14
jul
Seneste opdatering: 17/7-14 kl. 1156
11 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Hakelius skrev en krönika om att danskar kan vara chauvinistiska idioter men att svenskar är det hela ­ tiden, utan att ens begripa det i sin prudentliga självgodhet. Johan Hakelius pratar bla. om svensk mentalitet och varför debatten blir så likriktad. Mikael Jalving

Der er så mange fine pointer og små nuancer i dag, at her er forkundskaber nok nødvendige. For eksempel at i Sverige er noget ‘rätt’, hvorfor man til daglig kan tale om ‘retfærdighed’ uden at specificere om den er juridisk, gudommelig, poetisk eller noget andet. Eller det svenske selvbillede, der er ude at takt med virkeligheden. Sverige er, som Danmark, et stammesamfund, bare en meget anderledes stamme, som vi ved, der har et ben i begge stammer. Sverige er et meget svært samfund at komme ind i, modsat den officielle fortælling. Selv danskere og nordmænd skal øve sig i en nogle år. Historikeren Herman Lindqvist trak det hårdt op, da han skrev:

Sverige och Danmark ligger så nära varandra, men de kulturella skillnaderna är mycket stora. Huvudproblemet är inte språket. Chefen för det danska Nordea Peter Lybecker sa så här: ”Innan jag begav mig in i fusionsarbetet som senare resulterade i Nordea trodde jag att den största skillnaden mellan danskar och svenskar var språket. Nu vet jag att det är den enda lik­heten.”

Midt i mellem har vi skåningene, de har deres helt egen stamme. Eller pointerne omkring det ‘totalitære’ Sverige, om det polariserede Sverige,  om hvorfor ‘konservativ’ er et skældsord, om ubehaget ved debat, der jo er svær at undertrykke efter nettes ankomst, hvorfor noget må afskrives som ‘had.’ Også allle nichespørgsmålene, der trækkes ind i den officielle samtale, som  om de havde stor betydning for alle: Insemination af lesbiske, homoseksualitet, der berører to procent af befolkningen, men som man skulle tro berørte 80 procent.

 Alt sammen subtilt og godt set, her kommer alle nuancerne med og så er det selvfølgelig kærligt beskrevet. Hakelius slalommer dog dygtigt udenom Sverige uproportionalt stor indvandring og dens konsekvenser for mindre velklædte svenskere. Han mener, at indvandringsmodstanden i virkeligheden er en samlegruppe for misfornøjede mennesker af alle slags. Virkelig?  Der er dem, der mener han er en glat ål og en overlever, en halvhjertet oprører, der ikke på vilkår vil forlade etablissementet, og her fik Jalving ikke ålen i rusen. Hakelius er gransket nærmere i Söndagskrönika: Sektlandet Sverige

Hamed Abdel Samad vil forlade Tyskland

Islamkritikeren, politologen Hamed Abdel-Samad har skrevet, han har planer om at forlade Tyskland. “Tyskland bliver hele tiden mindre behageligt for folk som mig,” skriver han på Facebook. Det er ikke en anklage, men en advarsel. Ja, jeg er træt og kan ikke længere holde til presset, men jeg er ikke bitter. Det er til syvende og sidst min egen beslutning, og jeg fortryder den ikke! Det er på tide til at lede efter et nyt hjem, hvor jeg kan finde en lidt “normalitet ” og fred, og kan bevæge mig uden politibeskyttelse.”

Abdel-Samad er kendt for sin skarpe kritik af islam, som han sammenligner med fascismen. For dette har han fået dødstrusler. Sidste år ville også f.eks. den egyptiske prædikant Assem Abdel Maged dræbe ham for profetfornærmelse efter et foredrag i Kairo.

