8
apr
Seneste opdatering: 9/4-14 kl. 0103
27 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

For få dage siden fik den svenske gadekunstner Dan Park tre måneders ubetinget fængsel for hetz mod folkegruppe og injurier. Inden domfældelsen publicerede Dan Park to billeder og et foto af et skilt, der var omfattet af retssagen på sin blog som dokumentation. Billederne kan også ses her sammen med en forklaring på den sammenhæng, de indgår i.

Dokumentationen på Dan Parks blog har nu udløst yderligere en måneds fængsel til kunstneren (oveni de tre måneder han allerede er idømt). Desuden skal Dan Park betale to sagsøgere hver 10.000 svenske kroner i erstatning. Det fremgår af en dom afsagt i byretten i Malmø mandag formiddag.

I retten oplyste Dan Park, at han ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig, at publiceringen af dokumentation på hans blog Lidlday ville kunne føre til en ny retssag endsige domfældelse. Jeg lagde billederne ud for at forklare mine læsere, hvad jeg var anklaget for, forklarede kunstneren i retten. Dan Park fortalte endvidere, at de billeder, han lagde ud, var tilgængelige i forbindelse med byrettens offentlige forundersøgelse af sagen. (foto ©  Snaphanen)

Anklager Magnus Pettersson krævede Dan Park idømt tre måneders ubetinget fængsel og dømt til at betale en erstatning på 15.000 svenske kroner til hver af de to sagsøgere, mens Dan Parks forsvarer Theodore Bodin Lofgren begærede frifindelse med den begrundelse, at selvom retten fandt billederne krænkende, burde hensynet til ytringsfriheden veje tungere. Men Malmö tingsrätt landede altså på en måneds fængsel og 10.000 svenske kroner i erstatning til hver af de to sagsøgere.

I den første dom på tre måneders fængsel leverede byretten i Malmø følgende definition på ytringsfrihed:

“Vid utövande av yttrandefriheten finns en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och därför utgör ett angrepp på deras rättigheter och som inte bidrar till en debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.

Det är tingsrättens bedömning att omständigheterna vid en samlad bedömning är sådana att Dan Park genom att hålla upp skylten med den angivna texten spritt nedsättande och omotiverat kränkande uttalanden och han därmed gjort sig skyldig till ett angrepp på romers rättigheter. Hans agerande kan således inte anses vara skyddat av yttrandefriheten.”

Uwe Max Jensen, Den Fri Hele første del af dommen kan downloades her, 20 sider pdf. Anden del kommer først i næste uge.

Henrik Rönnquist vill ställa ut Dan Parks konst

Malmögalleristen Henrik Rönnquist, som var den förste att våga ställa ut Lars Vilks efter hans utfrysning från konstvärlden. Nu gör han det igen – han erbjuder den fängslade gatukonstnären att ställa ut på hans galleri.

– Det är hemsk och fel. Dan Park är en gycklare. Han beskriver samtiden. Han gör narr av alla: Hitler, Reinfeldt, Åkesson och till och med mig och min hund Lukas. Nu är detta plötsligt fel, men bara när det gäller vissa folkgrupper. Kom ihåg att Park en gång var lite av vänsterns gunstling. Han var ny och spännande – och höll sig då inom deras ramar. DI


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


LarsS

Posted: 8 april 2014 - 20:11 - Svar

“Vid utövande av yttrandefriheten finns en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och därför utgör ett angrepp på deras rättigheter och som inte bidrar till en debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.“

Hvor er det jeg har hørt dette før?

Åh, nu husker jeg!

Det var gangster mafian i USA som på elegant vis kunne udtrykke sig på samme vis:

“Nice place you got here. It would be a shame if something happened to it.”

Eller sagt på en anden måde:

Naturligvis har du ytringsfrihed, men du skal ikke regne med du kan undslippe dig for konsekvenserne af ikke at indordne dig os og vores totalitære magt over dig og din sfære!

  steen

  Posted: 8 april 2014 - 21:13 - Svar

  Dan Park har vel tre muligheder nu:

  Enten at holde op som kunstner, eller

  Male abstrakt eller kronhjorte, eller

  emigrere.

