14
okt
Seneste opdatering: 14/10-15 kl. 1602
7 kommentarer - Tryk for at kommentere!
Del...

Av Thomas Nydahl

Botho Strauss har tagit till orda om det tyska mottagandet av stora folkmassor från Mellanöstern och Nordafrika. Vi som håller av hans böcker och som vårdat hans mest kända essä, Anschwellender Bocksgesang från 1993, kan alltså glädjas åt ännu en skarpt formulerad essä, också denna gång publicerad i Der Spiegel: Der letzte Deutsche. I den beskriver han sina landsmän som ”andliga nickedockor” och han säger bland annat:

”Jag lever hellre i ett döende folk än i ett som på övervägande ekonomisk-demokratiska grunder föryngras med främlingar.”

Sedan mer än tjugo år lever Botho Strauss i en inre exil i den östtyska provinsen Uckermark. Der Spiegel har bjudit in författaren att skriva om den så kallade ”flyktingkrisen” och Angela Merkels funktion som ”moralisk kompass”.

Han menar att denna kris avslöjat Tyskland som ett ”andligt ökenlandskap, som för länge sedan förlorat rätten att kalla sig själv för en kulturnation”. Sina landsmän betecknar han som ”socialtyskarna som inte är mindre rotlösa än de miljoner rotlösa som nu blandar sig med dem.”

Om tradition och rötter menar Strauss att tyskarna nu kommer att få en lektion av främlingarnas ankomst:

”Vad tradition är, kommer vi att få en lektion i, kanske den viktigaste som islams anhängare kommer att ge oss.” Och han anklagar den tyska eliten för att den använder ”innehållslösa och abstrakta begrepp som frihet och rättigheter, som utan minsta eftertanke appliceras på de nyanlända” och för att ”tillbe grundlagen istället för Tysklands andliga och litterära tradition har den tyska högern svikit landets tradition av andlig storhet, till fördel för den politiska korrektheten som gäller oavsett partitillhörighet.”

”Det är som om man med varje libertiansk åsiktsyttring, varje uppvisning av politisk korrekthet anvisar uppförandesätt som de flesta invandrare bara kan efterleva om de tar farväl av sin tro och sina seder och därmed skulle ha accepterat ytterligare rotlöshet.”

Danska Berlingske skriver att frågan om kulturell identitet är avgörande för Botho Strauss som därför inte ser några politiker som kan lyfta landet ur det självhat som andra världskriget skapade i Tyskland.

I Der Spiegel beklagar han sig över att tysk politik ”reducerats till en lallande parad av åsiktsyttringar som under mångfaldens och frisinnets täckmantel i praktiken likriktar och avrättar varje avvikande ståndpunkt.”

Och så drar han slutsatsen att ”tyskarna berövats sin rätt att vara motståndare till en alltmer maktlysten politisk-moralisk konformism. Parlamentariska partier verkar idag bara bekänna färg när det gäller homosexuella äktenskap”, men mest av allt riktar han sin vrede mot det han kallar ”välkomstkulturen”, ett begrepp som myntades när tyskarna i september drog i massor till järnvägsstationerna i städer som Berlin, München och Hamburg för att hälsa de asylsökande välkomna, sedan Angela Merkel bjudit in syriska flyktingar i Ungern till Tyskland.

Tyskland hyllades då världen över, men Botho Strauss ser bara hyckleriet, rädslan och självbedrägeriet bakom den tyska hjälpsamheten.

”Det varma mottagandet och välkomsten är så forcerat, att också den mest enfaldige måste kunna känna igen en kram som bara är en eufemisering av fruktan, ett slags magiskt försök på att avvärja det olycksbringande.”

Men Strauss ser uppenbarligen något positivt också i detta, ty som han avslutar sin essä, ”bara folk som lever under främmande intolerant herradöme besinnar sig och först när det blivit verklighet får de användning av sin identitet.”

