21
jan
Seneste opdatering: 21/1-05 kl. 1229
Ingen kommentar - Tryk for at kommentere!

fremragende artikel i det hĂŠderkronede “Svensk Tidsskrift” der desvĂŠrre er sĂ„ Ăžkonomisk pĂ„ spanden at man mĂ„ indstille sig pĂ„ at undvĂŠre det:

http://www.svensktidskrift.se/

De flesta kulturer Àr rena skrÀpet

av Svante Folin

Vördnaden för den Àdle vilden Àr starkare Àn nÄgonsin, trots att verklighetens vildar varit synnerligen oÀdla. Samtidigt har det moderna vÀsterlandet blivit besatt av att klassificera och vÄrda sina etniska minoriteter. Men förestÀllningen att alla kulturer skulle vara lika bra Àr ohÄllbar, bÄde teoretiskt och empiriskt.

Nya guinea Ă€r ungefĂ€r lika stort som Texas, men dĂ€r talas 1 000 av vĂ€rldens 6 000 sprĂ„k. HĂ€lften av sprĂ„ken talas av mindre Ă€n 500 individer. Före europĂ©ernas ankomst var den totala befolkningen ca en miljon, uppdelad i ett tusental sinsemellan fientliga stammar. Man levde och dog inom nĂ„gra mils radie frĂ„n sin födelseplats. I den mĂ„n man var medveten om existensen av grannfolk betraktades dessa normalt som farliga, om inte rentav monstruösa…………………………………………………………………


DonĂ©r engangsbeløb?Kan du forpligte dig til fast betaling?


Comments are closed.