  Jeg ville foreslå ham at flytte til København og tage nattoget over til Malmø med sine kommende plakater. Det skal blive spændende at se, hvad han vælger. Han er færdig, som han hidtil har levet, med mindre han vil ind og ud af fængsel resten af sit liv og blive en slags martyr for sin ytringsfrihed.

  Sverige har altid haft totalitære træk, hvad man kan forvente sig nu, er det de vil blive meget værre efterhånden som multikulturen bliver mere og mere ustyrlig, og jeg venter at myndighederne vil slå langt hårdere ned på gammelsvensson ed nysvensson, som hidtil.

  Jeg kan forstå på http://denfrie.blogspot.dk/2014/04/dan-park-idmt-yderligere-en-maneds. html, at Park nu skal betale 40.000 kroner i bøder. Moder stat er parat til at knuse ham, det kan han ikke være i tvivl om mere.

   LarsS

   Posted: 8 april 2014 - 22:06 - Svar

   Jeg håber Dan Park vælger at forlade Sverige og emigrere til Danmark, jeg har en stor nok lejlighed til at have ham boende og han skal være hjertelig velkommen – det er bare at give mig besked her eller med en mail via Steen.

   At smadre mennesker fordi de anvender ytringsfriheden til at ytre deres egne meninger og ikke elitens meninger er jo helt og fuldkommen absurd.

   Dan Park, du er velkommen her!

    Machiavelli

    Posted: 9 april 2014 - 03:03 -

    Flot Lars!

    steen

    Posted: 9 april 2014 - 03:23 -

    Tak, Lars – hvem ved. Vi kan se på det, når han kommer ud. Jeg ved ikke hvornår, for han har allerede været fængslet nogen tid, der nok bliver trukket fra

   Fru Madsen

   Posted: 9 april 2014 - 00:15 - Svar

   At blive i Sverige og forsætte sin kunstneriske og politiske virksomhed, men også påregne at blive retsforfulgt og straffet med jævne mellemrum (som en nutidig dissident), er jo en fjerde mulighed. (Som du også nævner).

   Det kræver en stærk psyke og fysik i så fald. At forlade Sverige er set udefra en oplagt mulighed og, som du siger, kunne Dan Park fra København fortsætte sit virke i Malmø.

   Men vil man lade sig drive ud af sit land, eller vil man hellere blive og kæmpe? Et svært valg, som mange læsere af Snaphanen jævnligt må gøre op med sig selv…

Sebastian

Posted: 8 april 2014 - 21:52 - Svar

Inspireret af Lars Vilks tænker jeg, at dommen er et stykke proceskunst, der næsten må kulminere i at Dan Park søger politisk asyl, enten i Danmark eller Canada.

  steen

  Posted: 8 april 2014 - 22:03 - Svar

  @ Sebastian: Mon ikke? Ingen kan komme i kontakt med ham, heller ikke dem, der har hans mobilnummer.

Erling

Posted: 8 april 2014 - 22:06 - Svar

“Vid utövande av yttrandefriheten finns en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och därför utgör ett angrepp på deras rättigheter och som inte bidrar till en debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.”

Skraemmende.

Jeg hader post-moderne kunst og hvis jeg var kulturminister, blev Park og hans medsammensvorne sendt ti aar i arbejdslejr for visuel forurening af det offentlige rum.

Men paa den anden side er jeg glad for at jeg ikke lever i et land, hvor jeg er statsminister.

  steen

  Posted: 9 april 2014 - 00:12 - Svar

  fra dommen

  Ärende B 1130-14

  Vid den vidare bedömningen ska en avvägning göras mellan om Dan Parks rätt att
  sprida sin gatukonst kan anses nödvändig i ett demokratiskt samhälle och om en
  begränsning av hans yttranderätt på den punkten är proportionerlig i förhållande till
  intresset att skydda romer från den kränkning som innehållet i meddelandet innebär
  (se härtill NJA 2005 s 805 och NJA 2006 s 467).

  Enligt Europadomstolens praxis
  har den som utnyttjar sina rättigheter och friheter också ansvar och skyldigheter.
  Vid utövande av yttrandefriheten finns en plikt att så långt som möjligt undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och därför utgör ett angrepp på deras rättigheter och som inte bidrar till en debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.

  fremskridtet mellem mennesker er altså en opgave for retsvæsnet i Sverige…………En tanke: Parks ville nok selt ikke blive tiltalt i Danmark, men hvis han blev, ville han få max 8000 i bøde.

