensam), skøjte (skate, skridsko), svømme ( swim / simma ), ….

  Men vi får ju nog börja prata långsommare och tydligare utan alt vår moderne slärv, dölda ord och förlorade
  endelser (?) för att vara lita mera gästfria gentimot våra svenska gäster 😉

  Marit

  Posted: 29 juli 2013 - 08:04 - Svar

  Kjære dansker og svensker !

  Dere er varmt velkomne til Norge. Vi er det samme folket, bare med ulike dialekter. Norge lå under Danmark i 400 år, og under Sverige i 200 år. Men vi er brødre og søstre. Det er mellom 80 og 100 000 svensker som arbeider i Norge. De er populære, for de er allerede integrert når de kommer over grensen.
  Vi skandinaver burde verdsette vår felles historie høyere,
  Takk Snaphanen som bidrar til dette.

  Robin Shadowes

  Posted: 29 juli 2013 - 10:58 - Svar

  Jag har tyvärr glömt bort vad mina danska släktingar heter. Tyvärr är ju inte familj och släkt särskilt häftigt när man är ung och dum och nu är mina anhöriga borta så jag kan inte fråga dom längre. Man jag kan alltid återberätta vad jag minns. Måste ha varit vid mitten av 70-talet. Vi åkte över, jag med mina föräldrar, syster och bedsteforeldrer. Dom hade en kolonistuga med trädgård ute vid Kastrup. Minns att det låg nära flygplatsen. Det var väldigt vackert, förutom en hiskelig edderkop som var den största jag sett på våra breddgrader. Vi var även hemma i deras riktiga hem. Minns dock inte exakt var det var beläget längre men det var inte inne i Köpenhamn. Kommer bara ihåg att han hette Orla i förnamn och hade varit isenkramer. Inte så mycket att gå efter men det är ändå ett ljust minne. Känner mig dum och ångerfull idag. Har funderat mycket på det hur gammalt släktskapen är men det kan ju gå flera hundra år tillbaka, åtminstone på mödernet. Minns även att några var över hos oss också men det var nog min mormor som höll i det om jag inte minns fel. Men åtminstone är jag ett levande bevis på att mångkultur inte fungerar på något plan. I hela mitt liv har jag varit kluven mellan Skåne, Sverige och Danmark. Jag är säkert inte ensam bland skåningar. Har även undrat om hallänningar och blekingar är likna kluvna som oss. Dom ligger ju inte lika närma det gamla moderlandet som oss, så kanske har försvenskningen lyckats bättre där?

Svend Andersen

Posted: 29 juli 2013 - 00:54 - Svar

Der lader til at være lidt uenighed blandt de lærde, vedrørende hvilken kirke der er nordens ældste stenkirke.

Fra den danske Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Dalby_Kirke_(Sk%C3%A5ne)

Dalby Kirke (Helligkorskirken i Dalby) i Skåne er formentlig Danmarks første stenkirke og den næstældste stenkirke i Norden, der stadig er i brug, opført i 1060. Den ældste kirke findes i Hofterup, opført ca. 1010-1050.

Fra den svenske Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dalby_kyrka,_Sk%C3%A5ne

Kyrkan anses vara den äldsta bevarade stenkyrkan på Skandinaviska halvön, grundlagd 1060.
Nordens äldsta påvisbara stenkyrko är den alltjämt i bruk varande S:t Clemenskyrkan i Roskilde … troligtvis från 1020/1030-talen.

Ifølge Mads Lidegaard’s bog Da danerne blev kristne (billedtekst p. 102, vedr. Husaby Kirke): Tårnet menes at være den eneste svenske kirkebygning fra før 1100.

Svensk Wikipedia om Husaby Kyrka: http://sv.wikipedia.org/wiki/Husaby_kyrka

… när kyrkan byggdes kring 1000-talet stod trakten högt i rang med en kungsgård, som kung Olof Skötkonung ska ha donerat till den engelske missionsbiskopen Sigfrid som biskopssäte. Frågan är om missionsfältet hade någon fastare organisation och om Husaby kyrka verkligen var vigd till domkyrka eller enbart var en kyrka där biskopen befann sig.

Kong Olof Skötkonung lod sig døbe ca. år 1010.

Leave a Comment