13
feb
Seneste opdatering: 13/2-16 kl. 2243
21 kommentarer - Tryk for at kommentere!

af Henrik M. Jensen, foto Snaphanen.

Hvert år den 11.februar samles medlemmer af Dansk-Skaansk Forening i Kongeporten på Christiansborg og mindes en af de vigtigste datoer i Københavns historie.

Her er lidt om forhistorien, og hvad der siden skete:

I august 1658 brød Karl X Gustav Roskildefreden fra februar 1658 og genoptog krigen mod Danmark, så store dele af landet atter blev besat af hærgende og plyndrende soldater. København holdt stand, og efter flere måneders belejring satte svenskerne natten mellem den 10. og 11. februar deres over 10.000 mand store hær ind i det, der er gået over i historien som “Stormen på København”.

Angrebet havde været let at forudse for forsvarerne og endte hurtigt som en eklatant fiasko. Men hvad ville der være sket, hvis det var lykkedes den svenske konge at indtage byen? Ja, udover at den danske stat var ophørt med at eksistere, ville konsekvenserne for København have været dramatiske:

1. De svenske soldater havde fået lovning på tre dages fri plyndring og voldtægt.
2. Alle større værdier skulle føres til Stockholm.
3. København skulle ødelægges og enten Malmø eller Landskrone gøres til Øresunds nye centrum.

Men alle disse på papiret strålende planer led som nævnt et forsmædeligt nederlag foran voldene, og grunden var: Undervurdering af modstanderne og overvurdering af egne kræfter og evner.

Da Karl X under det første felttog mod Danmark var ved at blive omringet i Jylland, oplevede han det utrolige held, at de danske farvande frøs til is, så han kunne sætte over bælterne og som et lyn fra en klar himmel gå mod det uforberedte København og fremtvinge Roskildefreden, der gav ham de østdanske provinser.

Denne heldige sejr indgød svenskerne troen på, at Karl X var en stor feltherre, hvilket dog i løbet af de næste år viste sig at være en illusion: Efter fiaskoen foran København, fulgte flere nederlag, især Nyborg 14.november 1659, hvorefter Karl X døde syg og nedbrudt den 13. februar 1660.

Og det kan vi danskere så fejre i dag på selve dagen og samtidig sende medlidende tanker til malmøboerne, der daglig må døje med tyrannen, hvis statue er anbragt midt på byens vigtigste torv.

I århundrederne efter lykkedes det Sverige at fastholde de store områder, som de havde taget fra Danmark og Norge trods ihærdige forsøg fra dansk-norsk side på en tilbageerobring. At det kunne lade sig gøre skyldtes dog ikke så meget egen styrke, men snarere at Frankrig, Nederlandene og England støttede Sverige i krigene, fordi sømagterne ønskede, at to riger beherskede det strategisk vigtige Øresund med indsejlingen til Østersøen.

1600-tallets svenske storhedstid varede til og med fantasten Karl XII’s død i Norge i 1718. men i Sverige dyrker de stadig denne glorværdige tid, da de dominerede Østersøen og kunne røve og plyndre fra nabolande. Ja, “Stormagtstiden” er nærmest blevet som en besættelse, der stadig forfølger svenskerne som et eksempel til efterfølgelse. Så meget at en svensk statsminister for nylig genudnævnte Sverige til en “stormagt” – dog ikke en militær en af slagsen, hvilket også ville have været absurd i vore dage, hvor det svenske militær dårligt nok ville kunne forsvare sig mod et angreb fra Estland.

Nej, Reinfeldt udnævnte sit land til en “humanitær stormagt”, der med ubegrænset indvandring skulle gøre Sverige, det svenske folk og Reinfeld selv til hele verdens humanistiske og moralske fyrtårn og udbrede svenske værdier til alverden..

Men som det gik med forgængeren Carl X, hvis store tanker forliste mod virkeligheden, er også Reinfelds “humanitære” stormagt med de åbne grænser kollapset. Hans efterfølgere har måttet genindføre en grænsekontrol med den kedelige bieffekt, at integrationen i Øresundsregionen er stoppet, alt mens det svenske velfærdssystem er ved at segne under presset fra mellemøstlige og afrikanske asyl-shoppere.

Så i stedet for at udbrede den humanitære stormagts værdier til hele verden, er det hele endt i sin modsætning, hvor Sverige er blevet storimportør af udenlandske dårligdomme som svindel, vold og korruption.


Donér engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?