3
aug
Seneste opdatering: 4/8-14 kl. 2218
3 kommentarer - Tryk for at kommentere!

1-3.8.2014 0292-3.8.2014 037

1-3.8.2014 031 3-3.8.2014 0495-3.8.2014 0021-3.8.2014 022


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Morten Dreyer

Posted: 3 august 2014 - 23:14 - Svar

Viste I at Herkules pavillionen i Kongens Have indtil ca 1960 var bolig for slotsgartneren. I slut 50erne var jeg på besøg. Det var godtnok et ganske speciel bolig.

  steen

  Posted: 3 august 2014 - 23:23 - Svar

  Nej, vidste at den blev brugt til opbevaring af teaterkulisser og rekvisitter, men jeg ser den har en lang, broget historie

  http://da.wikipedia.org/wiki/Herkulespavillonen

  Da kong Christian 4. i 1606 anlagde Kongens Have, lod han ikke blot lystslottet Rosenborg opføre, men også en havepavillon, som han kaldte Det Blaae Lysthus. Nøjagtigt som på Rosenborg var der udført skjulte lydkanaler, så kongen og hans gæster kunne høre “usynlig” musik på 1. sal, mens orkesteret sad i etagen nedenunder.

  Det Blaae Lysthus blev ombygget til en eremitage i 1671 for Christian 5. I underetagen var der indrettet et køkken med vægge beklædt med hollandske fliser. Her blev bordet dækket og efterfølgende hejst op på 1. sal igennem en lem.

  Fra 1710 blev Rosenborg mere eller mindre forladt af kongefamilien. Slottet og haven blev kun lejlighedsvis benyttet, og eremitagen og havens skulpturer forfaldt.

  I 1772 gennemgik en kommission kritisk alt havens inventar, der nu var i ringe forfatning. Blandt de få ting, der blev anset for at være værd at gemme, var det gamle lysthus og skulpturen Herkules og Løven, som Frederik 4. havde købt hos den florentinske billedhugger Giovanni Baratta under sit italiensophold 1708-1709.

  Arkitekten C.F. Harsdorff var, meget i kontrast til sine samtidige, interesseret i ældre arkitektur. Ofte bevarede han frem for at rive ned, og således også i Kongens Have. Han ombyggede eremitagen og fik Herkulesskulpturen restaureret. Harsdoff lod en dyb, firkantet niche hugge ind i midten af bygningen. Her blev Herkulesskulpturen placeret flankeret af to toscanske søjler. I sidepartierne blev der skabt to nicher, hvori Orpheus og Eurydike, to andre figurer, Frederik 4. havde købt hos Baratta, blev anbragt.

  Den nye pavillon husede sidst i 1700-tallet, efter at haven var blevet åbnet for offentligheden, et lille værtshus, og i 1810 fik konditor H.C. Firmenich tilladelse til at servere te, punch og lemonade etc. for havens gæster. Svejtsiske sukkerbagere bagte sukkerkringler, og der var servering og lejlighedsvis underholdning på tagterrassen. Folkelivet i haven fik for alvor et løft i 1840, da de fra Tivoli kendte Georg Carstensen og komponisten H.C. Lumbye trådte til og forestod underholdningen fra pavillonen.

  I 1900-tallet har pavillonen rummet beboelse, bl.a. som tjenestebolig. Senere har den været benyttet som depot. I 1999 blev pavillonen indrettet som kulturcafé med café i stueetagen og mulighed for kulturelle aktiviteter på 1. sal.

Sune

Posted: 4 august 2014 - 19:58 - Svar

Jeg vil sandelig håbe der er én eller anden form for tyverisikring/-alarm på klokkerne.
Messing, kobber og andre semi-ædelmetaller har det nemlig med at forsvinde – ofte af hjælpsomme
tilvandrede rumænske selverhvervende fagkræfter, som sigøjnere omtales i Tyskland.

Kæmpe messing/kobber skulpturer af Henry Moore forsvinder i ét væk i UK.

***

Jeg har altid anseet WV Carmann Ghia bilen på billedet som en fattigmands Porsche 356.
Men jeg kan se på Wiki de har stort set samme motorkraft. 50-60 HK. Jøsses!

Leave a Comment