Fru Madsen

Posted: 8 april 2014 - 23:54 - Svar

En dom der er det rene vanvid, og om noget udstiller hvor totalitært vort nabo- og broderland er blevet. Jeg husker hvor fredeligt og smukt Sverige var i min barndom, i halvfjerdserne. Dengang var det et paradis, det smukkeste land i verden. Naturen er der stadig, men Sverige er ikke længere mit drømmeland.

Dan Parks gadekunst siger mig personligt ikke så meget; ud af de tre nu dømte værker er det vel kun ”Zigenarbrott er noget gott” jeg kan forstå. Jeg tolker det som en ironisk/kritisk kommentar til den førte politik, snarere end en dom over romaer som sådan. Det jo sådan med politisk kunst, at den ofte er knyttet til en ganske bestemt kontekst, og de to afro-værker kan jeg ikke rigtigt greje..

At slå hårdt ned på gade-/plakatkunst samtidigt med at der dømmes meget mildt i grove tilfælde af vold, røverier, (gruppe-)voldtægter, drab o.s.v., gør kun dommen endnu mere grotesk. Jeg kan kun håbe på at svenskerne snart vågner op og siger fra.. Det er valgår i Sverige, så kære naboer, I har faktisk mulighed for at vise det, hvis I er utilfredse!!
Og til Dan Park: hatten af for dit mod! Det er godt der er enkelte der tør stå op for det de mener. Hvad er ytringsfrihed værd, hvis ingen tør bruge den..?

  Maja Dacke

  Posted: 9 april 2014 - 15:04 - Svar

  Fru M, jag tror att vi är på samma linje …

  Som jag, utan att vara konstkritiker eller konstnär, tolkade Dan Parks afrobild är det en satirisk kritik mot det svenska samhället och ingen uthängning av svarta afrikaner. Det är etablissemanget här som offrar dem – den ene på multikulti-altaret (mannen blev ju attackerad av invandrare från Mellanöstern – händelsen tystades sedan ner), och den andre som inbillats tro sig vara ett offer och tar alla chanser. Två offer som hängs av ‘De Goda’ och detta kritiserade Dan Park. Etablissemanget slog tillbaka.

  Jag känner inte D P, har aldrig träffat honom eller sett hans konst live, men jag kan tänka och har sett hur det går till i Sverige. Och värre kommer det att bli – sanna mina ord.

  Lars Vilks kan säga att allt detta ingår i konstkonceptet, men jag tror inte att Dan Park tycker att det är så trevligt. Och något medhåll från starka svenskar runt omkring i Malmö kan han inte räkna med. Inte ens några rebelliska ungdomar är kreativa nog att göra motstånd – de går istället i etablissemangets ledband och skriker och skriker och skriker …

   Fru Madsen

   Posted: 10 april 2014 - 20:42 - Svar

   Maja Dacke,
   Tak for svar. Ja, jeg tror vi er på linje med hensyn til Dan Park-sagen. Jeg har set han anker dommen, vi må se om der findes mere fornuft højere oppe i det svenske retsvæsen. Nu du nævner Lars Vilks, så er det beundringsværdigt så roligt og humoristisk han har taget det pres (herunder forsøg på mordbrand), der har været lagt på ham.

    steen

    Posted: 10 april 2014 - 21:47 -

    Vilks tager lidt vind for Park i dag igen. Ingen andre gør det, såvidt jeg kan se. Sveske kunstnere regner med, der aldrig er nogen der vil true dem. Det kan man næppe gå d fra på forhånd, jeg vile kalde det mangel på fantasi

    http://www.vilks.net/2014/04/09/1829-normalcy/

    Som i alla reklamerbjudande som verkar lite för bra finns det alltid några finstilta klausuler. I det här fallet behöver det inte ens skrivas ut. Har man bjudit in Dan Park som hamnat bakom galler för att ha utövat DDD på ett politiskt inkorrekt sätt och som garanterat står utanför Normalcy?
    Tänkte väl det. Den internationella samtidskonstnormen är sträng och hård och Normalcy håller dem alla i tukt och förmaning.