Islamkenderen Abdel-Samad har tidligere sagt, at offentligheden er vildledt, når den tror, at islam og demokrati er forenelige. Islamkritiker Abdel-Samad verläßt Deutschland (Snaphanens oversættelse)

Hamed Abdel Samad er dansk gift men flytter nok snarere til USA., hele Europa er ved at blive for farligt for højprofilerede islamkritikere, der har meget af livet foran sig. Se også Hamed Abdel-Samad i København og video ©Hamed Abdel Samad, Copenhagen, Cinemateket 2011


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Skåning

Posted: 15 juli 2014 - 00:48 - Svar

Judar och muslimska konvertiter flyr Europa, medans “européer” åker ner till Syrien och Irak för att delta i ett mordiskt Jihad. “May you live in interesting times”, som en gammal kinesisk välsignelse säger, ända tills man kom på att det var en förbannelse.

Bjovulf

Posted: 15 juli 2014 - 01:44 - Svar

Så bliver det jo bare spændende at se, hvor mange der overhovedet gider at betale for at
se denne form for politisk korrekt spillefilm 😉 – Orwell har sandelig ikke levet forgæves

British Film Institute tells filmmakers to tick new diversity targets or miss funding

http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/10952584/British-Fil m-Institute-tells-filmmakers-to-tick-new-diversity-targets-or-miss-fun ding.html

By Hannah Furness, Arts Correspondent

8:47PM BST 07 Jul 2014

Comments231 Comments

Movie companies have been told they must meet new targets [!!!] for ethnic minority [!], gay [!] and female characters on screen to be eligible for future funding from the British Film Institute.

The BFI, Britain’s largest public film fund, announced a “Three Ticks” scheme to ensure diversity in films and behind the scenes as it set out new rules for funding.

Under the system, to be implemented in September, films must “tick” at least two of three criteria: on-screen diversity; off-screen diversity and “creating opportunities and social mobility”.

The BFI, which allocates lottery funding and invests more than £27 million in film production, sales and distribution, supports about 30 new projects a year. It backed The King’s Speech and Philomena.

The new rules will compel filmmakers to place “diverse” actors [!!!] and subjects [!!!] at the forefront of their projects, as well as ensuring minority workers are represented on set and in the crew.

On screen, at least one lead character must be “positively reflecting diversity” [!!!], with the story more likely to receive funding if it “explicitly and predominantly explores issues of identity relating to ethnicity or national origins [!!!], a specific focus on women [!!!], people with disabilities [!!!], sexual identity [!!!], age [!!!] and people from a socially disadvantaged background” [!!!] . [ altså alle de politisk korrekte trumfer ]

….

[ Ja, det skal sandelig nok gå hen og blive de rene “tilløbsstykker” 😀 Det kan da kun have været en kommité, der har vedtaget dette nonsens efter devisen “lidt til jer og lidt til os”]
Men man kunne måske lave nogle sjove parodier ud af disse krav? 😉

  Angela

  Posted: 15 juli 2014 - 07:53 - Svar

  Ja, det är skrämmande,Bjovulf. Jag hörde ngn kommuniké om detta i SR men har inte hört någon reaktion på det. Så sent som på 1900-talet nådde makthavarna i stort sett bara den inhemska publiken nu är de globala. De s k “sociala” medierna kringgärdas med lagar och förordningar. T o m i Sverige slår åsiktspolisen till mot gallerior. Det hade man aldrig trott för 20 år sedan. Jag har förut refererat till dokument och beslut tagna i San Francisco och från Oslo som av journalister kallas “lilla saltsjöbadsavtalet”. Folk i allmänhet har varit för naiva . De har inte insett att även biografen varit en del av propagandan.

  Jag lyssnade på Roger Wilsson, SR, som reser runt och varit i Albanien. Albanerna säger detsamma som vi när de kritiserar makten. Hur de ser på FN t ex. Det var FN som bombade dem när de försökte göra uppror mot makthavarna som lurade dem i pyramidspewlet. Hur många av oss kommer ihåg det idag. Jag hade det inte aktuellt men när RW lät oss lyssna till reportaget visste man direkt.

  Det som är skrämmande är den ökande desinformationen och propagandan på bekostnad av minskad bildning vid kulturinstitutionerna som skolor och högre utbildningsväsen som universitet. Vid början av 90-talet flydde professorer, doktorer, docenter och lektorer från universiteten. tidigare var flykten stor från grundskola och gymnasium.

