30
jun
Seneste opdatering: 30/6-18 kl. 1458
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

 “Il faut avoir le courage”

Karen Blixens sidste interview i 1962. Jeg har aldrig vÊret den store Blixen lÊser, men jeg har altid haft et forhold til hende, fordi min mormor og min mor som ung pige, kom meget pÄ Rungstedlund, sÄ min mor har fortalt en masse om baronessen. Det var i Ärene 1925-1942, hvor min mormor dÞde af en banal lungebetÊndelse, som penicillin kunne have kureret Äret efter.

Jo Êldre jeg bliver, desto klogere synes jeg dette interview er, og sÄ fÄr man i tilgift Blixens modne blik pÄ kÞn og feminisme. MÄske isÊr klogt efter at jeg i spÞrgsmÄlet om islam og indvandring er stÞdt pÄ sÄ fÄ modige og sÄ mange feje personer. Fejheden synes at vÊre normaltilstanden, se blot pÄ svenske journalister. Ingen kan have den fjerneste respekt for de sidste dages hellige, der paraderer deres mod over hele den svenske presse i denne tid. Nogle var pÄ pletten, da det gjorde ondt. Dem beundrer man.

Hvordan dannes den offentlige mening i Sverige?

I gĂ„r skrev Lars Åberg langt om MalmĂž i Weekendavisen. Fremtiden har kalasjnikov pĂ„ bagsĂŠdet, den kan lĂŠses online. I dag skriver Jörgen Huitfeldt fra tidsskriftet Kvartal ligeledes langt i Berlingske: Essay. SĂ„ slap Ă„nden ud af flasken. Det er nĂŠsten nemmere at sige, hvordan den offentlige, svenske mening ikke dannes.

Den dannes ikke ved en fri, informeret debat i Riksdag, medier eller befolkning. SÄ meget er tilpas mange iagttagere klar over inklusive undertegnede. Hvem bestemmer egentlig noget i Sverige, og  hvordan bestemmer de det. Her ligger hele den svenske puddel begravet:

Bagved den gamle facade findes en ny: Den ser ud til altid at have stÄet der

»Det er nÊsten magisk og meget svensk. Pludselig drejer korridoren af. Det, som var suspekt at sige for nogle mÄneder siden, er nu med ét sund fornuft i meningskorridorens midte. Skiftet foregÄr ikke som fÞlge af en fri og Äbenhjertig debat.

I offentligheden ses snarere et arbejde med at holde nede, brĂŠndemĂŠrke og fortrĂŠnge helt indtil det sidste. Forberedelserne finder sted under overfladen. Der vokser indsigten om, hvad der er uholdbart og urealistisk frem. Under overfladen er Ȁbne vores hjerter« for lĂŠngst blevet afskrevet som naiv studenterpolitik. Men ingen vil vĂŠre den, der bryder facaden ned. Bid for bid rives hele huset derfor ned bag facaden, som fĂ„r lov at stĂ„ tilbage. SĂ„ kommer det afgĂžrende Ăžjeblik: PĂ„ et givent signal falder den gamle facade sĂ„. Bagved findes allerede en ny: Den ser ud til altid at have stĂ„et der. Med Ă©t slag er alting forandret, og politikere, journalister – ja, alle fĂžlger med.«

Samtidig kunne den opmĂŠrksomme medieforbruger konstatere, hvordan Hakelius’ profeti blev bekrĂŠftet med endnu stĂžrre tydelighed i Sveriges stĂžrste medier. Pludselig, uden nogen stĂžrre offentlig debat, blev aviserne fyldt af undersĂžgelser af indvandrernes overreprĂŠsentation i voldtĂŠgtsstatistikken, om indvandrertĂŠtte »utanförskapsomrĂ„der«, hvor politiet fuldstĂŠndig har mistet kontrollen, om manglende udvisninger af kriminelle udlĂŠndinge, som burde have vĂŠret gennemfĂžrt, og om »uledsagede indvandrerbĂžrn«, som faktisk ikke rigtigt var bĂžrn, men derimod voksne mĂŠnd […]

I fortÊllingen fra 1001 Nats Eventyr lykkedes det til sidst fiskeren at lokke Änden tilbage i flasken. Det skete ved list, idet han sagde, at han ikke troede, at en sÄ stor Änd virkelig kunne fÄ plads i sÄ lille en flaske. Sverigedemokraterna er nok ikke sÄ lette at narre. Efter alle Ärene med marginalisering vil de for alvor tage plads ved magtens kÞdgryder. SÄ nu er der bare tilbage for etablissementet at hÞste den dragesÊd, man har sÄet. Og den skal bjerges i efterÄret, nÄr Sverige bliver noget nÊr umuligt at regere uden pÄ den ene eller anden mÄde at rÊkke hÄnden ud til dragen. ESSAY SÄ slap Änden ud af flasken

0 0 votes
Article Rating


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x