Peter Andersen

Posted: 9 april 2014 - 00:32 - Svar

Her har vi altså en venstre-elite, som fordømmer en kunstner der går op imod etablissementet og den vedtagene konsensus..? Vel at mærke en punk gade-kunstner..!

Det er jo helt absurd det her..!

Hvad fanden var det lige hippierne lærde deres poder på det fri og andre socialistiske bastioner??? Nå, nu forstår jeg! I skal gøre oprør mod de vedtagne konventioner, danne en subkultur – vi kan bifalde – og efterfølgende slå hårdt ned på de anderledestænkende…

Måske skulle Dan Park bevilges en Karoly Nemeth, til at banke disse fladpandede svenske socialkonstruktivister godt og grundigt i hegnet! Det der er sket her er jo helt uhørt for et vestligt land, og en skamplet på hele det skandinaviske tankesæt! Vi går en skræmmende fremtid i møde, med det lorteland af en nabo!

Lad manden søge politisk og kunstnerisk asyl i Danmark og smid ham på finansloven, så han kan lave al den kunst han har behov for. Det ville sgu være høj klasse!!!

  Santor

  Posted: 9 april 2014 - 23:18 - Svar

  Er det ikke Århus der er erklæret “fri by” for forfulgte kunstnere?

ny kommentator

Posted: 9 april 2014 - 09:13 - Svar

Fra den fri.. http://denfrie.blogspot.dk/2014/04/anklager-krver-svensk-gadekunstner. html

“…Anklager Magnus Pettersson mener, at Dan Park må være psykisk syg….//……men det er endnu uvist om, retten eventuelt tvinger en mentalundersøgelse af Dan Park igennem….”

“….I Nazi-Tyskland betegnede regimet en lang række billedkunstnere som degenererede og psykisk syge på grund af deres kunstneriske udtryk, der ikke faldt i regimets smag……”

Citat Adolf Hitler: “…Kunst, der ikke hviler på en frydefyld, hjertelig bekræftelse af de brede og sunde folkemasser, men som styres af bittesmå kliker, der skiftevis har personlige interesser og er blaserte, er utålelig. Den prøver at forvirre folkets sunde instinkt i stedet for at bekræfte det med glæde…..”

VELKOMMEN TIL SVERIGE ANNO 2014

Crass Børsting

Posted: 9 april 2014 - 11:21 - Svar

Hverken juridisk eller i praksis er der ytringsfrihed i Sverige. Hvis Park flygter over Øresund og søger asyl her, vil han formentlig kun være den første af tusinder, som forlader deres totalitære hjemland.

Forslag: Danmark tager imod de frihedssøgende svenskere, og Sverige tager imod vores utilpassede muslimer. Noget for noget. Når udbytningen af disse befolkningsgrupper er sket, kan Øresundbroen bortsprænges.

  Maja Dacke

  Posted: 9 april 2014 - 14:49 - Svar

  Ett mycket gott förslag du ger! Jag försökte själv för några år sedan – som pensionist med penningpåse – flytta över Broen, men utan nära kontakter var det omöjligt. Jag kunde ju inte stå där på andra sidan med en fullastad flyttbil och inte veta vart jag skulle ta vägen. Via Internet försökte jag få kontakter men icke … Så jag stannade i Skåne men lämnade i alla fall Malmö. Tyvärr. Tyvärr.

  Peter Andersen

  Posted: 9 april 2014 - 14:58 - Svar

  Ja, under krigen sejlede vi jøderne over Øresund. Nu skal vi så måske sejle både dem og frihedshungrende svenskere den anden vej…

  intetnavntak

  Posted: 9 april 2014 - 18:20 - Svar

  Der var en som flygtede og søgte asyl til åland, fordi Sverige havde indført nye skoleregler angående privatskoler til børn. Han stod til at skulle betale 200000 sek i erstatning.

  Ludvig

  Posted: 9 april 2014 - 22:23 - Svar

  Det vore fantastiskt om man i Danmark kunde börja förbereda/organisera på något sätt för att ta emot svenskar som inte längre klarar av detta dårhus till land som Sverige utvecklats till.

  Läget blir allt mera outhärdligt för varje vecka som går.
  Så,tack Crass Boersting för att du väcker förslaget.

Leave a Comment