***

Tre till svenska översatta böcker av Botho Strauss som jag kan rekommendera är Ingen annan, Skymma, ljuga, bo samt Kopistens misstag. Problemet är att de väl knappast går att hitta ens antikvatiskt, möjligen har något skonsamt bibliotek kvar dem.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


SamS

Posted: 14 oktober 2015 - 17:19 - Svar

Det är en skadad självbild som ligger till grund för den mest kravlösa invandringen både i Sverige och Tyskland. Det är jag helt övertygad om. Tysklands ständiga dåliga samvete behöver man inte nämna mer, men den svenska självbilden fick sig en rejäl spricka i och med det politiska fegspelet under andra världskriget. Jag tror detta var mer politiskt än folkligt eftersom människor alltid engagerat sig på båda sidor. Tyskland var också Sveriges största handelspartner. Nu svämmar vi över av väsensfrämmande, ointegrerbara kulturer pga att två länder lever med dåliga självbilder som till varje pris måste förändras till “humanitära föregångsländer”, men som egentligen beror på att man inte klarar av att gå vidare från ett slags nationellt självskadebeteende. Det drabbar tyvärr också resten av Europa.

Peter Zichau

Posted: 14 oktober 2015 - 17:40 - Svar

Når man taler om selvhad, så tror jeg det ligger i hele det vesteuropæiske tankesæt. Vi har oplevet frihed og økonomisk fremgang så længe, at det bare blev en selvfølge. Og så ku’ vi jo ligeså godt begynde at beskæftige os med alt muligt andet. Så vi har fået opbygget en overfladisk og åndsforladt popkultur, hvor både det meste musik og litteratur er noget værre bras – som heller ikke skal udgive sig for andet end et øjebliks tidsfordriv. Og så kigger vi ud på verden og synes det hele er så synd for alle de andre. De har jo ingen ligegyldig popkultur, så de må jo ha’ det svært? Og her har Tyskland og Sverige måske været lidt mere “renskurede” end mange andre vestlige lande, så her er befolkningen måske lidt pænere “opdraget”. Men korthuset skal nok vælte, når problemerne bliver mere synlige. Indtil da må vi så lade os underholde af kunstnere og kulturpersonligheder, der ikke mener noget – fordi de aldrig før har skulle mene noget. Altså andet end den, af popkulturen, indførte flomme-konsensus..!

  MollyM

  Posted: 14 oktober 2015 - 18:43 - Svar

  Godt set – jeg er helt enig

  Olav Ødegaard

  Posted: 15 oktober 2015 - 00:35 - Svar

  De er ikke så lette å begripe, disse 68-erne. Først folketaler Bildt, så griper en annen minister inn med den mest naturlige ting i verden, for målgruppen her:
  https://www.youtube.com/watch?v=iZqPMROclcM

Anna Svensson

Posted: 14 oktober 2015 - 20:05 - Svar

Som komplement till Botho Strauss kan det vara intressant att lyssna på ett anförande från den sista Pegida-demonstrationen

https://www.netzplanet.net/tatjana-festerling-merkel-hat-aus-deutschla nd-ein-riesiges-dschungelcamp-gemacht/

Jean Valjean

Posted: 14 oktober 2015 - 23:21 - Svar

Det svenska samhället är under stark press av internationella organisationer som -Bilderbergrruppen och -NWO
Svenska politiker har inget mandat att fullfölja en demokratisk utveckling i Sverige eftersom de är bakbundna av internationelle intressen.. Stefan Löfvén var förra veckan i USA. Vilka avtal skrev han på då.?. Vi svenskar ifrågasätter vad den svenska regeringen sysslar med bakom vår rygg. Det har skett underligheter sedan 1975 där företrädaren för det politiska etablissemanget har träffat internationella avtal bakom det svenska folkets rygg.
Nu kräver vi alla fakta på bordet, men inser att vi lever i en tidigare Sovjetstat där hemlighetsmakeriet går över våra huvuden.
SVERIGE ÄR INTE LÄNGRE EN DEMOKRATISK NATION.

