15
dec
Seneste opdatering: 15/12-04 kl. 0729
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

Sosse: Fra Rusland til Fagersta. SpĂžrgsmĂ„let er: hvem truer en folkevalgt politiker der fĂžlger sin samvittighed, sĂ„ alvorligt ? Svaret blĂŠser i vinden ? Man kalder SverigeDemokraterne “de antidemokratiske krĂŠfter” – hvad skal man sĂ„ kalde dette ?

http://www.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,64318929_852__,00.html

Socialdemokrat avgÄr efter hotSocialdemokraternas ordförande i Fagersta, Björn HammarbÀck, avsÀger sig alla politiska uppdrag i partiet och kommunen, rapporterar SVT:s TvÀrsnytt. Orsaken Àr hans kontroversiella utspel i förra veckan, om att invandringen i Sverige kostar för mycket pengar. PÄ tisdagsmorgonen blev HammarbÀck och hans familj hotad. Polisen har ingen misstÀnkt för hÀndelsen, som rubriceras som olaga hot, uppger TvÀrsnytt.

Aftonbladet text-tv

Publicerad: 2004-12-14

Artikel för utskrift

Fra Fagersta-Posten:S-ordförande avgÄr efter hot 15/12

Upprinnelsen Àr den insÀndare som Björn HammarbÀck skrev i FP den 6 december dÀr han stÀllde kostnaderna för invandringen mot kommunernas och landstingens underskott.

I insÀndaren redovisade han en statlig utredning som visade att invandringen 1991 kostade 40 miljarder kronor.

”Hade vi bara fĂ„tt 8 av de 40 miljarder utredaren kom fram till hade Fagersta haft Bergslagssjukhuset kvar”, skrev han bland annat.

InsÀndaren vÀckte starka kÀnslor. Bland annat krÀvde SSU i VÀstmanland hans avgÄng i FP i mÄndags.Det som i gÄr fick Björn HammarbÀck att ta beslutet att omgÄende avgÄ som ordförande i Fagersta och lÀmna partiet var dock det hot som dÄ framfördes mot familjen.

Björn HammarbÀck vill inte kommentera innehÄllet i hotet, men sÀger att han kontaktade polisen som ansÄg att det borde tas pÄ allvar.

– Jag Ă€r omtumlad kan jag sĂ€ga, Ă€ven om jag jobbade i Ryssland i tio Ă„r innan jag kom till Fagersta och har upplevt hot förut, sade han till FP i gĂ„r eftermiddag.

Björn HammarbÀck tycker ocksÄ det Àr mÀrkligt att man inte kan sÀga ett ord om invandringen utan att utsÀttas för hot eller kallas för bÄde rasist och nazist.

Eivor Pederson, kassör i arbetarekommunen och just nu ende ledamot i partiets verkstĂ€llande utskott, vu, Ă€r bestört.– SĂ„ hĂ€r ska inte ett fritt samhĂ€lle med yttrandefrihet fungera. Det Ă€r fullstĂ€ndigt oacceptabelt att utsĂ€ttas för hot bara för att man refererar till en statlig utredning.

I mÄndags kvÀll höll arbetarekommunen medlemsmöte. DÀr diskuterades ocksÄ de insÀndare som förekommit i FP. Bland de nÀrvarande var Björn HammarbÀck.

– Mötet kan inte tolkas annat Ă€n som att partiet hade fullt förtroende för honom. Det sades inte ett ord om att krĂ€va hans avgĂ„ng, sĂ€ger Eivor Pederson.

– TvĂ€rtom konstaterade en av vĂ„ra gamla trotjĂ€nare: LĂ€ser man insĂ€ndaren noggrant sĂ„ innehĂ„ller den siffror frĂ„n en statlig utredning. Att kalla det rasism Ă€r verkligen lĂ„ngsökt.Vad som ska hĂ€nda nu kan Eivor Pederson inte sĂ€ga. – Förmodligen kallar jag till ett styrelsemöte i samband med att vĂ„r fullmĂ€ktigegrupp trĂ€ffas inom kort.Björn HammarbĂ€ck lĂ€mnar det parti han tillhört sedan uppvĂ€xtĂ„ren i VĂ€sterĂ„s. Till Fagersta kom han för fem Ă„r sedan och valdes till ordförande i partiet vid Ă„rsmötet i vĂ„ras. Han gjorde sig omgĂ„ende kĂ€nd som orĂ€dd debattör, redan i en intervju i FP som nyvald s-ordförande var han kritisk till sitt partis ”okontrollerade flyktingpolitik”.

Nils-Olof Strandberg


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.