  Jag har försökt att dela med mig av min kunskap i debatter för att höja nivån och få ut kunskap som tigs ihjäl. Men dilemmat är som Brox sa att vi kan inte bemöta okunskapen i ett snuttifierat utbud och begränsade kunskapsarenor. Det märks här med. Jag har försökt att skala av vetenskpliga termer och förklara i vardagligt språk. Problemet är då att folk upplever det inte som vetenskap. Skriver man vetenskapligt läser inte folk det. Så vetenskapen har ett pedagogiskt dilemma som är förödande för demokratin. Och det går snabbare utför för varje dag som går. Ibland vädjar jag fastän jag vet att det är en dålig metod. De som äger informationens arenor har övertaget.

   Bjovulf

   Posted: 15 juli 2014 - 11:51 - Svar

   Ja, det der är ju den rena “1984”-stil – har ni redan några sånna
   kvota-reglar i Sverige innom film- och TV-branchen eller på andra
   ställen?

   Ja, det är helt otroligt och mycket sörgligt, men känner du
   trots allt inte, att fler och fler svensker är i gång med att
   vakna på alvar, inte vill vara tysta och PK längre och ser att
   andra vågar att öppna munden, när de ser vad som hållar på att
   hända med deras engång så fridsamma, säkra, trevliga och välfungerande
   land, tom. utan de nånsin har blivit frågat eller fått möjlighet –
   och tilstånd! – för ens att diskutera det demokratiskt på alvar
   – att det är stora förändringer på väg, som dom svenska politikerna
   inte länger kommer att kunna ignorera och måsta acceptera och ta
   hensyn till i framtiden, om de vill behålla sina job?

   Även innom de borgerliga väljare – till ex. moderaterna – måsta
   det ju finnas ganska många, som inte tycker, att det som händer
   är bra als eller hur? När börjar de att göra upprör imot Reinfeldt
   & co’s PK-idioti, propaganda och vanskötande av Sverige, som kommer
   att leda till enorma och olösbara problemer för all framtid.

   Och innom S måste det jo också finnas många, som har fått nog av
   PK-idiotin och massinvandringen av ointegrerbara “kulturberikande”
   folkslag, och som får leva med konsekvenserna på alvar med illa
   skötade, osäkra och även farlige bostadsområden, ständiga nedskäringar
   på äldrevården och förstörade eller dåligt fungerande skolor för sina
   barn, där de inte trivs als eller även hotas dagligen – eller hur?

   När kommer denna stora andelen av S-väljare att slå näverna i bordet inför
   deras politiker och berätta för dom, vad de tycker om deras ansvarslösa
   agerande?

    Bergfast

    Posted: 15 juli 2014 - 13:17 -

    Hakelius vill förespråka och mana till sans, vett, balans i formuleringar i samhällsdebatter och kommentarer av olika slag. Försvara ett avståndstagande från ordet hat, hata, hatande, så mycket som möjligt. Främst kanske från ett självförblindat etablissemang och från s.k. offentliga röster, för att därmed kunna bevara en samhällelig atmosfär där möjligheter till samtalande och resonerande över huvud taget ges en chans att kunna leva.

    Om man istället, steg för steg, blir alltmer aggressiv, hatisk, fördömande, kategorisk och stämplande i sina formuleringar, så förstör man just det samhälleliga rummets samtalsmöjligheter.

    Detta vilket i sin tur då riskerar att hastigt istället leda fram till krigiska och våldsamma, mördande och dödande, försök till lösningar av eventuella problem kring motsatta ståndpunkter av olika slag.

    Det som då inte någon, från varken den ena eller den andra sidan, kan tjäna någonting som helst på. Tvärtom. Där alla då endast istället är och blir förlorare…

    Det gör Kakelius rätt i att föespråka.

    Esaias Tegnér 1782 – 1846

    Det eviga

    Väl formar den starke med svärdet sin värld,
    Väl flyga som örnar hans rykten;
    Men någon gång brytas det vandrande svärd
    Och örnarna fällas i flykten.
    Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
    Det dör som en stormvind i öknen bort.