GustaWasa

Posted: 15 oktober 2015 - 02:56 - Svar

Makt och korruption ( Bryssel-EU)

Korruption är en stor anledning till det mesta som nu sker. Ska man ta Sverige så kan man höra de högavlönade politikerna och politiska tjänstemän påtala om sig själva att de är så eftertraktade i utlandet eller på hemma marknaden och att de måste ha höga löner för att ens göra något som är bra för samhället. Deras ord brukar låta, om sina löner och förmåner, “jag är värd detta!”.

När “pengadriften” blir större än “samhällsuppdraget” så brukar samhället börja krackelera från toppen av samhällsskicket. Det började på allvar i Sverige med Mona Sahlin som inte brydde sig om att följa lagar och regler (jag vet inte hur det är med det i Danmark?). Det blir en politisk korruption till slut och den kommer inte att se till samhällets nytta utan utgick mer att se till att hjälpa sina politiska vänner med att tillskansa sig skattemedel. De blev inte samhällets vänner.

Det ser man i Sverige där f.d. finansminister Anders Borg sade att “svensk ekonomi var god”. För att i slutet av mandat perioden 2014 så klev statsminister Fredrik Reinfeldt fram ur garderoben och påtalade för svenskarna “pengarna är slut” och öppna era hjärtan”, med andra ord. Nu skall ni få lida och det kommer att slå mot hjärtat.

De har blivit som vilka härskare som helst och suttit allt för länge och blivit egofixerade över sina egna roller och att de har full tillgång till en finansminister som spelar med i detta och tillåter att politiker kan stjäla medborgarnas pengar.

Nu har det gått så långt att de måste dölja korruptionen med massinvandring och ännu mera massinvandring, så de slår sönder landet/länders finanser och därmed skall massinvandringen dölja politikernas korruption med sönderslagen välfärd. Då spelar det ingen roll om det så går åt helvete med demokrati(er).

Det är bara att se hur politikerna som slutar med politik i nästa stund börjar i privata företag. Det utmärker många politiker i Sverige som nu har fått blodad tand med att starta flyktinghem. Och helst skall det vara i Sverige “ensamkommande barn”. Det genererar mest pengar från statskistan. Den senaste att göra detta är kristdemokraternas Göran Hägglund som startat och lagt beskattningen av vinsterna utomlands.

Det är den smutsigaste formen av “trettio silverpenningar”. Förräderi mot landet (Judas). Förnekandet av folket (Petrus). Det är inte konstigt att de eftertraktar islam, för det är deras enda väg att på ett blodigt sätt röja undan alla spår av denna korruption.

Den som följde detta med det “romska brottsregistret” i Sverige.
Två dagar efter att det uppdagades i en tidning att statsminister Fredrik Reinfeldts vänner tillskansat sig 20 miljoner från biståndet de hade att sköta så att pengar gick till behövande i fattiga delar av världen. Då drog Dagens Nyheter (DN) igång detta om “romska registret”. Det drog därmed bort alla blickar från statsminister “Fredrik Reinfeldt” och “hans vänner” som verkade inom biståndet.

Sedan har de byggt upp spärrar mot folk och demokrati med ord som “rasism” och “rasist”. De medborgare som försöker att efterforska får då höra att de är “fascister”. Allt för att inte folket skall få tillträde till riksdagen (Sverige) och i riksdagen ställa krav på regeringen(ar). Det är därför som de i Sverige sett till att skapa detta hinder med Decemberöverenskommelsen (DÖ). Den tog slut förra veckan men den kommer att uppstå i en annan tappning. Det kan man vara helt övertygade om.

Bryssel är deras palats där de sett till att göra helt fri från demokrati. Där sitter en folkligt ovald elit och bestämmer över medborgarna på hela kontinenten. De tillåter inte ens att talmannen får väljas av det största partiet i EU parlamentsvalet 2014.

Leave a Comment