    Men sanningen lever. Bland bilor och svärd
    Lugn står hon med strålande pannan.
    Hon leder igenom den nattliga värld
    Och pekar alltjämt till en Annan.
    Det sanna är evigt: Kring himmel och jord
    Genljuda från släkte till släkte dess ord.

    Det rätta är evigt: Ej rotas där ut
    Från jorden dess trampade lilja.
    Erövrar det onda all världen till slut,
    Så kan du det rätta dock vilja.
    Förföljs det utom dig med list och våld,
    Sin fristad det har i ditt bröst fördold.

    Och viljan, som stängdes i lågande bröst,
    Tar mandom, lik Gud, och blir handling.
    Det rätta får armar, det sanna får röst,
    Och folken stå upp till förvandling.
    De offer du bragte, de faror du lopp,
    De stiga som stjärnor ur Lethe opp.

    Och dikten är icke som blommornas doft,
    Som färgade bågen i skyar.
    Det sköna, du bildar, är mera än stoft,
    Och åldern dess anlete förnyar.
    Det sköna är evigt: Med fiken håg
    Vi fiska dess guldsand ur tidens våg.

    Så fatta all sanning, så våga all rätt,
    Och bilda det sköna med glädje!
    De tre dö ej ut bland människors ätt,
    Och till dem från tiden vi vädje.
    Vad tiden dig gav må du ge igen,
    Blott det eviga bor i ditt hjärta än.

    Bergfast

    Posted: 15 juli 2014 - 13:37 -

    Det gör Hakelius rätt i att förespråka, skulle det vara förstås.

    Kanske behöver det tillkomma en allt större allmän medvetenhet och insikt om att mycket stora delar av dagens massmediala underhållningsindustri, och egentligen nästan merparten av dagens massmedier i alla dess former och varianter, de facto är – vapen och verktyg för massförstörelse – …..

    Alltså de är egentligen: “Weapons of Massdestruction”…

barfbag

Posted: 15 juli 2014 - 06:19 - Svar

“…hvor han kan finde fred for nærgående muslimer” – han vil altså flytte til Grønland med sin danske kone!

  steen

  Posted: 15 juli 2014 - 10:07 - Svar

  mon ikke USA ligesom så mange andre dissidenter: Hirsi Ali, Raymond Ibrahim, Wafa Sultan, Irshan Manji og masser af andre ex muslimer og dissidenter med uddannelse?

  Bjovulf

  Posted: 15 juli 2014 - 11:21 - Svar

  Ja, deroppe løser problemet med muslimerne sig jo helt af sig selv,
  når ramadanen falder i sommermånederne 😀 – pga. midnatssolen.

Angela

Posted: 15 juli 2014 - 08:30 - Svar

Ja, jag förstår Hamed Abdel-Samad. Fler och fler tystnar för att de inte orkar. Det tragiska är när oppositionen angriper varandra enligt jantelagen. “Ingen får bli profet i sitt eget land” lyder ett talesätt i Sverige. Eller “Ingen får växa upp i himlen”. På det sättet hjälper man till att krossa den lilla opinion som finns och som haft modet att våga. Jag tänker igen på “hyllningarna till tanten” som jag nämnde igår: “Kvinnor som bär upp både kulturliv, civilkurage och sparande…”

Öppnar en kvinna munnen får hon alltid mera skit än en man. Ingen man behöver först försvara sin rätt att få öppna munnen. Men det måste kvinnan. Och en man behöver inte bevisa att han är bildad, välutbildad. Det måste alltid en kvinna.

Marine le Pin, Julia Caesar är de mest välkända här. Jag bedyrar att de är många många fler. Le Pin angrips hårdare än Farage.

Så här gick det för den svenske galleristen som hade modet att visa det samhälleliga hyckleriet och desinformationen.

http://petterssonsblogg.se/2014/07/14/gallerist-behover-hjalp/#more-10 0292

Peter Buch

Posted: 15 juli 2014 - 20:34 - Svar

Hvilken målestok respektivt metode anbefaler den lærde læser for en vurdering af om man er misfornøjet, fornøjet eller andet, set dels aktuelt og bedømt over en ganske årelang periode?

Leave a Comment